»

Izšel Internet Explorer 8

Microsoft - Po več kot dveh letih razvoja je Microsoft včeraj končno izdal novo verzijo svojega brskalnika. Že osma inkarnacija Internet Explorerja je na voljo za operacijske sisteme Windows XP, Vista, Server 2003 in Server 2008 ter ob izidu govori 25 jezikov, slovensko žal še ne. IE8 bo vključen tudi v končno verzijo Windows 7, ko bo ta izšla, v kandidate za izid pa najverjetneje ne. Namestitev na navedene operacijske sisteme je za zdaj treba sprožiti ročno, medtem ko bodo avtomatsko posodobitev prek Windows Update omogočili kasneje.

Pomembneje od teh obrobnih opazkov pa je, kar se skriva pod pokrovom. Microsoft in Mozilla sta ogorčeno tekmovala, kdo bo prvi predstavil končno kodo nove verzije brskalnika, glavno vprašanje pa je, ali je IE8 dovolj dober, da bo uporabnike prejšnjih verzij prepričal v nadgradnjo in ne v prestop h konkurenci.

Prvi vtisi so vzpodbudni. Microsoft je poskrbel za boljše upravljanje z zavihki (na primer če neka spletna stran sesuje brskalnik, je moč zapreti zgolj...

73 komentarjev

Spletno oko ne zagotavlja anonimnosti?

Slo-Tech - V Sloveniji že dlje časa deluje prijavna točka Spletno oko, kamor lahko obiskovalci spleta prijavite primere otroške pornografije in sovražnega govora.

Ustvarjalci spletne strani vsem prijaviteljem zagotavljajo popolno anonimnost ter tajnost vseh njihovih podatkov, saj naj bi prijavni obrazec ne beležil IP naslovov obiskovalcev, spletna stran pa ne uporablja piškotkov. Kot so zapisali, "spletni strežnik beleži le osnovne podatke o dostopih do spletnih vsebin (tim. common log) z namenom izračunavanja statistike dostopov do spletnega mesta. Osnovni podatki o dostopih do spletnih vsebin se hranijo tri dni, potem pa so izbrisani", administratorji spletne strani pa se obvezujejo, da bodo zagotovili vse razumne ukrepe za zagotavljanje anonimnosti prijaviteljev in obiskovalcev.

Kako pa je s tem v resnici?

Če pogledamo HTML kodo spletne strani Spletnega očesa, lahko na dnu opazimo povezavo na Google Analytics. Spletni strežnik morda res ne beleži IP naslovov obiskovalcev. Jih pa zato,...

37 komentarjev

Kako narediti svojo domačo stran z uporabo HTML kode?

Slo-Tech - Zagotovo je marsikdo med vami z željo naučiti se izdelave spletnih strani ne le z enostavnimi programi, katerih končni izdelek je razmeroma grda stran, ampak tako, malce drugače, malo bolj zahtevno - z uporabo HTML kode. Obstajajo tudi zelo kvalitetni programi, katerih končnih izdelek ni tako grda stran, je pa znanje html jezika v njih tako ali tako že kar nujno.

Med brskanjem po spletu pa sem naletel na stran, kjer se je avtor potrudil in temo, kako izdelati svojo spletno stran z uporabo HTMLja, lepo razložil po korakih. Kar je še lepše pa je to, da je stran v slovenščini, zato vsi ki ste željni znanja, brž sem!

4 komentarji