»

Na MIT-u predstavili 36-jedrni procesor

Slo-Tech - Raziskovalci z bostonskega MIT-a so razvili 36-jedrni procesor, ki inteligentno rešuje problem komunikacije med jedri, ki z rastjo števila jeder postaja čedalje težavnejši.

Komunikacija med jedri v procesorjih, ki jih imajo več deset, hitro postane omejujoč dejavnik hitrosti izračunavanja. Medtem ko procesorji z majhnim številom jeder za povezavo med njimi poskrbijo z enotnim vodilom, do katerega dobita ekskluziven dostop jedri, ki zanj zaprosita, pri večjem številu jeder to postane neizvedljivo, ker bi jedra večino časa potrošila za čakanje namesto za izračunavanje. Raziskovalci z MIT-a zato predlagajo sistem mini interneta, kjer bi imelo vsako jedro svoj usmerjevalnik podatkov, ki bi skrbel za učinkovito pogovarjanje...

27 komentarjev

Atom postaja hitrejši, Intel pripravlja 48-jedrni procesor

vir: engadget
engadget - Intel je najavil, da bodo k trenutnemu naboru procesorjev za netbooke in nettope dodali še enega, najhitrejšega. Ta laskavi naziv bo Atomu D510, dvojedrnemu procesorju, ki teče pri 1,66 GHz, odvzel Atom D525. Nov procesor je večinoma enak nekoliko manj zmogljivemu primerku, razen frekvence, ki tokrat znaša 1,8 GHz, in krmilniku pomnilnika.

Namesto podpore le starejšemu, DDR2 pomnilniku, Atom D525 doda podporo še za novejši, DDR3 pomnilnik. S tem bo procesor nekoliko hitrejši in bo utišal kritike, ki so negodovali nad večinoma enakimi zmogljivostmi Atoma D510 in starejšega Diamondville Atoma 330, ki je uporabljal še ločen severni in južni most (Pineview Atomi združujejo procesor in severni most). Pomemben podatek tukaj...

1 komentar

Intel optimističen za tretje četrtletje

Expreview.com - Intel je z napovedmi za prihodke tretjega letošnjega četrtletja, ki je v polnem zamahu, optimističen. Sprva so znesek postavili na 8,5 milijarde dolarjev, z dovoljenim odstopanjem 400 milijonov doalrjev, a so ga po dobrih poslovnih rezultatih in večjem povpraševanju po procesorjih, veznih čipovjih ter ostalih izdelkih v drugem letošnjem četrtletju so znesek povišali.

Po novem napovedujejo prihodke v višini 9 milijard dolarjev, kar je za celo milijardo več od drugega četrtletja, ki jo je Intel na račun kazni Evropske Unije končal s približno 400 milijoni dolarjev izgube, a vseeno več kot milijardo manjši od lanskega tretjega četrtletja, ko so imeli za 10,3 milijarde dolarjev prihodkov. Dvignila se bo tudi njihova bruto trgovska marža, na zanje bolj običajnih 53 %.

Vse torej kaže, da se računalniška industrija po slabših časih, ki so posledica recesije, pospešeno pobira na noge. Grafičnim čipom zdaj sledijo tudi procesorji, o povečani prodaji pa poročajo tudi iz drugih sektorjev.

5 komentarjev

Spomladanski IDF: Nehalem in Atom procesorji

Silverthorne in Diamondville

vir: Daily Tech
Daily Tech - Intel je na spomladanskem IDF-u, ki ga je od 2. do 3. aprila gostil Shanghai, požel največ navdušenja s predstavitvijo petih procesorjev Atom in z demonstracijo procesorske arhitekture Nehalem.

Dve različici procesorjev <em>Atom</em>, predhodno znanih pod kodnima imenoma Silverthorne in Diamondville, sta sad Intelovega prizadevanja narediti razmeroma zmogljive procesorje, ki bi se odlikovali po majhnosti in predvsem izredno nizki porabi energije.

Izvedenke Silverthorne merijo samo 1,8 cm2 in so izdelane v 45 nm proizvodnem procesu. Vse različice bodo imele 512 kB L2 predpomnilnika, frekvenca jedra pa se bo gibala v razponu od 800 MHz do 1,86 GHz. Najšibkejša modela Z500 (800 MHz) in Z510 (1,1 GHz) si bosta s...

7 komentarjev

AMD: 65 nm

Daily Tech - Po poročanju Daily Techa naj bi prvi AMD-jevi procesorji z jedrom Brisbane, izdelanim v 65 nm procesu luč sveta zagledali decembra. Sprva bodo kupcem na voljo štiri različice procesorjev z omenjenim jedrom, in sicer Athlon 64 X2 5000+, 4800+, 4400+ in 3800+. V drugem četrtletju prihodnjega leta bo AMD predstavil še dva procesorja z jedrom Brisbane, Athlon 64 X2 5200+ ter 5600+.

Poleg dvojedrnikov bodo tudi enojedrni AMD-jevi procesorji prešli na 65 nm proces izdelave. Prva enojedrnika s 65 nm jedrom Lima, Athlon 64 3500+ in A 3800+ bosta luč sveta ugledala januarja prihodnje leto, v drugem četrtletju pa jima bo sledil še Athlon 64 4000+.

V drugem četrtletju prihodnjega leta bo AMD predstavil procesorje Sempron z jedrom Sparta , izdelanem v 65 nm procesu.

Več o tem si preberite na Daily Techu.

25 komentarjev

Pentium se vrača

Hkepc - Intel bo kot vse kaže le ohranil vsem dobro znano ime Pentium, saj naj bi po poročanju HKEPC enojedrni procesorji temelječi na Core arhitekturi nosili ime Pentium in Celeron. Kot prvi izmed omenjenih procesorjev se bo januarja prihodnje leto na tržišču pojavil Pentium E1040 s frekvenco 1,6 GHZ ter enim megabajtom drugonivojskega predpomnilnika in 800 megaherčnim FSB-jem. Le-temu bosta v drugem četrtletju prihodnjega leta sledila Pentium E1020 in E1060, prvi s frekvenco 1,4, drugi pa z 1,8 GHz. V tretjem četrtletju bodo kupcem na voljo tudi novi Celeroni za namizne računalnike s pol manjšim drugonivojskim predpomnilnikom.

Več na HKEPC.

7 komentarjev

Dobiček AMD-ja je močno upadel

AMD - Dobiček AMD-ja je v drugem četrtletju upadel tudi za 95%. Potem ko je AMD v prvem četrtletju, v primerjavi z Intelom, prikazoval dokaj enakomeren dobiček, je boj za cene pustil sledi. In to kljub temu, da je lahko AMD zadovoljil na začetku veliko povpraševanje po njihovih procesorjih, ki pa je začelo tudi upadati. Krivec za to je Intel, ki je v skladu z njihovo cenovno politiko začel zniževati cene njihovih procesorjev. V drugem četrtletju je bil tako padec dobička gromozanski. Seveda smo to zelo, v vedno nižjih cenah procesorjev, pozdravili mi, kupci. Kako je s tem pri Intelu bo treba še počakati. Sigurno pa ne veliko bolje.

13 komentarjev