»

Kaj se zgodi, ko se računalnik sesuje?

Popular Science - Med brskanjem po spletu sem naletel na zanimiv člančič na Popular Science, v katerem avtor na kratko razloži, kaj vse lahko privede do sesutja računalnika; na kratko, sesutje lahko povzroči vsaka komponenta računalnika in vsak program, ki ga uporabljamo. Torej za pojavitev zloglasnega BSODja ni vedno kriv Bill Gates in njegov Microsoft [:D].

Hm, pri tolikšni možnosti, da nekaj gre narobe, je čudež, da naši mlinčki sploh delujejo...

8 komentarjev

Kyro 2 -> "Kyro 2 Ultra"

Slo-Tech - Ne, Kyro 2 Ultra grafičnih kartic najverjetneje ne bomo videli še kar lep čas. Tisti, ki pa si lastite Kyro 2 grafično kartico (po možnosti Herculesovo), pa si lahko svojega Kyra spremenite v Ultra verzijo z že preizkušeno metodo. Premeščanje uporov? Ne, z navitjem. Kako? Oglejte si vodič na tej strani in izvedeli boste. Tip je na svojega Kyrota obesil hladilnik Volcano 2 in kup bakrenih hladilnih reber, ki so poskrbela za hlajenje RAM čipov. Izdelek si lahko ogledate na spodnji sliki. Drugače pa vedno bolj mislim, da je navijanje Kyro 2 kartice postal nekakšen preizkus, ki ugotovi, če overclocker zares obvlada navijanje. Morda pa tudi ne. Thanx, Sadar.

3 komentarji

Sesuvanje

BoomGames - Vsi poznamo zloglasni Modri ekran (blue screen), ki ga Windowsi pokažejo, ko se nam računalnik sesuje. Potem so tu še izvedbe z okencem, ki ima v desnem kotu rdeč križec in tista, ki nam pokaže kaj je šlo narobe (čeprav tega ne znamo ne razumeti ne prebrati, ker vse piše v nekih čudnih kodah).
Kot resnični raziskovalci neznanega so se pri BoomGames tu spravili narediti spisek desetih razlogov, zakaj pride do sesutja računalnika. Težave so razdelili v 10 delov: premočno navit računalnik in vročina, problemi z električnim napajanjem sistema, defektni deli, priblemi zaradi delitve IRQ kanala, slabo vmeščena strojna oprema, poškodovani kabli, slabi gonilniki/programi, star OS, poškodovane komponente, hrošči v programski opremi. V vsakem od teh delov so zapisani simptomi "bolezni" in njeno zdravilo. Seveda tukaj ne gre za vodič tukaj-je-vse-zapisano-in-znam-rešiti-vsak-problem, ampak pomaga pa le. Če večkrat trpite, oziroma trpi vaš računalnik, za sesuvanjem, obešanjem,... si vodič le...

0 komentarjev

Kam postaviti računalnik?

Overclockedcafe - Res je, da lahko z ventilatorji storite veliko. Res je, da lahko s peltierjevimi elementi in vodnim hlajenjem storite še več. Samo vse te modifikacije so zaman, če ste računalnik postavili zraven radiatorja. Zato si tukaj oglejte vodič o tem, kam je najbolje postaviti računalnik. Ne, vodič ne odkrije Amerike ali razcepi atoma. V njem je zapisano vse, kar lahko normalen človek doseže z nekaj zdrave pameti. Ampak vseeno je lepo biti 100%-en, da je vaš računalnik postavljen v pravi kot, a ne? Torej le hitro brat.

0 komentarjev

IBMovi pametni web strežniki

Electic Tech - IBM je danes najavil novo strežniško programsko opremo z imenom IBM Director. Glavna lastnost te nove programske opreme je samo-ohranilna funkcija z imenom Software Rejuvenation, ki bo precej zmanjšala pogostost izpadov strežnika tako, da bo vnaprej predvidevala in odpravljala vzroke za sesutje. Namreč, glavni razlog za sesutje strežnikov je v veliki večini primerov ravno programska napaka, in takšne stvari lahko stanejo podjetje ogromne denarce. Dobro poznana lastnost Intelovih strežnikov, znana kot "aging", je nabiranje drobnih napakic v softveru, ki potem privede do vse večje porabe sistemskih resursov in na koncu do sesutja ali nedostopnosti. Kot nakazuje ime IBMovega programa, bo zadeva zaznavala in odpravljala ravno te drobne napakice. IBM Director bo na voljo kot samostojen produkt za veliko večino operacijskih sistemov, vključno z Linuxom, Netwarom, OS/2... Več o vsemu skupaj lahko preberete tukaj.

0 komentarjev