»

Venezuela šolarjem deli Intelove prenosnike

Računalnik iz projekta Canaima

Heise - Venezuelska vlada je v preteklih tednih začela akcijo razdeljevanja prenosnih računalnikov šolarjev, v sklopu katere kanijo razdeliti še 350.000 prenosnikov. Gre za Intelove prenosnike nižjega cenovnega razreda iz družine Classmate PC, ki jih izdelujejo na Portugalskem. Na njih teče operacijski sistem Canaima, ki je venezuelska predelava Linuxove distribucije Debian. Letos so razdelili že 228.000 prenosnikov, do konca leta pa naj bi se ta številka povzpela do pol milijona.

Venezuelski predsednik Hugo Chávez je seveda na prenosnike naložil videoposnetke o narodnem junaku Simónu Bolívarju, ki se je Venezuelcem (in tudi drugim južnoameriškim državam) pomagal otresti španske nadvlade. Njemu v čast Venezuela še danes nosi...

25 komentarjev

Chavez bi obrzdal internet

Reuters - Venezuelskega predsednika Huga Chaveza je ujezil prispevek na forumu na portalu Noticiero Digital, kjer je pisalo, da je bil minister Diosdado Cabello, sicer tesen Chavezov sodelavec, umorjen. Chavez se je ostro odzval in se v nastopu v parlamentu zavzel za strožji nadzor nad internetom. Kot pravi, internet ne more biti odprt prostor, kjer lahko vsakdo počne in govori, kar ga je volja. Dodal je, da spletna stran Noticiero Digital večkrat objavlja vsebine, ki pozivajo k državnemu udaru, česar ne bo več dovoljeval. Nasprotniki režima so že izrazili bojazen, da bo Chavez uvedel cenzuro interneta, kot jo imajo na Kubi, Kitajskem in v Iranu, čeprav Chavez tega ni eksplicitno napovedal.

Portal Noticiero Digital je pojasnil, da prispevkov svojih bralcev na forumu ne cenzurira. Vsak uporabnik je sam odgovoren za vsebino, ki jo objavi, in to je jasno zapisano. Kljub temu so forumi moderirani, tako da so lažna sporočila pobrisali v nekaj urah in pisce izključili s strani. Zato smatrajo...

2 komentarja

Strožji nadzor interneta v Belorusiji

MSNBC - Naslednja v vrsti držav, kjer se internetna svoboda krči, je Belorusija. Tamkajšnji predsednik Aleksander Lukašenko je namreč napovedal, da bo država poostrila nadzor nad internetom in uporabniki. Da bi identificirali ljudi, ki širijo laži, in zagotovili ustrezen pregon po zakonu, beloruski parlament obravnava zakon o internetu. Če bo sprejet, bo po novem obvezna registracija in identifikacija vseh spletnih publikacij in uporabnikov interneta. Sem štejejo tudi obiskovalci kiberkavarn, ki bodo prav tako morale policiji prijaviti vse obiskovalce, ki bodo uporabljali internet.

Lukašenko ima v Belorusiji že tretji zaporedni mandat od leta 1994, v tem času pa je še okrnil svobodo medijev....

5 komentarjev

Venezuelska vlada bo ponujala računalnike

Ars Technica - Hugo Chavez bo svojim državljanom kmalu začel prodajati poceni računalniške sisteme (od 400 do 1400 dolarjev). V namiznih napravah bodo tiktakali cenejši od 1,5- do 3-gigaherčni Celeroni in Pentiumi 4, medtem ko bodo v prenosnikih bite premetavali dvogigaherčni Core 2 Duo. Operacijski sistem seveda ne bodo zlobna kapitalistična Polkna, temveč bolj levičarsko usmerjeni GNU/Linux, ki ga za podobne namene med drugim uporabljajo tudi druge južnoameriške države, recimo Brazilija.

Vlada obljublja, da se bo trudila nuditi računalnike po nizkih cenah, Chavez je recimo komentiral, da je eden od njihovih sistemov približno 40% cenejši od konkurence, poleg tega pa je njegova prednost tudi v daljšem, triletnem garancijskem obdobju.

Izvorna novica.

12 komentarjev

Uporabniki udrihajo po kablu. Kriv Telemach.

Finance - Pred kratkim so v časniku Finance pisali o primerjavi med ponudbo kabelskega interneta in ADSL dostopa v Sloveniji, pri čemer so ugotovili, da je ADSL manj ugodna možnost. Mnenje o njihovi ugotovitvi prepuščam vsakemu posebej, na voljo pa je tudi že dokaj obširna tema o dotični razpravi v forumu.

Na avtorja omenjene primerjave pa se je javno opogumil replicirati gospod, katerega podjetje (naročnik Telemach-a) plačuje slabih 50 tisočakov mesečno za 128 kbit/s. Telemach je omenjeno hitrost obljubil za promet s tujino, medtem ko za promet po Sloveniji kar 10 megabitov (ker uporabljajo optični kabel). Meritve hitrosti v podjetju so pokazale na krepka odstopanja od "zagotovljenih" hitrosti, pritožujejo pa se tudi vsi zaposleni, ki morajo kabelske modeme redno izklapljati in vklapljati, saj ti pogosto "zmrzujejo". Posamezne prekinitve povezave s ponudnikom pa bojda trajajo tudi do 5 dni. Skoraj odveč je dodati, da so s testi ADSL povezave dosegli bistveno boljše rezultate.

Kot lahko...

12 komentarjev