»

Neuralink že načrtuje poskuse na ljudeh

The Verge - Elon Musk je na prvi javni predstavitvi Neuralinka, svojega podjetja za razvoj vmesnikov med možgani in računalnikom, pokazal robota za kirurško vsajanje mehkih elektrod v možgane in napovedal prve eksperimente na ljudeh že v prihodnjem letu.

Vstavljanje elektrod v človeške možgane je v tem stoletju že postala stalna praksa pri zdravljenju nekaterih tegob, na primer epilepsije in Parkinsonove bolezni. Vrhunec takšnega sporazumevanja med možgani in stroji danes predstavlja grob nadzor preprostih robotskih okončin, pa še to zgolj v eksperimentalnem okolju. Od pravega vmesnika med možgani in računalnikom, ki bi znal operirati s kompleksnimi podatki, nas loči še dosti znoja in potrebnih tehnoloških prebojev. Ravno to pa je...

25 komentarjev

Krmiljenje računalnika z mislimi

BBC - Znanstveniki z Univerze Washington v St. Louisu so razvili nov sistem za krmiljenje računalnika s pomočjo misli, o čemer poročajo v članku Using the electrocorticographic speech network to control a brain–computer interface in humans v reviji Journal of Neuroengineering. Čeprav tehnike za upravljanje strojev z mislimi, ki temeljijo na interpretaciji signalov elektroencefalografa (EEG), že obstojijo precej časa, je njihov pristop, poimenovan elektrokortikograf (ECoG), precej bolj sofisticiran.

Problem pri EEG je položaj elektrod, ki so pritrjene na glavo. Ker so na zunanji strani lobanje, ta absorbira velik del signalov. Tisti, ki se vendarle prebijejo skoznjo, so popačeni, oslabljeni in pomešani. Elektrokortikografija zato zajema signal bliže mestu nastanka....

14 komentarjev

Računalnik bere misli

PC Pro - Avstrijsko podjetje Gtec je na sejmu CeBIT v Hannovru demonstriralo računalnik, ki bere misli. Tako rekoč. Gre za sistem Intendix, ki se namesti na glavo uporabnika in predstavlja vmesnik med možgani in prenosnikom. S pomočjo elektrod, ki se razmestijo po glavi, bere EEG-odziv možganov. Program na zaslonu izpisuje črke abecede in ko zasveti črka, ki bi jo uporabnik rad sporočil, mora pomisliti na nekaj vnaprej določenega, s čimer sproži prepoznaven signal EEG, ki ga računalnik prepozna. Tako se lahko sporazumevajo ljudje, ki ne morejo govoriti, pisati ali se kako drugače odzivati. Na začetku traja izpis posamezne črke 30 sekund, proizvajalec pa obljublja, da se da z vajo ta čas skrajšati na pičlo sekundo na znak. Urednik...

21 komentarjev

Pohitritev možganov

Slashdot - Na National Institutes of Health (NIH) so prišli do zanimivih sklepov. Ugotovili so namreč, da če spustimo skozi sprednji del možganov človeka tok nekaj tisočink ampera, se povečajo verbalne sposobnosti. Dovolj bi naj bilo, da spustimo skozi spredji del možganov tok dveh tisočink ampera za vsega dvajset minut in osebku bi se naj verbalne zmožnosti povečale za dvajset odstotkov, kar vsekakor ni zanemarljivo.

Dve skupini posameznikov so prosili, da naštejejo v 90 sekundah čim več besed, ki se začnejo na določeno črko abecede. V povprečju so dosegli okoli 20 besed. Po tem, ko so že spustili tok skozi možgane, je skupina, ki je dobila svojo dozo toka, naštela v povprečju okoli pet besed več kot tista skupina, ki je sicer elektrode imela na glavi, vendar tok skozi njih ni tekel. Kako in zakaj pride do tega pojava pa zaenkrat še ni popolnoma jasno. Klik.

36 komentarjev

Inteligentni strežniki

BuisnessWeek Online - IBM je objavil nove informacije o svojem novem programju, ki naj bi pomagalo učinkoviteje izkoristiti računalnike podjetjem, ki uporabljajo večje število le-teh za razne računsko intenzivne aplikacije, na primer spletne strežnike. Ta program naj bi bil sposoben določati, koliko procesorske moči potrebuje, da zapolni vse trenutne zahteve in v skladu s tem lahko požene ali ustavi dodatne računalnike. To v praksi omogoči, da ob danem času teče samo toliko računalnikov, kolikor je potrebnih -- ostali, ki so na razpolago, pa čakajo izklopljeni na konice v prometu, ko jih sistem potrebuje in tako zagotovi, da se sistem ne upočasni.

Vsekakor dobra ideja, ki bo, če ne drugega, zmanjšala porabo elektrike. Kako se bo sistem obnesel v praksi, pa si boste lahko ogledali na sejmu CeBit, kjer ga namerava IBM predstaviti.
Za konec pa samo še klik na originalno novico.

5 komentarjev

Alternativa tipkovnici in miški

PC World - Na PC Worldu sem zasledil zanimivo novico o raznih pomagalih, ki bi v prihodnosti utegnili vsaj delno nadomestiti miško in tipkovnico. Vsaj na papirju naprave izgledajo zanimivo, vendar ne smemo pozabiti, da smo take pripomočke videvali že v ne tako bližnji preteklosti, pa ogromna večina uporabnikov še vedno najraje uporablja klasično miško in tipkovnico. In kakšni umotvori se nam obetajo v prihodnosti?
Po mojem skromnem mnenju ponuja najuporabnejši pripomoček podjetje Essential Reality, ki je naredilo posebno rokavico, s katero se lahko sporazumevamo z računalnikom. V osnovi je sicer namenjena igranju iger (na misel mi pride Black&White, kjer je ta pripomoček kar lepo nadomestilo miški, saj krmilimo božjo roko), lahko pa jo bomo uporabljali tudi v Wordu. Rokavica pride v prodajo kmalu (če ni že v prodaji ;)), njena cena pa bo/je 129 $.
Drug izdelek nam pripravljajo pri podjetju Thrustmaster. Izdelek se bo imenoval Fighting Arena in bo namenjen uporabi v pretepačinah - točneje,...

0 komentarjev

CeBIT

več strani - Kot že verjetno veste, se je danes začel eden največjih računalniških sejmov, CeBIT, v Hannovru. Sicer si močno želim, da bi bila tam tudi osebno, vendar no such luck letos.
Ta sejem se bo odvijal od 22. do 28. marca. Organizatorji so povedali, da razstavlja nekje 8.500 podjetij in da pričakujejo okoli 750.000 obiskovalcev. Poudarek na sejmu bo predvsem na mobilni telefoniji, ter možnostih BlueTooth tehnologije.
Kaj več o samem sejmu, podrobnosti, trenutne dejavnosti in tako naprej, pa si lahko ogledate na CeBIT-ovi uradni spletni strani, pa tudi na CNN-ovi strani je kar dosti informacij.
Veselo branje in slin slin....

0 komentarjev