»

Chips for a dollar coming soon ...

Overclockers Australia - ... se glasi naslov novice, ki si jo lahko preberete tukaj. Govori o vedno cenejših čipih, ki jih lahko pričakujemo v prihodnje in o vgradnji miniaturnih računalnikov, ki so vgrajeni v en čip v razne potrošne naprave, kot so hladilniki, toasterji in podobno. Da se nekaj premika v tej smeri smo lahko videli že pri Hitachijevem projektu, kjer so poročali, da bodo izdelali poseben čip, ki ga bodo lahko tiskarne denarja vgradile v bankovce in s tem močno otežile ponarejanje. Tokratni članek pa govori tudi o nternetnem strežniku, ki je vdelan v samo 1 čip in ni nič večji, kot vžigalčna glavica in o tako imenovanih RFID (radio frequency identity) čipih, ki jih lahko vgradimo v naprave in nadzorujemo njihovo premikanje (idealno za nadzor transporta izdelkov).
Da razne teze o vgrajevanju čipov v gospodinjske in druge potrošne naprave niso samo znanstvenofantastično nakladanje priča tudi Electroluxov hladilnik (tega ni v članku), v katerega so vgradili podporo operacijskemu sistemu Windows...

0 komentarjev

Matrox G550 že dobavljiva

Matrox - Matrox je včeraj podal novico, da se je prodaja njihove G550 grafične kartice začela. Matroxova G550 kartica z DVI vhodom/izhodom stane v njihovem on-line shopu pod 300 DEM. Točno 276 DEM. V kratkem pa naj bi jo imeli tudi prodajalci. O sposobnosti grafične pa je bilo že dosti povedano (Rula v 2D grafiki, medtem ko v 3D igrah ni toliko uporabna).

0 komentarjev

Opis Matrox Millennium G550

AnandTech - Na prenovljenem (opa!) AnandTech-u so v test dobili novega Matrox-a. Gre za kartico imenovano G550 in jo vsi že poznete, če ste redno spremljali novice. Za vse, ki niste, še zadnja, ampak res zadnja, obnova zgodbe.
Matrox je nameraval izdati G800, čip, ki bi konkuriral velikim. Imel bi T&L enoto, zelo dober FSAA, Dual display tehnologijo,... In seveda, ker je to Matrox, zelo dobro kvaliteto slike. To se ni zgodilo. Zakaj? Ker je Matrox tako dolgo zavlačeval z načrtovanjem čipa, da so ga drugi (Nvidia) prehiteli. Sicer je še vedno zelo majhna možnost, da G800 izide, a le v dual RAMDAC različici.
Da se vrnem na prvotno temo... G550 nima podpore DirectX 8.0. Čeprav podpira nekaj od DX8 funkcij, je daleč od tega, da bi ga označili za DX8 kompatibilnega. Matrox pa je v G550 vgradil tudi eno zelo dobro funkcijo. Sicer ni namenjena gamerjem, ampak video konferencam. Problem pri prenosu slike v video konferencah je ozka pasovna širina. Matorox je ta problem (delno) rešil s tehnologijo...

2 komentarja

Matrox in grafične kartice

X-Bit Labs - Kot verjetno že veste, G800 ne bo izšel. Zaradi stalnega zavlačevanja ga je prehitel razvoj tehnologije. Možnost pa je, da bo G800 kasneje izšel v dvočipni različici. Kaj to pomeni? Da bo kartica imela na sebi dva, namesto enega, G800 čipa. To pa stane. Današnji primer za tako kartico je ATI-jev Rage Furry MAXX, ki tudi po enem letu še vedno premaga GeForce2 MX.
Namesto G800 pa bodo pri Matrox-u izdali okrnjeno različico. Imenovala se bo G550. Njene specifikacije bodo naslednje:
  • frekvenca čipa 200-250MHz
  • dva renderirna cevovoda s po tremi teksturnimi enotami
  • podpora za 128bit-ni DDR SDRAM
  • 360MHz RAMDAC
  • 0.18 tehnologoja izdelave čipa
  • T&L enota, ki podpira Matrox-ovi tehnologiji Matrix Skinning in Displacement Mapping
  • podpora DualHead tehnologiji
Prvi G550 primerki bodo opremljeni z 32MB DDR SDRAM-a, stali pa bodo $150-$200. G550, njegovo prodajno ime bo po vsej verjetnosti Matrox Millennium G550, bo predstavljen v začetku junija. ...

5 komentarjev

Matrox-ove grafične kartice

X-Bit Labs - Kaj se dogaja z Matrox-om? Potem, ko je sporočil, da ne bo izdal G800, je prešel v stanje stagnacije. Medtem, ko Nvidia in STM dovažata svoje sile na bojišče in se ATI igra Švico (jaz sem nevtralen), Matrox ne dela nič. Ali pač?
Matrox bo v kratkem izdal G550. To je krepko izboljšan G450, ki si je nekaj originalnih idej izposodil tudi od odpovedanega G800. G550 bo torej nizko proračunska verzija G800. G550 bo imel dva renderirna cevovoda, 128bit-no DDR podporo in (na žalost ) le okrnjeno verzijo T&L enote. Seveda bo imel tudi Matrox-ovo eDualHead tehnologijo.
Kartica naj bi, začuda, izšla že naslednji mesec. Stala naj bi med $150-$200. Po performansih naj bi bila blizu Nvidia GeForce2 GTS. Pa še to: govori se, da bo Matrox v prvi četrtini naslednjega leta izdal novo kartico, ki bo, ko izide, najhitrejša na tržišču. Ampak pozor! To so le govorice.

4 komentarji

Dva monitorja

AnandTech - Dual display se zadnje čase čedalje bolj uveljavlja in vsako od treh večjih podjetij ima svojo dual display kartico. ATI ima Radeona VE, Matrox G450, nVidia pa Geforce2 MX twin view. Obstaja tudi dual display verzija Geforcea, a ta ne podpira dveh monitorjev, temveč samo monitor in TV. No pa k bistvu. Na Anandtechu so napisali zelo dober članek o prednostih in slabostih dveh monitorjev. Med sabo so primerjali tudi zgoraj naštete tekmece. Največ funkcij omogoča Matrox. To je tudi razumljivo, saj se Matrox s temi rečmi najdlje ukvarja. Sledi mu ATIjev Radeon, ki pa za razliko od Matroxa ne podpira igranja DVD filma na durgem zaslonu. Zadnji po funkcijah, a zato najcenejši, pa je Geforce MX. Če vas to zanima, si članek le oglejte, saj je zelo dobro napisan.

0 komentarjev