»

Mehiška vlada zaplenila prikrito mobilno omrežje kartela Zetas

Bazne postaje so skrili na oddaljenih in maloposeljenih območjih, jih posprejali s kamuflažno barvo in zagotovili napadajanje na sončne celice.

vir: El Universal
El Universal - Mehiška vojska je vknjižila pomembno zmago v boju z narkokarteli: zasegli so več tisoč kosov telekomunikacijske opreme, od baznih postaj pa do telefonov, ki jo je uporabljal dobro znani kartel Zetas.

Na severu države so namreč na oddaljenih in redko poseljenih območjih zgradili lastno tajno mobilno omrežje. Ves promet preko omrežja je potekal šifrirano, bazne postaje pa so bile prebarvane s kamuflažnimi vzorci, da bi jih oblasti iz zraka težje našle. Sistem je napajanje dobival iz sončnih celic, tako da je bila celotna bazna postaja avtonomen sistem. Uporaba sofisticirane opreme je sicer poleg izrednega nasilja eden od ključnih prijemov kartela, ki je znan tudi po lastni...

37 komentarjev

V Mozambiku obvezna registracija predplačniških mobilnih telefonov

Slo-Tech - Portugalsko govoreča afriška država Mozambik ima šest milijonov uporabnikov mobilnih telefonov, izmed katerih jih je mnogo predplačniških. Vlada je sprejela uredbo, da se morajo vsi njihovi uporabniki registrirati do 15. novembra, tako da po tem času ne bo več možno anonimno telefoniranje.

Povod za tako odločitev so bili septembrski izgredi v glavnem mestu Maputo zaradi naraščajočih cen osnovnih življenjskih potrebščin. Policija je takrat nad izgredniki uporabila tudi smrtonosno silo, tako da je pod streli iz policijskega orožja življenje izgubilo več kot ducat ljudi. Vlada je obljubila subvencioniranje kruha, zamenjavo kmetijskega ministra in prepoved anonimnega telefoniranja, da bi, tako neuradni viri, preprečila dogovarjanja o tovrstnih zborovanjih v prihodnosti. Uradni razlog za ukinitev anonimnosti je zaščita prebivalcev pred nigerijskimi prevarami in nadlegovanjem.

Izvedba registracije je podobna slovenskemu fiasku z nepremičninami. V celotnem Mozambiku je le 15 točk, kjer...

19 komentarjev

Mehika bo izklopila 26 milijonov mobilnih telefonov

Vrsta pred centrom za pomoč uporabnikom

Slashdot - Mehika je lani objavila, da bodo morali vsi lastniki predplačniških mobilnih telefonov svoje telefone registrirati z imenom, če jih bodo želeli še uporabljati. Tako unikatno številko CURP (mehiški EMŠO) enolično povežejo s telefonsko številko. Povod za tako odločitev je porast kriminalna, ki ga želi Mehika zajeziti tudi na tak način. Včeraj se je rok iztekel in večina je z registracijo počakala do zadnjih ur.

Uporabniki, ki iz takšnih ali drugačnih razlogov svojih imen niso želeli razkriti, so bili v nedeljo opozorjeni, da jih bodo odklopili. Postopek registracije bil enostaven, saj so morali le poslati CURP na vladno številko, a se ga približno 30 odstotkov uporabnikov ni lotilo. Nekateri vladi ne zaupajo, drugi...

17 komentarjev

Nokia pohrustala Novarro

Mashable - Nokia je v petek najavila, da prevzema chicaško podjetje Novarra, ki pripravlja brskalnik Vision Mobile Browser, ki teče na Javi oz. BREW-u. Vision najdemo na kopici telefonov, običajno pod drugo znamko operaterja, in je bil do izida Androida in iPhona eden izmed vodilnih brskalnikov na mobilnih telefonoih. Prvikrat je izšel daljnega leta 2002 za Palme kot WebPro. Novarra je poleg tega svoj čas sodelovala z Motorolo, Samsungom in drugimi. Finančnih podrobnosti podjetji nista želeli razkriti.

Če bodo regulatorji trga prevzem potrdili, bo v drugi polovici letošnjega leta Novarra postala podružnica Nokie. Z novo tehnologijo, ki jo prinaša znanje Novarre, želijo oplemenititi družino telefonov Nokia Series 40 kasneje letos. Sam prevzem verjetno ni borba za Vision, ampak dobro ekipo zaposlenih v Novarri in pa nekaj patentov. Vemo namreč, da Novarra drži patent za "prilaganje informacijske vsebine elektronski nparavi", ki pokriva sodelovanje omrežnih strežnikov (in-network servers) z...

1 komentar

Osem milijonov poizvedb lokacije v letu dni

Wired News - Bloger in aktivist za večjo zasebnost Christopher Soghoian se je prikopal do zanimivih informacij o sledenju uporabnikom s pomočjo njihovih mobilnih telefonov. Odkril je, da so med septembrom 2008 in oktobrom 2009 pri operaterju Sprint Nextel oblastem kar osemmilijonkrat posredovali zemljepisne koordinate zahtevanega telefona. Še več, obstaja namreč portal, kjer lahko policija vpiše številko in avtomatično dobi koordinate.

Predstavnik podjetja za stike z javnostmi je takoj začel miriti javnost, da številke niso tako ogromne, kot se zdi na prvi pogled. Ni šlo namreč za osem milijonov naročnikov, marveč mnogo manj številk. Kot pravi, se številka hitro nabere, saj gre za posamezne poizvedbe, ki se seveda večkrat nanašajo na isto številko, ki jih policija sledi tudi več...

28 komentarjev

Virus za mobilne telefone

Wired News - Mobilni telefoni so predstavljali eno izmed zadnjih neosvojenih trdnjav, ki so bile odporne na viruse, vendar nič več. Zadnje čase so se začeli pojavljati tudi virusi za naše ljubljene mobilce. Vendar bati se nič, zaenkrat se problemi pojavljajo samo na Japonskem omrežju i-mode, vendar se kaj kmalu lahko zgodi, da ne boste več varni pri sprejemanju SMS-a. V čem je problem pri i-mode? Pred kratkim so se začele pojavljati čudne reči. Na Japonskem so začeli na veliko zvoniti telefoni na policijah in v gasilskih domovih. Razlog? Vsega je bil kriv virus, ki je bil napisan za mobilne telefone. Tukaj nastopi spet novo vprašanje - kako je virus sploh prišel v mobilne telefone? Preprosto. Vsega je kriv servis DoCoMo, ki omogoča uporabnikom omrežja i-mode, da pregledujejo elektronsko pošto, spletne strani ali uporabljajo kake druge internetne storitve. Uporabniki servisa DoCoMo so bili izpostavljeni (izpostavljenih je bilo približno 13 milijonov mobilnih telefonov) e-mailu, ki je vseboval...

2 komentarja

Siemens dobavitelj 500.000 mobilnih WAP aparatov

Fujitsu Siemens - Še ena novica od Dominika. Siemens je podpisal dogovor z niozemskim mobilnim operaterjem Telfort o dobavi pol milijona mobilnih telefonov s standardom WAP. Telfort in Dutch Postbank bosta svojim uporabnikom zagotovila Siemensove mobilne telefone kot del kampanije, katere cilj je predstavitev mobilnega bančništva nizozemskemu tržišču.
Siemensovi aparati M35i bodo posebej prilagojeni, da bi uporabnikom računov v Postbanku omogočili uživanje v mobilnem bančništvu, dostopni pa bodo 500.000 imetnikom računov kot del njihove promocije.

Mobilno bančništvo se torej približuje in verjetno je samo še vprašanje časa, kdaj bo mobilno bančništvo preko WAP telefonov možno tudi v Sloveniji (Klik, ...)

6 komentarjev