»

Transmete ni več

X-Bit Labs - Zaključila se je zgodba Transmeta, o kateri smo na naših straneh že obširno poročali. Po skrivnostnem začetku in napovedi izdelave varčnih procesorjev jim ni šlo vse po načrtih. Sestavili so sicer varčne Crusoeje, ki jih je celo Sony vgradil v enega izmed prenosnikov Vaio, a je kmalu postalo jasno, da Transmeta ne bo mogla konkurirati večjim tekmecem. Po odhodu Linusa Torvaldsa leta 2003, prestrukturiranju leta 2005 in grozečih finančnim težavam so se lanskega novembra s podjetjem Novafora domenili, da jih bo slednje tudi prevzelo. Sedaj so objavili, da je prevzem dokončan. Kot so zapisli v izjavi za javnost, je sedaj čas, da Transmetine izume in izdelke koristno uporabijo pri izdelavi video procesorjev, s čimer se Novafora ukvarja. Na ta način se bo zgodba enega izmed bolj nenavadnih podjetij sklenila. Kaj se bo zgodilo z njenimi tehnologijami, naprimer LongRun2, na katero so polagali mnogo upov, pa bomo videli.

5 komentarjev

Kaj nam pripravlja Transmeta?

The inquirer - Transmeta je podjetje, ki ga marsikateri poznate po procesorjih Crusoe, ki so zadnje čase botrovali marsikateri žolčni razpravi. Kljub temu je podjetju uspelo prepričati nekaj proizvajalcev, ki sedaj uporabljajo njihove procesorje v razne prenosnike. Trenutno se podjetje ukvarja z 1GHz procesorjem TM5800, ki ga v posameznih primerkih pošilja proizvajalcem prenosnikov. Čip uporablja bakrene povezave in je proizveden v tovarni TSMC. In kako kaže prihodnost? Podjetje pričakuje, da bo začelo poslovati z dobičkom leta 2003 (doslej je poslovalo z izgubo), istega leta pa naj bi lansirali tudi nove procesorje. Kateri bodo to, pa si lahko pogledate na spodnjem roadmapu.

1 komentar

Transmeta v rdečih.

Vnunet - Se mi zdi, da sem zadnjič jamral o "primanjkljaju odpuščanj"; ne kliči hudiča, pravijo. Transmeta, procesorje razvijajoče in izdelujoče podjetje, najbolj znano po enem svojih ustanoviteljev, Linusu Torvaldsu, je namreč v preteklem četrtletju pridelalo celih $7.5 MIO prihodkov, s katerimi so ustvarili $25.2 MIO izgube (v enakem obdobju lani $10.5 MIO prihodkov ter $17.8 MIO izgube). Podjetje bo vsled tega odpustilo 200 zaposlenih, kar pa predstavlja kar 40 % vseh zaposlenih, polega tega pa opustilo delo na procesorju TM6000 ter se osredotočilo na TM5800; obisk črnih številk pa pričakujejo leta 2003... Klik!

2 komentarja

AIM luknja

CNet - Pred časom je bilo napovedano, da se bodo virusi začeli širiti na Linux ter IM programčke. Po besedah AOL-a so v svojem AIM-u odkrili ter odpravili napako na strežnikih, ki so jo označili kot potencialno najbolj nevarno dosedaj. Morebitnim uporabnikom omrežja ni potrebno nalagati popravka, saj so jo odpravili na samem izvoru -- strežniku. Klik!

0 komentarjev

Transmenta tožena

The Register - Transmenta je podjetje, ki s svojimi Crusoe procesorji že kar lep čas buri duhove med računalničarji. Vendar čeprav so procesorji na papirju precej obetavni, podjetje še vedno ni naredilo kakih hudi poslov z drugimi podjetji. Ljudje so že tako ali tako precej skeptični glede tega podjetja, sedaj pa je nekaterim zaradi praznih obljub prekipelo. Le-ti so se odločili, da podjetje tožijo. Obtožnica navaja, da je podjetje dajalo lažne in zavajajoče podatke glede procesorjev Crusoe in da so vodilni v Transmenti zaradi obljub o novi tehnologiji od 7. novembra 2000 do 20. junija 2001 (takrat bi morala Transmenta predstaviti 1GHz Crusoe TM5800) povzročili pravi polet delnic, ki pa se je kmalu sprevrgel v katastrofalen padec (najvišja dosežena meja Transmentinih delnic je znašala 42 $, sedaj pa je 1 delnica vredna borih 3.11 $). To sicer ni edina tožba, ki je padla na podjetje. Pred kratkim, se je podjetje spopadlo s tožbo, v kateri so tožilci navajali, da Transmenta ni sposobna ponuditi...

0 komentarjev

Transmeta najavila nove procesorje

X-Bit Labs - Kot je bilo napovedano, je danes Transmeta najavila nove člane svoje Crusoe procesorske družine, TM5800 in TM5500. Novi procesorji so po besedah podjetja 50% hitrejši ter za 20% manj energijsko požrešni od svojih predhodnikov. Podrobnosti o obeh smo vam že posredovali, tako da jih ne bom ponavljal, poudarimo le najpomembnejše novosti. Procesorja tako imata po 512 oziroma 256KB L2 predpomnilnika, izdelana pa sta v 0.13 mikronski tehnologiji (za Transmeto jih izdeluje TSMC). Vsebujeta tudi novo različico Transmetinega Code Morphing Softwara, 4.2. 800MHz TM5800 stane $198, na voljo pa so še 766, 733 in 700MHz modeli. 667MHz TM5500 stane $85, na voljo pa sta tudi 600 in 733MHz različici. Še zanimivost: oba procesorja vsebujeta integrirana DDR in SDR pomnilniška krmilnika, ki lahko delujeta tudi istočasno.

0 komentarjev

Novi Transmetini procesorji

The Register - Sodeč po The Registerju se kontraverzni proizvajalec procesorjev, Transmeta, pripravlja na predstavitev novih izdelkov. Konec meseca bomo tako ugledali dve novi družini procesorjev, TM5500 in TM5800. Čipi bodo izdelani v 0.13 mikronski tehnologiji, kar pomeni tudi zmanjšanje napetosti na 1.1-1.6V ter 0.9-1.3V.
TM5500 bo imel 256KB L2 predpomnilnika, TM5800 pa 512KB. Glede frekvenc trenutno še vlada manjša zmeda, saj se načrti ter različne predstavitve ne ujemajo med seboj. Čipi bodo verjetno delovali pri frekvencah od 800 do 1GHz.
Skupaj z novimi procesorji bo predstavljena tudi nova različica Code Morphing Softwara, tokrat 4.2.0. V primerjavi s trenutnim TM5600 bo tako TM5800 hitrejši za 50% ob 20% večji varčnosti z energijo. Če bo temu res tako, se bo Transmeta resno uveljavila na trgu prenosnikov, mogoče pa tudi v Evropi in Ameriki (trenutno so Transmetini čipi popularni le med japonskimi proizvajalci).

0 komentarjev

Zavezništvo

X-Bit Labs - V petek sta AMD in Transmeta podpisala pogodbo o sodelovanju. Podjetji bosta delili tehnologije, ki si jih lastita. Transmeta je tako dobila pravico uporabe AMD-jeve x86-64 tehnologije (ki bo uporabljena v prihajajočih Hammer procesorjih) in HyperTransport interconnect technology (tehnologija, ki omogoča prenos podatkov med komponentami do hitrosti 6.4GB/s). Pričakovati je, da bo v bližnji prihodnosti AMD dobil kaj od Transmete (naprimer tehnologijo kako izdelati procesor z nizko porabo energije, ki bi AMD-ju prišla še kako prav).

1 komentar

Stanje na mobilnem trgu

ZDNet - Intel je, sodeč po tej novici, malce presenetljivo prestavil izzid svojih novih mobilnih procesorjev z ultra nizko porabo. Namesto nekje v prvi polovici leta, bomo novi 500MHz P3 procesor ugleali že konec januarja. Zadevica bo res varčna, saj bo pri 500MHz potrebovala le 1.1V napajanja in požrla 1W energije, v Battery Save modu pa le 1V in 0.5W energije (ampak pri frekvenci 300MHz). Novi proc bo v večjih količinah stal okoli $200. Poleg tega bodo predstavili tudi nove mobilne Celerone z ultra nizko porabo, toda o teh zaenkrat ni znanega kaj več, razen cene, ki naj bi se v količinah po 1000 gibala okoli $100.
Ti novi procesorji bodo najbolj škodovali Transmeti, ki se je s svojimi 500 in 600MHz TM5600 procesorji ravno začela uveljavljati. Čeprav je poraba Transmetinih procesorjev podobna (okoli 1W), se vseeno ne morejo kosati s čistokrvnim Pentiumom3. To pa ne pomeni, da je mlado podjetje obupalo, saj bodo kmalu predstavili 667 in 700MHz procesorje, pozneje pa celo novo generacijo z...

0 komentarjev