»

Estonija javno razkriva izvorno kodo programa e-volitev

Slo-Tech - Estonija je poleg Velike Britanije, Švice in ZDA ena izmed držav, ki najbolj podpirajo in tudi v praksi izvajajo volitve tudi prek elektronskih metod. Leta 2005 so prvikrat izvedli e-volitve, in sicer je šlo za volitve na občinski ravni. Od tedaj so to prakso prenesli tudi na parlamentarne volitve in leta 2011 je bila na njih že četrtina vseh glasov oddanih elektronsko. Z možnostjo elektronske oddaje glasov bodo nadaljevali tudi na prihajajočih volitvah v oktobru.

Elektronske volitve pa porajajo tudi številna vprašanja glede možnosti zlorab in nadzora, čeprav v Estoniji teh očitkov še ni bilo in za zdaj projekt velja za velik uspeh. Da bi tako tudi ostalo in da bi povečali varnost ter transparentnost e-volitev, so se Estonci odločili za popolno razkritje...

75 komentarjev

Ranljive so tudi elektronske volilne naprave v Indiji

Kontrola volilnih naprav preko Bluetootha...

Slo-Tech - Skupina raziskovalcev iz IndiaEVM.org (J. Alex Halderman, Hari K. Prasad in Rop Gonggrijp) se je lotila varnostne analize indijskih volilnih naprav.

Rezultati analize so katastrofalni, saj se izkaže, da je volitve mogoče ponarejati na precej enostavne načine. V nekaj več kot 6-minutnem videu tako raziskovalci prikažejo dva konkretna napada na elektronske volitve. V prvem primeru je želeni izid volitev mogoče "nastaviti" kar preko Bluetooth povezave s pomočjo mobilnega telefona (posnetek v času 5:40), drugi način pa je sprememba volilnih rezultatov shranjenih v pomnilniku e-volilne naprave s pomočjo preproste naprave (v Indiji namreč preštevanje glasov ne poteka isti dan kot volitve, pač pa nekaj...

59 komentarjev

Nemško ustavno sodišče presodilo, da so elektronske volitve neustavne

Slo-Tech - Po tem, ko je oktobra 2007 nizozemsko okrožno sodišče v Amsterdamu prepovedalo uporabo volilnih naprav oz. volilnih računalnikov, maja 2008 pa se je nizozemska vlada odločila, da bodo v bodoče na Nizozemskem volitve potekale zgolj na klasičen način, so podobno odločitev sprejeli tudi v Nemčiji.

Nemško ustavno sodišče je namreč 3. marca letos presodilo, da je uporaba elektronskih volilnih naprav na splošnih volitvah neustavna.

Odločitev ne pomeni, da nekoč v prihodnosti ne bo mogoče uporabljati elektronskih volilnih naprav, je pa bilo sodišče mnenja, da ima sedanja tehnologija preveč pomanjkljivosti, da bi ji smeli kar slepo zaupati.

Pritožbo sta na volitvah leta 2005 sprožila oče in sin Joachim in Ulrich Wiesner, ki sta v pritožbi zapisala, da je omenjena tehnologija netransparentna. Volivec namreč samo pritisne na gumb in ne more dejansko videti, kaj se v računalniku zares zgodi z njegovo glasovnico, pač pa mora slepo zaupati tehnologiji (in trditvam proizvajalca). Pred tem,...

22 komentarjev

Primerjava igralnih avtomatov in e-volilnih naprav

Schneier.com - Kot poroča Schneier so pri Washington Postu opravili zanimivo primerjavo med igralnimi avtomati in elektronskimi volilnimi napravami v ZDA.

Primerjava kaže, da zakonodaja zahteva, da je programska oprema igralnih avtomatov preverjena in predložena državnim organom, kar pa ne velja za programsko opremo v volilnih napravah. Prav tako zakonodaja zahteva, da je vsa oprema igralnih avtomatov certificirana, preverjeni pa so tudi proizvajalci te opreme - kar spet ne velja za volilne naprave.

Schneier ugotavlja, da so igralni avtomati v uporabi vsak dan, vse leto, elektronske volilne naprave pa bistveno redkeje, zato je tudi odkrivanje njihovih pomanjkljivosti bistveno oteženo. Zanimiva pa je predvsem ugotovitev, da je zanesljivost igralnih avtomatov povsem ne-politično vprašanje, iz nekega nenavadnega razloga pa je - vsaj v ZDA - zanesljivost elektronskih volilnih naprav eno izmed pomembnih političnih (in ne zgolj strokovnih) vprašanj.

V Sloveniji verjetno ni dosti drugače...

9 komentarjev

Diebold priznal pomankljivosti volilnih naprav

vir: xkcd
Schneier.com - Premier Elections Solutions, ki je bralcem Slo-Techa bolje poznan pod imenom Diebold in je eden izmed večjih proizvajalcev elektronskih volilnih naprav, je priznal, da njihove volilne naprave, ki se v primeru Ohia uporabljajo kar v polovici okrožij, lahko v določenih primerih pomotoma pozabijo shraniti glasove.

Problem, ki so ga najprej pripisovali protivirusnemu programu, je dejansko logična napaka in je prisotna v Diebold-ovi programski opremi že deset let, nastopi pa ko volilni uradniki prenašajo glasove iz spominskih kartic na centralne strežnike. Volilni uradniki so logično napako, ki je predhodna testiranja niso zaznala, opazili potem ko so v enem izmed okrožij v Ohio prešteli število opravljenih glasovanj in dejansko registriranih glasov na centralnem strežniku. Razlika 150-ih glasov je pomenila, da so se...

54 komentarjev

Volilni odbori v ZDA se želijo znebiti volilnih naprav

Slo-Tech - Po tem, ko so v ZDA (predvsem v Kaliforniji, Ohiu in Floridi) prepovedali uporabo elektronskih volilnih naprav, se lokalni volilni odbori mrzlično sprašujejo kaj naj storijo z njimi.

Za naprave so namreč ob nakupu odšteli od 3500 do 5000 USD, naprave, katerih uporaba je bila zaradi slabe varnosti prepovedana pa sedaj neizkoriščene ležijo v skladiščih.

Naj spomnimo, da je organizacija CERT septembra 2004 objavila opozorilo, da so v Dieboldovih volilnih napravah našli "varnostno ranljivost v obliki nedokumentiranega prikritega uporabniškega računa (undocumented backdoor account), kar omogoča lokalnemu ali oddaljenemu zlonamernemu uporabniku spremembo volilnih rezultatov", V Open Voting Foundation so avgusta 2006 uspeli v pičlih štirih minutah z nekaj deset EUR vredno opremo, prilagoditi eno od Dieboldovih volilnih naprav do te mere, da bi se dalo z njo enostavno ponarediti rezultate volitev, septembra 2006 pa je skupina raziskovalcev iz Princeton University pripravila zelo poučno...

25 komentarjev

Varnost e-volitev v Sloveniji - se obetajo pritožbe razočaranih kandidatov?

Slo-Tech - Današnje DELO je objavilo članek z naslovom Občine sploh niso preizkusile naprav, v katerem se ukvarjajo s problemom elektronskih volilnih naprav, ki naj bi se (oz. bi se lahko) uporabljale že na letošnjih lokalnih volitvah.

Kot poročajo, je podjetje ISG d.o.o., ki je glasovalne naprave razvilo, le te prodalo šestim občinam. Te so Domžale, Piran, Sevnica, Ljubljana, Koper in Murska Sobota. Država je sicer v zakonu o volitvah v državni zbor določila da mora vsaka okrajna volilna komisija zagotoviti vsaj eno volišče za invalide, kjer je lahko uporabljena elektronska glasovalna naprava, ni pa predpisala kakšne morajo te naprave biti. Tako sploh niso postavljeni tehnični in varnostni standardi, ki jim morajo volilne naprave ustrezati.

Na vprašanja, poslana iz Slo-Techa, v zvezi z elektronskimi volitvami na Republiški volilni komisiji niso odgovorili. So pa za DELO povedali, da so za izvedbo zakona, vključno z morebitnim nakupom volilnih naprav odgovorne občine. Tako je odločitev o...

7 komentarjev