»

Šestnajst let pozneje: World of Warcraft

Slo-Tech - Že šestnajst let se milijoni igralcev - trenutno jih je skoraj pet milijonov - spopadajo v množični spletni igri vlog (MMORPG) World of Warcraft. Na današnji dan leta 2004 je Blizzard Entertainment izdal igro, ki je revolucionirala igranje in založniku prenesla več kot 10 milijard dolarjev. Popularnost je v veliki meri posledica tudi rednih razširitev, med katerimi bo naslednja izšla jutri (World of Warcraft: Shadowlands).

World of Warcraft je resda izšel leta 2004, a začetki segajo še desetletje v preteklost. Leta 1994 je izšla strategija v realnem času Warcraft: Orcs & Humans, ki se je igrala še v DOS-u (in na Macih). Sledila so nadaljevanja: Warcraft II: Tides of Darknes leta 1995, Warcraft III: Reign of Chaos leta 2002 (in razširitev Warcraft III: The Frozen Throne) in potem končno World of Warcraft, ki je do danes dobila sedem razširitev, jutri pa bo osmo. Vse navedene igre sodijo v kanon (torej vesolje) Warcraft.

World of Warcraft ni prva igra MMORPG, saj so se prve...

22 komentarjev

Kako animirane serije in glasbeniki osvajajo svet VR in AR aplikacij

vir: GameSpot
GameSpot - Ko je britanski bend Gorillaz pred desetletjem haral po glasebnih lestvicah, sta bili navidezna resničnost in obogatena resničnost bolj ali manj del znanstvene fantastike. Danes pa Britanci s svojo aplikacijo za AR spreminjajo poslovne modele v glasbeni industriji. In niso edini umetniki, ki izkoriščajo tehnološki napredek.

Ko risanka postane igra

Rick and Morty: Virtual Rick-ality je nova VR igra, na voljo na Steamu in na Oculus trgovini za 30 dolarjev. Igra je kompatibilna tako za HTC Vive kot Oculus Rift. Gre za mešanico popularne serije in elementov VR igre Job Simulator, ki so jo tako kot Rick and Morty VR igro razvili pri podjetju Owlchemy Labs.

V igri streljate vesoljce, mečete različne stvari in rešujete uganke, ki vam jih zastavlja zastavlja...

15 komentarjev

World of Warcraft je ostal brez naslednika

Ko ljudje pomislijo na MMORPG, masovno večigralske domišljijske igre, pogosto pomislijo prav na WoW

vir: Polygon
Polygon - Iz Blizzarda je odjeknila novica, da so ukinili razvoj naslednika igre World of Warcraft. WoW je daleč najbolj znana igra v žanru masovnih domišljijskih iger in je tekom svojega razvoja podrla tudi nekaj rekordov. A vsaki stvari se izteče rok uporabe, zato so pri Blizzardu že dlje načrtovali naslednika. Zdaj so sporočili, da projekt s kodnim imenom Titan ukinjajo. Projekt so začeli že pred sedmimi leti, ves čas so o njem govorili bolj potiho in popolnoma neuradno, spopadali pa so se z obilico težav. Lani so npr. povedali, da končni rezultat ne bo izšel pred letom 2016. Glavna težava, s katero so se spopadali, je bilo kako narediti igro zanimivo.

Za povrhu je Chris Metzen, eden od vodilnih mož oddelka, ki se ukvarja z razvojem franšiz in njihovih zgodb, navedel...

29 komentarjev

World of Warcraft patch 3.3: Fall of the Lich King

Slo-Tech - Danes so igralci igre World of Warcraft dočakali popravek 3.3: Fall of the Lich King. Gre za zadnji veliki patch pred naslednjo razširitvijo in verjetno tudi za zaključek zgodbe o Arthasu, ki se vije že iz časov Warcrafta 3.

Glavna novost so seveda nove instance: The Frozen Halls je skupina treh instanc za 5 igralcev, The Frozen Throne pa raid (za 10 ali 25 igralcev), ki se konča z spopadom z Arthasom. Raid se bo odpiral postopoma: prva stopnja je odprta že danes, naslednja pa bo dostopna čez 28 dni. Z novimi instancami seveda pride tudi nova oprema (med drugim tudi tier 10 seti ter legendarni meč Shadowmourne).

Igralci pa se bodo razveselili tudi izboljšanemu sledenju nalog (lokacije nalog se sedaj prikazujejo na karti) in boljših...

22 komentarjev

Štiri petine otrok igra igre

X-Bit Labs - Pred kratkim se je v našem forumu ob novici o zagrizenem igralcu, ki je (skoraj) preigral World of Warcraft razplamtela žolčna debata o normalnosti igralcev iger. Kakšnih posebnih zaključkov nismo dosegli, je pa k temi zelo relevantna naslednja raziskava, ki so jo izvedli pri NPD Group. Ugotovili so, da je v ZDA med otroci med 2. in 17. letom starosti kar 82 odstotkov igralcev. Njihov delež s starostjo pada, tako da je absolutno največji razred igralcev starih med 9 in 11 let. V povprečju uporabljajo 2,5 naprave za igranje iger (računalniki, mobilni telefoni, konzole ...); mlajši predvsem računalnik, starejši pa se pomikajo proti manj konvencionalnim.

Več kot polovica (51 odstotkov) jih igra igre na spletu, kjer je najbolj aktivna starostna skupina med 9 in 14. Največ časa v igrah preživijo 12 do 14 let stari otroci, in sicer 10,6 ur tedensko. Starejši mladostniki in dekleta za igre porabijo občutno manj časa, kar pripisujejo odraščanju, menjavi interesov in manj časa.

14 komentarjev

World of Warcraft 'obrnjen'

Kaj pa zdaj?

vir: ComputerAndVideoGames.com
ComputerAndVideoGames.com - World of Warcraft je tudi med računalniško manj zainteresirano javnostjo večinoma poznana kot igra, ki igralca celega posesa vase ter ukrade normalno življenje. Zaradi World of Warcrafta je nešteto učencev moralo ponavljati letnike, se zdravilo od odvisnosti, v ta namen pa so se ustanavljali tudi posebni centri. Vse to ni zmotilo nekega tajvanskega igralca, v virtualnem svetu poznanega kot Little Grey, ki je več kot eno leto dan za dnem igral World of Warcraft ter ga obrnil.

Rezultat (izgubljenega življenja) je 390.895 ubitih nasprotnikov, zadanih kar 7.255.538.878 točk poškodb ter opravljenih 5.906 pohodov v 404 dneh, kar je v povprečju zneslo 14,62 pohodov na dan. V tem času je...

212 komentarjev

World of Warcraft ruši rekorde

ComputerBase - Blizzard Entertainment je naznanil, da je število igralcev večigralske spletne igre World of Warcraft preseglo 11,5 milijona. Od oktobra se je njihovo število povečalo za pol milijona, kar pripisujejo splavitvi novega dodatka Wrath of the Lich King, ki se je zgodila 13. novembra. Razvijalci trdijo, da so v prvih 24 urah po začetku prodaje dodatka pokupili 2,8 milijona kopij, v celem mesecu pa štiri milijone. S tem se je vpisal tudi med rekorde po številu prodanih kopij v prvem mesecu, kjer je kakopak nasledil svojega predhodnika, prvi dodatek za World of Warcraft po imenu The Burning Crusade. Spričo velike popularnosti franšize ima Blizzard ogromno dela, tako da zaposluje s polno paro.

21 komentarjev

World of Warcraft: 9 milijonov aktivnih igralcev

Slashdot - Pri Blizzardu so se včeraj pohvalili, da v njihovi spletni igri World of Warcraft svoja alternativna življenja preživlja več kot 9 milijonov uporabnikov (podatki bi naj veljali za pretekli mesec). Na videogamesblogger.com so pobrskali po World Factbook ameriške osrednje obveščevalne agencije in kot zanimivost navrgli, da bi v primeru, če bi WoW svet in igralci predstavljali resnični narod, bila WoW država med 236 popisanimi državami na 90. mestu po številu prebivalcev. Mimogrede, Slovenija se nahaja na 148. mestu ;).

24 komentarjev

Novice iz sveta nalinijskih iger

več strani - Enaintridesetletna Avstralka se je znotraj sveta ene najpopularnejših iger World of Warcraft zaljubila v soigralca iz Severne Caroline. Razen obilnega druženja v virtualnem okolju sta si izmenjala dosti e-mailov in se celo pogovarjala o poroki. Fant jo je v preteklosti že poskusil obiskati, a so mu starši to preprečili, težava pri celotni zadevi je bila namreč njegova starost - poba je štel šele 17 let.

Tamara Broome se je zato odločila, da bo ona uredila obisk, zato je 26. junija odpotovala iz Adelaidea do Greenvillea v ZDA, kjer naj bi se dobila z izbrancem in ga po enoletnem internetnem razmerju končno srečala ter odpeljala k sebi v Avstralijo. Oblasti so to preprečile in Tamaro aretirale. Čez teden dni jo čaka sojenje, obtožena je poskusa ugrabitve otroka, za kar lahko dobi več kot dve leti zapora.

Izvorna novica.

Da pa ne bodo vsi starši v strahu pred takšnimi in drugačnimi iztirjenci svojim otrokom preprečili igranja WoW-a, so tu malo bolj vzpodbudne vesti. Raziskovalci z...

26 komentarjev

Doma narejen vodni blok

Overclockers.com - Po svetu je izdelovanje doma narejenih vodnih blokov postala že kar nekakšna ptica stalnica. Uporabniki pa kar tekmujejo, kdo bo naredil boljši blok in po vrsti ignorirajo industrijske rešitve, češ da si pravi overclocker mora narediti vodno hlajenje sam. Tako smo bili v preteklosti priča marsikaterim izjemnim vodnim blokom (Slo-techerji se trenutno še vedno lahko načudimo blokom naveze B&M ;)). Med vso hall of fame dizajniranja vodnih blokov, se s svojim dizajnom poizkuša uvrstiti tudi tale tip, ki je na kratko opisal svoj izdelek. Na sliki si lahko ogledate njegov...

0 komentarjev