»

Office Depot viruse "našel" na novih, svežih računalnikih

Slo-Tech - Strašilna programska oprema (scareware), ki se izdaja za legitimna orodja za iskanje virusov in druge nesnage (malware) in uporabniku v vsakem primeru "najde" okužbo in ponudi plačljivo odstranjevanje, ni nič novega. Nova pa je predrznost, s katero so to taktiko v ameriški verigi pisarniškega materiala Office Depot izrabljali v resničnem življenju. Strankam, ki so tja prinesle računalnik, so pogosto našli fantomske okužbe in jim ponudili odstranjevanje, ki je stalo od 180 dolarjev dalje.

Na nezakonito prakso je medijsko hišo Kiro7 opozoril neimenovani žvižgač. Ta je razkril, da vodstvo od zaposlenih zahteva, da na računalnikih poženejo PC Health Check, ki najde domneve okužbe, potem pa dnevno prodajo določeno število storitev dezinfekcije...

8 komentarjev

FTC razkril štiriletno spletno prevaro

ComputerWorld - Ameriška Zvezna trgovinska komisija (FTC) je prekinila štiri leta trajajočo spletno prevaro, s katero so zlikovci nabrali več milijonov dolarjev. Sama ideja ni prav nobena novost, zanimivejša je praktična izvedba. Nepridipravi so nekako dobivali ogromne množice številk kreditnih kartic, ki pa so jih izkoriščali zelo pazljivo in prek navideznih podjetij posameznikom odtujili le nekaj dolarjev, skupno pa nakradli milijone.

Registrirali so več sto lažnih podjetij, prek katerih so kartice bremenili. Z vsake so izmaknili med 25 centi in 9 dolarji, tako da velika večina ljudi nelegalnih transakcij sploh ni opazila. Zlorabili so 1,35 milijona kreditnih kartic in nabrali za 9,5 milijona dolarjev, pri čemer so uporabniki ugovarjali le slabih 80.000-krat. Večina sistemov za lovljenje sumljivih transakcij beleži šele tiste nad desetimi dolarji, tako da so morali uporabniki sami najti sumljive nakupe. FTC je dosegel zamrznitev premoženja, iščejo pa kolovodje celotne akcije. Za zdaj so namreč...

16 komentarjev

Lažni antivirusi prinesli že 150 milijonov

ComputerWorld - Vedno večja nadloga na internetu so lažni antivirusni programi, ki v obup spravljajo nevešče uporabnike. Ti se pretvarjajo, da so legitimni antivirusniki, in po kvazi iskanju po disku vedno najdejo vrsto namišljenih infekcij. Za razkužitev računalnika terjajo nakup, kar lahko uporabniki enostavno storijo z vpisom številke kreditne kartice. V najboljšem primeru dobijo podpovprečne programe, v najslabšem pa prave viruse in trojanske konje. V FBI ocenjujejo, da so pisci teh zlobnih antivirusnih programov (kakšen oksimoron) letos nabrali že več kot 150 milijonov dolarjev.

Problem je, da se tovrstna nesnaga ne pojavlja le na obskurnih straneh. Septembra letos so pretentali celo The New York Times, ki je v svojih oglasnih pasicah objavil oglas za zlobni antivirus. Včasih hekerji enostavno vdrejo na strani in jih uporabijo za distribucijo zlobne kode. Prejšnji mesec pa je na primer prodajalec Office Depot iz ZDA ob prodaji spletnih kamer nevede priložil še povezavo na stran, ki je...

31 komentarjev

Pojavljajo se sivi konkurentje App Storu

CNet - Bilo je samo vprašanje časa, kdaj se bodo na spletu pojavila konkurenca Applovi e-trgovini, ki prodaja aplikacije za iPhone. Tako naj bi se naslednji petek na internet podala stran z imenom Cydia Store, ki bo prodajala aplikacije, ki na uradni Applovi tržnici niso na voljo. Da bodo te delovale na iPhonu, bodo morali uporabniki najprej namestiti posebno programsko opremo, ki bo njihov telefon prilagodila tudi nepodprtim programom (jailbreaking). Podobne načrte imajo tudi avtorji strani Rock Your Phone, ki naj bi se prav tako kmalu pojavila na spletu.

Pojavljanje takšnih strani sploh ni nikakršno presenečenje, saj je Applu z App Store padla sekira v med. S 30-odstotno maržo, ki jo poberejo pri prodaji vsake aplikacije, naj bi lani prodali za 150 milijonov dolarjev aplikacij, letos pa naj bi se ta številka povzpela na 800 milijonov, pravijo poznavalci, medtem ko Apple ni želel komentirati teh navedb. Poleg je Apple tudi zelo izbirčen, saj na stran še zdaleč ne pripusti vseh...

5 komentarjev

Spletno pretvarjanje v porastu

smh.com.au - The Sydney Morning Herald v svojem članku piše o novi nevarnosti, ki preži z interneta in je dobila zagon s popularizacijo strani za ustvarjanje spletnih profilov, katerih najbolj znan primer je Facebook. Praksa, ki jo označujejo kot space faking ali spletno pretvarjanje po naše, pomeni, da nekdo na splet naloži fotografije neke druge osebe, dopiše osnovnih nekaj podatkov in se nato pretvarja, da je to profil dotičnega. Ker so ljudje običajno zaupljivi in pogledajo le sliko ter mogoče še nekaj prijateljev, ki jih oseba ima, se je na ta način z lahkoto mogoče infiltrirati v skupine kot nekdo drug.

Cilja sta dva. Tako je mogoče zbrati mnogo osebnih podatkov, kar omogoča krajo identitete, ki je kaznivo dejanje, ali pa nekomu samo res zagreniti življenje. Spet drugi pa se pretvarjajo, da so zvezdniki in ustvarijo lažne osebne strani, odgovarjajo na pošto oboževalcev ipd. Do pred kratkim je celo obstaja stran FakeYourSpace.com, ki je za 99 centov na mesec uporabnikom na lastnih straneh...

6 komentarjev

Prenosni trdi diski z nameščenimi trojanci

Schneier.com - Taipei Times poroča, da so odkrili, da sta bila na okrog 1800 prenosnih Maxtorjevih trdih diskov Basics 500G izdelanih na Tajskem "tovarniško nameščena" dva trojanska konja, ki sta se ob priklopu okuženega diska skušala samodejno zagnati.

Po uspešnem zagonu sta skušala poslati podatke iz računalnika na spletni strani www.nice8.org in www.we168.org, ki se nahajata na Kitajskem.

Postavlja se vprašanje, ali sta bila trojanska konja vključena v ceno diska, ali pa bi bilo disk brez njiju mogoče dobiti po nižji ceni...

33 komentarjev

Generator lažnih identitet

Schneier.com - Vsi tisti, ki na različnih spletnih straneh ne želite vpisovati svojih osebnih podatkov (vključno z elektronsko pošto), pri izmišljevanju lažnih identitet pa vam je tudi pošla domišljija, se lahko poslužite Fake Name Generatorja.

Storitev vam "zagotovi" lažno ime poljubnega spola, rojstni datum, naslov, delujoč lažni elektronski naslov ter celo izmišljeno številko kreditne kartice (z njo seveda ne morete nakupovati).

Če pa poleg paranoje trpite še za shizofrenijo, vam za 20 USD v trenutku priskrbijo lažno identiteto za vseh 50.000 osebnosti.

Seveda pa te storitve ne morete plačati z lažno številko kreditne kartice.

20 komentarjev

R420 dvakrat hitrejši od Radeona 9800 Pro

X-Bit Labs - Radeon 9800 Pro je trenutno ena najhitrejših, če ne celo najhitrejša grafična kartica za neprofesionalno rabo. Zadnje čase pa se na svetovnem spletu vse bolj širijo govorice o prihajajočem grafičnem čipu R420. Ta naj bi bil grajen na isti tehnologiji kot 9800 Pro, vseboval pa naj bi od 110 do 150 milijonov tranzistorjev, grajenih v 0,15 mikronih. Pričakovati smemo tudi osem cevovodov s po dvema teksturnima enotama in model s šestnajstimi s po ena teksturno enoto na vsakem. Neimenovani viri še trdijo, da naj bi bila grafikulja kar dvakrat (da, prav ste prebrali [:D]) hitrejša od Radeona 9800 Pro. Izvirna novica.

Upajmo, da se ne bo zgodilo to, kar se je zgodilo z NV30, ki je obetal mnogo, a na koncu je bilo povsem drugače.

9 komentarjev

Informacije o NV3x družini

X-Bit Labs - Po Nvidiini odločitvi, da ne bodo prodali mnogo NV30 kartic na tržišču, so se odločili predstaviti uradne informacije o ostalih karticah NV3x družine. Oglejmo si jih:
  • NV40 bo izdan še letos, a nihče ne ve točno kdaj. Zgrajen bo v 0.13-mikronski tehnologiji, posedoval pa bo 150 milijonov tranzistorjev, kar proti 125 milijonom GeForceaFX ne izgleda ravno veliko. Očitno bo NV40 samo izpopolnjena verzija.
  • O NV35 je na voljo že več podatkov. Dostopen bo poleti letos, sestavljen bo iz 130 milijonov tranzistorjev. Obeta nič kaj presentljivo novega.
  • NV31 bo, kot smo že poročali, uradno predstavljen na letošnjem CeBit-u marca. Imel bo 80 milijonov tranzistorjev in štiri cevovode. Dobavljiv bo v več različicah, edina razlika pa bo delovna frekvenca jedra, ki se bo gibala od 250, 300 do 350 MHz. Pomnilnik bo tiktakal pri 650 MHz oz. pri 500 MHz pri počasnejši različici.
  • Največ inačic pa naj bi ugledala dozdaj neznana NV34 kartica. Tri do šest najverjetneje. Kartice te serije bodo imele 45...

6 komentarjev

Napster ponuja milijardo dolarjev

The Register - Hm ja, temu bi pa že lahko rekli obupanost. Napster je namreč ponudli kar milijardo dolarjev raznim založniškim hišam in neodvisnim umetnikom v upanju, da bo tako lahko še naprej deloval. Podjetje je ponudilo sistem plačevanja avtorskih pravic glede na prenos datotek. Tako bi v petih letih izplačevali po $150 milijonov letno, s čemer naj bi si zagotovili varno obratovanje. Seveda ta denar more od nekod tudi priti, in tako bodo uvedli plačljivo članstvo (o čemer smo že pisali). Na voljo bosta dva paketa, osnovni in "Premium". Za osnovnega bo treba plačati med $3 in $5 mesečno, obstajala pa bo omejitev prenosa. Premium članstvo bo stalo med $6 in $10, omogočalo pa bo neomejeno pretakanje datotek. Zaenkrat še nič ni dorečeno, tako da se lahko stvari spremenijo, predvsem pa bo potrebno počakati na odziv založnikov. Več tukaj!

1 komentar