»

Skrivni razhroščevalni registri v AMD-jevih procesorjih

Slashdot - Heker z vzdevkom Czerno je odkril zanimivo funkcijo AMD-jevih procesorjev, o kateri je prodajalec molčal, čeprav naj bi bila prisotna v vseh modelih od Athlonov XP dalje. V njihovi strojni-programski opremi (firmware) so zaščitene posebne možnosti za razhroščevanje, ki segajo bistveno dlje od standardnih x86, a so zavarovane z geslom, je Czerno odkril z analizo nedokumentiranih MSR. Dostop do štirih MSR-registrov za razhroščevanje je mogoč le, če je v registru EDI vrednost 9C5A203A. V nasprotnem primeru procesor javi izjemo (exception). Vzvratni inženiring novega odkritja še poteka, a trenutno znani podatki so objavljeni na RCE.

10 komentarjev

Na voljo drage stogigabajtne Blu-ray zgoščenke

X-Bit Labs - Pred tremi meseci smo poročali o novih standardih za Blu-ray, ki omogočata zapis večje količine podatkov na ploščke. Najprostornejši je nov BDXL, ki omogoča enkraten zapis 128 GB ali večkraten zapis 100 GB podatkov. Prvo podjetje, ki je začelo proizvajati omenjene troslojne zgoščenke BDXL, je Sharp.

Predstavili so medij VR-100BR1, na katerega je moč pisati le enkrat, in podpira nov troslojni format ter zadrži 100 GB podatkov. Na Japonskem bo naprodaj konec tega meseca, pri nas pa še nekoliko kasneje. Vprašanje je, koliko se bo novost uveljavila, saj naj bi posamezna zgoščenka stala 5000 jenov (45 evrov) - prav toliko namreč stane dva- do trikrat večji trdi disk.

32 komentarjev

Potrjen standard IEEE 802.3ba

Slashdot - IEEE (Institute of Electrical and Electronic Engineers) je sprejel nov standard 802.3ba, ki ureja omrežja ethernet s hitrostmi 40 Gb/s in 100 Gb/s. Novi standard je bil sprejet 17. junija in je prvi tovrsten standard, ki utemeljuje dve hitrosti hkrati. Razvit je bil v sodelovanju z delovno skupino IEEE P802.3ba in študijsko skupino 15 International Telecommunication Union (ITU-T). Z novim standardom naj bi se okrepilo razširjanje 100- in 40-gigabitnih povezav, ki bodo omogočile lokalne razvejitve v desetgigabitna omrežja. IEEE 802.3ba ostaja združljiv z obstoječimi inštalacijami za IEEE 802.3.

7 komentarjev

Stoosemindvajset gigabajtni Blu-ray

engadget - Za večjo berljivost še s številkami: Blu-ray Disc Association pripravlja nov format BDXL, ki omogoča na modre ploščke stisniti 128 GB podatkov ob enkratnem zapisu ali 100 GB v prepisljivem načinu. Za dosego tega cilja bodo ničle in enice zapisane v treh do štirih slojih, za kar bodo potrebni močnejši laserji. Drug novi standard je IH-BD (Intra-Hybrid Blu-ray), ki omogoča zapis 25 GB podatkov, ki so samo za branje, in še dodatnih 25 GB prepisljivih podatkov na eno zgoščenko. To med drugim pomeni, da jih ne bo moč brati na starih enotah, niti jim ne bo pomagala nadgradnja strojno-programske opreme (firmware). Kdaj bodo prve naprave na trgu, je še prezgodaj trditi, saj potrebujemo najprej dokončne specifikacije. Te pričakujemo v naslednjih mesecih.

24 komentarjev

Toshiba se pridružuje družinici Blu-ray

Zgodovina.

CNet - Toshiba, eden izmed glavnih zagovornikov že preminulega standarda HD DVD, ki ga je nasledil Blu-ray, je naposled le napovedala serijo izdelkov, ki bodo podpirali nov format. Trajalo je kar 19 mesecev, da so priznali poraz, a bolje pozno kot nikoli, so si bržkone priznali, in se prijavili za članstvo v klubu Blu-ray Disc Association (BDA). Res je, čeprav je HD DVD umrl pred poldrugim letom, je Toshiba doslej trmasto vztrajala pri klasičnih DVD-jih, Blu-raya pa se ni hotela...

2 komentarja

Prodaja Blu-rayev zrasla, DVD-ji daleč spredaj

TG Daily - Andy Parsons, predsednik Blu-ray Disc Association, je dejal, da je bilo leto 2008 prelomno za standard Blu-ray, saj da se je prodaja Blu-rayev početverila. Lani so prodali 10,7 milijona predvajalnikov v ZDA, kar je boljše od predvajalnikov DVD, katerih so v prvih treh letih po uvedbi prodali zgolj 5,4 milijona. Levji delež seveda zavzema Sonyjev PlayStation 3, brez katerih bi bila številka konkretno nižja -- 4,7 milijona.

Na področju filmov Blu-ray napreduje, saj so v zadnjem četrtletju preteklega leta prodali 28,6 milijona filmov, kar je štirikrat več kot v enakem obdobju leto poprej. Najbolj priljubljen film je bil Dark Knight. Priznati je treba, da so DVD-ji še vedno bliže kupcem, saj so prodajalci z DVD-ji lani zaslužili 21,6 milijarde dolarjev z Blu-rayi pa zgolj 750 milijonov dolarjev.

42 komentarjev