»

Povpraševanje po LCD-televizorjih se vrača

CNet - Počasi se upehano gospodarstvo vnovič zaganja, tako da lahko vsakokrat pišemo o kakšnem novem segmentu, kjer se povpraševanje in proizvodnja vračata na stare ravni. To pot so to LCD-televizorji, ki so bili kot ena izmed nenujnih dobrin kar precej na udaru v iztekajočem se letu. V poročilu, ki ga je objavil DisplaySearch, ugotavljajo, da so v tretjem četrtletju prvikrat letos zabeležili porast prodaje LCD TV-jev. Letos je bilo tako prodanih 140 milijonov enot, medtem ko je projekcija za prihodnje leto 170 milijonov, kar pomeni dvajsetodstotno rast. Skupno je bilo letos prodanih 205 milijonov televizorjev.

Letos smo bili priče devetodstotni pocenitvi TV-jev, kar je nekoliko načelo dobičke proizvajalcev (dohodki naj bi letos znašali 101 milijardo...

13 komentarjev

Prodaja računalnikov končno pozitivna

CNet - Ekonomski kazalci se počasi obračajo na bolje, pri čemer je med zadnjimi tudi prodaja računalnikov. V tretjem kvartalu letošnjega leta se je prodaja PC-jev v primerjavi z enakim obdobjem leto poprej zvišala za 2,3 odstotka, kar je prvo povišanje po devetih mesecih padanja. Pomemben delež k preobratu je prispeval začetek novega šolskega leta, ko prodaja tradicionalno poskoči. Če se bo trend nadaljeval, bo konec letošnjega leta pozitiven za 1,3 odstotka, medtem ko je projekcija za prihodnje leto kar 10,3-odstotno povišanje prodaje PC-jev po svetu. Zanimivo je, da je letos vsa rast posledica boljše prodaje prenosnikov, medtem ko se je namiznikov prodalo manj kot lani. Večina rasti bo sicer posledica povpraševanja iz razvijajočih držav, ki že sedaj pokupijo polovico opreme.

25 komentarjev

Ohlapnejše zahteve za Xbox 360 igre

bit-tech.net - Konzole so pri neodvisnih razvijalcih iger v primerjavi z osebnimi računalniki vedno bolj popularne, saj močno otežijo piratiziranje iger, kar pomeni več pomembnega zaslužka za manjše in neodvisne razvijalce. A v preteklosti je Microsoft od razvijalcev iger zahteval, da vse podpirajo vsaj najnižjo HD ločljivost, 1280 x 720, skupaj z nekaj celozaslonskega mehčanja robov. Po besedah tehničnega direktorja Black Rock Studia, ki stoji za igro Pure, Davida Jeffriesa, je Microsoft že v začetku leta močno omilil grafične zahteve za igre.

Za to so se odločili, ker LCD televizorji, ki so zgolj HD ready (podpora ločljivosti 720p) pravzaprav uporabljajo matriko s 1366 x 786 pikami. Tako tudi v 720p načinu pride do avtomatske pretvorbe slike v višjo ločljivost, kar načeloma (negativno) vpliva na kakovost slike. Z bolj ohlapnimi zahtevami bodo razvijalci lahko vključili več vizualnih bonbončkov in v primeru prenizkega števila sličic na sekundo znižali ločljivost igre. Obenem je David Jeffries...

14 komentarjev

AMD v škripcih

AMD - AMD se je znašel v nekoliko večjih težavah, kot so pričakovali še pred mesecem dni, zato bodo morali intenzivneje odpuščati. Namesto napovedanih 500 zaposlenih bo brez dela ostalo 600 ljudi. Zvišali se bodo tudi stroški za odpravnine in prestrukturiranje, ki bodo v iztekajočem se četrtletju namesto 50 milijonov dolarjev znašali 70 milijonov. Ostale posledice se bodo v stroških odrazile v prihodnjem letu, ocen o velikosti pa AMD še nima.

Poleg tega se AMD spopada tudi z investicijo v kanadaskega proizvajalca grafičnih čipov ATI, ki je AMD stala 5,4 milijarde dolarjev. Zaradi znižanja cen delnic so morali v AMD-ju poknjižiti že 2,5 milijarde dolarjev kapitalske izgube iz tega naslova, nadaljnje izgube, ki jih napovedujejo zaradi slabe prodaje ATI-jevih izdelkov, pa bodo vidne šele v prihajajočih izkazih. Ni še jasno, kako bodo vse tegobe vplivale na AMD-jev izdelovalni del, ki se bo odcepil od dizajnerskega, in bo v solastništvu z ATIC-om.

Z delnicami podjetja AMD se trguje okrog...

111 komentarjev

Televizije prehitele monitorje

DigiTimes - Prvič se je zgodilo, da je bila skupna površina proizvedenih LCD računalniških zaslonov manjša od LCD televizorjev. V tretji četrtini letošnjega leta je tako prišlo na svet 4.1 milijona kvadratnih metrov LCD TV zaslonov (za vsakega Slovenca 2 kvadratna metra) in 3.6 milijona monitorjev. Če štejemo zraven še 1.4 milijona zaslonov prenosnikov, so monitorji še vedno na prvem mestu.



Glede na prihajajočo 8 generacijo proizvodnih linij LCD TV-jev, o katerih smo že poročali, se bo trend večal v prid televizorjev.

5 komentarjev

Porast internetnega kriminala

The Register -

Sodeč po podatkih IFCC (Internet Fraud Complaint Center), je bilo letos čutiti močan porast kriminala prek interneta. Tako poročajo, da so letos dobili več kot 120.000 pritožb in poročil o prevarah, medtem ko so jih lani zgolj 75.000, kar predstavlja skoraj dvotretjinsko rast.

IFCC je pričel delovati maja 2000, ko sta ga ustanovila FBI in NW3C (National White Collar Crime Center) in odtlej kot neprofitna organizacija omogoča internetnim uporabnikom po svetu, da prijavljajo ves t.i. cyber kriminal. Še to, če jih boste iskali na internetu, vedite, da se je IFCC pred tednom dni preimenoval v IC3 (Internet Crime Complaint Center), češ da njihovo ime sedaj bolje odseva njihovo primarno nalogo. Več o tem.

0 komentarjev

Samsung še vedno prvi

X-Bit Labs - Po raziskavi, ki so jo opravili pri Semico Research, sodeč, se je trg pomnilnika v iztekajočem se letu povečal za osem odstotkov, še vedno pa večino (81 %) obvladujejo veliki proizvajalci. Na prvem mestu z 28,6 odstotnim deležem ostaja Samsung, sledijo pa mu Micron, Infineon (oba 17,2) in Hynix (15,9). Ostali proizvajalci pokrivajo manj kot pet odstotkov tržišča. Več o tem.

2 komentarja

Povpraševanje po zapisljivih DVD-jih raste

DigiTimes - Sočasno s padanjem cen DVD zapisovalcev in zapisljivih medijev DVD se povečuje tudi povpraševanje po njihm, ugotavljajo na DigiTimes. Gordon Yeh, Ritekov generalni direktor, tako napoveduje, da se bo povpraševanje v prihodnjem letu podvojilo in doseglo vrednost 1,5 milijarde medijev. Prav tako načrtuje dvotretjinsko rast prodaje DVD pogonov, saj naj bi jih prodali kar 50 milijonov. Več o tem.

11 komentarjev

Zakaj ravno Japonci?

MSN - V tem članku na MSN se je avtor spraševal, zakaj vraga morajo Japonci vedno videti tehnološke inovacije pred njihovim narodom (tip je Američan). Njegovi razlogi so dokaj tehtni in prepričljivi - Japonci naj bi zaradi pomanjkanja prostora dosti bolj cenili majhnost komponent od Američanov ter le-to bili pripravljeni plačati. Nato naj bi naslednji razlog tičal v tem, da Japonci uporabljajo lasten trg za raziskave uspešnosti izdelka ter ne začenjajo prodajati gizma dokler ne vedo, kateri se bo prodajal najbolje. Nato se avtor dotakne še dejstva, da se Japonci bolj prilagodljivi ter da se lažje prilagajajo trendom, in tako dalje. Članek je kar zanimiv, svoja opažanja pa udejstvuje na dejanskem primeru - prenosniku Toshiba Libretto L5. Klik!

2 komentarja