»

V Kiberpipi ta teden: ACTA in SOPA, VIP z Ireno Fonda

7. srečanje Drupal Slovenija, 02. Feb 2012

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek 7.2. ob 19h, se bomo na Pipinih odprtih terminih na okrogli mizi pogovarjali o posledicah sprejemanja ACTA in SOPA zakonodaje, o elementih presenečenja v teh predlogih zakonov in o vsebinskih delih. V gosteh bodo: Andrej Piano, državni sekretar na ministrstvo za gospodarstvo, Jure Logar, državni nadzornik v Uradu informacijskega pooblaščenca, Lenart Kučić, novinar Sobotne priloge Dela, dr. Maja Bogataj Jančič, LL.M., ustanoviteljica in vodja Inštituta za intelektualno lastnino, Matija Šuklje, član društva FSFE, okroglo mizo pa bo moderiral Domen Savič, E-demokracija.si.



V sredo, 8.2. spletne urice odpadejo zaradi državnega praznika.

V četrtek 9.2. ob 19h, vabljeni na Večer za...

10 komentarjev

V Kiberpipi ta teden: Suse Studio, Redis, dokumentarec Newborn, podjetniška pot Sandija Češka in DjangoCamp

Urnik enega izmed Camp dogodkov

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek 7.12. ob 19h bo Davor Guttierrez, predstavil Suse Studio, orodje za sestavljanje sistema po uporabnikovih željah. Povedal bo tudi nekaj na temo virtualizacije sistemov.

V sredo 8.12. ob 19h bo Marko Mrdjenovič predaval o Redis, ki je novodobna pogruntavščina namenjena shranjevanju podatkov, ki se noče ukloniti SQL/RDBMS miselnosti. Vseeno pa ni klasična "neumna" NoSQL key-value baza, temveč bolj "data structure server", ki poleg shranjevanja ponuja tudi nekatere zanimive operacije nad shranjenimi podatki.

V sredo četrtek in petek so na sporedu projekcije političnega dokumentarca Newborn, avtorjev Sebastjana Lebana in Staša Kleindiensta. Potrebna je rezervacija sedeža. Dokumentarec je nastal v koprodukciji...

0 komentarjev

Kiberpipa - zgodovina iger in čiščenje divjih internetov

Namizne družabne igre v času interneta in računalniških iger

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek 5.10. ob 19h nas bo Jernej Virag, sicer razvijalec, s kar nekaj izkušnjami pri razvoju in mnogo več pri igranju iger, popeljal Od Pogube do Krize na potovanju skozi preteklost grafike računalniških iger.


V sredo 6.10. ob 19h, bo na #153 Spletnih uricah z naslovomm Čiščenje divjih internetov, Swizec Teller predstavil zadnja tri leta izkušenj z razvojem pametnega RSS bralnika in softverskem prečesavanju spleta.

V četrtek 7.10. bodo udeleženci delavnice Osnove Wordpressa v treh šolskih urah spoznali osnove bloganja.

8 komentarjev

Android, freeelancing, Girl geek party, Luciolinae

Razvoj projekta Luciolinae, vir: Damian Stewart http://ll.frey.co.nz/

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Telefoni z Android platformo hitro prodirajo tudi na naše tržišče. Z več kot 60000 telefoni prodanimi dnevno je ena hitreje rastočih mobilnih platform. V torek na Pipinem odprtem terminu v Kiberpipi bo Martin Sonc s 3FS, kjer se ukvarja z razvojem za Android platformo, govoril o tem, kaj potrebujemo za razvoj in kako poteka, kje se skrivajo pasti ter kje so prednosti in slabosti platforme.

Freelancing ali redna služba? Vprašanje, ki preganja vsakogar, ki se ukvarjaja s spletom, oblikovanjem, programiranjem, fotografijo in sorodnim, saj ravno med naštetimi poklici najdemo največ t.i. freelancerjev. Zakaj najeti freelancerja? Vprašanje, ki si ga postavlja vse več podjetij, ki v pohodu...

2 komentarja

Kiberpipa napoveduje

Utrinek z Document Freedom Day v Kiberpipi

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Danes ob 19h bo v Kiberpipi na Pipinem odprtem terminu The Future Internet Swizec Teller, ustanovitelj Preone, programer, internet fanatik, ljubitelj umetnosti in tehnologije ter v prostem času študent FRI, govoril o tem, kako zelo zelo velik je internet in s kako ogromnimi količinami podatkov se ljudje spopadajo vsak dan. Ko bodo vsi vpleteni zadostno navdušeni nad vsem, kar lahko na internetu doživijo, se bo predavanje obrnilo na trenutne "fail" rešitve spopadanja z vsem tem in dokazalo, da je kljub večji količini podatkov internet v zadnjih 10-ih letih postal popolnoma neuporabna beštija.
Na Spletnih uricah Spletna analitika 101 v sredo bo Danijel Kuriničič, strokovnjak za analitiko pri podjetju Domenca d.o.o.,...

0 komentarjev

Podatkovne baze in NoSQL. Oblikovanje sporočilnosti spletne strani. V Kiberpipi ta teden.

Od začetka do Koale - zabava ob izidu Ubuntu 9.10 v Kiberpipi

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Na Pipinem odprtem terminu v torek ob 19h bo Gašper Žejn z Zemante govoril o podatkovnih bazah in o tem, kako so zadnja leta zaradi ogromne količine podatkov, ki jih ustvarjajo spletna družabna omrežja, postale relacijske baze zaradi prepočasnosti neuporabne za shranjevanje podatkov. Velikani so zato razvili alternativne rešitve za hrambo podatkov, nekatere od teh so zaprte, nekatere so na voljo kot spletna storitev, kar nekaj pa je tudi odprtokodnih. Pravi razvoj pa se šele dobro začenja in tako se je pojavilo gibanje NOSQL, ki obravnava skalabilne tehnične rešitve in s pomočjo serije delavnic širi znanje o uporabi in razvoju tovrstnih podatkovnih baz in na njih zgrajenih aplikacij.

Na Spletnih uricah Od kvadratkov na...

14 komentarjev

Kiberpipa odpira vrata v novo sezono

Kiberpipa

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Kiberpipa odpira vrata v novo sezono v ponedeljek, 14.9. v -1 prostorih Kersnikove 6 v Ljubljani. Kot običajno bo odprta vsak delavnik od 10. do 22. ure, kjer imajo obiskovalci poleg odprtega prostora za delo in druženje na voljo seveda tudi prost dostop do internetne povezave. V tem času je na ogled tudi stalna zbirka Kiberpipinega računalniškega muzeja. Za pomoč in informacije se obiskovalci lahko obrnejo enega izmed Kiberpipcev (Kiberpipinih sodelavcev), ki je v Kiberpipi ves čas prisoten. Poleg tega bo v Kiberpipi tudi v tej sezoni potekal pester program raznovstnih izobraževalnih dogodkov z druženjem s področja odprte kode, spletnih in mobilnih tehologij, podjetništva, tehnološke dediščine, novomedijske umetnosti in filma v obliki predavanj, delavnic, projekcij, druženj, razstav, in še in še. Letos pričakujte še več!

Kje lahko dobite informacije o dogajanju?
- na...

2 komentarja

MoMoSlo, 40 let interneta, VIP z dr. Teo Petrin ...

Mobile Monday Slovenija

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V Kiberpipi se bo ta ponedeljek zgodil Mobile Monday Slovenija, s katerim je želja združiti vse tiste, ki jih zanimajo teme mobilnega sveta. V Kiberpipinem računalniškem muzeju obeležujemo 40 let,odkar so v omrežju ARPANET vzpostavili prvo trajno povezavo ter poslali prvo sporočilo preko tega omrežja z razstavo 40 let interneta. Pipin odprti termin v torek in Spletne urice v sredo so na sporedu kot vsak teden ob 19h, v četrtek pa še zadnji VIP v tej sezoni - tokrat z dr. Teo Petrin. Več spodaj.



ponedeljek, 11.5. ob 18:00 MoMoSlo: #0 - Pilot! Na prvem slovenskem MobileMonday dogodku bomo imeli priložnost spoznati kranjsko podjetje 3fs (ThidrFrameStudios), ki se ukvarja z razvojem storitev, ki povezujejo splet in mobilne platforme. Drugi del dogodka bo posvečen Unity3D - ogrodju za ustvarjanje iger, ki omogočajo igranje na različnih platformah. Tretji del večera je namenjen spoznavanju, druženju ter iskanju...

3 komentarji

V Kiberpipi v tem tednu

Kiberpipa - Na Pipinem odprtem terminu v torek, 25.11. ob 19h bo Rok Žlender govoril o Drupalu, enem izmed bolj popularnih odprtokodnih CMS-jev. Uporablja se za gostovanje osebnih blogov kot tudi spletnih strani z milijon obiski na dan. Predstavljene bodo osnove Drupala, kako deluje in kaj naredi Drupal tako privlačen. Da ne bo predavanje sestavljeno samo iz prosojnic, si bomo pogledali, kako se Drupal naloži na strežnik in kako se uporabi množico modulov, ki so na voljo. Na koncu pa si bomo še ogledali, kako se izdela lasten modul ali temo.

O vplivu interneta na novinarstvo in medije ter percepciji in sodelovanju novinarjeve publike v novi dobi bomo govorili na Spletnih uricah v sredo, 26.11. ob 19h. Ostri umi bodo med seboj in s publiko izmenjali izkušnje in argumente o novi dobi medijev - ali je t.im. 'internetno novinarstvo' sploh kaj novega in kaj pravzaprav to sploh je. Povezoval bo freelancer Simon Ručigaj, ozaveščali pa bodo bodo Jani Sever, odgovorni urednik Vest.si, Gregor Fras,...

1 komentar

Kiberpipa v osmo sezono 15. septembra

Kiberpipa

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Kiberpipa po poletnem odmoru v ponedeljek, 15. septembra 2008, odpira svoja vrata v osmo sezono! Odprta bo vsak delovni dan od 10. do 22. ure (naslov za tiste, ki še ne veste: Kersnikova 6, Ljubljana). Kiberpipin redni program dogodkov se bo pričel odvijati v oktobru. V tem času bo poleg prosto dostopnega interneta na ogled stalna zbirka Kiberpipinega računalniškega muzeja, od 29.9. pa v Caffé Metropol nad Kiberpipo tudi začasna razstava nedavno podarjene opreme Inštituta za biomedicinsko informatiko Medicinske fakultete v Ljubljani. Če želite biti obveščeni o dogajanju, lahko Kiberpipo...

5 komentarjev