»

Projekt Honey Pot ujel milijardo spama

Število aktivnih botov

Slashdot - Projekt Honey Pot, ki od leta 2004 zbira informacije o IP-naslovih, uporabljenih za spamanje, je prejšnji teden prestregel milijardto nezaželeno elektronsko sporočilo. Ocenjujejo, da za vsak prejet kos spama, ki konča v Honey Potu, resnični uporabniki prejmejo 125 podobnih poročil. Ob tej prelomnici, ko so nagrmadili že toliko materiala, so pripravili kratek pregled izsledkov.

Največ spama izvira iz Kitajske (11,4 odstotka), ki ji sledijo Brazilija (9,2), ZDA (7,5), Turčija (6,3) in Nemčija (6,0). To seveda ne pove mnogo o njegovi resnični provenienci, saj večino spama razpošljejo boti, zombiji in drugi ugrabljeni računalniki, ko so v drugih državah kot njihovi zli nadzorniki.

Od leta 2004 je letna rast števila botov...

10 komentarjev

Londonski bankomati govorijo v slengu

Google News - Tale novica v slovenščini ni niti približno tako smešna kot v angleščini, pa vendarle. V Londonu bodo odslej nekateri bankomati podjetja Bank Machine govorili tudi sleng Cockney. Gre za poseben sleng, ki se je razširil med prebivalci londonskega East Enda, ki tujcem zelo oteži razumevanje povedanega. Trik je v zamenjavi besede z neko drugo stalno besedno zvezo, kjer se zadnja beseda rima z zamenjano; za večjo obskurnost se običajno izgovori le prva (tako face prek boat race postane boat, head pa prek loaf of bread kar loaf). Do you Adam and Eve?

Ron Delnevo je poliglotstvo petih bankomatov, ki bo trajalo tri mesece, pospremil z besedami, da so želeli uvesti nekaj zabavnega in v skladu z lokalno kulturo. Še bonbonček: čeprav večina bančnih avtomatov zaračunava provizijo za dvig, bo uporaba teh petih brezplačna.

Še kratek glosar:
  • Huckleberry Finn - PIN
  • sausage and mash - cash
  • speckled hen - ten
  • rattle and tank - bank
  • gallbladder of lard - card
  • bees and honey - money

37 komentarjev

V Evropi vedno več prevedenega spama

Spam julija

The Register - Izsledki zadnjega poročila o spletni varnosti in spamu kažejo, da so se orodij za avtomatično prevajanje, ki so na spletu prosto dostopna, najbolj razveselili spamerji. Medtem ko je delež spama globalno malenkostno upadel (za slabo odstotno točko) na 89,4 odstotka, se je v jezikovni pisani evropski druščini narodov le-ta strmo dvignil. Najbolj prizadeta je Nemčija, kjer je kar 97,5 odstotka vse elektronske pošte nezaželene, kar je občutno več kot 86 odstotkov v ZDA, 93,6 odstotka v VB in 90,6 odstotka na Japonskem. Prevedenega spama je v Nemčiji 46 odstotkov, v Franciji 53 odstotkov, medtem ko npr. na Nizozemskem le četrtina. Spamerji, še raje pa nigerijski prevarantje, so s pomočjo Googla obvladali tudi slovenščino, tako da se vedno pogosteje odzivajo na naše spletne oglasnike.

V MessageLabs trdijo, da za tako visoke številke v Evropi...

0 komentarjev

Spam ne jenja

vir: CNet
CNet - Zadnje ocene podjetja Symantec, ki jih povzema CNet, kažejo, da je trenutno 90,4 odstotka vseh elektronskih sporočil spam. To je pet odstotnih točk več kot aprila, ko je bilo takih 85,3 odstotka. Zaskrbljujočih je še nekaj drugih smernic, denimo starost domen. Izkazalo se je, da spamerji prisegajo na uveljavljene naslove, saj je 84,6 odstotka vseh blokiranih domen vsled razpošiljanja spama starejših od enega leta. Drug tip domen, ki so še posebej občutljive na spam, so domene strani za socialno mreženje, kjer vsebino večidel ustvarjajo uporabniki.

Ker večina spama izvira z ameriških strežnikov, ga Američani največ prejmejo med 9. in 10. uro dopoldne, Azijci že ponoči, Evropejcem pa ga pridno dostavljajo kar ves dan. Tudi zaščita CAPTCHA počasi izgublja svojo moč, saj so nepridipravi vedno uspešnejši pri avtomatskem...

16 komentarjev

Vrača se slikovni spam

ComputerWorld - Kot kaže, so se spamerji zazrli v preteklost in reciklirali nekaj svojih starih taktik. Ker postajajo filtri proti spamu vedno boljši, se znova povečuje količina tako imenovanega slikovnega spama, ki je svoj vrh dosegla konec leta 2006, do leta 2008 pa upadla na komaj zaznavne ravni. Trik je v zapakiranju sporočila v slikovno datoteko, s čimer poskušajo prelisičiti filtre. Holly Stewart iz IBM Internet Security System pravi, da se je delež tovrstnega spama ponovno zavihtel na 25 odstotkov, kar je presenetljivo, saj spamerji običajno ne uporabljajo starih trikov. Spreminja se sicer vsebina, saj so leta 2006 najpogosteje podžigali vrednost ničvrednih delnic (pump and dump), dandanes pa oglašujejo zdravila in tablete, ki naj bi ljudem pomagala do boljšega počutja.

3 komentarji

Večina emailov še vedno spam

The inquirer - Inquirer poroča o relativno zaskrbljujočih dejstvih, po zadnjih podatkih je namreč še vedno skoraj 90 odstotkov vsega prometa elektronske pošte zgolj nezaželena pošta oz spam. Največ emailov poskuša prodati farmacevtska sredstva za izboljšanje potence, na drugem mestu so prevare z delnicami, evolucijski krog novih in novih prevar pa je zelo kratek, zato so strokovnjaki vedno bolj zaskrbljeni. Boj proti določenemu tipu spama je po besedah Amirja Leva, vodilnega v podjetju Commtouch, brezupen, saj si spamerji v najkrajšem možnem času izmislijo nov trik in izničijo ves trud nasprotnikov. Očitno bo edina prava rešitev temeljita preureditev protokola.

Izvorna novica.

35 komentarjev

Američani producirajo največ spama

ZDNet - ZDNet povzema rezultate Sophosove študije o izvoru spama v letu 2004. Na prvem mestu seznama so Združene države, od koder prihaja kar 42 odstotkov vse nezaželene pošte. Na drugem mestu je Južna Koreja (13,4 %), na tretjem Kitajska (8,44), sledijo pa jim še Kanada (5,71), Brazilija (3,34), Japonska (2,57) in ostale države. Največji pošiljatelji spama so računalniki s hitrim stalnimi (broadband) povezavami v internet, pri katerih gre največkrat za zombije -- računalnike nič hudega slutečih uporabnikov, ki jih zaradi nezaščite izkoriščajo spamerji.

6 komentarjev