»

Pametna ura meri, kaj tipkate

Slo-Tech - Raziskovalci z ECE Illinois so razvili delujoč koncept aplikacije za pametno uro, ki z beleženjem in analizo podatkov z žiroskopov in pospeškomerov ugotavlja, katere tipke je uporabnik pritisnil na klasični tipkovnici QWERTY/QWERTZ. To je mogoče, ker so mikrogibi zapestja leve roke pri pritiskanje različnih tipk drugačni. Podatkov o gibih desne roke seveda ni, a lahko tudi te podatke precej dobro uganemo, če imamo dostop do slovarja.

Aplikacija, ki so jo razvili v okviru projekta Motion Leaks, za zdaj deluje le na uri Samsung Gear Live in ima še nekaj porodnih težav. Za zdaj predpostavlja, da uporabnik pritiska le tipke s črkami, čeprav v resnici tekst...

26 komentarjev

540 aplikacij za pisavo iPhone, boljša tipkovnica za Android

Pisava iPhone

vir: engadget
engadget - Kaj potrebujete, poleg iPhona, da z na telefon nameščenimi aplikacijami ustvarite celotno abecedo oz. pisavo? Aplikacije seveda, natančneje 540 njih. To je dokazal ustvarjalec, poznan pod imenom Urikane, ki je po lastnih besedah za podvig potreboval tudi obilico časa. Za izdelavo pisave je skrbno razporedil aplikacije na 26 zaslonov na iPhone-u, nekaj njihovih ikon pa je tudi predelal (vsaj dve na prvem zaslonu, saj sta ikoni za nastavitve in fotoaparat sicer mnogo svetlejši). Rezultat je celotna angleška beseda v, roko na srce, očem ne najbolj prijaznem formatu. Celotno abecedo si lahko ogledate tudi v videoposnetku. Omenimo še novo različico zaslonske tipkovnice za operacijski sistem Android (pripravljajo tudi različico za...

15 komentarjev

Verizon napovedal Droid

TechCrunch - Verizon in Motorola sta končno razkrila svoj Droid Android telefon, ki bo neposredna konkurenca Applovemu iPhonu. Telefon, ki se je nekaj časa kodno imenoval Tao ali Sholes, na MobileCrunchu intenzivno zasledujejo že od samega začetka. Gre za poskus Verizona, Motorole in Googla, ki bodo s skupnimi močmi poskušali premagati iPhone. Poganjal naj bi ga Texas Instruments OMAP3430, ki žene tudi iPhone in Palm Pre. Na zunaj je telefon podoben iPhonu, le da je za spoznanje tanjši. Poleg tega vsebuje kamero s petimi megapiksli, tipkovnico, na dotik občutljiv zaslon in programsko opremo Android 2.0. Uradnega datuma izida še ni,...

30 komentarjev

Apple iPhone 3GS za 99 dolarjev?

X-Bit Labs - Na spletu so se pojavile govorice, da Apple pripravlja oskubljeno verzijo svojega iPhona, ki bo bistveno cenejši od obstoječih. Novi iPhone 3GS z 8 GB pomnilnika naj bi stal 99 dolarjev z dvoletno naročnino, kolikor stane tudi starejši iPhone 3G podobnih karakteristik. Čeprav so te vesti neuradne in nepotrjene, so dokaj logične. Apple je z intenzivnimi rabati počasi spraznil skladišča svojih iPhonov 3G, sedaj pa jim bodo začeli ostajati neprodani iPhoni 3GS. Te bi veljalo ponuditi tudi kupcem, ki si drage verzije (199 dolarjev za 16 GB in 299 dolarjev za 32 GB) ne morejo privoščiti, in zanje je cenejša različica kot naročena.

Mimogrede pa še poglejmo, kako bodo ameriške banke začele izkoriščati funkcije iPhonov. Banka USAA namreč načrtuje nadgradnjo aplikacije za iPhone, ki bo omogočila unovčevanje čekov kar preko telefona. Prejemnik bo ček (ameriški plačilni sistem še vedno v veliki meri temelji na čekih, medtem ko Evropejci uporabljajo nakazila med transakcijskimi računi)...

31 komentarjev

Apple predstavil iPhoneOS 3.0

Slashdot - Apple je sinoči le obelodanil novo verzijo operacijskega sistema za svoj iPhone. Natančen zapisnik celotnega dogodka v Cupertinu imajo na MacWorld, mi pa si poglejmo bistveno. Namreč, kaj je Apple novega dodal v tretjo verzijo sistema za iPhone.

Funkcija kopiraj-izreži-prilepi je končno dostopna v vseh aplikacijah, kar bo gotovo olajšalo rokovanje z napravo. Vgradili so še iskanje po celotni vsebini iPhona, ležečo tipkovnico (landscape keyboard), podporo za MMS in glasovne opomnike (voice memo). Razvijalci bodo veseli zmožnosti nakupovanja v aplikacijah, kar bo prišlo prav za razne plačljive nadgradnje, razširitve in podobno, povezljivosti s soležniki (peer-to-peer) prek Bluetootha ter dostopa do strojne opreme prek dock priključka in Bluetootha. Razvijalska beta je izšla zdaj, končni uporabniki pa bodo prejeli novo verzijo poleti - lastniki telefonov 3G brezplačno, za iPod Touch pa bo stala 10 dolarjev.

49 komentarjev

Naslednji teden Applov iPhone 3.0

The Register - Apple bo prihodnji teden razkril tretjo verzijo svojega operacijskega sistema za iPhone, poroča The Register. To se bo zgodilo na posebnem dogodku v Cupertinu v torek. Kaj točno bo Apple dodal, ni znano, uporabniki pa najbolj pogrešajo posredovanje (forwarding) SMS-ov in funkcijo izreži/kopiraj/prilepi, ki v trenutnem iPhonu 2.2.1 manjkata. The Inquirer je sestavil celo listo manjkajočih funkcionalnosti, katerih inkarnacijo napovedujejo v novi verziji iPhona - na njej se sicer pojavijo tudi povsem brezupne želje, kot je ta po namestitvi nepodpisanih aplikacij.

Možno je tudi, da bo Apple nekoliko prenovil strojno opremo. Špekulacije, da razvijajo majhno verzijo iPhone Nano, so sicer zavrgli kot nesmiselne, a kitajski izdelovalci dodatkov trdijo, da Apple blefira. Več bomo gotovo izvedeli prihodnji teden, huda konkurenca (Android, Palm, Windows Mobile) pa bo poskrbela, da Apple ne zaspi na lovorikah.

27 komentarjev