»

ABIT spet preseneča z novim dizajnom

X-Bit Labs - Že kar dolgo je že od tega, odkar se je ABIT vpisal med legende med proizvajalci matičnih plošč. Podjetje se je čez noč proslavilo z izvrstnim matičnim ploščam, s katerim se je dalo iz procesorja iztisniti poslednji megaherc. Med dobrote so spadali še izjemna stabilnost, sexy rumena barva (OK, tole nima ravno kdove kakšnega učinka za zmogljivost ;)) ter nekateri dodatki, ki so kupca še dodatno razveselili. Med take koristne dodatke spada gotovo SoftMenu, zaredi katerega je ABIT pravzaprav zaslovel. Kljub vsem slavam, pa se mi zdi, da ABIT zadnje čase ni dal od sebe nič revolucionarnega. Vse se je zdelo, da so njihovi inženirji zaspali. Res? Pravzaprav tega ne moremo povsem potrditi, saj je ABIT pred kratkim razveselil z novim dodatkom, ki pa tokrat ne bo nov SoftMenu, niti debug screen. Ne, ABIT je pred kratim napovedal, da bo v vse prihajajoče plošče začel vgrajevati štirifazni napetostni pretvornik (four-phase voltage converter; pred tem so v svoje plošče vgrajevali samo...

5 komentarjev

ASUS TUSL2-C

X-Bit Labs - ASUS je poskrbel tudi za lastnike Tualatinov, ki niso zadovoljni s privzeto frekvenco procesorja. Izdal je namreč matično ploščo, ki je narejena posebej za Tualatine. Čeprav podpira Tualatine, je plošča združljiva tudi s prejšnjim generacijam Intelovih procesorjev (Coppermine, Celeron). Plošča je nekakšna izpeljanka CUSL2-C, zato ji je precej podobna. TUSL2-C bazira na i815 B-step chipsetu (posebej prirejeno za Tualatine) in je narejena v ATX formatu. Ima 3 DIMM reže (podpira maksimalno 512MB PC100/PC133 SDRAM-a), 6 PCI, 1 AGP 4x, 1 CNR reža in 6-kanalno CMI-8738 zvočno kartico. Ker je ASUS overclockersko podjetje, ploščo krasi nekaj že kar tradicionalnih nastavitev, kot so: Vcore, Vio in spreminjanje FSB (v korakih po 1 MHz). Pa še to: plošča je zaenkrat naprodaj le na Japonskem, njena cena pa se giblje od $128 do $144. Slike te plošče najdete tukaj.

0 komentarjev

Intel i815 Step-B Chipset

Digit Life - Ta članek je namenjen bolj računalniškim znalcem, saj se spusti precej v podrobnosti. Kakor hitro so prišli Tualatini, tako hitro so tudi proizvajalci izvrgli/najavili nove chipsete. VIA in SIS sta že najavila nove chipsete, Intel pa je samo malce predelal svoj i815 chipset. Tako je nastal Intel i815 Step-B Chipset. Avtorji članka so si priborili tudi matično ploščo, ki bazira na tem čipovju - Intel D815EPFV Mainboard.
Članek utegne biti zanimiv pod pogojem, da veste kaj berete (3/4 članka je strokovnega). Če pa se ne ukvarjate ravno s "siciranjem" čipovja, pa lahko strokovno nakladanje še vedno preskočite in si ogledate samo specifikacije.

0 komentarjev

Bela matična plošča

X-Bit Labs - Po modri (Gigabyte), rdeči (ASUS) in črni (ASUS), bo prišla še bela matična plošča. Ja, tako je. Njen PCB bo bel.
Šlo bo za ABIT ST6E-RAID in ST6E. Razlika med njima je, da ena ima RAID druga pa ne. Imela bo Socket370/FC-PGA2 ležišče in bazirala na Intel i815EP B-stepping čipovju. Ima pa tri DIMM reže za PC133 SDRAM. Na njej so še 1 CNR reža, 1 AGP reža in 6 PCI režter 4 USB vhode. Verzija z RAID-om bo imela še HighPoint HPT370 kontroler. Kot vse novejše ABIT-ove matične plošče, bo tudi ta podpirala SoftMenu III, torej navijanje iz BIOS-a. Navijati se bo dalo od frekvence 50MHz do 250MHz v korakih po 1MHz. Spreminjati se bo dalo tudi Vcore napetost; to...

13 komentarjev

ATI in chipseti

X-Bit Labs - Zadnjih nekaj dni je bilo, kar se chipseta tiče v znamenju Nvidiinega Crusha oziroma nForce-a. Če še niste popolnoma pozabili, je Intelovo licenco za izdelovanje chipsetov poleg Nvidie zakupil tudi ATI, ki se je odločil, da bo izdal dve verziji svojega chipseta z integrirano grafiko:
  • Prva verzija nosi kodno ime A3 in bo namenjena procesorjem na podnožju socket370. Podpirala bo PC133 SDRAM, v sam chipset pa bo vgrajena tudi grafična kartica, ki bo bazirala na procesorju Rage 128 Pro. Chipset bo namenjen predvsem low-cost računalnikom. Prve primerke bomo videli septembra, masovno proizvodnjo pa lahko pričakujemo v četrti četrtini (Q4) tega leta.

  • Druga različica nosi kodno ime A4 in bo namenjena Pentium 4 procesorjem. Podpirala bo tako PC133 SDRAM, kot DDR SDRAM. Zaradi zahtev Intela, bomo ta chipset ugledali šele v prvi četrtini prihodnjega leta (Q1 2002). Integrirana grafika, bo bazirala na procesorju Radeon VE.
Podatki o ATI-jevevih chipsetih so zaenkrat bolj skopi, vendar...

1 komentar

i815EP B na ASUS-ki

X-Bit Labs - Tako. Eksterci so mino in spet sem tu, da vam postrežem z najnovejšimi novicami iz računalniške scene. O tem, kako sem pisal, vam raje ne bom razlagal. Primeren bi bil izraz, da je moj rezultat potonil kot Titanik.
ASUS bo kmalu izdal novo matično ploščo na i815EP B čipovju. i815EP B je i815EP čipovje, le da ima nekaj izbolšav. Plošči bo ime ASUS TUSL2-C in bo podpirala Pentium III (Tualatin) procesorje in Intel Pentium III (Coppermine) ter Celerone. Na njej bodo 3 reže za do 512MB PC100/PC133 SDRAM-a, AGP 4x reža, 6 PCI in 1 AMR reža. Dobiti se bo dalo tudi različico z audio kontrolerjem in/ali z ATA100 diskovnim kontrolerjem. Procesorju se bo dalo spreminjati frekvenco v korakih po 1MHz in nastavljati napetost procesorja in/ali pomnilnika. Oh, kako (ne)razburljivo!

5 komentarjev

Fotografije Tualatin-a

PC Pop - Juhuhu! Spet sem tu. Končno mi je uspelo usposobiti svoj računalnik za zgledno delovanje. Sicer to ne bo občutno zvišalo števila mojih novice, ker so naslednji teden eksterci... Kar pomeni, da boste dobili velik zalogaj novic po ekstercih, v znak kesanja (mojega). Ker pa je danes nedelja in imam celo nekaj časa, vem bo nekaj novic le predstavil.
Zadnje dni se veliko govori o Tualatin procesorjih. Saj veste, Intelovih procesorjih na FC-PGA2 ležišču, ki bodo izdelani v 0.13 mikronski tehnologiji. No, tukaj, so se pojavile fotografije teh lepotcev.

8 komentarjev

ASUS in ALi čipovja

X-Bit Labs - ASUS je pregledal poročila o prodaji matičnih plošč. Ugotovil je, da mu je šla zelo doro v promet A7A266, ki bazira na ALi MAGiK 1 čipovju. Kako mu je to uspelo? Vsi namreč vemo, da je ALi MAGiK 1 eno počasnejših DDR čipovij. Z agresivnim oglaševanjem, seveda. ASUS je uspel ljudi prepričati, da je njihova A7A266 enako dobra kot vse druge DDR matične plošče na (boljših) čipovjih. In zakaj je ASUS-u tako všeč ravno ALi MAGiK 1? Ker je poceni, seveda.
ASUS se je zato odločil, da bo (še) tesneje sodeloval z ALi-jem. V bližnji prihodnosti bo ASUS izdal matično ploščo za DDR SDRAM za Socket370 procesorje, na ALi Aladdin Pro 5 čipovju. Plošči bo ime CUA266. Njene specifikacije pa bodo:
  • Podpora Intel Pentium / Celeron 533~1GHz+ Coppermine procesorjem
  • delovala bo na ALi Apollo Pro 5 čipovju (M1651 and M1535D+)
  • 133/100/66 FSB
  • Dve DDR SDRAM reži, ki podpirata do 2GB RAM-a
  • Tri SDRAM reže, ki podpirajo do 3GB RAM-a
  • AGP Pro 4X reža
  • Pet PCI 2.2 rež
  • AMR reža
  • Integriran C-Media CMI8738SX PCI zvočni...

3 komentarji

Leadtek in matične plošče

Jaz - Leadtek se je očitno odločil slediti stopinjam svojih precej večjih "kolegov" (ATIja in Nvidie) ter se vreči v posel izdelovanja matičnih plošč. Za razliko od zgoraj omenjenih podjetij pa Leadtek ne bo popoln novinec, saj so pred leti že izdelovali matične plošče. Glede na to, da so njihove grafične kartice tudi pri nas zelo dosegljive in priljubljene, smo lahko upravičeno vznemirjeni zaradi te najave. Pa poglejmo, kaj nam pripravljajo:
  • WinFast 9500DDR: Gre za Socket370 ATX matično ploščo na osnovi VIA Apollo Pro266 čipovja. V 3 DIMM reže bomo lahko natlačili do 3GB PC1600/PC2100 DDR pomnilnika, imela pa bo tudi 5 PCI ter 1 AGP 4x režo. Seveda bo opremljena z raznimi dodatki, kot je ATA100/RAID krmilnik, AC97 zvok ter V-Link povezava med North in Southbridgom čipovja. Tudi na overclockerje niso pozabili: plošča bo omogočala spreminjanje VCora in FSBja od 66 do 250MHz (v korakih po 1MHz).
  • WinFast 9300DDR: Ta plošča je v bistvu MicroATX različica zgornje. Podrobnejši podatki niso na...

0 komentarjev

ABITove AMD 760 plošče kmalu

X-Bit Labs - ABIT je že na Comdexu pokazal prve DDR matične plošče, toda šlo je za OEM rešitve. Na srečo mislijo tudi na nas overclockerje in so tako najavili ABIT KG7 in KG7-RAID matični plošči. Gre za SocketA matični plošči, zgrajeni na AMD 760 čipovju. Edina razlika med njima je HighPointov HPT370 čip na KG7-RAID. Po prvih informacijah naj bi na ploščah srečali 3 DDR DIMM, 1 AGP 4x, 6 PCI in 1 ISA reže, oba modela pa bosta seveda imela SoftMenu III. Masovna prodaja naj bi se začela zgodaj naslednje leto.

0 komentarjev

Nova Intelova jedra

Intel - Intel je pred kratkim sporočil, da bodo predstavili novo različico (stepping) jeder svojih Pentium3 procesorjev. Stepping se bo iz sedanje cC0 različice spremenil v cD0. Poglejmo si, kaj nam prinaša novo jedro:
  • Spremembo CPUIDja iz 0686h za cC0 v 068Ah za cD0,
  • Delovna napetost je povečana z 1.7V na 1.75V,
  • Izboljšan "Thermal Design Power", kar pomeni boljše hlajenje procesorjev,
  • 1GHz cD0 procesorji bodo na voljo v FC-PGA2 pakiranju z vdelanim Integrated Heat Spreader (IHS) sistemom
Ta Intelov korak je povsem logičen, saj se bodo v prihodnjem letu počasi znebili Copperminov pri nižjih frekvencah, standard pakiranja pa se bo spremenil iz FC-PGA v FC-PGA2 (tudi Tualatini bodo FC-PGA2). Na žalost bo novi standard pakiranja zahteval posebno podporo čipovja, tako da bomo te procesorje lahko uporabili komaj v drugem četrtletju 2001, ko bo prišel i815 B (mogoče bodo na voljo kakšni konverterji [;)]). Kakorkoli, masovna izdelava novih procesorjev naj bi se začela 5. marca 2001, mene pa že...

0 komentarjev