»

PayPal toži Google

Osama Bedier

CNet - PayPal je včeraj vložil tožbo proti podjetju Google, ker naj bi z zaposlitvijo Osame Bedierja, ki je bil pred nastopom službe v Googlu glavni za razvoj platforme za mobilna plačila v Paypalu, pridobili poslovne skrivnosti. Bedier je sedaj v Googlu podpredsednik, zadolžen za razvoj sistema za plačila. Zanimivo je, da je PayPal vložil tožbo isti dan, ko je Google predstavil Wallet.

Bedier je bil med leti 2008 in 2011 v PayPalovi pogajalski skupini, ki je iskala skupni jezik z Googlom, da bi bilo mogoče PayPalove rešitve uporabljati za plačilo aplikacij v Googlovem Android Marketu. Medtem je Bedier šel na...

13 komentarjev

Indija hoče dostop do vseh telekomunikacij v državi

BlackBerry v trgovini v Kalkuti

BBC - Indija je prejšnji mesec od RIM-a zahtevala dostop do podatkov, ki jih preko šifriranega protokola blackberryjev pošiljajo njihovi lastniki. Ker v Indiji blackberryje uporablja več kot milijon ljudi, je RIM popustil. Indijci so sedaj v istem slogu vsa podjetja, ki nudijo telekomunikacije (Google, Skype in celo ponudnike VPN-ja), obvestili, da ima indijska vlada zakonsko pravico do dostopa do prenesenih podatkov.

Za The Times of India so pojasnili, da mora biti vsa komunikacija dostopna organom pregona. S tem se morajo strinjati vsi ponudniki telekomunikacij, sicer v Indiji ne bodo smeli več poslovati. Carsten Casper, analitik iz podjetja Gartner, je za BBC pojasnil, da Indija v bistvu le uresničuje svoj IT Act of 2000,...

2 komentarja

PayPal kosoma pripušča Indijo nazaj

The Register - Pretekli mesec smo poročali, da je Indijo doletel začasen umik PayPala. Razlog za blokiranje vseh osebnih nakazil v Indijo in iz države je bila spremenjena zakonodaja v državi, na podlagi katere je Reserve Bank of India od PayPala zahtevala ureditev novih dokumentov.

Ta teden je PayPal omogočil dvige dobroimetja s PayPalovih računov na lokalne žiro račune, ko gre za poravnavo izvoza izdelkov in storitev. Ob dvigu bo treba navesti posebno Export Code, ki bo informacija, ki jo bodo banke uporabljale za identifikacijo vrste čezmejnih plačil.

Tako imenovana osebna plačila še vedno ostajajo onemogočena. Razlog je obravnava plačil zdomcev v domovino (remittances), za kar PayPal še nima lokalnih dovoljenj. Več o tem.

0 komentarjev

Indija brez PayPala še nekaj mesecev

CNet - Pred kratkim smo poročali, da je PayPal storniral vsa v zadnjem času izvršena plačila v Indijo in onemogočil izvajanje novih. Po nekaj dneh molka je PayPalov predstavnik za stike z javnostmi Anuj Nayar končno pojasnil, kje tiči problem. Razlog je spremenjena zakonodaja v Indiji in obravnava osebnih plačil (personal payments) v Indijo. Srž problema je odločitev, ali so ta nakazila t.i. remittances, torej pošiljanje denarja zdomcev svojim družinam ali ne. Pošiljanje in sprejemanje denarja prek PayPala v Indiji bo zato onemogočeno še nekaj mesecev, medtem ko naj bi dvige stanja na bančne račune in kreditne kartice v kratkem spet omogočili.

In če se kaj takega lahko zgodi v državi z drugim največjim številom prebivalcev na svetu, ni kaj podobnega izključeno niti pri nas. Vnovič se pokaže, kako pomembno je, da nismo odvisni le od enega ponudnika transakcij.

0 komentarjev

PayPal začasno onemogočil plačila v Indiji

Slashdot - Uporabniki PayPala v Indiji so te dni upravičeno jezni, saj je PayPal 28. januarja začel blokirati vsa plačila v Indijo in iz države, prav tako pa jim je onemogočil prenos sredstev s PayPalovih računov na transakcijske račune v bankah ali na kreditne kartice. Anuj Nayar, PayPalov tiskovni predstavnik, je bil v edinem pojasnilu na blogu sila skop. Potrdil je le, da so bila osebna plačila v Indijo in iz države začasno ustavljena in da intenzivno iščejo rešitev, pri čemer ni niti namignil, zakaj so se odločili za tako drastično potezo.

Indijski uporabniki PayPala so na forumih ponoreli, saj jih PayPal ni vnaprej obvestil o svojih namerah. Ker so nakazila stornirali brez pojasnil, je kopica uporabniških računov v rdečih številkah. Neuradni viri trdijo, da gre za posledico novih zahtev Reserve Bank of India, ki jim PayPal še ni utegnil zadostiti.

Za zdaj edina možnost pošiljanja denarja v Indijo ostaja izbira postavke Goods pri nakazilu in vnos poštnega naslova za prejem paketa. Vse...

4 komentarji

PayPal nagrajuje nove ideje

Slashdot - Pred dobrim mesecem je PayPal najavil novo generacijo API-knjižic, ki omogočajo razvijalcem vgradnjo PayPala na njihove strani na način, ki kupcev ne bo več preusmeril na PayPalovo stran, marveč bo transakcijo moč izvesti kar s prvotne strani. Da bi razvijalce vzpodbudili h karseda veliki uporabi te novosti, razpisujejo dve nagradi v skupni vrednosti 150.000 dolarjev. Izziv, ki ga ponujajo, je napraviti najinovativnejšo aplikacijo za plačevanje z novimi PayPal X API-ji na področjih storitev, medijev, iger, mobilnih naprav, zabavne elektronike itn. Rok za prijavo ideje se izteče jutri.

O tej temi so se pogovarjali tudi z Naveedom Anwarjem, ki vodi PayPalov razvojni oddelek. Anwar je med drugim poudaril, da se PayPal za razliko od...

17 komentarjev

Nova eBay prevara

Schneier.com - Bruce Schneier poroča o novi vrsti prevare, ki se pojavlja pri nakupovanju preko eBaya.

Takole gre. Kupec naroči računalnik in ko ga prejme, sporoči, da je bila pošiljka uničena. Od PayPala zahteva povračilo in PayPal kupcu povrne "škodo". Kupec nato prodajalcu vrne blago, ta pa pošiljko odpre in na hitro ugotovi, da je računalnik vrnjen nepoškodovan. Ko si računalnik kasneje natančneje ogleda, ugotovi, da so iz njega pobrani RAM, diski in procesor. Vendar pa ker je bila "uničena" pošiljka uspešno dostavljena prodajalcu, Paypal ne stori ničesar in prodajalec ostane okraden. Ostane mu le (dolgotrajna) tožba in dokazovanje, da je računalnik, ki ga je poslal kupcu v resnici imel RAM, diske in procesor.

Pa so nam rekli, da je nakupovanje preko eBaya varno...

40 komentarjev