»

Trdi disk in filmi v kompletu

TG Daily - Navadno sicer robantimo nad okostenelostjo filmskih založb, ki se s srednjeveškimi metodami spravljajo nad metode in prestopnike krasnega novega sveta, a to pot jim moramo priznati izvirnost. Seagate je namreč z založnikom Paramount sklenil dogovor, da na svojih zunanjih ponudijo njihove filme. Kupci petstogigabajtnega diska FreeAgent Go bodo na njem brezplačno prejeli Zvezdne steze (Star Trek, 2009), nadaljnjih dvajset pa je moč odkleniti za 10 do 15 dolarjev po kosu. Disk v akciji stane...

8 komentarjev

Amazon popustil, e-knjige se bodo dražile

The Wall Street Journal - Obširno smo že poročali o e-črkarski pravdi med Amazonom in Applom, ki se bije že nekaj mesec. Srž spora, ki ga je zanetil Macmillan, je model prodaje knjig, saj Amazon vztraja pri klasičnem modelu, kjer Amazon kupi knjige na debelo in nato sam postavi ceno za nadaljnjo prodaje, medtem ko Apple z modelom agencije založnikom dopušča samostojno postavljanje cen, sami pa določijo le odstotek za svoj kos pogače. Konkurenca je Amazon prisilila, da je svoja stališča omehčal.

Povod je bržkone dogovor založb Simon & Schuster v lasti CBS-ja in HarperCollins Publishers v lasti News Corporation z Applom, v katerem so domenili uporabo modela agencije. Ta teden je dogovor z njima sklenil tudi Amazon, kjer je pristal na uporabo modela agencije in splošno ceno e-knjig med 13 in 15 dolarji z občasnimi znižanji na 10 dolarjev. Na ta način si je Amazon zagotovil, da bo imel na zalogi vse tiste naslove, ki jih je dobil Apple. Ker jutri pričakujemo uradni izid Applovega iPada, lahko pričakujemo še...

6 komentarjev

Amazon popustil, pripravljen podražiti e-knjige

CNet - Spomnimo, da je konec tedna založnik Macmillan z Amazona odstranil vse svoje e-knjige, ker Amazon ni pristal na zvišanje njihove cene z 9,99 dolarja na 15 dolarjev. Včeraj, prav berete, v nedeljo, je Amazon popustil. Po njihovem mnenju je 15 dolarjev še vedno nepotrebno visoka cena (nič čudnega, če pa je Amazonova marža 70 odstotkov), a ker ima Macmillan monopol nad svojimi naslovi, jim bodo dovolili prodajo po tako visoki ceni, saj so drage knjige še vedno boljše od nobenih knjig sploh. To pomeni, da se bodo Macmillanove knjige počasi vrnile na Amazon, kjer bodo stale med 13 in 15 dolarji. Kdaj točno se bo to zgodilo, še ni znano, naj pa bi se kmalu. O nadaljevanju bitke vas bomo obveščali.

24 komentarjev

E-knjižna vojna med Applom in Amazonom

The New York Times - Amazonovi kupci so v petek presenečeni opazili, da so iz njihovega nabora prodajnih artiklov skrivnostno izginile vse e-knjige založnika Macmillan, ki je eden največjih v ZDA. Ker za izginotje nihče ni podal uradnega razloga ali pojasnila, na spletu že dva dni špekulirajo, kaj je bil povod za to odločitev.

The New York Times se sklicuje na vire blizu podjetja in poroča, da je ta poteza zadnja eskalacija v sporu med Amazonom in založniki, ki traja že leto dni. Macmillan naj bi od Amazona zahteval, da dvigne ceno elektronskih knjig z 9,99 na 15 dolarjev, s čimer se Amazon ni strinjal. Macmillan je nedavno podpisal tudi pogodbo z Applom, ki mu omogoča prodajo e-knjig v okviru iBooks. Apple namreč založnikom pušča več svobode pri določanju cen, medtem ko Amazon trmasto zahteva, da se novosti prodajajo po 9,99 dolarja.

Na prvi pogled se zdi, da gre za reprizo boja med Universal Music ter kasneje NBC Universal proti iTunes. Zgodba je tu podobna: ponudnik vsebine si želi več nadzora nad...

34 komentarjev

USB 3.0 v praksi na CES-u

Slashdot - Konec preteklega leta je bil dorečen standard za USB 3.0, tako da smo lahko na letošnjem CES-u že videli demonstracijo delovanja tega standarda. Seagate in Symwave sta skupaj predstavila klopčič, ki ga sestavljata disk FreeAgent prvega in krmilnik slednjega proizvajalca. Trdijo, da je nov standard desetkrat hitrejši od USB 2.0 in da zmore 5 Gbps, poleg tega pa bo lahko napravam nudil več elektrike in jim omogočal tudi spanje. Prve zaresne naprave pričakujemo prihodnje leto.

10 komentarjev

Japonci rušijo rekorde

Slashdot - Na Japonskem so sestavili MDGrape-3, najzmogljivejši računalnik na svetu, ki premore kar za petaflop računske moči, oziroma kvadrilijon računskih operacij na sekundo. S tem je iz prvega mesta na seznamu 500 najzmogljivejših superračunalnikov izrinil IBM-ov BluGene/L. Obenem japonski MDGrape-3 za doseganje impresivnega rezultata uporablja zgolj 4808 procesorjev v primerjavi z BluGene/L, ki ga poganja 130,000 procesorjev.

Razvoj japonskega MDGrape-3 je trajal 4 leta, stal pa zgolj 9 milijonov ameriških dolarjev. Procesorske enote je izdelal Hitachi, s svojimi izdelki je sodeloval Intel (DC Xeoni) in pa SGI (povezave in ostala strojna oprema). Cena procesorske zmogljivost se je ustavila pri zgolj 15 dolarjih na gigaflop. Za primerjavo - cena gigaflopa znaša pri BlueGene/L 140 dolarjev in pri Earth Simulatorju kar 8,000 dolarjev, v začetku 90-ih let 20. stoletja pa je stal gigaflop okoli milijona dolarjev. Računalnik se bo uporabljal predvsem za preučevanje vedenja proteinov pri...

28 komentarjev