»

Novega bmwja ukradejo v treh minutah

ZDNet - V Veliki Britaniji so v zadnjem času opazili porast tatvin vozil znamke BMW novejših letnikov, ki se vsi odklepajo, zaganjajo in zaklepajo brez klasičnih ključev. Vozila se odprejo z daljincem, ki se nato vstavi v vžig in pritisne gumb za zagon. Žal kaže, da je BMW nekje spregledal neko varnostno napako, saj je mogoče vozila ukrasti v treh minutah, ne da bi sprožili alarm, kot je videti na spodnjem posnetku.

Zlikovci izrabljajo več ranljivosti. Najprej pridobijo dostop do notranjosti vozila, kar lahko storijo kar z razbitjem šipe. Ultrazvočni senzor, ki bi moral vdore zaznavati, ima slepo pego, ki jo je mogoče izkoristiti za neoviran dostop. Ko so tatovi enkrat v vozilu, se povežejo na glavni računalnik preko vrat OBD-II (on-board...

98 komentarjev

Hekerji napadli računalnike kanadske vlade

Slashdot - Vrstijo se novice o hekerskih napadih na pomembno infrastrukturo po vsem svetu. Poročali smo o napadih na ameriško borzo, na evropsko borzo za kupone za izpuste ogljikovega dioksida ter naftna in plinska podjetja, sedaj pa na ta seznam dodajamo še kanadsko vlado. CBC poroča, da so napadalci pridobili dostop do treh ključnih kanadskih uradov.

Uspešni so bili pri napadih na finančno ministrstvo, Treasury Board in DRDC. Prvikrat so za napade izvedeli januarja, kasneje pa so njihov izvor izsledili do domnevno kitajskih računalnikov. To seveda ne pomeni, da so napad izvedli Kitajci, saj ga je prav lahko kdo drug preusmeril prek kitajskih strežnikov. Kitajsko zunanje ministrstvo...

1 komentar

Nasdaq v zadnjem letu večkrat napaden

The Wall Street Journal - V uredništvu The Wall Street Timesa so dobili podatke, da so neznani napadalci lani večkrat uspešno napadli in pridobili dostop do internega omrežja podjetja Nasdaq OMX Group Inc, ki skrbi za drugo največjo borzo v ZDA in na svetu. Pri tem trgovalna platforma ni bila kompromitirana, ni pa mogoče ugotoviti, do vseh katerih delov sistema so pridobili dostop.

Preiskavo je lani najprej začela Tajna služba, ki je o tem kmalu obvestila tudi Belo hišo. Od kod so napadi izvirali, niso ugotovili, čeprav indici kažejo, da so jih izvrševali računalniki v Rusiji. Od kod so bili krmiljeni ti računalniki, je nemogoče reči. Za zdaj se zdi, da so se napadalci zgolj razgledali po sistemu, ne da bi...

0 komentarjev

V ZDA novi programi informatike v zdravstvu

EMR

ComputerWorld - V ZDA se zavedajo pomembnosti uporabe informacijskih tehnologij v zdravstvu, zato bo država vložila 144 milijonov dolarjev v razvoj novih študijskih programov na več kot 80 kolidžih in univerzah, ki bodo izobraževali informacijske tehnike v zdravstvu. Nanje se bodo lahko vpisali le ljudje, ki že imajo bodisi informacijsko bodisi zdravstveno izobrazbo, da se bodo izobrazili še v drugi disciplini. Novi programi naj bi zapolnili vrzel približno 50.000 delovnih mest, potrebnih za uspešno implementacijo elektronskih kartonov pacientov (angl. electronic medical records, EMR), za kar si prizadevajo v ZDA.

Programi in profili, za katere usposabljajo, bodo različni. Razdelili so jih v dve večji...

3 komentarji

Začeli klinični preskus zdravljenja multiple skleroze z operacijo vratnih ven

Slo-Tech - Po tem, ko je profesor medicine na Univerzi v Ferrari Paolo Zamboni postavil hipotezo, da je multipla skleroza morda posledica zožitve vratnih ven (zaradi nastalih poškodb na ožilju naj bi železo in druge težke kovine prehajale skozi možgansko krvno bariero in tam poškodovale mielinsko ovojnico, ki ščiti živčevje), ter pričel trditi, da je multiplo sklerozo (v kar 73%) mogoče pozdraviti ali vsaj ublažiti s pomočjo operacije zoženih ven, so njegovo hipotezo sedaj začeli preučevati na Univerzi v Buffalu.

Kot poroča Dnevnik, so na Univerzi v Buffalu pričeli z dvojno slepo klinično študijo PREMise (Prospective Randomized Endovascular therapy in Multiple Sclerosis), s katero bodo preverili varnost in učinkovitost omenjenega posega.

V prvi fazi raziskave (29. in 30. junija letos) so desetim pacientom z multiplo sklerozo opravili vensko razširitev, s čimer naj bi ugotovili ali je poseg varen. Prvi rezultati bodo znani v naslednjih 30 dneh.

V drugi fazi raziskave bodo 20 naključno...

39 komentarjev

Po novem na udaru hekerjev tudi avtomobili

Ars Technica - Če ste do danes mislili, da je vdiranje v varnostne sisteme samo bolj ali manj nedolžna igra, ki se na koncu dneva ne more končati z resnimi posledicami na zdravstveno stanje udeleženih, vas bo morda sledeča raziskava prepričala v nasprotno.

Varnostni raziskovalci iz Univerze v Washingtonu in Univerze v San Diegu so se namreč posvetili računalniškim sistemom, ki jih lahko najdemo v sodobnih avtomobilih in ki služijo za nadzor in upravljanje raznovrstnih komponent avtomobila.

Ker je tako v ZDA kot tudi v EU standariziran dostop do avtomobilske elektronike z OBD-II priključkom in se lahko z njim dostopa do CAN-a (Controller Area Network) - podpirajo ga namreč vsa podjetja od BMW-ja, Volkswagena, Honde, GM-a, itd. - so imeli relativno standarizirano delo in so sledeči napadi aplikativni ne samo na model avtomobila, ki so ga testirali (prav zaradi vsesplošnega pomankanja varnosti točnega modela raziskovalci niti niso razkrili) ampak na celotno avtomobilsko industrijo.



Ko so...

56 komentarjev