»

IE11 tudi za Windows 7

MSDN Blogs - Microsoft je izpolnil obljubo in pripravil verzijo novega brskalnika Internet Explorer 11, ki teče tudi na starejši verziji operacijskega sistema Windows 7. Ob izidu je namreč podpiral le novi Windows 8.1. Kdor je posebej nestrpen, si jo lahko sname neposredno z domače strani, sicer pa bo na voljo tudi prek Windows Update v rednem ciklu posodobitev.

Internet Explorer 11 prinaša precej novosti. Vizualnih novosti ni, saj na Windows 7 ne bo prinese videza Windows 8, prinese pa vse ostalo (razen podpora za Google SPDY, ki ostaja le v Windows 8.1). Vseeno pa se nadgradnja splača, saj je IE11 hitrejši in podpira več standardov od predhodnika. Pravzaprav to niti ni pomembno, saj bo nadgradnja obvezna in jo bo računalnik slej ko prej vsilil...

38 komentarjev

Izšel Firefox 18

Slo-Tech - Mozilla je v torek izdala novo verzijo svojega odprtokodnega brskalnika. Že osemnajsta inačica (oziroma trinajsta od začetka nove dobe, kjer vsakih šest tednov dobimo novo verzijo) prinaša precej novosti in pohitritev.

Glavne novosti so prevajalnik IonMonkey, ki naj bi poskrbel za 25 odstotkov hitrejše izvajanje JavaScripta, podpora za zaslone Retina na macih, ki imajo vsaj Mac OS X 10.7 (in seveda zaslon Retina), in preliminarna podpora WebRTC. Slednji ponuja API-knjižico, ki omogoča klice, videoklice in deljenje datotek P2P neposredno v brskalniku, ne da bi potrebovali zunanje razširitve oziroma vtičnike. Podpora je preliminarna zato, ker WebRTC še ni dokončno standardiziran. Doslej je bilo treba za uporabo kamere in mikrofona iz brskalnika uporabiti Flash ali...

22 komentarjev

Windows 8 omejuje podporo za Flash

Microsoft - Microsoft je napovedal, da brskalnik Internet Explorer v Windows 8 v okolju Metro ne bo podpiral vtičnikov (plug-ins). To pomeni, da na tabličnih računalnikih z Windows 8, kadar bodo ti poganjali Metro, podobno kot pri Applovih izdelkih Flash ne bo podprt. Namesto tega bodo morale strani uporabljati HTML5, če bodo želele zagotoviti popoln prikaz. Adobe se je že odzval na napovedi in pojasnil, da bo seveda mogoča uporaba Flasha v Metroju prek Adobe AIR.

To seveda ne pomeni, da se Flash popolnoma poslavlja iz Windows 8. Daleč od tega, saj bo pri uporabi klasičnega namizja, ki bo podobno tistemu iz Windows 7 in bo na voljo v vseh izdajah Windows 8, še vedno na voljo Internet Explorer z vtičniki, tako da bo poganjal tudi Flash.

Razlogi za izključitev vtičnikov v...

31 komentarjev

Izšel Chrome 10

Google - Danes je izšla deseta verzija Googlovega odprtokodnega brskalnika Chrome. Glavne novosti so hitrejše izvajanje JavaScripta, ki mu je Google v testu V8 nameril 66-odstotno pohitritev, izboljšan videz, še zlasti lažje orientiranje in dodana možnost iskanja v nastavitvah. Mogoče je sinhronizirati shranjena gesla med različnimi računalniki, če imamo gesla v oblaku, pri čemer je seveda prenos šifriran. Za večjo varnost brskanja so v peskovnik vključili tudi vgrajen Flash Player, za večjo hitrost pa je dodano strojno pospeševanje videa. Odpravili so tudi nekaj hroščev. Prenos je mogoč z domače strani ali z izbiro funkcije Posodobi v brskalniku.

59 komentarjev

Internet Explorer 9 prihaja v marcu

Slo-Tech v Internet Explorer 9 Beta z iskanjem po Wikipediji

engadget - Na Engadgetu poročajo, da bo končna različica Internet Explorerja 9 nedvomno izšla še v marcu, a še ni točno določen datum izida. V igri sta dva, saj so prek neimenovanih virov blizu Microsofta izvedeli, da bo prenos mogoč 14. marca ob 21:00 na vzhodni obali ZDA (torej ob treh ponoči 15. marca za nas), medtem ko je indijski predstavnik Microsofta (član Microsoft Developers Network) na Twitterju objavil, da bo Internet Explorer 9 predstavljen 24. marca na Tech.Ed India 2011. Pri Engadgetu sicer menijo, da bi bila lahko to lokalna predstavitev, medtem ko bi bil sam brskalnik za uporabnike lahko na voljo že prej.

V vsakem primeru je bil mesec februar za Internet Explorer ugoden, saj je po podatkih Netmarketshare in C.I.A.-e pridobil 0,77-odstotne...

34 komentarjev

Microsoft splavil HTML5 Labs

vir: Hexus
Hexus - Microsoft se s splavitvijo HTML5 Labs še bolj zavzema za soustvarjanje in razvoj spletnih standardov. Laboratorij bo v pomoč razvijalcem, saj jim bo nekoliko bolj razjasnil nekatere manj uporabljane dele novega standarda ter Microsoftu omogočil razvoj novih delov in njihovo predstavitev razvijalcem. Obenem bodo na spletni strani objavljali orodja ter pripomočke in primerke kode za eksperimentalne ter nestabilne dele standarda, ki jih bodo spletni razvijalci lahko še izboljšali.

Prva takšna primera sta IndexedDB in WebSockets, ki bi bila po mnenju Microsofta lahko v prihodnosti uporabljena množično. Center HTML5 Labs spada pod Microsoftovo iniciativo za povezovanje svojih in tujih tehnologij. V podobnem stilu lahko od Microsofta...

8 komentarjev

Windows 8 čez dve leti?

vir: CNet
CNet - Pretekli teden je Microsoftov najnovejši operacijski sistem Windows upihnil prvo svečko, zato je čas za prve smele napovedi, kdaj bo dobil naslednika. Po prvih konkretnih informacijah iz Redmonda, ki so v resnici prikapljale iz Amsterdama, naj bi bil Windows 8 nared čez približno dve leti, čeprav uradni Redmond tega ne komentira. Bolj zgovorni so glede svojih strežniških operacijskih sistemov, saj so že lani napovedali naslednjo inačico Windows Server za leto 2012. In če upoštevamo, da strežniška različica običajno malce zaostaja za namizno, so nizozemske navedbe smiselne. Tudi Windows 7 je izšel poltretje leto za Windows Vista, kar naj bi bila nekako ustaljena časovnica (pustimo vnemar ogromno zamudo Viste, ki je bila izjemni dogodek).

16 komentarjev

Internet Explorer 9 Beta na voljo javnosti

Slo-Tech v Internet Explorer 9 Beta z iskanjem po Wikipediji

engadget - Prva javna beta različica Internet Explorer 9, nove različice Microsoftovega spletnega brskalnika, je končno prispela, z njo pa tudi nov vmesnik, ki so ga napovedovali pri Microsoftu. A vmesnik ni edina nova stvar, poleg obilice izboljšav. Sprva lahko omenimo kar hitrejše delovanje, saj je prvi zagon brskalnika in samo brskanje hitrejše kot v IE8 ter celo hitrejše od Firefox 3.6. Chrome 6 je od trojice še vedno hitrejši, tako v primeru zagona, brskanja, kot v sintetičnih testih, npr. v SunSpider Javascriptu. V testu Acid3 IE9 Beta doseže spodobnih 95 točk.

Mnogi od nas smo pogosto Internet Explorer uporabili le pri sveži namestitvi sistema, da smo oddeskali na spletno stran Firefoxa, Chrome-a oz. Opere (ali katerega drugega brskalnika, ki ga...

40 komentarjev

Internet Explorer 9 Beta v septembru

Slo-Tech v 3. izdaji tehničnega predogleda IE9 z oknom za vnos spletnega naslova

Ars Technica - Čeprav se je prvo beta različico pričakovalo že v avgustu (Microsoftu so v javnost ušli dokumenti, ki so razkrivali ta datum), temu ne bo tako. Prva javna beta različica Internet Explorer 9 bo namreč na voljo v septembru, kar je na finančnem sestanku potrdil Kevin Turner, Microsoftov COO. Z beta različico bomo najverjetneje dobili tudi bolj končno različico vmesnika, ki je v prvih treh tehničnih predogledih zelo okrnjen. Za to so se pri Microsoftu odločili, da bi se uporabniki osredotočili predvsem na prenovljen pogon brskalnika oz. nove vključene funkcije. Za končno različico obljubljajo spremenjen vmesnik v primerjavi s prejšnjimi različicami, ki bi sicer v tehničnih predogledih prevzel preveč pozornosti. Vseeno se beto že nestrpno pričakuje, saj...

5 komentarjev

YouTube še naprej podpira Flash

TechCrunch - Bitka med Flashom in standardom HTML5 je svoj vrhunec nedvomno doživela s predstavitvijo Applovega iPada in kasnejšo komunikacijo med Applom in Adobeom. Zdaj je nekaj vode na mlin Adobea prilili še John Harding, eden izmed razvijalcev pri YouTubeu. Povedal je, da je ideja standardnega predvajalnika v obliki standarda HTML5 dobra, a je še daleč od realnosti oz. masovne uporabe. Težava se skriva predvsem v trenutnem stanju standarda HTML5 oz. njegovega dela, povezanega z videoposnetki.

Najpopularnejši kodek na večini spletnih strani je h.264, a njegova uporaba zahteva plačevanje licenčnine. Njegova odprtokodna in brezplačna konkurenca je nekoliko slabša ko pride do kakovosti slike, zato so roke pri izbiri standarda dvignili celo pri W3C....

72 komentarjev

Chrome daleč najpočasnejši v HTML5 izrisovanju

engadget - Z Internet Explorer 9 Microsoft nadaljuje svoje strinjanje z mednarodnimi standardi, saj bodo še močno nadgradili podporo standardu HTML5. Ker so na voljo že predogledne (t.i. preview) različice Internet Explorer 9, so se pri Download Squad odločili preveriti, kako se IE9 odreže v HTML5 ter ga primerjati z drugimi tremi velikimi brskalniki za operacijske sisteme Windows, Firefoxom 3.7, Chromeom in Opero.

Strojno pospeševanje izrisovanja s pomočjo grafičnega čipa naj bi delovalo v vseh štirih brskalnikih. Avtor testa sicer ni popolnoma prepričan, če to drži za Opero, a razvoj poteka v to smer, saj imajo očitno zaposlene strokovnjake za strojno pospeševanje. Podporo je bilo v primeru Chromea vključiti z dodatnimi ukazi v bližnjici,...

62 komentarjev

Izbira Theore problematična za Mozillo?

Primerjava kakovosti enakih posnetkov v različnih formatih

vir: Dark Reading
Daring Fireball - Pri peterici najpomembnejših brskalnikov (Internet Explorer, Firefox, Chrome, Safari in Opera) za nativno prikazovanje video vsebin v sklopu standarda HTML5 pri podpori Theore vztrajata Mozilla za Firefox ter Opera. Ne dolgo nazaj je namreč tudi Microsoft naznanil, da bodo z Internet Explorer 9 podprli odprt, a patentiran in plačljiv format H.264, podobno kot Google s Chromeom in Apple s Safarijem (oba brskalnika sta osnovana na pogonu WebKit). Na blogu Daring Fireball se je tako John Gruber razpisal na to temo in predstavili svoje mnenje, kaj bi ta odločitev lahko prinesla v času, ko mobilne naprave postajajo vedno pomembnejše pri brskanju po spletu.

Odločitev proti podpori H.264 je presenetljiva iz treh razlogov. Prvi je brez dvoma...

77 komentarjev

Microsoft pokazal prve obrise Internet Explorerja 9

Ars Technica - Na konferenci MIX10 je Microsoft izpolnil pričakovanja in pokazal prve obrise, kakšen bo Internet Explorer 9. Javnosti so namreč izdali program Windows Internet Explorer Platform Preview, ki prikaže zmožnosti Internet Explorerja 9 spletnim razvijalcem in Microsoftovi ekipi nudi koristne povratne informacije. Platform Preview bo posodobljen približno vsakih osem mesecev.

Seveda ne gre za celoten brskalnik, marveč je Platform Preview za zdaj zgolj zelo oskubljena verzija pogona. Nima zavihkov, naslovne vrstice ali gumba nazaj, ima pa ključne sestavne dele za razvijalce: pogon, JavaScript, strojno pospeševanje in orodja za razvijalce.

Poleg pogona najdemo na Platform Previewu še začetno stran, kjer je pet Speed Demov, pet HTML5 demov in pet grafičnih Demov. Kot...

35 komentarjev

Danes pričetek MIX10

CNet - Danes se v Las Vegasu začenja konferenca MIX10 za spletne razvijalce, ki bo trajala tri dni in koder bo Microsoft pokazal novosti, ki nam jih pripravlja za letošnje leto. Glavni govornik prvega dne bo Joe Belfiore, ki v Microsoftu skrbi za program Windows Phone. To jasno pomeni, da bomo danes izvedeli vse in še več o Windows Phone 7, kar bo še posebej prav prišlo razvijalcem aplikacij zanj. Microsoft je že potrdil, da bodo ti morali uporabljati XNA in Silverlight, medtem ko stara, že napisana programska oprema ne bo delovala. Igre na Windows Phone 7 bodo lahko strojno pospešene in se bodo razumele tudi z Xbox Live, kamor bo moč prenesti shranjene igre in avatarje.

Jutri bo na oder stopil Dean Hachamovitch, ki se bo posvetil novemu brskalniku Internet Explorerju 9 in morebiti nam bodo pokazali že kakšen del kode. Drobtinice, tu mislimo na...

2 komentarja

Firefox 3.6 in 4.0 zamujata

CNet - Božično in prednovoletno obdobje je na Mozilline razvijalce Firefoxa očitno vplivalo nekoliko preveč sproščujoče, saj so napovedali, da bodo zamaknili izid naslednjih večjih verzij, 3.6 in 4.0. Prvi, 3.6, naj bi po prvotnih napovedih izšel še letos, a se to (očitno) ne bo zgodilo. Pri mozilli tako načrtujejo, da bo do izida prišlo v prvem četrtletju leta 2010. Nekoliko več časa si bodo pustili tudi za razvoj Firefox 4.0. Prvotne napovedi za njegov izid so bile za drugo polovico leta 2010, a se je to spremenilo v konec leta 2010 oz. celo začetek leta 2011. Prvo beta različico Firefoxa 4.0 lahko pričakujemo tekom prihodnjega poletja.

Zakasniti datum izida nove različice brskalnika je v današnjih časih dokaj zanimiva poteza, saj je s svojo hitrostjo Chrome nekoliko zamajal tla do sedaj najpopularnejšim brskalnikom, celo tako močno, da gre po njegovih stopinjah zdaj še Opera s pre-alpha različico, katere glavni namen je pohitriti izrisovanje Javascripta. Potrjen je tudi rek, da se...

21 komentarjev

Izšla Opera 10

Opera 10

Opera software - Norveško podjetje Opera Software je danes izdalo novo verzijo svojega internetnega brskalnika Opera 10. Gre za brskalnik, ki se je leta 1994 rodil iz internega projekta podjetja Telenor. Takrat so izdelovali kompakten, robusten in nezahteven brskalnik. Leto kasneje je druga inačica postala dostopna javnosti, ko so razvoj oddvojili v podjetje Opera Software ASA. Od takrat ima Opera majhno, a zvesto skupino uporabnikov.

Od zgodovine v sedanjost. Norvežani pravijo, da je nova verzija hitrejša, in subjektivni občutek avtorja tega teksta to potrjuje. Opera 10 je odzivnejša. Dosledno podpira spletne standarda, tako da opravi test Acid3 z vsemi možnimi točkami,...

119 komentarjev

Apple izdal boljši brskalnik od Opere

Slo-Tech - Vojna brskalnikov je v polnem zamahu in zadnje novice iz Cuppertina kažejo, da bo Opera morala predati prestol novemu najboljšemu brskalniku - Safari 4 beta.

Najnovejša različica Applovega brskalnika prinaša preko 150 novosti. Najbolj se ga bodo razveselili spletni razvijalci saj je prvi izdani brskalnik, ki podpira ACID 3 test, kopico CSS 3 lastnosti ter je pravi prvak v hitrosti. JavaScript poganja 6-krat hitreje od IE8, 4-krat od FF 3.1 in 3-krat od Opere. Močno so tudi izboljšali vgrajena orodja za razvijalce.

Poleg popravil pod pokrovom si je Safari sposodil še kopico vizualnih elementov od konkurence. Na prvi strani vas tako po vzoru Opere pričaka pregled najpogosteje obiskanih spletnih strani, od Chroma si je sposodil zavihke, ki so postavljeni nad naslovno vrstico, iTunes pa je služil za navdih pri razvoju...

85 komentarjev

Opera 10 prihaja

Slashdot - Že več kot dve leti sta minili od izida devete različice spletnega brskalnika Opera, ki je ves ta čas pridno napredoval in prilezel do podrazličice 9.62. V Opero se je razvil projekt norveškega telekoma iz leta 1994, ko so se za interno uporabo lotili razvoja lastnega kompaktnega in poskočnega brskalnika. Leto pozneje je Opera z drugo inačico postala dostopna tudi širši javnosti, kjer je veljala za zgled hitrega in učinkovitega programa, z čimer si je pridobila krog zvestih uporabnikov. Prenos je mogoč z uradne strani.

Včeraj je izšla alfa verzija Opere 10, kar pomeni, da nas do prave desetice loči še kar nekaj časa, a bolj zanimivo je dejstvo, da že ta z odliko opravi test Acid3. Trenutno ta preizkus združljivosti s spletnimi standardi opravi le pogon WebKit, in sicer na njem temelječa Safari 4 Developer Preview in gradnja 2778 Googlovega Chroma. Gecko, ki ga uporablja Firefox, doseže 93, IE na Tridentu pa 21 točk od stotih.

Pomembna novost, ki jo Opera načrtuje za deseto...

103 komentarji