»

NASA podpisala aneks k pogodbi o prevozih z rusko vesoljsko agencijo

NASA - Ker se flota raketoplanov Space Shuttle nezadržno upokojuje - do konca sta le še po en polet z Endeavourjem in Atlantisom - je že nekaj časa jasno, da bodo polete za Američane izvajali Rusi. NASA je objavila, da je podpisala aneks k pogodbi za vesoljske prevoze z rusko vesoljsko agencijo. V njem je določeno, da bodo med leti 2014 in 2016 s Sojuzi Rusi v vesolje na misije peljali 12 Američanov.

...

12 komentarjev

Kljub manjšim težavam Discovery uspešno izstreljen

NASA - V četrtek zvečer je NASA uspešno in po načrtih zadnjikrat izstrelila raketoplan Discovery. Čeprav je računalniška napaka v zadnjih minutah odložila polet za štiri minute, so ga naposled uspešno izvedli. Pri tem so dobesedno ulovili zadnje sekunde, saj so ostale le še tri do zaprtja časovnega okna za vzlet. Če izstrelitve ne bi bili izvedli, bi morali čakati na naslednjo priložnost, ko bi bila izstrelišče in Mednarodna vesoljska postaja (ISS) spet ustrezno poravnava z Zemljino rotacijo.

V drugem delu izstrelitve, ko je Discovery že zapustil gostejši del atmosfere, se je z zunanjega tanka odlomilo nekaj kosov izolacije, ki so padli tudi na samo plovilo. Vidnih poškodb na toplotnem ščitu, ki bi lahko povzročile uničenju Columbie podobno katastrofo ob povratku,...

25 komentarjev

Danes zvečer poslednji polet Discoveryja

vir: NASA
NASA - Ameriška vesoljska agencija NASA bo danes ob 22.50 uri z izstrelišča Cape Canaveral na Floridi v vesolje poslala raketoplan Discovery na misijo STS-133. Med 11 dni trajajočo misijo bo raketoplan na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) zadnjikrat pripeljal večnamenski logistični modul Leonardo, ki je bil prilagojen, da bo trajno ostal na ISS. Druga oprema so še ExPRESS Logistics Carrier 4,

26 komentarjev

Sojuz uspešno izstreljen

Izstrelitev

CNet - Včeraj ob 20.09 uri po srednjeevropskem času so s kazahstanskega izstrelišča Bajkonur izstreliti vesoljsko plovilo Sojuz. Misija Sojuz TMA-20 je v vesolje ponesla tročlansko posadko, ki bo predvidoma v petek prispela na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS). Posadko sestavljajo Dimitrij Kondratjev iz ruske vesoljske agencije, Paolo Nespoli iz evropske in Catherine Coleman iz ameriške.

Misija se je sicer začela z nekaj težavami že na Zemlji, saj je bilo plovilo poškodovano pri prevozu na kozmodrom 5. oktobra. Ugotovili so, da je poškodovan spustni modul, zato so ga morali zamenjati z rezervnim, ki je bil prvotno namenjen za naslednjo misijo leta 2011.

V vesolju bodo imeli kar precej...

5 komentarjev

Izstrelitev Discoveryja vnovič preložena

Odpravljanje razpok

NASA - Raketoplan Discovery bi bil moral poleteti proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS) že v začetku novembra, a so izstrelitev prestavili za mesec dni zaradi tehničnih težav. Problem je bilo uhajanje vodika na popkovni podporni plošči (angl. GUCP, ground umbilical carrier plate) in tudi razpoka v medprostoru zunanjega tanka. Ker bi zamenjava pokvarjenih delov trajala predolgo, da bi še ujeli izstrelitveno okno, so izstrelitev preložili na 3. decembra.

Toda na rojstni dan našega največjega pesnika izstrelitve spet ne bo. NASA se je odločila, da iz varnostnih razlogov polet prestavijo na čas po 17. decembru, pri čemer ni izključena niti prestavitev vse do februarja. Dodatna dva tedna bosta inženirjem omogočila, da natančneje...

9 komentarjev

Izstrelitev Discoveryja odložena za mesec dni

GUCP

NASA - NASA bi bila morala v sredo izstreliti raketoplan Discovery z misijo STS-133, pa so sprva izstrelitev prestavili na četrtek zaradi tehničnih težav. V četrtek je izstrelitev odpadla zaradi slabega vremena, tako da so se inženirji pripravili na petkov polet. Včeraj so zaradi tehničnih težav vnovič odpovedali izstrelitev, tako da je raketoplan odpotoval nazaj v središče v Houstonu, kjer bo počakal do vzleta. Prva naslednja možnost bo 30. novembra ob 10.05 po srednjeevropskem času.

Izstrelitev je bila preklicana zaradi uhajanja vodika na popkovni podporni plošči (angl. GUCP, ground umbilical carrier plate), ki je doseglo vrednosti 60.000 ppm. Zaradi tega niso mogli varno napolniti...

31 komentarjev

Danes izstrelitev Discoveryja

Poster misije STS-133

vir: NASA
NASA - Če bo šlo vse po sreči, bo NASA danes ob 20.29 po srednjeevropskem času z enodnevno zamudo zaradi puščanja napeljave z izstrelišča na Floridi izstrelila raketoplan Discovery. Misija STS-133 (podrobnosti o misiji) bo 39. in zadnji polet tega raketoplana, saj se program Space Shuttle počasi bliža koncu; predvideni sta le še dve misiji, potrjena pa ena (usoda STS-135 je še v zraku).

V slabih 11 dneh, kolikor bo trajala misija, bo šestčlanska posadka na...

16 komentarjev

Zbogom, Atlantis

NASA - Včeraj ob 14.48 uri po srednjeevropskem času je v Kennedyjevem vesoljskem centru na Floridi pristal raketoplan Atlantis, ki je s tem postal prvi upokojeni raketoplan. Predčasno sta bila zaradi nesreč izgubljena Challenger in Columbia, preostala Discovery in Endeavour pa imata še vsak eno misijo. Prvi bo poletel in se upokojil Discovery, novembra pa bo na zadnjo pot odletel še Endeavour.

V okviru misije STS-132 je Atlantis na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) med drugim ponesel ruski raziskovalni modul Rasvet in robotsko roko. Poleg tega so astronavti med misijo izvedli še dva eksperimenta, in sicer Micro-2, kjer so za Rensselaer Polytechnic Institute raziskovali biofilme bakterije, in Hypersole, ki preučuje nenadne spremembe...

56 komentarjev

Atlantis poslednjič poletel v vesolje

Izstrelitev Atlantisa

NASA - Raketoplan Atlantis je z misijo STS-132 (PDF) poslednjič poletel v vesolje, saj se bo program Space Shuttle s septembrsko izstrelitvijo Discoveryja in novembrskim poletom Endeavourja sklenil. Preostala raketoplana, Challengerja in Columbio, je NASA skupaj s posadkama izgubila zaradi nesreč leta 1986 oziroma 2003.

Misija STS-132 se je uspešno začela v petek popoldne. V dvanajstih dneh bo šestčlanska posadka na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) namestila ruski raziskovalni modul Rasvet, ki se bo pripel na podnožišče Zarje in bo služil kot dodaten shranjevalni prostor in podnožišče za priklop ruskih plovil Sojuz in Progres. Na njem so tudi pomembna orodja, med drugim radiator, zračna loputa in evropska robotska roka.

...

16 komentarjev

Discovery se vrača iz vesolja

Raketoplan Discovery po razdružitvi od ISS nad Brazilijo

NASA - Po trinajstih dneh v vesolju se raketoplan Discovery v sklopu misije STS-131 (PDF) danes vrača na Zemljo. Raketoplan se je od Mednarodne vesoljske postaje (ISS) razdružil včeraj ob 14.52 po srednjeevropskem poletnem času, pristanek na Floridi pa načrtujejo danes okrog 15. ure, če bo vreme to dopuščalo, saj nad Cape Canaveralom napovedujejo padavine. Vreme nad rezervnim pristajališčem v Kaliforniji bo sončno.

Misija STS-131 je, razen manjših nevšečnosti kot na primer okvara ene izmed anten pri vzletu, potekala po načrtih. Na ISS so dostavili novi rezervoar za amoniak, sistem za raziskave mišične atrofije in vadbo (MARES), raziskovalni modul WORF, zmrzovalnik za dosego temperatur -60 °C in...

24 komentarjev

Discovery pripravljen na vzlet

Vodja misije in pilot v simulatorju

vir: NASA
NASA - Raketoplan Discovery je na vzletišču na Floridi pripravljen na izstrelitev, ki bo danes ob 12.21 uri po srednjeevropskem poletnem času. V okviru misije STS-131 (PDF), ki bo 33. misija na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) in 38. polet Discoveryja, bo sedemčlanska posadka - sestavlja jo šest Američanov in japonska astronavtka - v vesolju preživela 13 dni. Na ISS bodo prepeljali slabih osem ton opreme in potrebščin, nazaj pa devet ton smeti in nepotrebne opreme. Za dostavo tovora na ISS se izmenično uporabljajo trije transportni moduli Raffaello, Donatello in Leonardo. Slednji se bo z misijo STS-131 peljal na ISS in nato še zadnjikrat vrnil na Zemljo, saj ga bo STS-133 peljala nazaj na ISS, kjer bo nato ostal za vedno.

...

3 komentarji

Endeavour nared za izstrelitev

Endeavour čaka na izstrelitev

NASA - Če bo šlo vse po sreči, bo NASA danes ob 10.39 uri po srednjeevropskem času iz izstrelišča na Floridi v vesolje poslala raketoplan Endeavour. V okviru misije STS-130 bo Endeavour na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) prepeljal modul Tranquility, ki bo zadnji ameriški kos ISS. Ta bo prebivalcem postaje prinesel nekaj novih sistemov za vzdrževanje življenja, kot so recikliranje odpadne vode in proizvodnja kisika,...

5 komentarjev

ISS bo dobila dodaten laboratorij

Raffaello

vir: NASA
NASA - Mednarodna vesoljska postaja (ISS) bo še nekoliko zrasla, poroča International Space Fellowship. Tako kaže dogovarjanje med NASO in Italijansko vesoljsko agencijo (ASI), ki sta bojda povsem blizu končnega dogovora o pripojitvi novega laboratorija k ISS. Zadnja misija space shuttlov na ISS bo STS-133 septembra 2010 prepeljala modificiran večnamenski logistični modul Raffaello, ki ga oblikuje in gradi Italija. Modul ima 16 omar za 9.400 kg opreme, ki se lahko uporabijo za izvajanje eksperimentov. ASI bo plačala 22 milijonov evrov za nadgradnjo modula, v zameno pa bodo dobili mesto na treh kratkih vzdrževalnih misijah ISS in treh polletnih odpravah.

2 komentarja

Discovery poletel v vesolje

Vzlet Discoveryja

vir: Daily Mail
Daily Mail - Raketoplan Discovery je danes minuto pred šesto uro zjutraj po slovenskem času, torej v zadnjih petkovih vzdihljajih po floridskem času, vendarle uspešno poletel v vesolje. Dan pred tem so izstrelitev dvakrat odložili, ker so inženirji potrebovali več časa za preizkuse tesnjenja ventilov rezervoarjev s tekočim vodikom in zaradi slabega vremena. Sedemčlanska posadka, ki jo sestavlja šest Američanov in en Šved, bo v vesolju prebila 13 dni, opravili pa bodo tri vesoljske sprehode. Članica posadke Nicole Stott bo na ISS zamenjala Timothyja Kopro, ki se bo po mesecu bivanja v breztežnosti vrnil domov. Med vesoljskimi sprehodi bodo namestili nov rezervoar amoniaka, ki skrbi za ohlajanje ladje, zamenjali nekaj druge opreme in...

28 komentarjev

Discovery se je varno vrnil

NASA - Raketoplan Discovery se je v soboto zvečer varno vrnil na Zemljo po uspešni dokončani misiji STS-119. Misija, ki se je z več kot mesečno zamudo pričela 16. marca, je na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) dostavila nov paket sončnih celic, ki bodo zagotovile dovolj energije za nadgradnjo kapacitete postaje s treh na šest ljudi. Mimogrede so na ISS zapeljali še japonskega astronavta, ki je zamenjal Sandro Magnus.

NASA je misijo označila kot zelo uspešno, saj so v trinajstih dneh potovanja okrog zemlje opravili kar tri vesoljske sprehode. Pri pristanku povsem brez zapletov ni šlo, saj so pristali skoraj dve uri kasneje, kot so pričakovali. Razlog je bilo slabo vreme nad Florido, tako da so naredili še en oblet Zemlje. Medtem...

1 komentar

Discovery zmogel v vesolje

NASA - Po neskončnem prelaganju je ameriška vesoljska agencija NASA danes zgodaj zjutraj ob 0.43 po srednjeevropskem času uspela pod streho spraviti izstrelitev raketoplana Discovery. Misija STS-119 bo na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) ponesla nov paket sončnih celic (zmogel bo 84 do 120 kW), tako da bo ISS odslej lahko gostila šest ljudi, in novega astronavta Japonca Koichija Wakato, ki bo zamenjal Sandro Magnus. Ta se bo z ostalimi šestimi potniki Discoveryja na Zemljo vrnila predvidoma čez dva tedna. ISS tako počasi dobiva končno podobo, saj ji manjkata le še Kibova zunanja enota in Node 3. Z novi pridobitvami je ISS postala tudi drugo najsvetlejše telo na nebu, takoj za Mesecem, tako da...

23 komentarjev