»

HBO: piratstvo ni tak problem

Slo-Tech - Ko beseda nanese na internetno piratstvo, založniki in avtorji običajno vsako kopijo enačijo z izgubljenim prihodkom v vrednosti maloprodajne cene. BSA, recimo, tako izračuna absurdne zneske, koliko škode naj bi piratstvo povzročalo gospodarstvu. Resnica pa je bolj zapletena, saj piratstvo hkrati tudi poganja zanimanje za te stvaritve. Glasbeniki, ki večino prihodkov ustvarijo s koncerti, pravzaprav nimajo nobenega pametnega razloga, da bi nasprotovali piratiziranju svojih albumov. Presenetljivo pragmatične besede pa prihajajo iz ust ustvarjalcev priljubljene televizijske serije Igra prestolov.

Ker je ta serija že tri leta izjemno priljubljena, ni nič kaj presenetljivo, da gre za najbolj piratizirano serijo na...

525 komentarjev

Piratstvo bojda povzroči več škode od bančnih ropov

Ars Technica - Glasbenih ceh je vnovič začel vrteti staro lajno, čeprav so jim dokazali, da njihovih ocen čez palec ne gre jemati resno. Ker je leta 2000 globalna prodaja glasbe znašala 30 milijard dolarjev, leta 2008 pa le še 18,4 milijarde dolarjev, ocenjujejo, da je to zaradi korelacije s porastom piratstva tudi posledica piratstva. Nadalje navajajo, da je 70 odstotkov vsega prometa na širokopasovnih omrežjih pripisati P2P-prometu, od katerega je 90 odstotkov ilegalnih datotek. Ugotavljajo, da piratstvo povzroči več škode od bančnih ropov. FBI slednje preiskuje, zato od njih pričakujejo, da se vsaj z enako vnemo posveti tudi preganjanju deliteljev datotek. Dodajajo, da člani ceha ne morejo civilno tožiti vseh kršiteljev avtorskih pravic, da pa bi jih po uradni dolžnosti morala preganjati država, kar v trenutni zakonodaji ni predpisano.

45 komentarjev

Pogled na Applovo bilanco

Slo-Tech - Včeraj smo pisali, da je Apple objavil svoje poslovne rezultate za zadnje fiskalno četrtletje, pri čemer smo se osredotočili na poslovni izkaz. Natančna analiza rezultatov pa razkrije tudi zelo zanimivo bilanco, ki priča o moči tega podjetja. Apple ima namreč trenutno 34 milijard dolarjev gotovine na bančnih računih, kar je za 10 milijard več kot lani in deset odstotkov več kot po tretjem četrtletju. Kaj storiti s tem silnim denarjem?

Applovo uradno stališče ostaja, da denar hranijo za ohranitev kapitala, kar prevedeno pomeni, da s tem kapitalom ne bodo tvegali in da bo najverjetneje še dolgo sedel v banki. Velikost tega zneska si lahko ponazorimo tudi takole: Yahoojeva tržna kapitalizacija znaša 24 milijard dolarjev - torej lahko Apple z gotovino prevzame celoten Yahoo, pa mu bo še ostalo. Podobno je tržna kapitalizacija eBaya 32 milijard, Della pa 30 milijard dolarjev. Tudi zaradi tega se investitorji nič ne ozirajo na mrke napovedi analitikov o počasnem gospodarskem okrevanju...

25 komentarjev

BSA izdala letno poročilo

Reuters - Prejšnji teden je organizacija BSA, ki preganja uporabnike nelegalne programske opreme, izdala svoje letno poročilo (PDF) o globalnem piratstvu. V njem ugotavljajo, da se je stopnja piratstva zvišala, saj naj bi bilo 41 odstotkov vse nameščene programske opreme nelicenčne. Leto prej je ta delež znašal le 38 odstotkov. Škodo, ki naj bi jo razvijalci imeli zaradi tega, ocenjujejo na 53 milijard dolarjev. Rasla pa je tudi prodaja programske opreme, ki se je okrepila za 14 odstotkov in v letu 2008 dosegla vrednost 88 milijard dolarjev, tako da jim posebej hudo že ni.

Stopnja piratstva naj bi bila najnižja v ZDA, kjer se vrti okrog 20 odstotkov, povsem drugače pa je naprimer na Kitajskem, kjer je kar 80-odstotna. Tudi Rusija ne blesti prav posebej, saj ima črne verzije programov 68 odstotkov računalnikov. Najslabše je v Gruziji, Bangladešu, Armeniji, Zimbabveju, Šri Lanki, Azerbajdžanu in Moldaviji (merjenje stopnje piratstva v državah, kjer niti fizična lastnina ni kaj posebej sveta...

127 komentarjev

Gates zdrsnil na 2. mesto

Slashdot - Po neuradnih navedbah je Microsoftov soustanovitelj Bill Gates po 13 letih zdrsnil s prvega mesta na seznamu najbogatejših ljudi na svetu. Nasledil ga je mehiški tajkun Carlos Slim, čigar premoženje po neuradnih ocena znaša 67,8 milijarde dolarjev. Za uspešen preboj je zaslužna 27-odstotna rast cene delnic America Movila, ki je v Slimovi lasti. Bill Gates je s premoženjem 59,2 milijarde dolarjev izgubil prestol tudi zavoljo dobrodelne organizacije Bill & Melinda Gates Foundation, v katero je do danes primaknil že 30 milijard dolarjev. Kakorkoli že, Bill Gates je že pred časom dejal, da mu je popolnoma vseeno, katero mesto na lestvici premožnih zaseda. Na uradne rezultate pa bomo morali počakati do prihodnje pomladi, ko bo Forbes izdal novo lestvico.

36 komentarjev