»

Microsoft končal prevzem Skypa

Takole sta se Steve Ballmer (Microsoft) in Tony Bates (Skype) rokovala 10. maja letos.

Slo-Tech - Microsoft je zaključil postopek prevzema podjetja Skype, ki ga je napovedal že maja. Zatem ko so v Bruslju in Washingtonu prižgali zeleno luč za nakup, je bila transakcija včeraj uspešno izvedena. Microsoft je za podjetje odštel 8,5 milijarde dolarjev, Skype pa je sedaj divizija v podjetju Microsoft.

Dosedanji izvršni predsednika Skypa Tony Bates je postal predsednik novoustanovljene enote Microsoft Skype Division. V izjavi za javnost je zapisal, da je sodelovanje z Microsoftom najboljši način za nadaljevanje poslanstva podjetja Skype in uresničitev njihovih ciljev, ki so prenova načina komunikacije med ljudmi. S pohvalami ni skoparil niti Microsoftov šef Steve Ballmer, ki je Skype označil kot fenomenalni izdelek in znamko, ki jo z veseljem uporablja na...

19 komentarjev

Kaj prinaša Microsoftov prevzem Skypa

The New York Times - Kot smo pisali, je Microsoft najavil prevzem Skypa, ki je vmes postal tudi že uradno dejstvo. Svoje morajo sicer povedati še varuhi konkurence, a pričakujemo lahko, da bo prevzem uspel. Kdo bi ob tem zaslužil, kaj to pomeni za Microsoft, kaj za konkurenco so le nekatera izmed vprašanj.

Microsoft je obljubil, da bodo še vedno izdelovali odjemalce za Skype za druge platforme. Potemtakem se ni bati, da bi Skype nenadoma postal zaklenjen na Windows, bodo pa sčasoma podprli še Xbox, Kinect in druge Microsoftove naprave ter uvedli sinhronizacijo z Lyncom, Outlookom in Xbox Livom. Prav tako bo Skype dobil več reklam, saj bo Microsoft izkoristil tudi oglaševalski potencial...

44 komentarjev

Skupina Mail.ru največje evropsko internetno podjetje

Finance - Rusko podjetje Digital Sky Technoglogies, ki upravlja največjega ruskega ponudnika elektronskih naslovov Mail.ru, je oktobra razpisalo prvo javno ponudbo delnic (IPO). Naprodaj so postavili 17 odstotkov podjetja, zbrati pa so nameravali 876 milijonov dolarjev (27,70 dolarja na delnico). Investitorji so planili po podjetju in poslali kar 20-krat več ponudb od ponujenega deleža, najvišja ponudba pa je bila 1,1 milijarde dolarjev za 17-odstotni delež.

Delnice bodo uradno na Londonski borzi začele kotirati v četrtek, trenutno pa se z njimi trguje pogojno. Njihova vrednost je na borzi poletela vse do 39 dolarjev na delnico in se ustalila pri 35 dolarjih. To postavlja tržno kapitalizacijo podjetja na 7 milijard dolarjev, s čimer je Skupina Mail.ru največje evropsko internetno podjetje.

Zbrani denar od javne ponudbe delnic nameravajo med drugim porabiti za nakup 7,5-odstotnega deleža v podjetju Vkontakte, ki upravlja ruski družabni servis. Mail.ru že ima četrtinski delež v Vkontaktu,...

4 komentarji

Seagate naprodaj

Gibanje cene delnice Seagata v zadnjih petih letih

Bloomberg - Kot piše finančni dnevnik Bloomberg, je Seagate naprodaj. Zanj se zanimata TPG Capital in KKR & Co., ki bi za podjetje skupaj odšteli okoli 7,5 milijarde dolarjev oziroma 16 dolarjev na delnico, kar pomeni 20-odstotno premijo na trgovalno ceno pred najavo. Prav tako naj bi se za Seagate zanimal Bain Capital LLC. Prejšnji potencialni kupec konzorcij Silver Lake se je umaknil.

Če bo prevzem izpeljan, bo Seagate po letu 2000, ko sta ga kupila TPG in Silver Lake in leta 2002 postavila na borzo, vnovič v zasebni lasti brez kotacije. Seagate je v drugem letošnjem kvartalu zabeležil 379 milijonov dolarjev čistega dobička, lani pa 83 milijonov dolarjev izgube.

KKR je zasebno podjetje na področju financiranja, odkupov in tveganega kapitala,...

8 komentarjev

Cisco se zanima za Skype

Slashdot - Skype je prejšnji mesec že napovedal javno ponudbo svojih delnic (IPO), s sicer še nedoločenima datumom in cenovnim razponom, a utegne ta pasti v vodo. Cisco je namreč ponudil pet milijard dolarjev za prevzem Skypa, kar bi seveda prekinilo priprave na IPO. Pet milijard je tudi vrednost, na katero konzorcij okoli Silver Laka ceni svojo investicijo v Skype, tako da je ponudba Cisca povsem resna.

Skype sicer ne posluje bleščeče, saj je v prvem letošnjem polletju ob 406 milijonih dolarjev zbral le 13,2 milijona dolarjev dobička, a prava vrednost Skypa tiči v ogromni uporabniški bazi. Trenutno imajo registriranih 560 milijonov uporabnikov, od katerih pa imajo dohodke le od osmih milijonov, ki uporabljajo Skype za klice na stacionarne telefone. Impresivno število uporabnikov tako zbledi ob dejstvu, da od velike večine ni niti centa. Kako točno namerava Cisco iz Skypa izvleči vloženih pet milijard dolarjev, ni jasno. Tega ni znal niti Ebay, ki je bil nadvse vesel, da so se Skypa uspeli...

14 komentarjev

Skype bo izvedel IPO

CNet - Skype želi zbrati 100 milijonov dolarjev svežega denarja, zato bodo izvedli prvo javno ponudbo svojih delnic (angl. IPO, initial public offering), so včeraj sporočili ameriškemu regulatorju trga vrednostih papirjev SEC-u. Po prodaji bo Skype kotiral na Nasdaq Global Marketu. V bankah Goldman Sachs, J. P. Morgan in Morgan Stanley, ki koordinirajo IPO, so sicer dejali, da datum in cenovni razpon še nista določena.

Skype ima za seboj že burno lastniško zgodovino. Leta 2006 ga je od prvotnih avtorjev kupil eBay, ki pa ni točno vedel, kaj bi z njim počel. Preplačane investicije so se znebili lani, ko je 70-odstotni delež za dve milijardi dolarjev kupil konzorcij okoli Silver Laka. S tem je eBay moral biti zadovoljen, saj so ostali 30-odstotni lastniki podjetja, hkrati pa so vknjižili le milijardo dolarjev izgube zaradi slabitve investicije. Podjetje od takrat posluje pozitivno, saj so povečevali število registriranih uporabnikov in po dolgem času zabeležili celo dobiček; Skype je v...

1 komentar

Apple večji od Microsofta

CNet - Napočil je dan, ki se je še pred desetimi leti zdel povsem neverjeten. Mali Apple, ki se je boril za preživetje z ogromnimi korporacijamie, kot je Microsoft, je prerasel redmondskega velikana. Včerajšnja tržna kapitalizacija Microsofta je po zaključnem tečaju znašala 219 milijard dolarjev, medtem ko je bila Applova 222 milijard dolarjev. Tržna kapitalizacija sicer ni povsem natančno merilo za velikost podjetja, saj vključuje tudi denarne depozite ter obveznosti. Če to dvoje upoštevamo, vrednotijo vlagatelji Apple na 199 milijard dolarjev, saj ima podjetje 23 milijard dolarjev gotovine, medtem ko ima Microsoft 37 milijard dolarjev gotovine in 6 milijard dolarjev dolgov, tako da je njegova...

274 komentarjev

Skype dokončno prodan

X-Bit Labs - V začetku tega meseca se je Ebay sporazumel s prvotnimi avtorji Skypa o prodaji, nato pa so se odločili, da ne bodo tratili časa. Tako so v petek dokončali napovedano prodajo Skypa. Spomnimo, da so ga kupili leta 2005 za 3,1 milijarde dolarjev, kar je bila nazaj pogledano ena najbolj zgrešenih investicij v računalniški branži. Sedaj so za 70 odstotkov Skypa iztržili 1,9 milijarde dolarjev gotovine in menico v vrednosti 125 milijona dolarjev od investicijske skupine Silver Lake, ki je skupaj s partnerji odkupila Skype. Ebay je obdržal 30-odstotni delež v podjetju.

0 komentarjev

Spor o prodaji Skypa razrešen

Heise - Poročali smo že, da se Ebay trudi prodati Skype. Za kupčijo je že našel kupca, pa so mu jo v zadnjih trenutkih zagodli prvotni avtorji programa, ki leta 2005 zvito niso prodali celotnega programa, marveč so del kode "Global Index" za P2P-povezovanje obdržali v lasti. Zaradi tega so vložili tudi tožbo, v kateri so zahtevali odškodnino zaradi spreminjanje tega dela kode. Spor je sedaj razrešen.

Ebay in investitorji so se s prvotnimi avtorji programa sporazumeli. Janus Friis in Niklas Zennström bosta tako pristopila h konzorciju okrog podjetja Silver Lake, medtem ko bo Index Ventures s šefom Michaelangelom Volpijem izpadel iz igre. Volpi je bil do julija 2009 tudi šef Joosta, ki sta ga prav tako ustanovila Friis in Zennström. Sedaj sta mu očitala, da se bo njegov Index Ventures okoristil z notranjimi informacijami.

Skype bo, kot kaže, prodan za 1,9 milijarde dolarjev, kar je 700 milijonov dolarjev manj, kot je znašala nakupna cena leta 2005. Dogovor sedaj predvideva, da bosta Friis...

1 komentar

Ustanovitelji Skypa tožijo Ebay

The New York Times - Prejšnji mesec je Ebay dosegel dogovor s konzorcijem, ki ga vodi podjetje Silver Lake in vključuje sklada Index Ventures in Andreessen Horowitz ter kanadski pokojninski sklad, o prodaji večinskega deleža v Skypu za dve milijardi dolarjev. Zgodbo pa zapletajo prvotni avtorji Skypa, ki so ga Ebayu prodali leta 2005. Takrat namreč niso prodali celotnega Skypa, marveč so obdržali v lasti majhen del kode za P2P-povezovanje in jo licencirali Ebayu za uporabo.

Sedaj sta Niklas Zennstrom in Janus Friis vložila tožbo na sodišču v Severni Karolini, kjer Ebayu očitata spreminjanje tega dela kode. V njej terjata sodno prepoved prodaje in zakonito odškodnino, ki bi se lahko povzpela do 75 milijonov dolarjev dnevno. Podobno tožbo so vložili že marca na britanskem sodišču, a postopek še ni stekel, je pa takrat prestrašila marsikaterega potencialnega kupca Skypa.

Ebayevi predstavniki so dejali, da ne dvomijo o zmagi, a kljub temu za vsak slučaj razvijajo nadomestno kodo. Prav tako naj bi bila...

4 komentarji

Ebay prodaja Skype

CNet - Napovedi se uresničujejo in Ebay dokončno prodaja Skype. Prodajali so ga sicer že nekaj časa, sedaj pa je čas dozorel za kupčijo. Kupila ga bo skupina investitorjev, ki jo vodi podjetje Silver Lake in vključuje sklada Index Ventures in Andreessen Horowitz ter kanadski pokojninski sklad. Za 65-odstotni delež v Skypu bodo odšteli dve milijardi dolarjev, preostanek pa bo Ebay zadržal v svoji lasti.

Ebayju je tako uspela dobra kupčija, saj so leta 2005 za nakup Skypa odšteli 2,6 milijarde dolarjev. Prevzem so mnogo označili za enega večjih fiaskov v IT-svetu, saj je bila cena tako visoka, da je redko kdo verjel, da ga bo uspel Ebay še kdaj tako drago prodati dalje. Nova cena postavlja vrednost celotnega Skypa na 2,75 milijarde dolarjev. Razlogi za prodajo ostajajo enaki, ponavlja Ebayjev izvršni direktor: Skype je odlično samostojno podjetje, ki pa s preostalim delom skupine Ebay nima mnogo skupnega. V letu 2008 je Skype zbral 551 milijonov dolarjev prihodkov.

2 komentarja

Se prodaja Skypa odmika?

The Register - Poročali smo že o Ebayjevi napovedi, da drugo leto Skype proda z javno ponudbo (IPO). Znano je tudi, da si ga prvotni avtorji želijo nazaj, tako da ni presenetljivo, da se vse skupaj nekoliko zapleta. Bloomberg poroča, da avtorja Niklas Zennstrom in Janus Friis, ki imata še vedno v lasti manjši del kode, na kateri sloni Skype, Ebayju očitata kršenje licenčne pogodbe, zaradi česar grozita z umikom svoje tehnologije, zaradi česar bi Skype ugasnil. Ebay je krenil v protinapad in avtorja v Londonu toži, da bi takšen scenarij preprečil.

Kljub temu analitiki ocenjujejo, da je do spora prišlo v najbolj nepravem času. Če do začetka javne ponudbe na bodo razrešili nesoglasij, bo to kvarno vplivalo na sam posel, saj bodo lahko zbrali manj denarja. Zato so tudi prosili sodišče, da zadevo pospeši, a je bila njihova zahteva zavrnjena, tako se bo zgodba na sodišču odvrtela v prvih mesecih leta 2010. To prinaša tveganje, ki ga vlagatelji ne marajo preveč, kar podjetju zbija ceno. Ebay je leta...

0 komentarjev

Ebay bo prodal Skype

X-Bit Labs - Predvčerajšnjim smo poročali, da prvotni Skypovi avtorji razmišljajo o ponovnem odkupu Skypa, ki so ga leta 2005 prodali Ebayu. Slednji je že mesece pred tem javno namignil, da bi se za primerno ceno Skypa znebil, ker ta kljub stabilnemu dobičku, ki ga generira, ni kaj preveč integriran v ostale Ebayeve storitve. Kot kaže, so se sedaj dokončno odločili, da Skype odprodajo. V ponedeljek so namreč objavili, da bodo Skype oddvojili v ločeno podjetje in prihodnje leto izvedli javno prodajo delnic (IPO).

Ebayev izvršni direktor John Donahoe je dejal, da je Skype izvrsten samostojni posel z močnimi temelji in naraščajočo uporabo, a je jasno, da ima z Ebayem in PayPalom le malo sinergije. Lani je Skype prinesel 551 milijonov dolarjev prihodkov, kar je za 44 odstotkov več kot leta 2007, do leta 2011 pa želijo preseči magično mejo milijarde. Tudi finančna kriza naj bi ugodno vplivala nanj, saj ljudje v želji po klestenju stroškov raje posegajo po cenejših alternativah klasičnemu...

6 komentarjev

Logitech je kupil Labtec

The Register - Logitech - švicarski proizvajalec malih računalniških glodalcev (miši) je za 125 milijonov dolarjev kupil podjteje Labtec, svojega ameriškega tekmeca, ki se ukvarja s porizvodnjo računalniških zvočnikov in ostalih pripomočkov ter letno proda za okoli 100 milijonov dolarjev izdelkov. Ta združitev zna imeti zanimive posledice, predvsem pri cenah računalniških zvočnikov. Klik!

0 komentarjev