»

V Kiberpipi ta teden: LeanEngine, Swizec Teller in The Stranger

Kiberpipa - V torek 17.1. ob 19h, bomo na Pipinih odprtih terminih spoznali orodje LeanEngine in z njim v najkrajšem času povezali svojo mobilno aplikacijo z Googlovim AppEngine-om. Praktično brez programiranja na strežniškem delu bo vaša aplikacija znala shranjevati podatke v oblak in se avtentikacije s pomočjo Facebook, Google, Yahoo ali OpenId računa. Po kratki predstavitvi projekta bosta avtorja projekta (Matjaž Tercelj in Peter Knego) še na praktičnem primeru pokazala enostavnost uporabe.
 VIP večer s Francijem Zavrlom - Bistvo marketinga je zgodba, 12. Jan 2012

VIP večer s Francijem Zavrlom - Bistvo marketinga je zgodba, 12. Jan 2012


V sredo, 18.1. ob 19h nam bo Swizec Teller v predavanju Bloganje, klobuki in sprednja stran interneta povedal zgodbo o tem, kako so mu kar naenkrat vsi začeli govoriti, da zna blogat in da ve, kaj dela.

V četrtek 19.1. ob 20h, vabljeni v naš kino Filmšteka, kjer bomo tokrat pogledali pravi noir trailer, pozabljene mojstrovine Orsona Wellesa. The Stranger Orsona Wellesa je takoj po koncu druge svetovne vojne šokiral ameriško...

0 komentarjev

Komentar: BBC-jev pogled na avtorstvo tweetanih vsebin

Slo-Tech - Tako kot avtorji slo-tech novic tudi BBC-jevi novinarji kot vir često uporabljajo socialna omrežja; ne samo zato, ker je ceneje, ampak tudi, ker so tovrstne informacije pogosto boljše od uradnih poročil. BBC je med poročanjem o nedavnih Londonskih izgredih uporabil številne twitte in predvsem twittane fotografije ljudi v neposredni bližini izgredov, kot vir pa niso navedli avtorja posta (navedba avtorstva, attribution), ampak zgolj "from twitter". S tovrstno krajo vsebin se dokaj redno srečujejo tudi naši blogerji; no eden od angleških - Andy Mabbett - pa je BBC-ju celo poslal pritožbo. V...

15 komentarjev

Spletna videoteka iTIVI v stečaju

vir: Finance
Finance - Podjetje za spletno izposojo DVD-jev s filmi in iger za Wii v Sloveniji iTIVI je začelo stečajni postopek, poročajo Finance. Poslovati so začeli 3. maja 2006, prenehali pa včeraj. Njihov poslovni model je obsegal izposojo DVD-ja, ki ga je uporabnik naročil prek spleta. Naslednji dan po obdelavi naročila mu ga je na dom dostavila pošta, uporabnik pa ga je po ogledu poslal nazaj. Strošek neomejenega števila izposoj po enega DVD-ja hkrati za kupca storitve je bil 10 evrov mesečno, dveh DVD-jev hkrati pa 15 evrov mesečno. V preteklem letu je podjetje zabeležilo 258.627 evrov prihodkov in 257.960 evrov izgube. Skupno so v dobrih štirih letih delovanja posodili 560.019 filmov, izmed katerih je bil najbolj gledana Da Vincijeva šifra s 1774 izposojami.

86 komentarjev

V Kiberpipi o virtualni demokraciji v EU in Play! in kino v slogu Petra Jacksona

Kiberpipin utrinek. Pravčasno si zagotovite svoj sedež:)

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Institucije Evropske unije ponujajo zainteresiranim posameznikom in javnostim vse več možnosti elektronskega sodelovanja pri sooblikovanju evropskih politik. Pri tem ostaja odprto vprašanje, katere državljanske vsebine in v kolikšnem obsegu so vključene v končne dokumente ter kako so upoštevane pri implementaciji politik. Na Pipinem odprtem terminu v torek ob 19h bo mag. Simon Delakorda predstavil probleme navideznega legitimiranja demokratičnega primanjkljaja EU, ki izhaja iz sistemsko vzpostavljenih omejitev participativne uporabe novih tehnologij. Aktualna razmerja političnih moči in modelov vladanja v EU bodo prikazana na primerih elektronskega sooblikovanja evropskih politik v EU in Sloveniji.

Veliko novodobnih...

4 komentarji

DPI tehnologija v Sloveniji

Slo-Tech - Ena izmed pomembnih tehnologij, ki lahko vplivajo na komunikacijsko zasebnost na internetu so tim. DPI (Deep Packet Inspection) tehnologije. Gre za tehnologije, ki omogočajo (masoven) vpogled v vsebino elektronskih komunikacij in so se v preteklosti že pojavljale kot tehnologije za zagotavljanje varnosti omrežij, samodejno prepoznavo virusnih in hekerskih napadov, neželene elektronske pošte in podobnih nevšečnosti, v zadnjem času pa se pojavljajo pojavljajo predvsem kot tehnologije množičnega nadzora in zbiranja osebnih podatkov, prestrezanja komunikacij in cenzure oziroma omejevanja prostega pretoka podatkov na internetu.

Na spletnem mestu Pravokator je objavljen članek z naslovom DPI tehnologija v Sloveniji, kjer so predstavljene nekatere sporne rabe DPI tehnologij v svetu (npr. prakse zbiranja osebnih podatkov uporabnikov spleta za namene vedenjskega oglaševanja in vstavljanje oglasov), predstavljen pa je tudi primer sporne prakse uporabe DPI s strani slovenskega delodajalca...

19 komentarjev

Preživeti v obdobju elektronskih komunikacij?

vir: Kiberpipa

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Seveda, in da bo še bolj zanimivo, Kiberpipa na vabi na niz dogodkov v tem tednu. Odločitev je na vas, ali jih boste spremljali oddaljeno s klikom na neposredni prenos ali se boste odločili za offline obisk in druženje v Kiberpipinih kletnih prostorih na Kersnikovi 6.

Z izjemo torkovega Pipinega odprtega termina, kjer predavanje ne bo snemano. O tem, kako brez težav v Sloveniji nabijati YouTube, poslušati last.fm radio in zijati CBS serije, o sestavljanju celih PDF-jev Dela, Slovenskih novic in Poleta, scrappanju rabim.info in podobno. Male in preproste heke, ki se jih lahko z malo znanja programiranja in mrežologije loti vsakdo, bo demonstriral Igor Kolar. S sabo prinesite DIY mentaliteto.

Kako preživeti v obdobju...

12 komentarjev

Kiberpipa vabi na...

Cross/Hibrid

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V novem tednu vas ljubljansko središče odprte kode Kiberpipa vabi kar na pet dogodkov. Na Pipinem odprtem terminu bo prikazan hekerski napad na izmišljeno podjetje. Matej Kovačič, asistent in raziskovalec na FDV in član strokovnega sveta Inštituta za forenziko informacijskih tehnologij, in Gorazd Žagar, ki je diplomiral na FRI z diplomo "Metode in tehnike napadov na informacijsko komunikacijske sisteme", trenutno pa je zaposlen kot sistemski inženir v podjetju Pro Plus d.o.o., bosta prikazala, kako lahko napadalec prevzame nadzor nad tarčo, predstavljen pa bodo različne hekerske tehnike od popisovanja omrežja in uporabnikov, dumpster diving, phreaking, socialni inženiring, napad na...

9 komentarjev

Pipin odprti termin: Kako zavarovati elektronsko pošto pred prestrezanjem?

Slo-Tech - Na pipinem odprtem terminu v torek 24. 1. ob 19.00 vas vabimo v Kiberpipo na predavanje z naslovom: Kako zavarovati elektronsko pošto pred prestrezanjem? Predava dr. Matej Kovačič.

Na predavanju bo prikazan konkreten primer izvedbe prestrezanja elektronske pošte, nato pa bomo spregovorili o zgodovini in osnovah kriptografije. V nadaljevanju bo predstavljena zaščita elektronske pošte s programoma PGP in GPG (tako za okolje Windows, kot za okolje Linux) ter namestitev šifrirnega vmesnika Enigmail za odprtokodni odjemalec Thunderbird.

47 komentarjev