»

Anketa razkrila, da slovenska podjetja ne podpirajo direktive o programskih patentih

Slo-Tech - Današnje DELO (petek 15. aprila 2005) je na strani 18 objavilo članek z naslovom "Slovenski študenti postavljajo GZS na laž".

Kot poroča DELO, so člani študentskega zbora ljubljanske študentske organizacije (ŠOU) preko komunikacijsko-informacijskega servisa ŠOU v Ljubljani pripravili in izvedli anketo o tem, kakšno mnenje imajo o sporni direktivi o programskih patentih slovenska podjetja.

Anketirali so 1123 podjetja, članice Združenja za informatiko pri GZS. Združenje za informatiko sporno direktivo uradno podpira, odgovori podjetij pa kažejo, da kar 79 odstotkov podjetij direktivi nasprotuje (na anketo je sicer odgovorila petina podjetij).

Na vprašanje novinarja DELA zakaj so v Združenju za informatiko čakali na študentsko pobudo, namesto da bi sami ugotovili interese slovenskega gospodarstva, katerega interese naj bi zastopali je sekretarka združenja Andreja Ivartnik Kanduč med drugim odgovorila, da "Upravni odbor ni nikoli predlagal nobene raziskave. Tudi za podporo direktivi...

32 komentarjev

Prenašanje vseh datotek legalno?

Slashdot - Študenti na Northern Illinois University (NIU) se trenutno ukvarjajo s preskušanjem nove storitve za prenašanje datotek po internetu. Njena posebnost je, da v nobenem primeru ni ilegalna. Storitev se imenuje Ruckus Network, razvili pa so jo študenti, ki so diplomirali na slovitem Massachusetts Institute of Technology. NIU za vsakega študenta plača 5 ameriških dolarjev, ti pa lahko pridobijo glasbo, filme, TV-nadaljevanke in še kaj. Programska oprema ima zaenkrat še nekaj omejitev, vendar je 170 študentov, ki jo preskuša, navdušenih. Do konca meseca bo Ruckus Network preskusilo 2500 študentov. Klik!

Morda pa se bodo tokrat računi vendarle izšli.

6 komentarjev

Linux @ Xbox

MSNBC - Po tem, ko smo končno dočakali komercialne različice sistema Linux za Sonyevo konzolo Playstation 2, se nam podobne možnosti odpirajo tudi na, o ironija, Microsoftovi konzoli.

Sodeč po članku na MSNBC (smeh: stran je v delni lasti Microsofta) je študentu iz MIT uspelo razvozlati zaščito X Škatulje, s čimer bi lahko poganjal neavtorizirane igre (beri: piratizirane igre) ter sisteme (beri: "konkurenčni" Linux). Istočasno je njegov kolega odkril, da se v pomnilniku nahaja tudi serijska številka konzole, kar pa zna biti v navezi s sistemom za spletno igranje "Live" kamen spotike. Klik!

2 komentarja

Narod se upira

več strani - V Ljubljani se obeta strašno zabaven teden, upirali se bodo vsi po vrsti. V sredo bodo začeli bikerji, v četrtek nadaljevali študentje (webcam ne dela), potem pa so v soboto različne akcije napovedali še Amnesty International (nepreverjeno), Umanotera (nepreverjeno) in UZI. V Ljubljani so se pojavili tudi člani Greenpeaca, za afterpary pa nas čakajo še škofovske pridige in nedeljski referendum. Vsi po vrsti napovedujejo, da bodo svoja mnenja izražali povsem mirno, tako da kakšnih prometnih infarktov ali drugih problemov ni za pričakovat (samo policija poskuša vzpodbujat paniko in strah, da bi imela dober razlog za razgon ljudi).
No skratka, slo-techerje najbolj zanimajo študentske demonstracije (sodeč po odzivih na novico), zato bi malce razpredal o tem...

Zakaj se pri študentskih demonstracijah sploh gre? Problem je v tem, da naši državi manjka denarjev (tudi zato ker hočejo povečat vojaški proračun zaradi NATA), poleg tega pa ji za vrat piha Evropska Unija (v katero je vlada tako...

35 komentarjev

DOVOLJ NAM JE - študentske demonstracije 2001

100si - Hm, danes sicer nimam veliko časa in bom za ostale novice poskrbel pozneje, toda ta si zasluži takojšnjo objavo. Spisal jo je McLion, webmaster 100si spletne lestvice. Naj pove kar sam:

Mail, ki so ga dobili uporabniki KISS-a: "Se se spominjate brezskrbnosti in sproscenosti studentskih let? Danes je drugace. Idila studentskih let je le se spomin." Že resno razmišljam kako bo lahko obstajal potemtakem 100si.com, slo-tech.com, minet.si... To so strani, ki jih vzdržujejo pretežno študentje in dijaki. Če študentskega dela kot ga poznamo do sedaj ne bi več bilo, niti takih strani več ne bi bilo in res, ali bi delali polne urnike in študirali 10-12 let s pridno zasluženo šolnino ali pa bi samo delali, da bi preživeli (kar je bolj mogoče).

Oderuške stanarine, vse manj štipendij, še te iz leta v leto nižje, visoke cene bonov in vedno dražji študij jasno kažejo odnos naše oblasti do študentov.

Kot da ni dovolj, da država že vrsto let zanemarja študentsko problematiko in se kljub interesu po...

36 komentarjev