»

V Kiberpipi ta teden

Surfanje po spletu

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V Kiberpipi bo danes, v torek, 27.9.2011 ob 17h Predstavitev projekta "Center za računalniško opismenjevanje KAFULI"
Razvojno-izobraževalni projekt računalniškega opismenjevanja se je od oktobra 2010 do avgusta 2011 odvijal v Bobu Dioulassu drugem največjem mestu v Burkina Fasu. Del predstavitve bo tudi pogovor z Issiako Sanonom, ki je praktični del projekta izvajal v Burkina Fasu. Tema pogovora bo predvsem prihodnost računalništva v Zahodni Afriki ter kako lahko na razvoj dogodkov vplivajo evropski razvojni projekti. Predstavitev je sklepni akt projekta, ki ga izvajajo Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj in partnerska organizacija Kafuli, Burkina Faso.


Jutri v sredo, 28.9. ob 19h - Spletne urice #180 pa bo Firefox 7 release party
Tokratne spletne urice se...

3 komentarji

JobFair 2010 - Sejem možnosti in priložnosti

Slo-Tech - Združenje študentov elektrotehnike in računalništva - EESTEC tudi letos organizira sejem podjetij, ki bo potekal od 15. do 18. marca 2010 na Fakulteti za elektrotehniko in Fakulteti za računalništvo in informatiko v Ljubljani (Tržaška 25).

Letošnji že tretji JobFair se tako kot prejšnja leta odvija v avli FE in FRI od 9. do 15. ure. Tudi letos so prisotnost potrdila visokotehnološka podjetja, ki se bodo na sejmu predstavljala z namenom, da navežejo stik z bodočimi diplomanti omenjenih fakultet. Poskrbljeno je tudi za zanimiv obsejemski program, ki bo sestavljen popoldanskih predavanj:

ponedeljek, 15. marec:
[17:15-18:45, P3] Zgodba o uspehu - Aaron Marko
[19:15-20:45, P3] Izkoristite čas študija za temelje uspešne kariere - MojeDelo.com

torek, 16. marec:
[17:15-17:45, P3] Predstavitev podjetja NIL
[17:45-18:45, P3] Karierni uspeh v ustvarjalni družbi - Poslovni angeli Slovenije
sreda, 17. marec:
[16:15-16:55, P4] Kaj se lahko naravoslovci naučijo od menedžerjev? - COTRUGLI...

0 komentarjev

Google pod kitajskim napadom

Cenzuriran Google.cn

vir: New York Times
New York Times - Pri Googlu so na svojem blogu povedali, da premišljujejo o svoji navzočnosti na kitajskem trgu po napadih, ki so jih utrpeli nekateri uporabniki njihovih storitev. Napad, katerega vir je na Kitajskem, je ciljal zgolj na uporabnike, za katere je znano, da so borci za človekove pravice in nasprotniki komunističnega režima, ki vlada Kitajski. Napadeni so prebivalci ne le Kitajske, temveč tudi drugih držav in kontinentov, npr. ZDA in Evrope. Pri Googlu so opazili, da je nekaj Gmail računov beležilo nenavadne kraje dostopa, brez da bi ti izkoristili katero izmed varnostnih lukenj. Posledično sklepajo, da so uporabniki žrtve kraje prijavnih podatkov. Povedali so tudi, da do sedaj vedo že...

42 komentarjev

Beseda desetletja je 'Google'

CNet - Na prelomu leta v 2010 (pravzaprav zadnjemu letu desetletja) smo ugledali mnogo najboljših nekaj iz preteklega desetletja, na vlak pa so na hitro skočili še člani ameriškega združenja za narečje (American Dialect Society). Po njihovem mnenju je beseda tega desetletja Google, ki je, nekoliko začuda, premagala sicer tako popularni blog. Najpopularnejša beseda sicer ne poimenuje te zdaj tako znane firme, saj ne gre za samostalnik, temveč za glagol, googlati (to google). Slednji je skorajda zamenjal besedo iskanje, ko govorimo o iskanju informacij na spletu.
Najpopularnejša angleška beseda leta 2009 je prav tako nekoliko presenetljiva, saj ne gre za recesijo oz. nezaposlen (recession, unemployed), temveč za čivkanje - tweet. Twitter bi s svojim tweetom morda celo ogrozil sam Google, če bi postal tako popularen nekoliko prej, a je že beseda leta svojevrsten dosežek. Ben Zimmer, član združenja za ameriška narečja, je povedal še, da si komaj še predstavlja čas pred googlanjem.

9 komentarjev

Google prevzema Motorolo, pripravlja tablet??

Google Droid?

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Na jutro pred težko pričakovano Googlovo konferenco, kjer bo predvidoma javnosti uradno predstavljen telefon Nexus One, krožita dve nadvse zanimivi govorici o Googlu, njihovih izdelkih in konkurentih.

Glede na prvo govorico naj bi bil Nexus One pravzaprav postranskega pomena, saj naj bi Google danes zvečer pravzaprav predstavil tablet, povečan mobilni telefon oz. pomanjšan prenosni računalnik brez tipkovnice z upravljanjem prek zaslona na dotik. S tem naj bi za kar tri tedne prehitel Apple (in mu s tem vrgel težko rokavico), za katerega se govori, da podobno napravo (s 7 oz. 10 palčno diagonalo) po dolgih letih priprav namerava predstaviti 27. januarja. Govorice so...

20 komentarjev

Google iz prve roke -- Spletne urice

Slo-Tech - V kolikor ste zaradi prazničnega vzdušja zamudili najavo današnjega zanimivega predavanja, je tule še enkrat:

Žiga Mahkovec je eden od peščice slovencev zaposlenih na Googlu (in edini na Googlovi centrali v Kaliforniji). Povedal bo zgodbo o tem, kako je pred dvema letoma pristal v Googleplexu in zakaj je še vedno tam; kako je poskrbljeno za zaposlene in kakšna je Googlova kultura. Predstavil bo prednosti in slabosti življenja v Silicijevi dolini.

Žiga se bo dotaknil tudi tehničnih tem. Ali je razoj programske opreme v Googlu bistveno drugačen kot drugod? Predstavil bo nekaj zanimivih razvojnih projektov in kako Google vzpodbuja inovacije. In nenazadnje, kako se pridružiti podjetju in okrepiti slovenski tim.

Zaradi prenove v Kiberpipi bodo tokrat Spletne urice izjemoma v ponedeljek 4. januarja ob 18.00 na Fakulteti za...

15 komentarjev

Google iz prve roke -- Spletne urice

Kiberpipa - Žiga Mahkovec je eden od peščice slovencev zaposlenih na Googlu (in edini na Googlovi centrali v Kaliforniji). Povedal bo zgodbo o tem, kako je pred dvema letoma pristal v Googleplexu in zakaj je še vedno tam; kako je poskrbljeno za zaposlene in kakšna je Googlova kultura. Predstavil bo prednosti in slabosti življenja v Silicijevi dolini.

Žiga se bo dotaknil tudi tehničnih tem. Ali je razoj programske opreme v Googlu bistveno drugačen kot drugod? Predstavil bo nekaj zanimivih razvojnih projektov in kako Google vzpodbuja inovacije. In nenazadnje, kako se pridružiti podjetju in okrepiti slovenski tim.

Zaradi prenove v Kiberpipi bodo tokrat Spletne urice izjemoma v ponedeljek 4. januarja ob 18.00 na Fakulteti za računalništvo in informatiko, predavalnica P3!

14 komentarjev

Kiberpipin repertoar

MyCPU

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Teden je okrog in tudi v tem tednu vas vabimo v prostore na Kersnikovo 6. Na torkovem Pipinem odprtem terminu boste imeli tokrat priložnost poslušati avtorja odprtokodnega projekta MyCPU Dennisa Kuschela (predavanje bo v angleščini), na Spletnih uricah v sredo bo Sebastjan Trepča predstavil delovanje Google App Engine-a, na četrtkovem šestem VIP večeru pa bo vroča debata tekla o inovacijskem novinarstvu in poročanju. Do 10.4. vas vabimo tudi na ogled razstave Kiberpipinega računalniškega muzeja Zgodovina trdega diska. Če se nam ne morete pridružiti v realnem, lahko dogodke spremljate v virtualnem prostoru v živo ali pobrskate po videoarhivu za kakšnim zamujenim predavanjem. Se vidimo v

5 komentarjev

V Kiberpipi

Akademy 2008

vir: Kiberpipa
Kiberpipa -

Na Pipinem odprtem terminu v torek, 14.10. ob 19h bo Jure Repinc predstavil najbolj aktualne, vroče in zanimive utrinke z letošnje Akademy 2008 konference, ki se je odvijala med 9. in 15. avgustom 2008 v Belgiji.

Na Spletnih uricah v sredo, 15.10. ob 19h bo Marko Samastur z Zemante govoril o razširjanju spletnih mest s pomočjo brskalniških vtičnikov, ki nam ponujajo zelo zanimive možnosti. Kot nam je pokazal že Greasemonkey za Firefox lahko spletnim stranem enostavno dodamo funkcionalnosti, ki jih te same nimajo. Razvijalci niso več omejeni s spletno stranjo, saj lahko izvajajo klice med stranmi in do strežnikov s pomočjo katerih lahko poljubno nadgradijo izbrana spletna mesta. Predavanje se bo osredotočilo na izzive in kompromise pri razvoju celovite Zemantine...

11 komentarjev

Kiberpipa v tem tednu

Slo-Tech - Kiberpipa z novim letom spet dela s polno paro.

V ponedeljek 8. januarja nadaljujemo s ciklusom predavanj o Biokibernetiki. Tokrat bo predaval prof. dr. Franjo Pernuš na temo avtomatske analize medicinskih slik.

V torek sledi poročilo z znamenitega hekerskega kongresa Chaos Communication Congress - 23C3, ki je potekal konec decembra v Berlinu. Podnaslov kongresa in hkrati tema predavanja je Komu zaupati?.

V četrtek pa boste izvedeli nekaj o uspehu. Na petem Večeru za inovativne in podjetne bo gostoval Žiga Vavpotič s predavanjem Proces osebnega in poslovnega uspeha

Vsa predavanja so ob 19.00. Spletne urice pa se iz...

3 komentarji