»

Težave z diskom Seagate Momentus XT

ComputerWorld - Seagate je lani maja izdal hibridni disk Momentus XT, v katerem se skriva klasični trdi disk s hitrostjo vrtenja plošč 7200 obratov na minuto ter hitri SSD s kapaciteto 4 GB. Zanju skrbi še 32 MB pomnilnika DDR3 in programska oprema, ki beleži datoteke z največ dostopi in skrbi, da se nahajajo na SSD-ju. S tem v teoriji pridobimo kapaciteto poceni trdih diskov in skorajšnjo hitrost hitrih SSD-jev. Toda Seagate ga je v tej kombinaciji nekoliko polomil, saj so na internetu številne pritožbe uporabnikov o počasnem delovanju in prepogostem ustavljanju diska.

Glavna težava naj bi bilo preveč agresivno upravljanje z energijo, ki ob nerabi ustavlja vrtenje plošč v trdem disku. Uporabniki...

9 komentarjev

Hitrejši, varčnejši SSD-ji

Višje hitrosti zapisovanja poleg nižje porabe

vir: HotHardware
HotHardware - Pogoni SSD so že tako ali tako hitrejši in zanesljivejši, po nekaterih podatkih tudi varčnejši, od starejših diskov z vrtečimi-se magnetnimi ploščami, a kot vedno, nekaterim to ni dovolj. Natančneje gre za japonske raziskovalce z univerze v Tokiu, ki so namesto do sedaj običajnega NAND Flash pomnilnika uporabili feroelektričnega, za katerega se je že vedelo, da je mogoče bolj znižati gonilno napetost, kot za starejši tip. V tem primeru so jo še dodatno znižali s treh na le en Volt, rezultati pa so presenetljivi. Poraba je v primerjavi s Flash pomnilnikom, ki je trenutno popularen in se napaja z okrog 1,8 V, nižja za 86%, a je obenem višja tudi hitrost zapisovanja. V primerjavi s primerljivima pogonoma...

16 komentarjev

Novi polprevodniški pogoni iz OCZ-ja

TG Daily - OCZ je izdal novo generacijo svojih polprevodniških pogonov (SSD) z družinama Vertex 2 in Agility 2. Novi pogoni imajo spremenjeni krmilnik, ki bi naj poskrbel za boljše karakteristike. Vertexi 2 tako po besedah proizvajalca bere s hitrostmi do 285 MB/s in pišejo z 275 MB/s, zmorejo pa 50.000 I/O operacij na sekundo. Pogoni Agility 2 so nekoliko cenejši, zato ob enakih hitrostih branja zmorejo le 10.000 I/O operacij na sekundo. Oboji podpirajo nativni TRIM in imajo triletno garancijo. Na voljo so v kapacitetah 50, 100, 200 in 400 GB. Dobavljivi bodo v prihodnjih tednih, ko bodo znane tudi cene.

26 komentarjev

Tudi Corsair s funkcijo TRIM

vir: Hexus
Hexus - TRIM, ki pri SSD pogonih skozi čas obdrži enake hitrosti prenosov, je vedno bolj popularna funkcija, z nekaj zamude pa so jo ponudili tudi pri Corsairju za linijo svojih najzmogljivejših, Performance pogonov. Slednja ima 3 predstavnike v kapacitetah 256, 128 oz. 64 GB, kot ponavadi pa TRIM deluje le v Windows 7. Za svojo zamudo imajo pravzaprav dober razlog, ki bi ga bili mnogi uporabniki opek v računalnikih nedvomno veseli tudi pri Intelu. Namesto da bi bili prvi s podporo TRIMu so si pri Corsairju vzeli čas. Ko so pripravili firmware s TRIMom, so ga skupaj s Samsungom, ki je izdelovalec krmilnika in pomnilniških čipov, dodobra stestirali na...

16 komentarjev

Seagate momentus Thin januarja

Shujševalna dieta, na katero bi bile ponosne celo manekenke

engadget - Pred manj kot tednom dni so pri Seagate predstavili znižane, 7 mm trde diske standarda 2,5 palcev, ki so 2,5 mm nižji od običajnih diskov za prenosnike. Nižjo višino so dosegli z uporabo le ene podatkovne plošče (500 in 640 gigabajtni diski imajo dve), zaradi česar je bilo mogoče tudi špekulirati o največji kapaciteti v kateri bo pogon ponujen. Kot že znano bo Seagate javnosti pogone predstavil na januarskem lasvegaškem CES, sprva pa bosta naprodaj pogona s 160 oz. 250 gigabajti prostora. Pri Seagateu so razkrili tudi ostale specifikacije tankih diskov, tako da zdaj vemo, da se bo povezoval prek standarda SATA II, da se bo plošča vrtela s 5400 obrati na minuto ter da se bodo podatki pretakali skozi 8 MB...

1 komentar

Seagate pripravlja SSDje, najtanjše diske za prenosnike

vir: engadget
engadget - Za prednovoletni čas je običajno, da proizvajalci pripravijo čim več novosti in tako zaradi obdarovanja dvignejo svojo prodajo, kar pomeni dodaten zaslužek. Ta logika se je nekoliko izognila Seagateu, ki je predstavil dve novosti, a bosta zaenkrat obe nedosegljivi za končne kupce. Končno so začeli izdelovati pogone SSD, še tanjše prenosnike pa bodo omogočili s tanjšimi 2,5 palčnimi, mehanskimi trdimi diski, ki v višino merijo zgolj 7 mm. Diski, del serije Momentus Thin, bodo uradno predstavljeni na januarskem lasvegaškem CES, ter takoj po njem tudi naprodaj. Višina zgolj 7 mm je skoraj 30% nižja od običajnih, 9,5 mm diskov, ki jih je mogoče vgraditi v prenosnike oz. skoraj 50% nižja od 12,5 mm visokih diskov, ki so tudi del 2,5 palčnega...

0 komentarjev

Boxee predstavil beta različico, Boxee Box

Boxee Box od spredaj...

vir: engadget
engadget - Pred približno mesecem smo govorili, da bo beta različica multimedijskega vmesnika, namenjena HTPC-jem, predstavljena 7. decembra, skupaj z njo pa tudi prvi, trdi Boxee Box. Predstavitev je normalno potekala v ponedeljek in servirala z vsemi napovedanimi novostmi.

Boxee Box, ki je nadvse zanimive oblike in popolnoma drugačen od prve digitalne ilustracije, bo za Boxee izdeloval D-Link. Z detajli so vsi vpleteni še skopi, a prvi sliki pokažeta, da bo naprava imela HDMI, Ethernet ter analogno in optično zvočno povezljivost. Na zadnji strani sta poleg prej naštetih priključkov tudi dva USB 2.0 priključka, v sprednjo stran pa je mogoče vtakniti pomnilniške kartice SD. Po uradnih podatkih naj bi...

10 komentarjev

Terabajtni SSD iz OCZ

Slo-Tech - OCZ je objavil, da je začel prodajati SSD-je iz nove serije Colossus, ki so namenjeni predvsem namiznim računalnikom in delovnim postajam. Kolosalni modeli so na voljo v kapacitetah 120, 250, 500 in 1000 GB, s čimer bodo zadovoljni tudi najzahtevnejši uporabniki. Uporabljajo večnivojske celice v flash pomnilniku (MLC), 128 MB predpomnilnika in krmilnik Indilix, tako da zmorejo brati in pisati z največ 260 MB/s. Cene so kar zasoljene, saj najmanjša verzija stane 438 dolarjev, 250 GB 820 dolarjev, 500 GB 1530 dolarjev, terabajtna pa kar 3397 dolarjev.

17 komentarjev

Seagate odpušča intenzivneje

Extremetech - Pisali smo že, da se izdelovalec trdih diskov Seagate zaradi trnovih časov prestrukturira in odpušča, a nove informacije kažejo, da bodo pri tem še nekoliko brezkompromisnejši. Po novem kanijo odsloviti 2000 delavcev, večinoma v Singapurju, kar je približno štiri odstotke vseh zaposlenih. Na cesto jih bodo poslali zato, ker bodo v tej državici do leta 2010 zaprli svoj obrat in njegovo proizvodnjo preselili na Tajsko, Kitajsko in v Malezijo, s čimer želijo privarčevati 40 milijonov dolarjev letno. Kljub temu bodo v Singapurju obdržali sedež podjetja za Azijo, tako da bo približno 6000 ljudi obdržali svoja delovna mesta. Zaprtje tovarne jih bo stalo 80 milijonov dolarjev, od česar bodo tri četrtine porabili za plačilo odpravnin. Klik!

4 komentarji

Seagate se prestrukturira in odpušča

Extremetech - Seagate je napovedal, da se bo v boju proti recesiji prestrukturiral in obenem odpustil 1100 zaposlenih oz. poltretji odstotek svoje delovne sile. Stroške bodo krčili na vseh koncih in krajih, tako da naj bi jih oklestili na 300 milijonov dolarjev na četrtletje. Izračunali so si, da bi na tak način v fiskalnem letu 2010 beležili pozitiven denarni tok in dobiček. Prestrukturiranje bodo končali do konca junija in jih bo stalo 72 milijonov dolarjev, letni prihranek pa naj bi znašal 125 milijonov dolarjev. Že pretekli mesec je Seagate ob objavi poslovnih rezultatov, ki so bili slabši kot lani, a boljši od pričakovanj (pod črto so sicer imeli izgubo), ter padajočih marž napovedal, da letos dividend ne bo, s čimer bodo na četrtletje privarčevali 60 milijonov dolarjev.

0 komentarjev

Seagate z LP trdimi diski

engadget - WDjevi Green seriji se bo zdaj pridružil še Seagate s svojo LP serijo (po vsej verjetnosti Low Power in ne Long Play). Podobno kot pri zelencih bo glavna odlika tudi novih Barracud manjša poraba energije, ki naj bi bila kar 50% manjša od primerljivih običajnih modelov. To bodo dosegli z nižjo hitrostjo vrtenja, ki bo znašala 5900 obratov na minuto. Opremljeni bodo z 32 MB pomnilnika, povprečna zakasnitev pri dostopanju do podatkov pa naj bi bila 5,5 ms. Podatkov o ceni 1, 1,5 in 2 terabajtnih modelov, ki bodo na policah prvi, še ni, verjetno pa bo v slogu WD Green serije le-ta precej višja od običajnih modelov.

16 komentarjev

Samsung s SSD-ji s samodejno enkripcijo

ComputerWorld - Samsung je objavil, da je začel prodajati SSD-je, ki bodo sproti sami enkriptirali podatke. Tehnologija, ki so jo poimenovali FDE (full disk encryption), je že dobro poznana pri klasičnih trdih diskih za namiznike in prenosnike, ni pa še tako dobro utrjena na področju SSD-jev. Samsung ni povsem prvi, ki bi se tega domislil, saj so se že januarja pojavili taki SSD-ji podjetja pureSilicon, je pa prvi, ki je to ponudil širšim množicam.

Trenutno so na voljo modeli s kapacitetami 256, 128 in 64 GB v velikostih 2,5 in 1,8 palca. Podpirajo enkripcijo po standardu AES, za katerega je programsko implementacijo Samsungu razvilo podjetje Wave Systems. Poudarili so še, da zaradi tega hitrost in dostopni čas ne bosta nič slabša. Dell je že izkoristil Samsungovo stvaritev in napovedal, da bo v svojih prenosnikih Latitude ponudil nove diske s še nekaterimi drugimi varnostnimi mehanizmi.

1 komentar

Intel bo pocenil SSD-je, Transcend pokazal svojega

The inquirer - Intel se je odločil, da nas bo nekoliko razveselil in znižal cene nekaterih SSD-jev. Model X25-M, ki meri 80 GB, bo po novem stal 390 dolarjev namesto 595 dolarjev, medtem ko bo manjši, a hitrejši 32 GB X25-E veljal 415 dolarjev. Njegova stara cena je znašala 695 dolarjev. Pocenila naj bi se tudi večja brata X25-M 160GB in X25-E 64GB, ki trenutno staneta 765 oz. 795 dolarjev, a Intel ni razkril, kolikšna bo nova cena. Počasi, a nezadržno se torej bliža čas, ko bo SSD de facto standard v naših mlinčkih.

Tako misli tudi Transcend, ki je predstavil nov 192 GB 2,5-palčni SSD, ki je malo počasnejši in malo cenejši. Zmogel bo brati s hitrostjo 150 MB/s in pisati z 90 MB/s, zaradi česar njegova priporočena maloprodajna cena znaša 614 dolarjev. Verjetno se ga bo sicer dalo dobiti ceneje, saj je na spletu zaslediti ponudbe tudi po 480 dolarjev.

34 komentarjev

1 TB SSD disk je tu...

techPowerUp! - Podjetje pureSilicon je na CES-u demonstriralo 2,5-palčni SSD pogon s kapaciteto 1 TB in najvišjo gostoto zapisa doslej (15,40 GB / cm2). Precej navdušujoče so tudi ostale specifikacije - bralna hitrost se povzpne do 240 MB/s, pisalna do 215 MB/s, odzivni čas je zahvaljujoč odsotnosti mehanskih delov nižji od 0,1 ms, poraba pa iz istega razloga znaša 4,8 W pod obremenitvijo in 0,1 W v mirovanju.

Vzporedno je bila predstavljena tudi serija Renegade z integriranim strojnim šifriranjem (256-bit AES).


Cene v korist bralcev s srčnimi spodbujevalniki ne objavljamo.

52 komentarjev

Transcend začenja novo serijo SSD trdih diskov

Bo Transcend prevzel trg SSD?

vir: techPowerUp!
techPowerUp! - Kot smo že videli, se je področje solid-state diskov začeli zelo razvijati, zato je Transcend ponudil najnovejše od najnovejših, 2.5" SSD trde diske. Podjetje je tem diskom dodalo novo čipovje, ki je podvojilo hitrost branja in zapisovanja, s tem pa tudi znižalo porabo energije. Novi SSD diski so na voljo vse do 64GB, v SATA2 in IDE izvedbi. Vgrajene imajo celo ECC (error correction code), za zanesljive prenose podatkov, ob hitrosti do 159 MB/s (branje) in 136 MB/s (pisanje), z dostopnimi časi pod 1ms. Cena zaenkrat še ni znana.

12 komentarjev

Tožbe proti izdelovalcem trdih diskov zaradi zavajanja

News.com -

Kot vemo, stari računalniški kilo ni pomenil matematičnega 103, temveč 1024 ali 210, saj računalniki pač delajo v binarnem sistemu. Razlika je na prvi pogled zanemarljiva, a pri današnjih diskih, ki merijo več kot 100 GB, nanese kar precej. Problem je nastopil, ker so si v računalniški branži vsi malce po svoje razlagali te enote. Izdelovalci pomnilnika so pomnilnik, ki meri točno 1.073.741.824 bajtov, upravičeno razglasili za gigabajtnega, prodajlci diskov pa so zvito ugotovili, da lahko prodajo nekaj fantomskih gigabajtov, če kapaciteto diskov nepravilno merijo po desetiškem sistemu (tako 120.000.000.000 bajtov velik disk meri v resnici 112 GiB in ne 120 GiB).

Zmedo so potem v letu 1998 pri IEC (International Electrotechnical Commission) poskušali rešiti z uvedbo binarnih predpon, tako da bi kilo resnično pomenil 1000, novi kibi (okrajšava za kilobinary) pa 1024, a se nove predpone še niso prijele, tako da je zmeda ostala. Debata v forumu.

To je tudi razlog, da skupina...

41 komentarjev