»

nVidia G70

X-Bit Labs - O novem čipu iz Nvidinega tabora smo že poročali. Gre ža čip s kodnim imenom G70 in naj bi bil naslednik vsem znane serije Geforce.

X-bit Labsu je uspelo prototipni model, ki ga je Nvidia razkazovala na letošnjem Computex-u, dodobra poslikati. Dovolili so jim celo odstranitev hladilnih reber iz samega GPU-ja ter RAM-a. Kartica je bila opremljena s pomnilnikom vrtse GDDR3 podjetja Samsung, ki je deklariran na 1.6 ns. Več slik je na voljo tukaj.

2 komentarja

Brušenje procesorja in hladilnika

Extensiontech - Procesorji z višjimi frekvencami sicer pridobijo na hitrosti, a s temu se veča tudi toplota, ki jo procesor oddaja. V ta namen je na trgu ogromno hladilnikov, ki prihajajo v vseh možnih velikostih in oblikah. A taki hladilniki imajo na dnu nepravilnosti, zaradi katerega nastane potreba po brušenju hladilnika in CPUja. Za brušenje potrebujemo nekaj brusnega papirja, podlago in predvsem močno roko. Te stvari lahko kupimo posamično ali pa se odločimo za komplet.

7 komentarjev

Pasivno hlajenje grafične kartice

Tweak Town - Grafične kartice se precej grejejo in zaradi tega potrebujejo dodatno hlajenje, ki je ponavadi v obliki hladilnih reber z ventilatorjem. A hrupa se hitro naveličamo in zato obstajajo pasivni hladilniki, ki hladijo samo s hladilnimi rebri, zaradi katerih je hlajenje neslišno. Prav temu namenu služi Zalman ZM80A-HP VGA, ki bo dodobra ohladil grafikuljo. Rebra pokrijejo procesor in celotno grafično kartico, medtem ko nimajo stika s pomnilniškimi čipi. Rezultati so malenkost slabši, medtem ko ta hladilnik zasede eno PCI mesto. Test si preberite na TweakTown.

Dodatek: Na OCAddiction pa zgoraj opisano kombinacijo opišejo še kot tovarniško rešitev. ...

6 komentarjev

XCream hladilnik

Tweak Town - Naši procesorski mlinčki se vedno bolj grejejo in zahteve po vedno boljšem in kvalitetnejšem hlajenju se večajo. Tu vam morda lahko pomaga hladilnik XDream HAC-V81 podjetja Cooler Master, ki so ga testirali na TweakTown. Slaba stran njegovih hladilnih reber je aluminij, saj so baker našli le na dnu, posebnost hladilnika pa je zelen ventilator, ki dobro odvaja toploto od hladilnih reber, saj dela dober prepih. Klik!

0 komentarjev

Brušenje hladilnih teles

NeoSeeker - Na NeoSeekerju so napisali krajši članek o brušenju hladilnih reber. Zbrusili so procesorski in vezno-čipovski [:8)] hladilnik. To je zelo priporočena "modifikacija", saj so lahko razlike v temperaturah enormne, ker tovarne ne znajo ali ne uspejo narediti dovolj ravne površine.

Sicer imamo članek o brušenju hladilnih teles tudi na Slo-Techu (glejte postavko "Brušenje Gorba"), vendar več informacij nikoli ne škoduje (ali pač?). Članek tukaj.

0 komentarjev

Do nazga

Blarg Overclocking - Ne, tukaj ne gre za film. Kaj vse pripomore k dobremu hlajenju? Dober ventilator, ventilacija celotnega ohišja, celo barva hladilnika (ne, ne zmišljujem si),... in seveda dober stik med hladilnimi rebri in procesorjem/čipom.
Ta stik izboljšamo s termalno pasto, ali, še bolj učinkovoto, z brušenjem hladilnih reber! Hladilna rebra niso nikoli popolnoma ravna, zato se mi, navdušeni Navijači, večkrat spravimo brusiti le-te. Kako, pa izveste tukaj.

5 komentarjev