»

Predstavitev projekta Booki v Mestni Galeriji Ljubljana

booki

Slo-Tech - Danes zvečer ob 18. uri v Mestni Galeriji Ljubjana Adam Hyde in Aleksandar Erkalović predstavljata projekt Booki, spletno orodje za pisanje in tiskanje knjig.

Booki je skupek preprostih in učinkovitih prosto dostopnih spletnih orodij, ki pomaga izdelovati proste knjige - papirnate ali e-knjige. Omogoča vam samostojno delo ali sodelovanje v skupini, na voljo je komentiranje dela, iskanje pomoči pri kolegih, olajša prevajanje del ali ponovo uporabo vsebin ter objavljanje zaključenih del. Booki je nastal za potrebe projekta FLOSS Manuals, sedaj pa širi občinstvo in svojo odprto platformo ponuja v uporabo najrazličnejšim publikacijam.

Predavanje bo zanimivo tudi za tehnološke navdušence, saj bosta prisotna oba glavna razvijalca projekta, ki bosta lahko podala...

2 komentarja

Prihajajo mobilne aplikacije iz Wolframa

CNet - Začelo se je z Mathematico, ki je poznana domala vsakemu naravoslovcu in inženirju. Wolfram je svoje poslanstvo nadaljeval s spletnim iskalnikom Wolfram|Alpha in ga nadgradil z aplikacijami za mobilne naprave. Lani so izdali Wolfram|Alpha App za iPhone in iPod, ki je sicer najprej stala nerazumnih 50 dolarjev, a so jo hitro pocenili na dva dolarja in zgodnjim kupcem povrnili razliko, sedaj pa svoj asortiment...

29 komentarjev

Koliko se da zaslužiti z aplikacijami za iPhone

TechCrunch - Na App Storu najdemo nepregledno množico aplikacij najrazličnejših cen, porekel in namenov. Nekatere so napisale ugledne programerske hiše, druge so prvenec neznanih avtorjev. Nekatere so neverjetno popularne, druge komajda kdaj kdo povoha. Na TechCrunch so si pogledali, koliko je aplikacij iz katere skupine in koliko zasluži povprečen pisec.

Dobili so podatke 96 razvijalcev. Povprečna aplikacija se je prodala v 101.024 izvodih in je na spletu že 261 dni (387 na dan). Povprečna cena je sicer 5,49 dolarja, a po izločitvi osamelcev je modus cene 0,99 dolarja. Povprečna aplikacija doživi 3,89 popravkov, nadgradenj oziroma posodobitev, kar postavi ceno razvoja na 6453 dolarjev. Vse skupaj se sliši še kar spodobno.

Na vse omenjene povprečne...

28 komentarjev

Poljuben razgled s plazemskim oknom

Slo-Tech - Winscape je projekt, ki nastane ob združitvi dveh lukenj v steni, čez kateri sta nameščena plazemska zaslona, MacBooka Pro, ustreznega programa zanj in aplikacije za iPhone. Princip delovanja je preprost. Wii Remote sledi uporabniku, ki nosi sledilno ogrlico, da lahko na zaslonih-oknih prikazuje sliko poljubne okolice iz prave perspektive, namesto sosedove kuhinje, parkirišča mestnega prometa in obvoznice na drugi strani. Tako se lahko nagnete proti oknu, pogledate bolj od strani ali od zgoraj in vidite na primer most Golden Gate v San Fraciscu iz različnih kotov, kakor da bi resnično stanovali nad sanfranciškim zalivom. Namesto tega se lahko znajdete v japonskih vrtovih, na morskem dnu ali kod drugod. Cena programske opreme je 10...

28 komentarjev

Aplikacija za tolmačenje na telefonih iz Toshibe

ComputerWorld - Poročali smo že o aplikaciji za iPhone, ki jo je razvil profesor s Carnegie Mellon University in je namenjena simultanemu prevajanju iz angleščine v španščino in nazaj. Podobno reč razvijajo tudi Azijci, le da so se omejili na svoje jezike. Toshiba je namreč razvila nov sistem, ki se bo namestil na prenosne telefone in bo omogočal prepoznavanje glasov in prevajanje med angleščino, kitajščino in japonščino. Gre za okleščeno verzijo aplikacije, ki jo Toshiba že prodaja za PC-je na Japonskem in obvlada te iste jezike.

V teoriji je delovanje preprosto. Najprej telefon prepozna izgovorjene besede, jih razkosa na posamezne pomene, nato jih prevede bodisi s statistično bodisi z metodo na osnovi pravil in naposled sintetizira zvok prevedenega besedila. Statistična metoda deluje na osnovi verjetnosti in besednega reda, ki ju uporabi za konstrukcijo prevoda. Tak način aplikacija ubere za prevode angleško-kitajsko, kitajsko-angleško in kitajsko-japonske, medtem ko se ostale smeri in...

0 komentarjev

Na iPhonu končno emulator C64

TG Daily - Podjetje Manomio je leto dni razvijalo svojo aplikacijo za iPhone, s katero so nameravali požeti obilo uspeha. Sredi junija so predstavili svoj emulator Commodora 64 za iPhone, ki bi omogočil poganjanje legendarnih iger izpred 20 let na zadnjem kriku tehnike. Vanj so uspeli sprogramirati prav vse lastnosti C64: pravo hitrost, zvok SID, samodejno shranjevanje, igralno palico in originalno tipkovnico, podporo za samodejno rotacijo iPhona. Vse skupaj so celo licencirali, saj so se povezali s podjetjem Kiloo Aps, ki ima licenco za C64. Žal Apple ni dovolil prodaje tega emulatorja, ker so avtorji naredili tako verno kopijo, da so v njej pustili še podporo za BASIC. Applova pogodba iPhone SDK Agreement pa eksplicitno prepoveduje aplikacijam samim nameščati ali poganjati...

28 komentarjev

Apple iPhone 3GS za 99 dolarjev?

X-Bit Labs - Na spletu so se pojavile govorice, da Apple pripravlja oskubljeno verzijo svojega iPhona, ki bo bistveno cenejši od obstoječih. Novi iPhone 3GS z 8 GB pomnilnika naj bi stal 99 dolarjev z dvoletno naročnino, kolikor stane tudi starejši iPhone 3G podobnih karakteristik. Čeprav so te vesti neuradne in nepotrjene, so dokaj logične. Apple je z intenzivnimi rabati počasi spraznil skladišča svojih iPhonov 3G, sedaj pa jim bodo začeli ostajati neprodani iPhoni 3GS. Te bi veljalo ponuditi tudi kupcem, ki si drage verzije (199 dolarjev za 16 GB in 299 dolarjev za 32 GB) ne morejo privoščiti, in zanje je cenejša različica kot naročena.

Mimogrede pa še poglejmo, kako bodo ameriške banke začele izkoriščati funkcije iPhonov. Banka USAA namreč načrtuje nadgradnjo aplikacije za iPhone, ki bo omogočila unovčevanje čekov kar preko telefona. Prejemnik bo ček (ameriški plačilni sistem še vedno v veliki meri temelji na čekih, medtem ko Evropejci uporabljajo nakazila med transakcijskimi računi)...

31 komentarjev

Stanford ponuja brezplačne tečaje programiranja aplikacij za iPhone

engadget - Ameriški Stanford po novem ponuja tečaje razvoja aplikacij za iPhone. Posebnost je, da so predavanja na voljo brezplačno komurkoli preko Stanfordovega iTunes kanala. Če se želite učiti programiranja za iPhone pa boste potrebovali nekaj predznanja o objektnem programiranju, dostop do Maca z Intelovim procesorjem ter poznavanje programskega jezika C. Prvega izmed predavanj, ki je že na voljo za ogled vodita dva izmed Applovih programerjev, kmalu pa bo sledilo še več predavanj, ki jih bodo vodili različni Applovi strokovnjaki. Če imate potrebno znanje in opremo, ter želite razvijati aplikacije za iPhone pa le brž odklikajte na spletno stran po prvo lekcijo.

2 komentarja

Apple predstavil iPhoneOS 3.0

Slashdot - Apple je sinoči le obelodanil novo verzijo operacijskega sistema za svoj iPhone. Natančen zapisnik celotnega dogodka v Cupertinu imajo na MacWorld, mi pa si poglejmo bistveno. Namreč, kaj je Apple novega dodal v tretjo verzijo sistema za iPhone.

Funkcija kopiraj-izreži-prilepi je končno dostopna v vseh aplikacijah, kar bo gotovo olajšalo rokovanje z napravo. Vgradili so še iskanje po celotni vsebini iPhona, ležečo tipkovnico (landscape keyboard), podporo za MMS in glasovne opomnike (voice memo). Razvijalci bodo veseli zmožnosti nakupovanja v aplikacijah, kar bo prišlo prav za razne plačljive nadgradnje, razširitve in podobno, povezljivosti s soležniki (peer-to-peer) prek Bluetootha ter dostopa do strojne opreme prek dock priključka in Bluetootha. Razvijalska beta je izšla zdaj, končni uporabniki pa bodo prejeli novo verzijo poleti - lastniki telefonov 3G brezplačno, za iPod Touch pa bo stala 10 dolarjev.

49 komentarjev