»

Na spletu se je našel posnetek uradne predstavitve Windows 95

Slo-Tech - Pred dobrimi 26 leti je bil svet računalništva precej drugačen kot danes, na osebnih računalnikih pa je začenjal kraljevati Windows 95. Eden izmed zgodovinskih trenutkov je tudi uradna predstavitev, ki je potekala 24. avgusta 1995. Na dogodek v tedaj še skromen Microsoftov kampus v Redmondu blizu Seattla so prispeli novinarji iz cele države, ki so bili mesece testirali beta verzije Windows 95. Na internetu se je sedaj končno znašel posnetek celotne prireditve, na kateri so glavno vlogo odigrali Bill Gates, Steve Ballmer in Jay Leno.

Za tiste, ki jih na predstavitvi ni bilo, so morali doslej zadostovati posamezni izseki, ki so bili dostopni na internetu. Med bolj znane sodijo ples Billa Gatesa na odru, nastop Micka Jaggerja s skladbo Start Me Up, ki je bila nekakšna neuradna himna dogodka in Windows 95 nasploh, ter bolj ali manj posrečene šale Jaya Lena. Celoten dogodek ima podoben zgodovinski pomen kakor prvo Torvaldsovo predavanje o Linuxu leta 1994, ki se je tudi nedavno našlo.

...

57 komentarjev

Windows star 25 let!

Windows 1.0

Slo-Tech - Pred četrt stoletja, 20. novembra 1985, je izdal Microsoft prvo verzijo svojega 16-bitnega grafičnega okolja, s katerim je poizkusil na osebne računalnike na platformi PC prinesti večopravilni grafični vmesnik. Takrat je namreč že bilo jasno, da prihodnost ne leži v ukazni vrstici, koder bi si morali uporabniki zapomniti vsak ukaz, ampak v grafičnem okolju, koder bo mogoče premikanje s tipkovnico in miško. Windows 1.0, ki so mu sledile podverzije vse do 1.04, tudi s podporo za druge velike evropske jezike poleg angleščine, ni bil dih jemajoč uspeh.

Tudi Windows 2.0, ki je izšel dve leti pozneje, še ni osvojil širokih ljudskih množic, čeprav smo na njem lahko poganjali prve verzije Worda in Excela, prvikrat imeli okna prekrita eno nad drugim ter uporabljali...

79 komentarjev

Največji Microsoftov polom Bob star 15 let

Microsoft Bob

Slo-Tech - Microsoft je v svoji bogati 35-letni zgodovini (obletnico bomo praznovali v nedeljo, tako da naše novice berite tudi takrat) uspel izdati nekaj izvrstnih izdelkov, a tudi precej polomij. Windows Millennium, Windows Vista, MSN Music, ročne ure MSN Smart Watch in legendarni modri zaslon smrti na uradni predstavitvi Windows 98 si vsi zaslužijo svoje maline, a spektakularnemu polomu Boba, ki je izšel pred 15 leti in umrl le leto pozneje, ne sežejo niti do kolen.

V Windows 3.1 smo se med programi gibali s Program Managerjem, ki ni bil nikakršen estetski presežek, a je svojo nalogo za tisti čas opravljal zadovoljivo. Pestile so ga le pripombe uporabnikov, da je za tehnologije nevešče...

77 komentarjev

Windows Mobile 6.5 prihaja

Predogled Windows Mobile 6.5

vir: CNet
Microsoft - Microsoft je včeraj na uradni predstavitvi pokazal, kako bo izgledala nova različica njihovega operacijskega sistema Windows Mobile. Najbolj oglaševana novost različice 6.5 je seveda sveže izšel My Phone, brezplačna storitev, ki omogoča izdelavo varnostne kopije podatkov na mobilniku na internetu in avtomatsko sinhronizacijo. Druga novost bo Windows Marketplace, ki bo glavno vozlišče za iskanje, brskanje in kupovanje aplikacij za telefon, nekakšen konkurent...

50 komentarjev

Windows 7 beta bo na voljo vsem

ComputerBase - Na tehniškem vrhu, ki je potekal v Berlinu, je Microsoft naznanil, da bo naslednja beta verzija Windows 7 prosto dostopna vsem zainteresiranim. Prav tako pričakujejo, da bodo v njej že dokončno implementirane vse funkcionalnosti končnega izdelka. Omenjena beta bo izšla na začetku prihodnjega leta, kasneje bo sledil en ali več kandidatov za izid (release candidate), do konca leta pa pričakujemo končno verzijo.

Uporabniki Viste bodo lahko kupili verzijo za nadgradnjo, vsi ostali pa bodo morali poseči po polni verziji. O izboljšavah in novostih, ki jih bo Sedmica prinesla, je bilo prelitega že veliko črnila, tako da tu omenimo le varčnejše upravljanje z energijo, manjši obseg integriranih programov (dodatni bodo na voljo na Windows Live), boljšo podporo z gonilniki in nov uporabniški vmesnik, poroča Computer Base.

91 komentarjev

Internet Explorer 7

Microsoft - Microsoft je po slabih dveh letih razvoja izdal končno različico Internet Explorerja 7. Uporabniki Windowsov XP in Serverja 2003 si ga lahko brezplačno prenesete z navedene spletne strani. Po dveh resetih in precej zamudni namestitvi boste tisti, ki se niste pustili zapeljati lisici, lahko uživali v zavihkastem brskanju, RSS virih, boljšem tiskanju, izboljšani varnosti (anti-phishing), (malo) boljši podpori standardom ter se ubadali z novim uporabniškim vmesnikom... Čez predvidoma tri tedne bo IE7 pričakal vse "zasebne" uporabnike Windowsov kot posebna posodobitev visokega nivoja. Podrobnejši opis novosti najdete na Winsupersiteu.

Prostora za izboljšave je še precej, zato lahko le upamo, da Microsoft tokrat IE ekipe ne bo ponovno poslal na zimsko spanje.

101 komentar

Windows Vista beta 2 in Office 2007 beta 2

CNet - Izšel je Windows Vista beta 2. Kot večina že ve, beta 2 prinaša nov uporabniški vmesnik, varnostne izboljšave, nove različice vgrajenih programov in seveda nekaj povsem novih (Windows Defender, Sidebar, Photo Gallery, DVD Maker, Calendar, Windows Backup), izboljšano povezljivost, izboljšano zmogljivost (SuperFetch, ReadyBoost, ReadyDrive)...

Na prvi pogled gre vse v smeri lažje rabe in čim večje transparentnosti OS. Več o novi beta različici na si preberite na WinSupersite. Beta 2 je že na voljo MSDN naročnikom, "čez nekaj tednov" pa bo brezplačno na voljo tudi širši javnosti.
Velikih izboljšav uporabniškega vmesnika se je Microsoft lotil tudi pri Officeu 2007 (prej 12). Tudi ta je zdaj na voljo v beta 2 različici, za razliko od Viste, pa si jo že lahko ogledate tudi lastnoočno. Obiščite zgoraj navedeno spletno stran, izberite "try it" in sledite navodilom.

28 komentarjev

Še korak bliže kvantni kriptografiji

Security Focus Online - Do sedaj so se s pošiljanjem fotonov med dvema točkama "igrali" le v za to narejenih laboratorijih. Sodeč po članku na SecurityFocus je to sedaj stvar preteklosti, saj so ključ poslali 67 kilometrov daleč po optičnem kablu. To je, pravijo, le prvi korak, saj nameravajo tehnologijo implementirati tudi v satelitske ter radijske naprave. Težava naj bi se pokazala v ločevanju zrna od plev, saj je iz okolice, močno nasičene s "slabimi" signali, težko izločiti prave fotone. Sicer je pa to še en velik korak do popolne varnosti. Alice in Bob si bosta končno lahko delila svoje najintimnejše misli...

1 komentar