»

Kitajska strogo proti nelegalnim kiberkavarnam

vir: CNN
China Daily - Kitajska vlada je izdala poročilo o trgu kiberkavarn na Kitajskem leta 2010, ki izvajajo eno izmed najtesneje reguliranih dejavnosti v državi. Poslujejo lahko samo s posebno licenco, vlada pa jim jo ob kršenju pravil, kakršno je od lanskega aprila prepoved dostopa do interneta mladoletnim, hitro vzamejo. V zadnjih šestih letih so zaprli več 130.000 kiberkavarn, od tega lani dobrih sedem tisoč.

Te so na Kitajskem zelo popularne, saj predstavljajo glavno točko za dostop do interneta za tretjino uporabnikov interneta v državi oziroma 163 milijonov ljudi. To je 21,1 odstotka več kot lani, a se je temu navzlic trg skrčil za 13 odstotkov na 77,1 milijarde juanov (8,3 milijarde evrov). Trenutno je aktivnih okoli 144.000 kavarn, od...

3 komentarji

WikiLeaks: Napad Aurora na Google naročila kitajska vlada

ComputerWorld - Sedaj, ko je na splet priromalo 250.000 ameriških depeš, so te seveda pod budnim očesom javnosti in gotovo bomo vsak dan izvedeli kakšno cvetko iz njih. Ena izmed depeš govori tudi o lanskem napadu na Google in druga ameriška podjetja, ki so izvirali iz Kitajske. Sodeč po teh dokumentih, je bil napad na Google del usklajene kampanje računalniške sabotaže, ki so jo izvedli vladni operativci, zasebni računalniški strokovnjaki in drugi kriminalci, vse pa je rekrutirala kitajska vlada. Vdirali so v računalniške sisteme ameriške vlade in njenih zahodnih zaveznic ter podjetij vse od leta 2002.

Sicer so že kmalu po napadu sumili, da ga je naročila kitajska vlada, saj so izvor izsledili do kitajskih univerz, a konkretnih dokazov ni bilo. Google trdi, da je bil namen napadov pridobiti si dostop do elektronskih predalov aktivistov za človekove pravice in da jim to ni uspelo.

21 komentarjev

Google bržkone 10. aprila zapušča Kitajsko

Google - Google je vsak dan resnejši o svoji napovedi, da bo zaradi sporov o cenzuriranju iskalnih zadetkov Kitajsko zapustil. Prejšnji konec tedna smo pisali, da so v Mountain Viewu praktično stoodstotno prepričani o odhodu, analitiki pa so izgubo kitajskega trga ocenili na 600 milijonov dolarjev. Viri blizu Googla pravijo, da bo vse znano že v ponedeljek.

Če se bodo napovedi uresničile, bo Google v ponedeljek najavil, da bodo 10. aprila odšli iz Kitajske, poročajo kitajski časniki, ki se sklicujejo na uslužbence podružnice Google China. Ni še znano, ali bo Google zgolj zaprl iskalni portal google.cn ali pa bodo popolnoma končali vse operacije na Kitajskem, torej tudi raziskave, razvoj in...

9 komentarjev

Google in Kitajci se bodo pogovarjali, napaden tudi Intel

vir: Reuters
The Wall Street Journal - Še vedno so glavna kost za glodanje decembrski napadi na Google, ki so izvirali iz Kitajske, najnovejše sledi pa vodijo do ene poklicne šole in ene univerze na Kitajskem. Nova podrobnost, ki je prišla na dan, kuka iz Intelovega letnega poročila. V njem so zapisali, da je tudi njih doletel sofisticiran kibernapad v istem času kakor Google. Kljub temu Intelov predstavnik za stike z javnostmi Chuck Mulloy zatrjuje, da sta napada nepovezana. Edina podobnost je časovni okvir, to pa je tudi vse, pravi. Dodal je, da napadi niso bili tako obširni kot tisti na Google in da Intel ni bil oškodovan. Vprašanju, ali je izvor napada na Kitajskem, se je modro izognil.

Google se je medtem tudi pomiril. Po hudih besedah njihov portal...

1 komentar

Google laja, karavana gre dalje

Sergey Brin

Wired News - Prejšnji mesec se je po odkritju velikih hekerskih napadov, ki naj bi jih bila naročila kitajska vlada, Google hudo razjezil in napovedal, da ne bo več klečal pred kitajsko vlado. Če jim ne bodo dovolili delovati v skladu s svojo politiko in bodo od njih še naprej terjali cenzuriranje zadetkov pri iskanju po kitajskem Googlu, bodo največjo državo na svetu preprosto zapustili, so bili odločni v Googlu....

11 komentarjev

Google preložil dva Androida za kitajski trg

ComputerWorld - Na spletu še vedno odmeva razkritje napadov na Google in druga zahodna podjetja, ki so jih kitajski hekerji neovirano izvajali pretekli mesec. Google je zagrozil, da se bo iz Kitajske popolnoma umaknil, a so jim za zdaj odložili le nekaj priboljškov.

Odločili so se, da bodo napovedano predstavitev dveh Androidnih telefonov iz Motorole in Samsunga za kitajski trg nekoliko preložili. Predstavitev je bila napovedana za danes, uradne razlage o razlogih za odpoved pa njihova tiskovna predstavnica ni navedla. Neuradno se govori, da se trenutno Google pogovarja s kitajskimi oblastmi, koder je izid sila težko napovedati, zato naj bi se odločili počakati.

Kitajska medtem ostaja nepopustljiva. Vztrajajo, da je naloga oblasti "voditi" Kitajce pri uporabi interneta in da se morajo podjetja prilagoditi lokalnim zakonom. Položaj Googla na Kitajskem so primerjali s položajem kitajskih podjetij v Afriki. Tam se pač Kitajci soočajo z mnogo težavami, ko se morajo prilagajati lokalnim zahtevam,...

10 komentarjev

Google pod kitajskim napadom

Cenzuriran Google.cn

vir: New York Times
New York Times - Pri Googlu so na svojem blogu povedali, da premišljujejo o svoji navzočnosti na kitajskem trgu po napadih, ki so jih utrpeli nekateri uporabniki njihovih storitev. Napad, katerega vir je na Kitajskem, je ciljal zgolj na uporabnike, za katere je znano, da so borci za človekove pravice in nasprotniki komunističnega režima, ki vlada Kitajski. Napadeni so prebivalci ne le Kitajske, temveč tudi drugih držav in kontinentov, npr. ZDA in Evrope. Pri Googlu so opazili, da je nekaj Gmail računov beležilo nenavadne kraje dostopa, brez da bi ti izkoristili katero izmed varnostnih lukenj. Posledično sklepajo, da so uporabniki žrtve kraje prijavnih podatkov. Povedali so tudi, da do sedaj vedo že...

42 komentarjev

Kaj si pa po poklicu? Kiberatlet!

Slo-Tech - "Spet se igraš?"
Kolikokrat ste to slišali? [:|]

Pa ste pomislili, da iz tega naredite pravcato kariero, v stilu svetovno znanih igralcev nogometa, košarke ali golfa, ki služijo mastne denarce? Kot kaže, se nam ponujajo konkretne možnosti prav za to!

CPL (Cyberathlete Professional League) je organizacija, ki poskuša dvigniti igračkanje na raven profesionalnega športa. Njeni začetki segajo v leto 1997, letos pa nam ponujajo nekaj novega, velikega -- svetovno turnejo, katere skupni sklad je celih 1.000.000 amerških zelencev (glavni sponzor je Nvidia). Turneja bo potekala po devetih državah (pri nas jih še ne bo, zanekrat [;)]), tekmovanja pa se bodo odvijala vsak mesec (nagradni sklad za posamezno državo je $50.000, prvo mesto pa vam prinese 15 tisočakov). Prva država na sporedu je Turčija (to niti ni tako daleč ...), dogodek pa se prične ta četrtek. Kaj se bo pa igralo porečete? Painkiller ena na ena.

Se vidimo junija v Nemčiji?

116 komentarjev

Google se ne da

The Register - Kot ste verjetno že zasledili (če niste, pomeni, da ne berete novic na Slo-techu), je kitajska vlada v paniki pred tem, da bi ljudje izvedeli kaj preveč o tem, kaj se dogaja izven Kitajske, blokirala veliko tujih strani.

Na spisku je se našel tudi Google, saj naj bi preko svojih proxy strežnikov omogočal dostop do nekaterih "prepovedanih" strani, poleg tega naj bi bil po mnenju kitajskih uradnikov idealen za iskanje pornografije (hm, očitno imajo izkušnje).

Ker pa tudi uredniki Googla niso neumni in vedo, da so tudi nekateri Kitajci odvisni od informacij, ki jih dobijo na njihovi strani, so začeli iskati poti, kako to neumnost kitajske vlade preprečiti. Tudi s pogovori s sámo vlado. Lepo, da se še kdo upira ostankom komunizma.

0 komentarjev