»

Nov način posodabljanja v Windows 10

ComputerWorld - Microsoft bo v Windows 10 uvedel korenito spremembo posodabljanja sistema, ki je vse od uvedbe Windows Update pred šestnajstimi leti ostalo bolj ali manj nespremenjeno. Sprva je bila Windows Update spletna stran, kasneje pa program v nadzorni plošči, ki je prikazala vse izdane popravke, posodobitve in nove funkcionalnosti za nameščeno verzijo Windows, ki jih uporabnik še ni prenesel in namestil. Pri izbiri pa je bil uporabnik prepuščen sam sebi.

V Windows 10 bo drugače. Jim Alkove iz oddelka za poslovni program Windows pojasnjuje, da bo nova verzija prinesla tri načine posodabljanja. Za domače uporabnike bo najprimernejši način fast-moving consumer pace, kjer bodo takoj po izdaji na voljo vsi popravki, posodobitve in tudi nove funkcionalnosti. Mednje na primer...

10 komentarjev

Alex Kibkalo zaradi kraje notranjih informacij Microsoftu obsojen na tri mesece zapora

Slo-Tech - Sodišče v Washingtonu je na tri mesece zaporne kazni in plačilo 100 dolarjev obsodilo Alexa Kibkala, ki je v Microsoftu kradel poslovne skrivnosti. Odkrili so ga marca letos, ko je znanemu francoskemu piscu bloga priskrbel posodobitve za Windows RT in Microsoftov interni Microsoft Activation Server SDK, še preden so te izšle. To je počel zaradi slabe ocene, ki jo je dobil v podjetju.

Na njegovo žalost je francoski bloger želel preveriti avtentičnost navedb, zato se je obrnil na drugi vir v Microsoftu. Ta pa je obvestil vodstvo podjetja, ki je sprožilo interno preiskavo. Ta je sicer...

10 komentarjev

Naslednik WGA je tu

ComputerWorld - Kot smo pred dvema tednoma napovedali, je Microsoft začel ponujati posodobitev KB971033 za Windows 7, ki prinaša novo orodje za preverjanje legalnosti namestitve. Imenuje se Windows Activation Technologies (WAT) in predstavlja nadgradnjo obstoječega WGA, ki je bil uveden leta 2006. WAT prepozna in blokira približno 70 različnih trikov, s katerimi je bilo moč zaobiti aktivacijo. Pomembnejša novost je uvedba reaktivacije, ki jo WAT neopazno izvede vsake tri mesece. Takrat se vnovič poveže z Microsoftovimi strežniki in preveri, ali je nameščena kopija še vedno legalna, torej ali ni bila nemara aktivirana s kakšnim trikom, ki so ga v Redmondu prepoznali šele kasneje. Tega Windows XP in Vista nista počela, čeprav sta se povezovala s strežniki.

Uporabniki, ki imajo v Windows Update označeno samodejno nameščanje posodobitev,...

31 komentarjev

Izboljšan sistema boja proti piratstvu Windows 7

Slashdot - Microsoft je napovedal trd boj zoper tatove njihove programske opreme, še zlasti zadnjega operacijskega sistema Windows 7. Kmalu bodo namreč za prenos pripravili Windows Activation Technologies (WAT), ki je nadgradnja že obstoječega sistema WGA iz Windows XP za lovljenje piratov. Nekaj so se v Redmondu iz sicer zavržene tožbe le naučili, tako da bosta prenos in namestitev posodobitve prostovoljna. Kdor se bo zanju odločil, pa ga ne bo pričakalo kaj bistveno novega.

Nov WAT bo prepoznal in onemogočil približno 70 različnih vrst ukan za aktivacijo nelicenčne kopije Windows 7. Tem bo nato nagajal s črnim ozadjem in neprestanim opominjanjem. Prav tako se bo WAT vsake tri mesece povezal z Microsoftovimi strežniki in preveril, ali so na seznamu prepovedanih bližnjic do aktivacije kakšne nove metode. Tako bo možnost, da je nelegalen sistem, ki je bil prej zaradi zvitega trika označen kot legalen, nenadoma pravilno označen kot nelegalen. Microsoft sicer zagotavlja, da se v postopku ne...

193 komentarjev

Tožba WGA zoper Microsoft ne bo skupinska

Ars Technica - Lanskega septembra so v ZDA razočarani uporabniki vložili tožbo zoper Microsoft, ker naj bi jih ta zavajal v prenos in namestitev posodobitve za Windows Genuine Advantage (WGA) pod pretvezo, da gre za kritičen varnostni popravek. WGA je v resnici preverjal, ali je nameščen licenčni operacijski sistem in vsake tri mesece posredoval v Redmond podatke o računalniku. Microsoft je hitro vložil zahtevo, da tožba ne sme postati skupinska tožba, saj bi se ji v nasprotnem primeru lahko pridružil vsak kupec Windows XP iz leta 2006 brez sodnih stroškov.

Zvezni sodnik je odločil, da se primer lahko nadaljuje, a da tožba ne more postati skupinska tožba, s čimer se je Microsoft izognil stotina milijonom dolarjev odškodnin. Microsoft ima časa do 12. februarja, da sodišču dostavi seznam stroškov. Obravnava bi se sicer morala začeti v ponedeljek, a jo je sodnik prestavil.

17 komentarjev

Windows 7 XP mode pripravljen

TG Daily - Po poročanju TG Daily je virtualna različica Windows XP, ki bo delovala v Windows 7 Professional, Enterprise in Ultimate, že pripravljena ter celo v fazi RTM oz. Release To Manufacturing. To pomeni, da so večji izdelovalci sistemov (npr. HP, Dell, Sony, itd.) dodatek že dobili, medtem ko bomo morali običajni uporabniki počakati na uraden izid Windows 7, s katerim bo virtualni XP mogoče brezplačno prenesti z Microsoftovih strežnikov že 22. oktobra. Virtualni način je namenjen predvsem specifičnim uporabnikom, ki se zaradi zahtev programske opreme ne morejo ločiti od Windows XP.

Poleg omejitev pri različici operacijskega sistema (eden izmed prej naštetih okusov) bo za uporabo virtualnega Windows XP SP3 potreba tudi primerna strojna oprema. Poleg procesorja, ki podpira strojno virtualizacijo, Microsoft zahteva še vsaj 2 GB sistemskega pomnilnika in 15 GB nezasedenega prostora na trdem disku. Windows XP, že osem let star operacijski sistem, ki s starostjo in tržnim deležem podira...

66 komentarjev

Microsoft tožen zaradi Genuine Advantage

Opozorilo WGA

TG Daily - Na washingtonskem sodišču se je pričela zanimiva skupinska tožba zoper Microsoft, kjer tožniki redmondskemu podjetju očitajo, da s programom Windows XP Genuine Advantage (WGA) kršijo pogoje, ki so veljali ob nakupu Windows XP. V tožbi trdijo, da bi moral Microsoft WGA označiti kot protipiratsko posodobitev programa in ne kot kritični popravek, brez nadaljnje razlage, kaj stori na računalniku po namestitvi. Nadalje podjetju očitajo, da so skrili in prikrili pravo naravo programa in njegove zmožnosti, saj je ta v nasprotju s kategoričnim zanikanjem Microsofta zbiral in v Redmond pošiljal privatne informacije. Microsoft namreč zatrjuje, da WGA z analizo sistema izdela unikaten ključ, ki se prebere ob nameščanju popravkov, a z njim ni moč...

57 komentarjev

Microsoft "umaknil" WGA

CNet - Poleg neuradnih programov in navodil, kako odstraniti Microsoftov WGA - Windows Genuine Advantage, ki jih najdete povsod na internetu, tudi med novicami, se je sedaj pojavila uradna Microsoftova verzija.

Uporabnikom ni bil po volj dnevni pregled, strokovnjakom nedodelana verzija, ki je lastnike tega OS izpostavila riziku. Brian Johnson se namerava z Microsoftom celo pravdati, ker naj bi bil WGA v nasprotju z zakoni o spyware-u, nelojalni konkurenci in pravicah kupcev.

S tem Microsoft ne umika WGA, niti ga ne ukinja. Nasprotno, WGA bo razvijal naprej, kot eno glavnih anti-piratskih os(t)i.

Velikemu bratu se je samo kolcnilo.

64 komentarjev

Microsoft izgubil na sodišču

Vnunet - Stefi Graf ima očitno neprepoznan talent porno zvezde. Na nemoderiranem forumu, ki je gostovan na Microsoftovih strežnikih, se je namreč pojavila slika nje osebno, nage.

Na poziv, naj se slika odstrani, je Microsoft to seveda ukrenil, je pa Stefi, v očitnem boju za denar (hec - $pička? [;)]) zahtevala preprečitev, da bi se ta slika kadarkoli ponovno pojavila na dotičnih strežnikih. Ker MS tega ni želel podpisati, ga je tožila in sodbo na nemškem sodišču dobila. Flik!

Smeh na stran. Kdo tukaj zahteva nemogoče, mi ni jasno -- Štefka v svojem očitno izvrstnem poznavanju informacijskih tehnolgij ali sodišče, avtoriteta, ki se očitno zelo dobro zaveda, kaj zahteva. Kako bodo preprečitev ponovnega pojava dosegli brez moderiranja, mi pa niti najmanj ni jasno. Hash? Spremenimo odtenek barv. Velikost "na disku"? Lepo prosim. Moderator za računalom? Bo za odstranitev potreboval vsaj nekaj sekund - nekod pa bo istočasno prejel mastno odškodnino......

5 komentarjev

Razbita koda za Windows XP

The Register - Na The Register poročajo, da je skupini hekerjev uspelo razbiti Microsoftovo slavno kodo za aktivacijo operacijskega sistema preko interneta. Res je, da so obstajale druge možnosti za nelegalno namestitev programa (kot je preprosto deaktiviran modul za registracijo po internetu), a vseeno je ta program velika grožnja Microsoftu. Program naj bi v eni noči na povprečnem računalu ustvaril 25 kod, katere naj bi Microsoftov strežnik sprejel za avtentične. Bo kmalu sledil nov "Security Update" :D? Celotno zgodbo si preberite tule.

6 komentarjev