»

Stari diski lahko odpovedo zaradi videospota

Slo-Tech - Zgodba se sliši tako neverjetna, da je brez uradnega vnosa CVE in besede Microsoftovega inženirja Raymonda Chena sploh ne bi jemali resno. Nekateri prenosniki se sesujejo, če se predvaja pesem Rhythm Nation, ki jo izvaja Janet Jackson. To se ne zgodi, ker bi prenosnik predvajal pesem, temveč že če se pesem sliši v istem prostoru. Ključna beseda je resonanca.

Kot piše v CVE-2022-38392, omenjena pesem povzroči težave v nekaterih prenosnih računalnikih iz leta 2005, ki imajo diske neimenovanega proizvajalca, ki se vrtijo s 5400 obrati na minuto. Ti imajo resonančno frekvenco, ki se pojavi tudi v omenjeni skladbi, kar ob zadostni jakosti onesposobi disk. Proizvajalec je težavo takrat rešil tako, da je na zvočnike namestil filter omenjene frekvence, saj se napaka vendarle najpogosteje izrazi, če zvok predvaja kar isti prenosnik.

Težava dandanes ni posebej relevantna, ker prenosniki iz leta 2005, predvsem pa diski s 5400 rpm, verjetno že zdavnaj uživajo večni počitek. Da je zvok lahko...

9 komentarjev

2 milijona ur zanesljivosti pri 600GB Seagate 2.5" disku

Seagate Savvio 10k.4

vir: Daily Tech
Daily Tech - Seagate je danes predstavil svojo novo serijo trdih diskov, Savvio 10k.4, s kapaciteto 450GB in 600GB.
Posebnost te serije je, da so šli diski skozi poseben tehnološki postopek preverjanja in testiranja, preden so postali dosegljivi kupcem.
Disk Savvio 10k.4 tako doseže 2 milijona ur delovanja med posamezno napako (eng. Mean Time Between Failures) in le 0.44% možnosti napake v življenski dobi (eng. Annualized Failure Rate), kar pomeni da je prvi in edini disk, ki doseže tako dobre rezultate.
V Seagate pravijo, da je serija Savvio 10k.4, 20% boljša v primerjavi z...

15 komentarjev

Seagate momentus Thin januarja

Shujševalna dieta, na katero bi bile ponosne celo manekenke

engadget - Pred manj kot tednom dni so pri Seagate predstavili znižane, 7 mm trde diske standarda 2,5 palcev, ki so 2,5 mm nižji od običajnih diskov za prenosnike. Nižjo višino so dosegli z uporabo le ene podatkovne plošče (500 in 640 gigabajtni diski imajo dve), zaradi česar je bilo mogoče tudi špekulirati o največji kapaciteti v kateri bo pogon ponujen. Kot že znano bo Seagate javnosti pogone predstavil na januarskem lasvegaškem CES, sprva pa bosta naprodaj pogona s 160 oz. 250 gigabajti prostora. Pri Seagateu so razkrili tudi ostale specifikacije tankih diskov, tako da zdaj vemo, da se bo povezoval prek standarda SATA II, da se bo plošča vrtela s 5400 obrati na minuto ter da se bodo podatki pretakali skozi 8 MB...

1 komentar

Seagate pripravlja SSDje, najtanjše diske za prenosnike

vir: engadget
engadget - Za prednovoletni čas je običajno, da proizvajalci pripravijo čim več novosti in tako zaradi obdarovanja dvignejo svojo prodajo, kar pomeni dodaten zaslužek. Ta logika se je nekoliko izognila Seagateu, ki je predstavil dve novosti, a bosta zaenkrat obe nedosegljivi za končne kupce. Končno so začeli izdelovati pogone SSD, še tanjše prenosnike pa bodo omogočili s tanjšimi 2,5 palčnimi, mehanskimi trdimi diski, ki v višino merijo zgolj 7 mm. Diski, del serije Momentus Thin, bodo uradno predstavljeni na januarskem lasvegaškem CES, ter takoj po njem tudi naprodaj. Višina zgolj 7 mm je skoraj 30% nižja od običajnih, 9,5 mm diskov, ki jih je mogoče vgraditi v prenosnike oz. skoraj 50% nižja od 12,5 mm visokih diskov, ki so tudi del 2,5 palčnega...

0 komentarjev

Seagate odpušča intenzivneje

Extremetech - Pisali smo že, da se izdelovalec trdih diskov Seagate zaradi trnovih časov prestrukturira in odpušča, a nove informacije kažejo, da bodo pri tem še nekoliko brezkompromisnejši. Po novem kanijo odsloviti 2000 delavcev, večinoma v Singapurju, kar je približno štiri odstotke vseh zaposlenih. Na cesto jih bodo poslali zato, ker bodo v tej državici do leta 2010 zaprli svoj obrat in njegovo proizvodnjo preselili na Tajsko, Kitajsko in v Malezijo, s čimer želijo privarčevati 40 milijonov dolarjev letno. Kljub temu bodo v Singapurju obdržali sedež podjetja za Azijo, tako da bo približno 6000 ljudi obdržali svoja delovna mesta. Zaprtje tovarne jih bo stalo 80 milijonov dolarjev, od česar bodo tri četrtine porabili za plačilo odpravnin. Klik!

4 komentarji

Seagate se prestrukturira in odpušča

Extremetech - Seagate je napovedal, da se bo v boju proti recesiji prestrukturiral in obenem odpustil 1100 zaposlenih oz. poltretji odstotek svoje delovne sile. Stroške bodo krčili na vseh koncih in krajih, tako da naj bi jih oklestili na 300 milijonov dolarjev na četrtletje. Izračunali so si, da bi na tak način v fiskalnem letu 2010 beležili pozitiven denarni tok in dobiček. Prestrukturiranje bodo končali do konca junija in jih bo stalo 72 milijonov dolarjev, letni prihranek pa naj bi znašal 125 milijonov dolarjev. Že pretekli mesec je Seagate ob objavi poslovnih rezultatov, ki so bili slabši kot lani, a boljši od pričakovanj (pod črto so sicer imeli izgubo), ter padajočih marž napovedal, da letos dividend ne bo, s čimer bodo na četrtletje privarčevali 60 milijonov dolarjev.

0 komentarjev

Acer izdal Ferrarijev prenosnik

ComputerBase - Za vse ljubitelje poskočnega konjička iz Maranella je Acer, sicer tudi uradni sponzor rdeče ekipe, izdal nov model ultra lahkega prenosnika iz serije Ferrari. Model 1200 ima 12,1-palčni zaslon, ki zmore prikazati 1.280 x 800 točk, in del ohišja iz ogljikovih vlaken. Ta ščiti AMD-jev procesor Turion X2 Ultra ZM-80 (2,1 GHz, 2 MB L2-predpomnilnika), ki čepi na veznem naboru AMD M780G. Za izris slike skrbi grafika Mobility Radeon HD 3200, ki lahko prek tehnologije HyperMemory dostopa do dveh gigabajtov sistemskega pomnilnika. Skupaj je v prenosniku do 4 GB pomnilnika DDR2, medtem ko je največja kapaciteta diska 500 GB. DVD-zapisovalnik je...

9 komentarjev

Seagate skrajšuje garancijo

Seagate - Po več kot štirih letih petletne garancije na Seagatove diske, je te ugodnosti konec, poroča The Tech Report. S prihodnjim letom bodo goli (OEM) trdi diski serij Barracuda in Momentus imeli le še tri leta garancije, medtem ko bodo škatlaste (retail) verzije za zdaj še ostale pri petletni garancijski dobi. Zahtevnejši diski iz razreda enterprise, kamor sodijo serije Savvio, Cheetah, Barracuda ES in SV35 bodo prav tako obdržali stari sistem. Diski, kupljeni pred 3. januarjem, bodo seveda obravnavani po starem.

Seagate je na spremembo utemeljil nekoliko smešno. Pravijo, da bodo tako uporabnikom ponudili garancijske pogoje, ki so trenutno standard v tej industriji in bolje ustrezajo Seagatovim partnerjem in strankam. Poudarjajo še, da se 95 odstotkov vseh reklamacij tako ali tako zgodi v prvih treh letih po nakupu. Uradno naznanilo.

25 komentarjev

Seagatovi diski z avtomatsko enkripcijo

Seagate - Seagate je včeraj naznanil, da bo začel razpošiljati novo serijo 2,5-palčnih trdih diskov z imenom Momentus FDE. Posebna novost je funkcija samodejne enkripcije, ki jo je Seagate implementiral v sodelovanju z McAffejem, ki je poskrbel za programsko plat. Trenutno so na razpolago štirje modeli s kapacitetami 160 in 320 GB in hitrostmi vrtenja 5400 in 7200 obratov na minuto.

Omeniti velja sodelovanje z Dellom, ki bo nove diske vgrajeval v svoje računalnike Optiplex 960 in prenosnike Latitude in Precision, kjer je njihova uporaba še smiselnejša, saj se prenosniki pogosteje izgubijo ali odtujijo. Seagate obljublja, da bodo drugo leto sledili večji modeli in uporabnike svari, naj si podatkov ne zaklenejo sami pred seboj.

13 komentarjev

Poravnava: Seagate lagal!

Slashdot - V starih časih, ko smo zmogljivosti računalnikov merili še v kilohercih in kilobajtih, je kapaciteto najvajal vsak po svoje, kasneje pa je obveljalo, da bodo za količino 210 zlorabili kar predpono kilo, saj razlika med 1000 in 1024 res ne bode v oči. Tako je 1K postalo 1024, 32K pa 32.768.

V moderni dobi diskov, ki presegajo gigabajte, je razlika postala opazna. Operacijski sistemi so za preračun večidel uporabljali faktor 1024, proizvajalci pa 1000, saj so tako lahko disk z 8,59 . 1010 bajti prodali kot 86 GB. Kupcem pa seveda ni bilo jasno, kako je datotečni sistem pojedel 6 GB.

V ZDA se je skupina domnevno opeharjenih kupcev združila in tožila Seagate, saj naj bi diske reklamirali kot večje, kakor so bili v resnici. Čeprav je proces požel veliko skepse, se je Seagate raje odločil za izvensodno poravnavno. Vsi kupci, ki so diske kupili med 22. 3. 2001 in 31. 12. 2006, bodo upravičeni do vračila petih odstotkov kupnine ali dodatne Seagatove programske opreme. Vsi, ki so jih...

72 komentarjev

Seagate Barracuda ATA V 7200

Seagate - Seagate je prikazal demonstracijo že popolnoma delujočega novega orjaka - trdega diska Barracuda V (ATA). Zadevo so prikazali na PC Expo/TechXNY in sicer na prototipni Intelovi matični plošči.

7200 obratov se morda ne sliši tako silno veliko, toda če vam povem podatek, da bo ena plošča trdega diska nosila kar do 60 gigabajtov, se vse skupaj sliši drugače. Odgovorni pri Seagateu obljubljajo nove diske jeseni. Klik!.

0 komentarjev

Test diskov s 5400 obrati

X-Bit Labs - Ljudje večinoma pogledujemo za hitrimi diski in zato večinoma izbiramo le med diski s 7200 obrati, saj so po zakonih fizike hitrejši, one z 5400 obrati pa zanemarjamo, čeprav v marsikaterih primerih neupravičeno. V X-bitovih laboratorijih so si pogledali te diske. Testirali so IBM Deskstar 40GV (DTLA 305040), Western Digital Caviar 400AB, Maxtor DiamondMax D540X-4K, Fujitsu MPG3409AT-E in dva Seagateova U5 in U6. Osnovne specifikacije diskov so enake, saj vsi omogočajo delovanje po standardu ATA 100, vsi imajo 40 GB prostora in vsi, razen IBMa in Seagatovega U5, ki imata 0,5 MB, imajo 2 MB predpomnilnika. Teste so izvajali na Pentiumu III 600 podprtim z 256 MB pomnilnika. Testirali so jih priklopljene na ATA 33, ATA 66 in ATA 100. Merili so dostopne čase in hitrosti prenosov, poleg tega pa so jih testirali s še nekaj programi za testiranje diskov. Za najboljšega so proglasili Maxtorja, pohvalili pa so tudi Fujitsuja. Če torej kupujete nov računalnik in ne potrebujete ravno zelo...

4 komentarji