»

Modri zaslon smrti dobil zelenega brata

Microsoft - Preizkuševalci novih Microsoftovih verzij operacijskega sistema Windows so presenečeno opazili, da najnovejša preizkusna verzija Windows nima več zloglasnega modrega zaslona (BSOD). Žal se ga nismo otresli, temveč so ga v Redmondu le prebarvali na zeleno. Razloga, zakaj prav na zeleno, niso razkrili, je pa poteza logična.

Po internetu kroži precej testnih in razvijalskih verzij Windows, ki niso namenjene končnim uporabnikom, zato so seveda manj stabilne in se pogosteje rušijo. Rezultat so številni modri zasloni smrti, ki so jih ljudje tudi precej radi lepili po forumih. Microsoft se je za spremembo barve v teh verzijah bržkone odločil zato, da bo od daleč jasno, ali se je napaka zgodila...

29 komentarjev

Modri zaslon smrti v Windows 10 bo dobil QR-kode

Microsoft - Modri zasloni smrti, ki jih Windows izriše ob ustavitvi delovanja zaradi težje napake, so od kriptičnih besedil v prvih verzijah Windows do današnjih skorajda opravičil s žalostnimi smeškoti prikazali lep napredek. V novi verziji Windows 10 pa bodo dodali QR-kode, kaže trenutna predogledna verzija (build 14316).

Niso namreč vsi modri zasloni enaki, zato je koristno vedeti, kaj točno nam računalnik sporoča, da je šlo narobe. Zato nova verzija Windows 10 poleg opisnega imena vsebuje tudi QR-kodo, ki jo lahko fotografiramo s telefonom in oddeskamo na spletno stran s podrobnejšimi informacijami. Za zdaj je funkcionalnost še v povojih, tako da vsi modri zasloni vodijo do iste spletne strani, a v končni verziji poleti...

23 komentarjev

Microsoftove posodobitve povzročajo modri zaslon v Win XP

ITworld.com - Med uporabniki Windows XP je včeraj završala novica, da kritična varnostna posodobitev MS10-015, sesuje nekatere sisteme s pomočjo modrega zaslona, ki se pokaže po zagonu sistema. Na Microsoftovem podpornem forumu, so se že pojavile prve rešitve kako si pomagati v primeru, da se napaka pojavi pri vas. Po zagonu iz namestitvenega CD-ja lahko z obnovitveno konzolo pobrišete posodobitev "KB977165" in s tem rešite problem.

Microsoft prizadetim uporabnikom zaenkrat svetuje samodejno obnovitev sistema s pomočjo namestitvenega CD-ja.

Nekateri pa bi predlagali kar zamenjavo 9-let starega operacijskega sistema s čim - mlajšim

33 komentarjev

Microsoft preiskuje črni zaslon smrti

BBC - Tako imenovani modri zaslon smrti je že stari znanec v Microsoftovih operacijskih sistemih, ki se pojavi takrat, ko si sistem po napaki ne more opomoči, zato se iz preventivnih razlogov ustavi. V povsem novem in ličnem Windows 7 pa se pojavlja še črni zaslon smrti, ki se iz sedaj še neznanih razlogov pojavi po prijavi uporabnika v sistem. Zaslon je dobesedno črn, saj je povsem prazen. Trenutno prvi osumljenec je varnostna posodobitev, ki je bila izdana 10. novembra, in bi naj povzročila te težave v Windows XP, Visti in Sedmici.

Podjetje Prevx, ki prav tako študira omenjene težave, pravi, da so našli že vsaj 10 okoliščin, v katerih lahko pride do napake. Dodajajo, da je napaka tako stara, da se pojavlja celo v Windows NT in vseh nadaljnjih verzijah. Microsoftov predstavnik za stike z javnostmi je dejal, da težavo že preiskujejo in da naj uporabniki ob težavah kontaktirajo podporo uporabnikov. Popravka v Redmondu niso izdali, saj naj za napako ne bi bili odgovorni.

31 komentarjev

Oddaljeni BSOD

CNet - CNET poroča o varnostni napaki, ki lahko napadalcu omogoči sesutje računalnika, na katerem teče Windows Vista oz. Windows 7, ter morda tudi na Windows Server 2008. Ker se napaka nahaja v Server Message Block 2 gonilniku, ki je v uporabo stopil šele z Windows Vista, starejši sistemi (npr. Windows XP, 2000) z napadom nimajo težav.

Gonilnik SMB2.SYS se sesuje in povzroči ponoven zagon sistema (oz. moder zaslon smrti, BSOD), če dobi popravljen header, ki zahteva vzpostavitev protokola. Napako je našel Lauernt Gaffié, ki je tudi že kontaktiral Microsoft. Uradnega popravka za varnostno luknjo, za katero komentarji na Gaffiéjevem blogu pravijo, da bi lahko omogočala tudi izvajanje zle kode, zaenkrat še ni, torej je rešitev onesposabljanje SMB2 protokola in z njim povezanih vrat.

35 komentarjev

Apple tiho popravlja napake na zaslonih iPhoneov

engadget - Na različnih forumih se pojavljajo govorice o napakah na zaslonih iPhoneov, ki se pojavljajo nenadoma v obliki mrtvih pik. Ponavadi na spodnjem delu zaslona, vendar včasih tudi na sredini. Napaka sicer ni zelo razširjena, Apple pa se potihem dogovarja s prizadetimi uporabniki in zamenjuje mobilnike. Očitno zato, da napake ne bi prišle v javnost, kar bi lahko upočasnilo prodajo. Še povezava do izvorne novice.

8 komentarjev

Kako na nov način ubiti Windows XP?

Ga pogrešate?

Slashdot - Kljub trudu velike čete razvijalcev v Redmondskih laboratorijih se vedno najdejo junaki, ki so pametnejši od njih in predvsem bolj zviti, kar dokazuje tudi njihovo najnovejše odkritje v Windows XP. S pomočjo majhne spremembe v registru lahko operacijski sistem prepričate, da ob držanju tipke Ctrl in dvakratnem pritisku na Scroll Lock poklekne. Podana so tudi navodila, kaj storiti, če se računalnik resetira, namesto da bi prikazal tradicionalen moder zaslon smrti. Klik!

17 komentarjev

IT humor: BSOD - Bud Screen of Death

BBspot - Zagotovo med nami ni uporabnika, ki se ne bi že kdaj bil srečal s t.i. modrim zaslonom smrti, bodisi v malce starejših Oknih ali pa celo v novih Ikspejih™, čeprav naj bi to bilo po besedah Microsofta nemogoče. Pa veste kaj v resnici pomeni kratica BSOD? Blue Screen of Death pravite? Nak, ne bo držalo. Na BBSpotu nas preprečujejo, da zgoraj omenjena kratica predstavlja v resnici Bud Screen of Death. Ogled za vse ljubitelje Budweiserja obvezen. Klik!

1 komentar

Easy CD Creator 5 Platinum in Win2k nekompatibilnost

roxio - No, tudi podjetje roxio je priznalo, da ima njihov najnovejši Easy CD Creator 5 Platinum težave z Win2k operacijskim sistemom. Uporabniki so namreč po polni inštalaciji tega pripomočka za pečenje CDjev začeli izkušati plave zaslone smrti in nenaravno dolgo nalaganje operacijskega sistema. roxio vsem strankam, ki programa še niso inštalirale priporoča, da pri inštalaciji izberejo "Custom Install" in onemogočijo Take Two modul, ki očitno povzroča napake. Nekaj nasvetov imajo tudi za nesrečnike, ki so zadevo že inštalirali in se sedaj srečujejo s težavami, toda za te pojdite kar na njihovo stran.

5 komentarjev