»

Intelov prvi SSD s 3D XPoint

Slo-Tech - Pred skoraj dvema letoma smo poročali o novi vrsti trajnega pomnilnika podatkov, ki sta ga razvila Intel in Micron ter poimenovala 3D XPoint. Sedaj imamo pred seboj prve komercialne izdelke, ki ga uporabljajo. Intel je predstavil nov SSD z imenom Optane in kapaciteto 375 GB, tekom leta pa sledijo še večji modeli.

Intel Optane SSD DC P4800X je v obliki kartice PCIe, trenutno na voljo s kapaciteto 375 GB in ceno 1520 dolarjev. V drugem četrtletju ga dobimo še v obliki U.2, še četrtletje pozneje pa s kapacitetama 750 GB in 1,5 TB. Glavna odlika pa seveda ni kapaciteta, temveč hitrost in odzivnost. Že ob napovedi 3D XPointa se je Intel hvalil, da je tisočkrat hitrejši od NAND-a, da imak krajše zakasnitve in da se ne iztroši. Sedaj vidimo, da trendi so takšni,...

45 komentarjev

AMD se podaja v svet SSD-jev

Extremetech - AMD že dolgo ni več le procesorski in grafični gigant, ampak širijo svoj nabor izdelkov tudi na druga področja. Eno izmed teh so SSD-ji, kamor se podajajo s predstavitvijo svoje prve družine SSD-jev z imenom Radeon R7.

Predstavili so tri pogone, ki jih bo v resnici proizvajal OCZ, sedaj podružnica Toshibe, nekdaj pa samostojni proizvajalec SSD-jev. S tega stališča torej ne gre za nobenega novinca, ampak starega mačka, ki je imel sicer v preteklosti težave s svojimi krmilniki (zloglasna družina SandForce), danes pa je za slabši ugled kriva zgolj zgodovina.

Novi SSD-ji bodo na voljo s kapacitetami 120 GB, 240 GB (s 512 MB predpomnilnika) in 480 GB (z gigabajtom) in imajo Toshibin...

18 komentarjev

Intel predstavil novo serijo SSD-jev

PC Perspective - Intel je včeraj predstavil novo serijo svojih pogonov SSD, ki nosi oznako 510. Gre za prve Intelove primerke, ki so sposobni uporabljati priključno vodilo SATA 6Gbps. Intel jim je nameril sekvenčno branje s hitrostjo 500 MB/s in sekvenčno pisanje s hitrostjo 315 MB/s, medtem ko pri branju oziroma pisanju 4 KB-blokov zmorejo 20.000 oziroma 4.000 operacij I/O na sekundo. Uporabili so nov krmilnik iz Marvella, zato so bili nekateri sprva nekoliko skeptični, a prvi testi na PC Perspective so pokazali, da sta pogona dovolj hitra.

Pogona sta na voljo v 120 in 250 GB-izvedenkah. V količinah po 1000 kosov stane manjša 284 dolarjev, večja pa 584 dolarjev.

27 komentarjev

Plextor in WD začela prodajati SSD-je

X-Bit Labs - Januarja smo pisali, da je družina proizvajalcev SSD-jev dobila novega člana z imenom Plextor. V podjetju so držali obljubo, da bodo novi pogoni kmalu na voljo. Tako lahko od tega tedna kupimo Plextor PX-64M1S s 64 GB, ki pa s specifikacijami ne blesti - sekvenčno bere s 110 MB/s, piše s 65 MB/s in zmore 4200 oz. 1200 naključnih bralnih oz. pisalnih IOPS. Večji brat PX-128M1S s 128 GB bere in piše le za odtenek hitreje. Oba sta opremljena s tehniko porazdeljevanja obrabe (wear levelling), diagnostičnim SMART-om. Krmilnik je izdelalo podjetje Marvell. Pričakovali bi, da bosta diska, ki ju konkurenca zlahka užene, vsaj primerno cenejša, a ju Plextor ceni na 225 oz. 400 dolarjev. Drugi novi proizvajalec SSD-jev je Western Digital, ki...

6 komentarjev

Še letos 600 GB SSD iz Intela

X-Bit Labs - Intel si na vse pretege prizadeva odrezati si čim večji kos pogače na trgu SSD-jev. Zato ni presenetljivo, da glasno ponujajo ali pa napovedujejo novosti. Sedaj obljubljajo, da bodo do konca leta korenito zvišali kapacitete SSD-jev. Elitna družina X25-E se bo poredila do 400 GB, medtem ko plebejska verzija X25-M dobila predstavnike vse do 600 GB.

Prvo družino bo dopolnila vrsta SSD-jev s kodnim imenom Lyndonville, ki bodo na voljo v kapacitetah 100, 200 in 400 GB, s čimer bodo dostojna zamenjava za 32 GB in 64 GB X25-E. Izdelani bodo iz MLC-flash pomnilnika v 34 nm-tehnologiji, medtem ko so obstoječi iz SLC-flasha in v 50 nm.

Cenejšo inačico X25-M bodo okrepili s SSD-ji s kodnim imenom Postville Refresh, ki bodo prav tako grajeni iz MLC-flasha. Novi modeli bodo v velikostih 160, 300 in 600 GB, medtem ko bodo tanki X18-M za prenosnike v velikostih 160 in 300 GB. O cenah še ni podatkov, dobavljivi pa bodo v zadnjem četrtletju tega leta. Če ne bodo preveč zasoljene, utegniti biti to...

63 komentarjev

Sklopitev SSD in HDD

bit-tech.net - Dokler se SSD-ji ne bodo pocenili na raven klasičnih trdih diskov, bomo primorani žonglirati med nizko ceno HDD-jev in hitrostjo SSD-jev. Eden takih kompromisnih poskusov izvleči čim več za čim manj denarja iz obeh tehnologij je izdelek podjetja SilverStone z imenom HDDBoost.

Nanj se priključita hiter SSD in velik klasični trdi disk, HDDBoost pa ju operacijskemu sistemu predstavi kot en sam disk. Logika je preprosta - celoten SSD se uporablja kot predpomnilnik za trdi disk. Če je pravilo 80/20 izpolnjeno, torej z 20 odstotki vseh datotek izvedemo 80 odstotkov vsega prometa na disku, dobimo velik in relativno hiter trdi disk. V Evropi bo naprodaj od 19. februarja za 33 evrov in davek.

15 komentarjev

Super Talent z novimi SSD-ji

Novi modeli

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Vodilni dobavitelj luksuznih PC-komponent Super Talent je v četrtek predstavil novo družino SSD-jev. Diski serije TeraDrive FT2 so namenjeni zahtevnim okoljem in imajo temu primerne karakteristike: krmilnike podjetja SandForce, flash tipa MLC ali SLC (odvisno od modela), kapaciteto od 50 do 200 GB in vgrajeni procesor SandForce SF-1500 SSD, ki zmore bralne in zapisovalne hitrosti do 250 MB/s. Poleg tega vsebujejo vrsto tehnologij, kot so RAISE (Redundant Array of Independent Silicon Elements, nekakšna verzija RAID-a na nivoju flash celic za večjo zanesljivost), DuraWrite za večjo vzdržljivost, uravnavanje izrabe (wear levelling) ter zaznavanje in popravljanje napak ECC (24 bitov v 512-bitnih blokih). Podatkov o ceni še ni.

9 komentarjev

Tudi Plextor s SSD-ji

X-Bit Labs - Vroče področje SSD-je vabi vedno nove igralce, najnovejši izmed katerih naj bi bil Plextor. Podjetje, ki ga poznamo predvsem po optičnih enotah, naj bi namreč prihodnji mesec začelo prodajati SSD-je. Novica prihaja z nemalo presenečanja, saj se je doslej Plextor sukal v povsem drugih krogih, a trga z napovedano eksplozivno rastjo pač ne gre izpustiti.

V Plextorju so razkrili, da bo prva generacija njihovih SSD-jev na voljo v 64 in 128 GB-verziji, v velikosti 2,5-palca (torej primerna za prenosne računalnike) in s podporo povezavi prek SATA II. Za nove izdelke se je že zagrel Dell, ki naj bi jih vgrajeval v svoje računalnike, kar kaže, da se bo Plextor osredotočil predvsem na OEM-e. Že poleti namerava Plextor izdati drugo generacijo SSD-jev, ki bo imela Marvellov krmilnik. Podrobnejših informacij še ni.

8 komentarjev

Western Digital pohrustal SiliconSystems

CNet - Western Digital je že nekaj časa na glas razmišljal o vstopu na živahen trg SSD-jev. Včeraj so objavili, da so prevzeli podjetje SiliconSystems, s čimer so se naenkrat znašli na tem trgu. Za podjetje, ki je bilo ustanovljeno leta 2002 in proizvaja vrsto SSD-jev za različne segmente, osredotočajo pa se na t.i. embedded naprave, so v Western Digitalu odšteli 65 milijonov dolarjev. Izvršni direktor WD-ja John Coyne je v svoji izjavi dejal, da bodo znanje in tehnološke zmožnosti SiliconSystemsa znatno pripomogle pri razvoju SSD-jev v WD-ju. O tem ne gre dvomiti, saj ima tarča nekaj svojih patentov, poleg tega pa imajo navzkrižno licenco s SanDiskom, ki se bo sedaj prenesla na WD. Prevzeto podjetje bo nemudoma postalo oddelek z imenom WD Solid-State Storage business unit.

8 komentarjev

Intel in Hitachi skupaj na SSD-trg

EETimes - Intel in Hitachi sta objavila, da bosta začela sodelovati pri razvoju nove linije SSD-jev za strežnike in delovne postaje, ki bodo uporabljali SAS (Serial Attached SCSI) in FC (Fibre Channel). Za to se se odločili, ker je trg na tem področju manj nasičen kot na področju SATA SSD-jev, kjer moči meri že kar nekaj proizvajalcev (med drugim tudi Intel). Intel bo svoje znanje izkoristil pri izdelavi diskov in flash čipov ter tehnologijo krmilnikov SATA, Hitachi pa bo pod svojim imenom nove diske tržil, izdelal SAS in FC-vmesnike in Intelu pomagal načrtovati krmilnike.

Novi izdelki bodo namenjeni sistemom, ki zahtevajo visok IOPS nad 50.000 pri naključnem branju, medtem ko Intelovi trenutni SATA-diski zmorejo 35.000 IOPS pri pisanju in 3.300 pri branju. Uporabljali bodo enonivojske celice flash čipov (NAND SLC), na voljo pa bodo v velikostih od 50 do 700 GB. Prve primerke lahko OEM-proizvajalci pričakujejo konec leta 2009, masovno prodajo pa leta 2010.

15 komentarjev