»

Odpravil hrošča, ki sta zavirala GTA Online, in zaslužil 10.000 dolarjev

Prvi problem

Slo-Tech - Rockstarjeva igra Grand Theft Auto Online je znana po dolgih nalagalnih časih, ki brez težav presežejo 10 minut, kar jezi številne igralce. Težava se vleče že leta, a Rockstar doslej ni reagiral. Zato se je razhroščevanja igre lotil T0st, ki ni le ugotovil razloga, temveč je izdelal svoj popravek in odkritje sporočil Rockstarju. Ta je danes izdal uradni popravek, ki skrajša čas nalaganja za več kot polovico, hkrati pa odkritelju izplačal 10.000 dolarjev nagrade v okviru programa za prijavo odkritih lukenj (bug bounty).

Tovrstni programi običajno predvidevajo le nagrajevanje odkritih varnostnih ranljivosti, a je Rockstar v tem primeru naredil izjemo, kar priča o pomembnosti tega hrošča. Še več, Rockstar je pripravil lasten popravek, ki takisto skrajša nalaganje igre za vsaj polovico, nad čemer so igralci navdušeni. Rockstar je potrdil, da gre za isto nevšečnost, ki jo je odkril t0st.

Da je tako dolgo čakanje očitno hrošč, je t0st posumil ob analizi dogajanja. Ves ta čas je bil...

39 komentarjev

Ubisoftove igre vsebujejo rootkit!

vir: Forbes
Forbes - V odjemalcu za omrežje uPlay, ki ga založnik Ubisoft prilaga vsem svojim igram, je Googlov inženir za informacijsko varnost Tavis Ormandy odkril obnašanje, ki bi ga lahko okarakterizirali kot rootkit.

Ubisoft že nekaj časa uporablja DRM, s čimer se trudijo zmanjševati piratstvo svojih iger. To v praksi pomeni, da se ob namestitvi vsake njihove igra naloži uPlay, ki potem za igranje terja povezavo do interneta, kar marsikoga silno jezi, saj povzroča preglavice tudi uporabnikom legalnih verzij iger. Ormandy pa je pri analizi odkril, da uPlay namesti vtičnik za Internet Explorer, ki je v bistvu komponenta za ActiveX. Ta se vede kot rootkit, saj omogoča poljubni spletni stran dostop do računalnika, izvedbo poljubne kode in ogled datotek na njem. Že če bi imel...

53 komentarjev

Ubisoft omilil svoj DRM?

bit-tech.net - Ubisoftov DRM, ki je za igranje iger zahteval stalno internetno povezavo, je igralcem iger, kot so Assassin's Creed 2, Splinter Cell: Conviction, Silent Hunter 5 in The Settlers 7, povzročal večinoma težave (ob izpadu DRM strežnikov recimo igranje ni bilo mogoče), a so ga pirati vseeno relativno hitro obšli. Posledično je Ubisoft doživel obilico opazk, a so svoje odločitve opravičevali s prednostmi, ki jih je nudil sistem ter z dejstvom, da je večina igralcev tako ali tako že povezana na splet. Prva poročila, da je DRM izključen, so opazili...

24 komentarjev

Turčija blokirala dodatne Googlove strani, hekerji odgovorili

The Register - Turčija je pred tednom dni začela blokirati številne zahodne spletne strani, med njimi YouTube in Google, kar je okrnilo delovanje interneta v državi in ujezilo številne njegove uporabnike. Ta teden je državni tožilec na sodišče naslovil zahtevek po blokadi še dodanih IP-naslovov, tako so sedaj nedostopne tudi storitve Google Maps, Picasa in podobne. Nezadovoljni hekerji so odgovorili in napadli vladne strani.

Včeraj tako niso bile dostopne strani ministrstva za transport, urada za informacije in komunikacije in predsedstva za telekomunikacije. Yaman Akdeniz, docent na pravni fakulteti v Istanbulu, pravi, da je potrjeno, da gre za DoS-napad. Organizirala naj bi ga skupina hekerjev, ki je želela opozoriti na nesmiselnost blokade, trajal pa je 10 ur.

26 komentarjev

Rockstar uporabil razbito verzijo Max Payna 2

ASCII-logotip v Max Paynu 2

Slo-Tech - Rockstar že nekaj časa ponuja priljubljeno tretjeosebno streljačino Max Payne 2 prek Steama, ki omogoča nakup in prenos igre s spleta brez uporabe zgoščenk. Prvotna izdaja Max Payna 2 je bila zaščitena z uporabo DRM-ja, ki jo je bilo treba za distribucijo prek Steama nekoliko predrugačiti. Rockstar je bil pri tem tako zelo len, da so uporabili kar crack, ki ga je svoj čas napisala skupina hekerjev z imenom Myth. To se lepo vidi, če prevedeno kodo odpremo v heksadecimalnem urejevalniku, saj hitro najdemo ASCII-logotip omenjene skupine.

Pred dvema letoma si je podobno blamažo privoščil tudi Ubisoft, ki je svojo igro Rainbow Six: Vegas2 prek spletne trgovine Direct2Drive ponudil s crackom, ki so ga našli kar na spletu.

74 komentarjev

Max Payne 3 napovedan za to zimo

ComputerBase - Razvijalec Rockstar Games je objavil, da lahko kmalu pričakujemo že tretjo inkarnacijo priljubljene prvoosebne klavnice Max Payne. Kot so dejali, je igra že globoko v razvoju, izid končne verzije pa lahko pričakujemo konec letošnjega leta. Spomnimo, da je prvi del izšel leta 2001, spričo njegove velike popularnosti so že dve leti pozneje izdali drugi del, lani pa so posneli celo film.

Tudi v tej izdaji bo glavni protagonist Max Payne, policist iz New Yorka, ki želi...

24 komentarjev

Valve išče inženirje za prenos njihovih iger na Linux

Slo-Tech - Na Valve-ovi strani se je pojavil razpis za novo delovno mesto. Med odgovornostmi je naveden tudi prenos iger iz Windows platforme na Linux. Očitno so pri Valve-u opazili, da se Linux trg počasi a vztrajno veča in hočejo biti med prvimi ponudniki Linux iger. Ker konkurenca ne počiva, so tudi pri ID-ju obljubili, da bo njihov nov FPS Enemy Territory: Quake Wars imel podporo za Linux, isto pa so obljubili tudi pri Epic-u za njihov Unreal Tournament III. Kmalu ne bo več izgovorov zakaj ostati na Windows-u.

100 komentarjev

GTA San Andreas bo izdan vdrugo

Slashdot - Za popularno Rockstarovo igro GTA San Andreas se je po izidu na internetu pojavil popravek Hot Coffee, ki je v igri odklenil nekaj spolnih prizorov. Nastal je pravi škandal, tako da so naprimer Avstralci kar prepovedali prodajo igre, Rockstar pa je reagiral z izdajo popravka, ki onemogoči Hot Coffee. Rockstar je sedaj še napovedal, da bo popravljena igra ponovno izšla sredi septembra in ne bo podpirala popravka Hot Coffee, s čimer se bo znebila oznake AO (Adult Only - samo za odrasle). Klik!

11 komentarjev

Max Payne kmalu

The inquirer - Po pravici povedano, sem se že kar malce naveličal pisanja o hardveru in o raznih hardverskih novicah, zato bom za kratek čas preklopil na zabavno stran računalništva - igre. Slo-Tech sicer ni igričarska stran, vendar bom naredil izjemo. Tokrat bo beseda tekla o igri Max Payn - igri, ki jo že dolgo časa neuspešno pričakujemo. Vendar nič več. Dovolj je bilo čakanja. Tako pravijo tudi na The Inquirerju, kjer sem zasledil novico, da nas bo Max Payne razveselil že v manj kot 25. dneh. Kaj je pri Maxu tako pomembnega, da sem ga vključil v novico? Tisti, ki ste si ogledali novi 3D Mark 2001 že veste. Tistim, ki pa ne veste kaj imam v mislih, pa naj povem, da bo Max Payne igra, ki bo ponujala neverjetno grafiko in tudi neverjetno strojno zahtevnost (žal ). Max Payne naj bi bila igra, ki bo do kraja izkoristila vaše Kyrote 2, Radeone, GeForce in podobne kartice. Poleg tega naj bi igra ponujala noro akcijo v stilu filma Matrix. Ali bo igra Max Payne grobar mojega Voodooja 3 3000? ...

10 komentarjev