»

Microsoft najavil Visual Studio Online

VentureBeat - Na konferenci Build je Microsoft naznanil začetek zaprtega testiranja razvojnega okolja Visual Studio Online, ki bo spletni družabnik Visual Studia in Visual Studia Code. Visual Studio Online je pred leti že obstajal, a je šlo za drugačno stvar.

Microsoftovo paradno okolje za programiranje je Visual Studio in je prejšnji mesec izšlo v inačici 2019. Poleg njega ima tudi vitkejšo verzijo - Visual Studio Code (VSC), ki pa je brezplačna in po anketah eno najbolj priljubljenih programerskih orodij sploh. Kmalu bo družina dobila še tretjega člana, saj je podjetje začelo z zaprtim preizkušanjem Visual Studia Online (VSO) spletne inačice, ki jo bo moč poganjati na praktično vsaki napravi, tudi tablicah in telefonih.

VSO je...

35 komentarjev

Connect: Microsoft k Fundaciji Linux, Google k .NET-u

Ars Technica - V New Yorku od danes poteka Microsoftova konferenca Connect(), na kateri smo slišali nekaj že znanega in izvedeli nekaj novosti. Microsoft, ki je bil do pred desetletjem zagrizen nasprotnik odprte kode, je postal platinasti partner Fundacije Linux. To ni čisto nepričakovano, saj je redmondski velikan v zadnjih letih in mesecih napravil velike korake naproti odprti kodi. Microsoft se je namreč zavedel, da trmasto vztrajanje izključno pri lastnem ekosistemu ni ne zdravo ne dobičkonosno, zato počasi migrirajo tudi v ostale svetove. Na Windows je na primer prispel bash, v Linux pa PowerShell. Odprtokoden je postal .NET, na Githubu pa je Microsoftov prispevek že sedaj največji. Platinasti člani morajo letno Fundaciji prispevati vsaj pol milijona dolarjev, kar za Microsoft seveda...

22 komentarjev

Prihaja Visual Studio za Mac

Microsoft - Microsoft je kar nekoliko prekmalu razkril, da Visual Studio prihaja tudi na Mace. Bržkone kanijo to uradno storiti v sredo na konferenci Connect(), a so na svojem blogu MSDN Magazine najavo za krajši čas objavili že danes. Vmes so jo že zbrisali, a internet in Googlov predpomnilnik si zapomnita vse.

Microsoft je spoznal, da priklepanje uporabnikov na Windows ni več v nikogaršnjem interesu, ker se oblačne rešitve krepijo, in da bi se s trmastim vztrajanjem na izključno Windows ustrelil v nogo. Azure je resda popularen, a AWS je še vsaj toliko. Visual Studio za Mac, ki je v resnici Xamarin Studio, je odgovor na te izzive. Ne pozabimo, da je Microsoft letos v Windows 10 pripeljal tudi bash. Novi Visual Studio ni isti kos...

8 komentarjev

Brezplačna orodja za razvoj aplikacij za Windows Phone 7

Microsoft - Microsoft je objavil Visual Basic orodja za razvoj Windows Phone 7 aplikacij. Orodja so brezplačno na voljo za dolpoteg. Za uporabo potrebujete Visual Studio 2010 Professional, saj trenutno brezplačna različica Visual Studio 2010 Express Edition še ni podprta, kot to velja za brezplačna C# based orodja.

Tudi brez Visual Studio 2010 Professional pa lahko z razvojem Windows Phone aplikacij z uporabo Visual Basica začnete že danes, saj lahko za 30 dni (z možnostjo podaljšanja za dodatnih 60 dni) uporabite Visual Studio 2010 Professional Trial edicijo.

Za lažji začetek so na MSDN blog-u objavljena tudi step-by-step navodila za izdelavo enostavne Windows Phone 7 aplikacije. Več dokumentacije, navodil in how-to videov pa najdete tudi tukaj.

26 komentarjev

Izšla sta Microsoft Visual Studio 2010 in .NET Framework 4

Lebdeča okna

Slo-Tech - Microsoft je danes izdal novi različici razvojnega okolja Visual Studio 2010 in .NET Framework 4.0, ki vključuje tudi ASP.NET 4.0, kar je najverjetneje tudi najbolj obširna izdaja tega razvojnega paketa doslej.

Visual Studio 2010 je popolnoma prenovljen, tako iz stališča uporabniškega vmesnika (zgrajen je s pomočjo Windows Presentation Foundation), ki od sedaj deluje kot pravi večdokumentni vmesnik (MDI) z močno izboljšano podporo več monitorjem, kot tudi notranjosti (uporabljen je Managed Extensibility Framework za izboljšanje razširljivosti). Omeniti je potrebno, da so se spremenila tudi imena različic, ki se sedaj v skladu z Microsoftovim poenotenjem poimenovanja različic imenujejo Professional, Premium, Ultimate in Test...

72 komentarjev

Študent je car v Ljubljani

ŠJC 2008 v Ljubljani

vir: Kodirnica
Kodirnica - Danes, 10. decembra, od 17:00 do 21:00 se bo na Fakulteti za računalništvo in informatiko, v predavalnici p1, na Tržaški cesti 25 v Ljubljani odvijal Študent je car.

Agenda ostaja:
17:00 – 17:15 Otvoritev in uvodni nagovor
17:15 – 18:00 Razsvetlite svoje spletne aplikacije s Silverlight 2! (Andreja Žitnik, Microsoft)
18:00 – 18:45 Novosti v Visual Studio 2010 in ogrodju .Net 4.0 (Bojan Vrhovnik, Microsoft in Aleš Rosina, Microsoft Student Partner)
18:45 – 19:00 Odmor
19:00 – 19:45 Live services in uporaba v vaših aplikacijah (Rok Bermež, Kompas Xnet)
19:45 – 20:30 Kaj bodo prinesli Windows 7? (Oliver Zofič, Micosoft)
20:30 – 21:00 Zaključek in žrebanje...

13 komentarjev

Vabljeni na Študent je car 2008

ŠJC 2008

vir: Kodirnica
Kodirnica - Spet je prišel čas za Študent je car!

Tako kot vsako leto smo tudi letos za vas pripravili dan zanimivih predavanj in zabave. Pridružite se nam v četrtek, 4.decembra 2008, v predavalnici Borut Pečenko na Fakulteti za elektrotehniko in računalništvo v Mariboru na Smetanovi 17 in v sredo, 10.decembra 2008, v predavalnici P1 na Fakulteti za računalništvo v Ljubljani na Tržaški 25. Več informacij na http://www.kodirnica.net.

Maribor, predavalnica Borut Pečenko (4.12.2008)
Naslov: Smetanova ulica 17

Ljubljana, predavalnica P1 (10.12.2008)
Naslov: Tržaška cesta 25

Agenda:
17:00 – 17:15 Otvoritev dogodka in uvodni nagovor (15min)
17:15 – 18:00 Razsvetlite svoje spletne aplikacije s Silverlight 2! (Andreja Žitnik)
18:00 – 18:45 Novosti v Visual Studio 2010 in Ogrodju .Net 4.0 (Bojan Vrhovnik, Aleš Rosina)
18:45 – 19:00 Pavza (15 min)
19:00 – 19:45 Live...

26 komentarjev

Microsoft izdal izvorno kodo .NET Frameworka

Microsoft - Microsoft je v četrtek kot obljubljeno izdal izvorno kodo .NET Frameworka.

Trenutno je izvorna koda najpogosteje uporabljenih "knjižnic" na voljo uporabnikom razvojnega okolja Visual Studia 2008 ( navodila za uporabo), namenjena pa je predvsem kot pomoč pri razhroščevanju, saj omogoča enostaven vstop (step-into) v notranjost knjižnic samega Frameworka.

Čeprav je koda na voljo pod Microsoftovo referenčno licenco, ki dovoljuje zgolj vpogled in uporabo za namene razvoja aplikacij, bo ta poteza nedvomno razveselila mnoge razvijalce, ki bodo tako lahko lažje razumeli delovanje frameworka in tudi pomagali pri njegovem razvoju.

Microsoft namerava postopoma izdati kodo še za ostale dele frameworka in omogočiti vpogled tudi izven Visual Studia.

30 komentarjev

Visual Studio 2008 in .NET Framework 3.5

Microsoft - Microsoft je danes, po nekaj letih razvoja, izdal finalno različico razvojnega okolja Visual Studio 2008, skupaj z .NET Framework 3.5. Skupaj prinašata kar nekaj novosti, ena najbolj težko pričakovanih je nedvomno LINQ (Language Integrated Query), ki omogoča uporabo SQLu sorodnih stavkov neposredno v jezikih .NET Frameworka. Med ostale izboljšave v .NET Frameworku spadajo:
  • Izboljšave prevajalnika: Podpora novi različici VB.NET 9.0 in podpora spremembam v C# 3.0 kot so lambda metode, extension metode, statične reference za anonimne tipe, ...
  • Hitrostne izboljšave: Podpora za paging v ADO.NET, offline delo (in sinhronizacija) z bazami, boljša izkoriščenost večjedrnih procesorjev
  • Mrežne spremembe: Peer-to-peer sklad, PNRP, podpora za HTTP pipelining
  • Windows Presentation Foundation: novejši model za ustvarjanje vtičnikov, SilverLight CLR je del .NET Frameworka
Visual Studio 2008 pa poleg mnogih novosti vsebuje še:
  • LINQ -> SQL designer
  • Grafični designer za XAML/Windows...

60 komentarjev