»

Zdravstvene in fitnes aplikacije s Play Stora trgujejo s podatki

vir: Flickr

vir: BMJ
BMJ - Študija, ki so izvedli na avstralski Macquarie University in objavili v British Medical Journalu je ugotovila, da skoraj devet od desetih mobilnih aplikacij, ki se v širšem smislu ukvarjajo z zdravjem, tako ali drugače zbira podatke o uporabnikih. Pri tem so preizkusili 23.000 aplikacij Googlovega Play Stora, med katerimi so bili števci korakov in kalorij, menstrualni koledarčki, fitnes aplikacije ter tiste za preverjanje simptomov in podobne.
88 odstotkov aplikacij je uporabljalo neko vrsto programske kode, ki je omogočala identifikacijo in spremljanje uporabnika, nekatere so to izvajale tudi prek več platform. Približno dve tretjini se je v ta namen posluževalo piškotkov, tretjina jih je poznala uporabnikov email naslov, četrtina pa je prek povezav na bazne postaje zbirala lokacijske podatke o gibanju uporabnika. 23 odstotkov aplikacij o zbiranju podatkov ni vnaprej obvestilo uporabnikov, kar je v nasprotju s splošnimi pravili Play Stora.

Štiri odstotke aplikacij je zbrane...

33 komentarjev

Ponudniki VPN za Android množično vohunijo

Slo-Tech - Uporaba navideznih zasebnih omrežij (VPN) ni več omejena le na računalnike, temveč je čedalje bolj prisotna tudi na pametnih telefonih. Ti se v internet povezujejo prek različnih, tudi nezaščitenih brezžičnih omrežij, kjer ima VPN pomembno funkcijo za varovanje zasebnosti in zaščito. Najlaže je VPN uporabljati tako, da namestimo eno izmed stotin namenskih aplikacij, ki z uporabo v Android vgrajene sistemske funkcije internetni promet preusmerijo v VPN - in žal še kam drugam. Obsežna raziskava, ki so jo opravili na Univerzi Novega Južnega Walesa in Univerzi Berkeley, je pokazala, da več kot tretjina aplikacij aktivno in namerno škoduje uporabnikom.

Testirali so 283 aplikacij, ki so jih sneli z Google Play Stora....

61 komentarjev

Apple odstranil aplikacije za obveščanje o policijskih kontrolah alkoholiziranosti

Trapster je ena izmed aplikacij, ki ostajajo.

CNet - Ko je marca ameriški senat od Appla, RIM-a in Googla zahteval umaknitev mobilnih aplikacij, ki uporabnikom omogočajo medsebojno obveščanje o lokacijah policijskih kontrol, se je prvi odzval RIM. Hitro so z BlackBerry App World pobrisali tovrstne aplikacije, ne da bi ponudili kakšno pametno pravno razlago. Sedaj se je uklonil še Apple, ki pa je enostavno spremenil pravila.

Pred kratkim so namreč posodobili pravila za App Store, v katerih sedaj piše, da se "zavrnejo aplikacije, ki posredujejo podatke o policijskih kontrolnih točkah za ugotavljanje alkoholiziranosti, vzpodbujajo ali omogočajo vožnjo pod vplivom alkohola, če niso aplikacije delo organov pregona". To pomeni, da bodo dosledno brisali aplikacije s podatki o...

18 komentarjev

Apple spet čisti App Store

WiFi-Where

vir: CNet
CNet - Po odstranitvi prek 5.000 aplikacij z App Store-a je Apple pred kratkim izvedel še eno čistko, tokrat povezano z brezžičnimi omrežji WiFi. Zavrnili in izbrisali so tako kar nekaj aplikacij, ki vam pomagajo najti brezplačna oz. nezaščitena omrežja v vaši bližini, tudi brez da bi jih zaznal sam čip za brezžično povezljivost. Programi so namreč delovali na osnovi poznavanja lokacije (prek...

10 komentarjev

Apple briše nečiste aplikacije

CNet - Prejšnji teden so se na spletu pojavila poročila, da je Apple iz svojega App Stora odstranila aplikacijo Wobble iBoobs podjetja Chillifresh. Razlog naj bi bile pritožbe uporabnikov, čeprav program ne glede na ime ni vseboval nobenih spotakljivih vsebin. V aplikacijo je uporabnik naložil poljubno sliko in označil "prsi", ki so nato ob tresenju telefona poskakovale.

Očitno se je Apple odločil temeljito prevetriti...

26 komentarjev

Moški nočejo brati navodil

BBC - Na BBC povzemajo rezultate še ene raziskave, ob branju katere se bomo namuznili in pomenljivo pripomnili: kakopak! Ruski način poganjanja programov in rokovanja z elektroniko, pri katerem začnemo brati navodila šele, ko se kaj zasmodi, ni nič novega. Nasprotno, zlezel nam je pod kožo.

Zanimivo pa je, kot ugotavljajo na pomoči uporabnikom, da večina moških po navodilih ne seže niti takrat. Kar 64 odstotkov naj bi bilo namreč takšnih mačotov, ki pred klicanjem uporabniške pomoči niso pokukali v priročnik. Pri dekletih je ta odstotek znatno nižji in se giblje okrog četrtine. Še bolj zaskrbljujoč je podatek, da je kar 12 odstotkov moških, ki so se pritoževali zaradi neposlušnosti elektronike, le-to pozabilo priključiti na napetost; spet, le sedem odstotkov ženskih uporabnic je imelo tak problem. Psihologinja Joanna Bawa interpretira že očitno: "Obstajajo dokazi, da obstaja razkorak po spolu pri tehniki, čeprav je veliko odvisno od interpretacije." Po domače povedano: moški morajo...

89 komentarjev

Heker zahteval pet dolarjev od lastnikov iPhonov

TG Daily - Jailbreaking je postopek, ki odklene Applov iPhone, tako da je na njem moč poganjati tudi nepodpisane aplikacije, ki jih Apple ni potrdil. S tem si uporabniki krepko razširijo nabor aplikacij, ki jih lahko prenesejo in uporabijo, sedaj ne več le z uradnega App Stora, marveč tudi s konkurenčnih strani Cydia in Icy.

Neki nizozemski heker se je domislil, kako za talce vzeti kar te odklenjene iPhone in od lastnikov izsiliti pet dolarjev. Ni veliko, a se z množico uporabnikov nabere. S skeniranjem portov je odkril, kateri iPhoni v omrežju T-mobile Netherlands so odklenjeni in imajo omogočen SSH. Slednji protokol se uporablja za dostop prek terminala in poganjanje standardnih UNIX-ovih ukazov. Ker Apple uporabi kar privzeto geslo za root dostop, je heker to uporabil in na te telefone poslal SMS-opozorilo, da je njihov telefon napaden, ker je nezavarovan, ter jih napotil na stran, kjer ga lahko zaščitijo. Tam jih je pričakalo obvestilo, naj nakažejo pet dolarjev prek PayPala, nato pa...

25 komentarjev

Na iPhonu končno emulator C64

TG Daily - Podjetje Manomio je leto dni razvijalo svojo aplikacijo za iPhone, s katero so nameravali požeti obilo uspeha. Sredi junija so predstavili svoj emulator Commodora 64 za iPhone, ki bi omogočil poganjanje legendarnih iger izpred 20 let na zadnjem kriku tehnike. Vanj so uspeli sprogramirati prav vse lastnosti C64: pravo hitrost, zvok SID, samodejno shranjevanje, igralno palico in originalno tipkovnico, podporo za samodejno rotacijo iPhona. Vse skupaj so celo licencirali, saj so se povezali s podjetjem Kiloo Aps, ki ima licenco za C64. Žal Apple ni dovolil prodaje tega emulatorja, ker so avtorji naredili tako verno kopijo, da so v njej pustili še podporo za BASIC. Applova pogodba iPhone SDK Agreement pa eksplicitno prepoveduje aplikacijam samim nameščati ali poganjati...

28 komentarjev

App Store se bliža milijardi

CNet - V še eni premetni marketinški potezi je Apple na splet postavil števec prodanih aplikacij prek spletne trgovine App Store, ki se počasi bliža številki milijarda. Srečnemu kupcu aplikacije s serijsko številko ena milijarda bo Apple primaknil MacBook Pro, 32 GB iPod Touch, Time Capsule in bon v vrednosti 10.000 dolarjev, ki ga bo lahko zapravil na iTunes. V App Storu je trenutno naprodaj 30.000 aplikacij. Apple je svojo spletno trgovino usposobil 11. julija lani, do 100 milijonov pa je potrebovala dva meseca. S pol milijarde prodanih aplikacij so se pohvalili letos januarja, ko so napovedali, da bodo do cele milijarde potrebovali še tri mesece. Kot kaže, so imeli prav.

1 komentar

Naslednji teden Applov iPhone 3.0

The Register - Apple bo prihodnji teden razkril tretjo verzijo svojega operacijskega sistema za iPhone, poroča The Register. To se bo zgodilo na posebnem dogodku v Cupertinu v torek. Kaj točno bo Apple dodal, ni znano, uporabniki pa najbolj pogrešajo posredovanje (forwarding) SMS-ov in funkcijo izreži/kopiraj/prilepi, ki v trenutnem iPhonu 2.2.1 manjkata. The Inquirer je sestavil celo listo manjkajočih funkcionalnosti, katerih inkarnacijo napovedujejo v novi verziji iPhona - na njej se sicer pojavijo tudi povsem brezupne želje, kot je ta po namestitvi nepodpisanih aplikacij.

Možno je tudi, da bo Apple nekoliko prenovil strojno opremo. Špekulacije, da razvijajo majhno verzijo iPhone Nano, so sicer zavrgli kot nesmiselne, a kitajski izdelovalci dodatkov trdijo, da Apple blefira. Več bomo gotovo izvedeli prihodnji teden, huda konkurenca (Android, Palm, Windows Mobile) pa bo poskrbela, da Apple ne zaspi na lovorikah.

27 komentarjev

Apple izdal SDK za iPhone

AOL AIM

vir: MacRumors.com
MacRumors.com - Po dolgotrajnem čakanju je Apple danes končno predstavil svoj Software Development Kit vsem razvijalcem, ki se še niso lotili razvoja aplikacij za iPhone na nekoliko manj od Jabolka požegnan način. Kaj ima torej SDK, ki je izšel več kot pol leta za samo predstavitvijo ponuditi razvijalcem, ki so potrpežljivo čakali?

Za začetek, nekoliko razočaranja - vse spodaj opisane novosti bodo na voljo šele z drugo različico popravkov, ki bo izšla junija - torej skoraj eno leto od splavitve iPhone-a.

Če pa nadaljujem na nekoliko bolj vesele stvari - SDK daje vsem razvijalcem dostop do popolnoma enakih knjižic in funkcionalnosti kot je imel pri razvoju aplikacij Apple sam. Sam SDK je razdeljen na štiri sekcije (Cocoa Touch, Media,...

23 komentarjev

Toksični prenosniki

Slo-Tech - Neodvisen Danski laboratorij je testiral prenosnike petih najbolj znanih svetovnih podjetij in v njih iskal toksične snovi. Rezultati so presenetljivi. "Najboljše" sta se odrezala HP in Apple, v katerih so našli najvišjo vsebnost toksičnih snovi, iskali pa so vse od nedolžnega PVC-ja, do BFR-jev. V HP-jevih prenosnikih so našli tudi decaBDE - snov, ki preprečuje gorenje - za katero HP trdi, da je ne uporablja več že nekaj let, po nekaterih navedbah pa je zelo škodljiva zdravju. Nedvomni zmagovalec pa je Apple s svojo novo serijo MacBookov. Sicer pa so že podali izjavo, da iščejo alternativne materiale.

Koliko je v resnici proizvajalcem mar za okolje in uporabnike(posebej "green-usmerjeni" Apple)? Odgovor je na dlani.

Izvorna novica

14 komentarjev