»

LHC spet v pogonu

Testi v tunelu pred zagonom LHC

vir: Guardian
Guardian - Po zimskem spanju so konec preteklega tedna vnovič zagnali veliki hadronski trkalnik (LHC) v CERN-u. V trkalniku že krožita prva curka protonov z energijami 450 GeV, ki bosta po predvidevanjih trčila čez nekaj tednov, ko bo nujna energija že 3,5 TeV.

LHC bo deloval do konca leta 2012 brez vmesnih prekinitev. Tako tudi ne bodo povečali energij curkov s 3,5 TeV na 7 TeV, kot je bilo prvotno načrtovano, temveč bodo pri nižji energiji raje povečali število trkov. Sergio Bertolucci, raziskovalni direktor v CERN-u, pojasnjuje, da se je v preteklem letu pokazalo, da obstojijo tudi pri nižjih energijah velike možnosti za uspešne trke (pri tem seveda namiguje na Higgsov bozon).

13 komentarjev

Poslednje leto za Tevatron

Sinhrotron Tevatron.

Slo-Tech - Ob koncu tega leta bo presahnil finančni vir za illinoiški pospeševalnik delcev Tevatron, zato bo septembra letos prisiljen po 26 letih obratovanja (zgrajen je bil leta 1983, prve trke pa so izvedli 1985.) zapreti svoja vrata. Leto 2011 je bilo že prvotno načrtovano za konec delovanja, a so nato tekla pogajanja za triletno podaljšanje obratovanja. Spričo finančne krize se je ameriško Ministrstvo za energijo odločilo, da Tevatron zaprejo po prvotnem načrtu, to je letos. Kot so zapisali v pismu, bo vse naloge Tevatrona v enakem času bistveno laže dosegel trkalnik v CERN-u, zato podaljšanje življenjske dobe Tevatrona ni smiselno. Tevatron bo ugasnil superprevodne...

14 komentarjev

LHC ni zaznal nobene črne luknje

PhysOrg.com - Lahko si oddahnemo, saj v Švici ne bodo zakrivili konca sveta. V CERN-u so zaključili eksperiment CMS in pri tem niso zaznali nobenih miniaturnih črnih lukenj, ki so jih napovedovale nekatere teorije.

Nekaj izmed teorij, ki poizkušajo poenotiti splošno relativnost in kvantno mehaniko, predpostavlja obstoj zavitih višjih dimenzij. Če bi v CERN-u delci trkali z zadostnimi energijami, bi lahko med seboj interagirali z gravitacijsko silo, katere jakost bi bila primerljiva jakosti ostalih osnovnih sil. Gravitacija postane pomembna nad Planckovo skalo, ki jo kánonske teorije uvrščajo v velikostni razred 1016 TeV. Nekaj bolj eksotičnih teorij poenotenja predvideva, da je prava Planckova skala že v razredu 1-10 TeV. To bi...

51 komentarjev

LHC stopa v naslednjo fazo delovanja

Detlef Kuchler drži v roki del materiala, iz katerega bodo pridobili svinčene ione.

Slo-Tech - Veliki hadronski trkalnik (LHC) v CERN-u je dosegel svoje cilje za letos, zato sedaj stopa v naslednjo fazo svojega obratovanja. Od konca marca, ko so izvedli prve trke, so tam trkali protone s približno energijo 7 TeV in luminoznostjo 1032 cm-2 s-1, ki so jo dosegli celo dva tedna pred iztekom postavljenega roka. Rolf Heuer, generalni direktor CERN-a, pravi, da so zelo zadovoljni, saj to dokazuje, da so bili postavljeni načrti realistični, četudi zahtevni. Dodaja, da so potrdili nekaj aspektov standardnega modela, saj so med drugim prvič opazili kvark gor pri trkih med protoni.V naslednji fazi delovanja bo LHC trkal svinčeve ione. Z njimi želijo proizvesti nekaj kvark-gluonske plazme, ki je podobna snovi z začetka...

125 komentarjev

LHC dosegel letošnje cilje

vir: Heise
Heise - Veliki hadronski trkalnik (LHC) resda še ni dal dokončnega odgovora o usodi Higgsovega bozona in je nenehno tarča kritik, a znanstveniki so z njegovim letošnjim izplenom zadovoljni. Za letos zastavljen cilj so namreč izpolnili.

Dosegli so načrtovano luminoznost protonskega curka 1032 cm-2 s-1, kar je pomembno pri iskanju izmuzljivega bozona. Luminoznost je pomembna količina, ki se izračuna kot produkt števila delcev na časovno in površinsko enoto ter motnosti tarče (ki je povezana s frekvenco trkov). Podatki iz eksperimenta ATLAS pričajo o 1,4 . 1032 cm-2 s-1, kar je dvakrat manj od tiste v Tevatronu. A sčasoma naj bi LHC zmogel še dva velikostna razreda večjo luminoznost.

Kaj dosti več od LHC-ja letos ne bomo dobili, saj bodo vanj...

49 komentarjev

Veliki hadronski trkalnik začel trke s 7 TeV

Trkalnik na francosko-švicarski meji

Slo-Tech - Včeraj je veliki hadronski trkalnik (LHC) v CERN-u začel obratovati z energijami 7 TeV. Po nekaj težavah pri jutranjih testih se je stanje normaliziralo, tako da so lahko začele trkati curke protonov. Prvi trk se je zgodil ob 13.06, s čimer se je uradno in tudi praktično začel raziskovalni del programa, za katerega je bil LHC sploh zgrajen. S to močjo bo LHC obratoval 18-24 mesecev. Najprej bodo z eksperimenti poiskali že dokazane delce v standardnem modelu, nato pa se bodo podali na lov za izmikajočim Higgsovim bozonom. Detektorja ATLAS in CMS lahko prečešeta širok masni spekter, tako da bi lahko Higgsov bozon našla tudi, če je njegova masa okrog 160 GeV. Če je težji ali lažji, bodo morali parametre...

51 komentarjev

Nov hitrostni rekord v CERN-u

Slo-Tech - Veliki hadronski trkalnik v CERN-u je ta teden postavil nov energijski rekord, saj so pospešili curka protonov do energij 3,5 TeV. Dosedanji rekord je znašal 1,18 TeV, postavili pa so ga novembra. Naslednji korak bo trčenje protonskih curkov pri tej energiji, za kar še niso določili datuma. Steve Myers iz CERN-a pojasnjuje, da so s tem želeli dokazati, da je kljub mnogo popravilom veliki hadronski trkalnik v zdravem stanju.

Spomnimo, da se je trenutna serija trkov začela novembra 2009, ko so začeli pri 0,45 TeV. Energijo trkov so takrat povečali do 2,36 TeV (dva curka po 1,18 TeV), nato pa so v začetku letošnjega leta trkalnik za nekaj časa ugasnili, da so ga pripravili na višje...

8 komentarjev

Trkalnik v CERN-u ponovno obratuje

Guardian - Znanstveniki v CERN-u so včeraj vnovič zagnali veliki hadronski trkalnik (LHC), po tem ko so zadnjih 10 tednov izvajali tehnična vzdrževalna dela. Prve protonske žarke so po ceveh spustili že v soboto, a so jih kmalu ustavili, saj so morali zamenjati nekaj filtrov na sistemih za ohlajanje superprevodnih magnetov. Včeraj so v trkalnik spustili žarek protonov energije 450 GeV, ki ga bodo v tem mesecu pospešili do 3,5 TeV. To je največja hitrost, do katere bodo delce pospeševali v prihodnjih dveh letih. Za tem bo LHC spet nekaj časa ugasnjen zaradi dodatnega vzdrževanja in šele nato bodo delce pospešili do deklariranega maksimuma naprave, tj. 7 TeV. Fiziki upajo, da bodo s trki delcev visokih energij ujeli silhueto Higgsovega bozona.

38 komentarjev

Veliki hadronski trkalnik v starih tirnicah

Magnetni obroči

The Register - Predvčerajšnjim je znanstvenikom v CERN-u spet zastal dih, saj so imeli ponovno težave z velikim hadronskim trkalnikom (LHC). Napaka ni bila neposredno v delu LHC, marveč je zatajila 18-kilovoltna električna napeljava v Meyrinu, zaradi česar je LHC na videz mrknil. Internetne strani, živi posnetki s kamer in podobno se je izključilo, ko so pognali dizelske agregate, ki pa so zagotavljali dovolj energije, da so magneti ostali primerno ohlajeni. To je zelo pomembno, saj bi morebitno ogrevanje projekt spet poslalo nekaj tednov nazaj.

Sedaj vas lahko razveselimo s podatkom, da so napajanje že vzpostavili in da vse funkcionira po načrtih. Ob 22.15 uri v sredo so prav tako že uspeli utiriti curek protonov, ki veselo šviga...

25 komentarjev

Prvi letošnji trki v LHC

Trk v ATLAS-u

Slashdot - Štiri dni po vnovičnem zagonu velikega hadronskega trkalnika so v njem izvedli prve poizkusne trke, s čimer so preverili sinhroniziranost žarkov protonov. Življenjski čas curka protonov je bil 10 ur, ves čas so krožili z energijo 450 GeV, nazadnje pa so jih treščili vkup. Prve trke so izvedli pri detektorju ATLAS, sledili pa so CMS, ALICE in LHCb. Sedaj bodo sledile priprave za povečanje energije delcev do 1,2 TeV, katero naj bi dosegli do božiča, s trki pri tej energiji pa bodo pridobili dodatne informacije za kalibracijo eksperimenta.Še smo tu, LHC pa za zdaj še deluje.

47 komentarjev

Veliki hadronski trkalnik ponovno v pogonu

Navdušenje v nadzorni sobi

The New York Times - V petek so v CERN-u ponovno zagnali veliki hadronski trkalnik (LHC), ki je sameval od lanskega septembra. Premierno so ga zagnali 10. septembra lani, a so ga le teden dni za tem zaustavili, ker je prišlo do razlitja šestih ton tekočega helija, ki je prekucnil nekaj večtonskih magnetov. Krivec je bila slaba električna povezava, ki je raztalila bližnjo okolico. Za sčiščenje tunela so morali odstraniti vseh 53 magnetov, poleg tega pa so morali zamenjati oziroma ojačiti tisoče električnih spojev, ki niso zdržali visokih tokov, tako da se je popravilo zavleklo za več kot leto dni.

Po 15-mesecih načrtovanja, popravljanja in testiranja so v petek znova pognali 27-kilometrski trkalnik, tako da so ob desetih zvečer v stabilno tirnico utirili prve...

53 komentarjev

Veliki hadronski trkalnik ustavila ptica

Slashdot - Ta teden so dela v velikem hadronskem trkalniku v CERN spet zastala. Iz tedaj neznanih razlogov se je temperatura v sektorju 81 začela neobičajno dvigovati, kar je pritegnilo pozornost znanstvenikov. K sreči trkalnik še ni bil v pogonu, tako da kakšne hude škode ni bilo; v nasprotnem primeru, bi ponoven zagon terjal nekaj dni, vseeno pa ne bi prišlo do takšnih težav kot lanskega septembra, ko je iztekel helij. Napako naj bi najverjetne povzročil ptič, ki je v preletu nad zunanjim delom trkalnika spustil košček kruha, ki je padla naravnost na električni zbiralnik, zaradi česar se je temperatura povzpela z 1,9 na 8 K.

Inženir Tadeusz Kurtyka iz CERN-a pojasnjuje, da pri temperaturah nad 9,6 K niobij-titanovi supermagneti lahko zgubijo sposobnost...

109 komentarjev

Veliki hadronski trkalnik se "ogreva"

Ars Technica - Nesrečni veliki hadronski trkalnik (LHC), ki so ga v CERN-u postavili pred dobrim letom dni, a se je le nekaj dni po poskusnem obratovanju zaradi razlitega helija vse skupaj ustavilo, se vrača med žive. Na naših straneh smo vas nekajkrat obvestili o poteku popravil, pri čemer smo vsakokratni napovedi običajno prišteli kakšen mesec. Tokrat iz Švice prihajajo boljše novice.

Trkalnik namreč počasi dosega delovno temperaturo. Sedemindvajsetkilometrski obroč se počasi ohlaja na 1,9 K, kolikor znaša delovna temperatura. Prve trke naj bi tako začeli izvajati čez pet tednov, če ne bo popustil kakšen drugi člen tega preciznega instrumenta. Poleg nizke temperature, ki je nižja od temperature mikrovalovnega...

14 komentarjev

Našli krivca za novo zamudo trkalnika

LHC

vir: CNet
CNet - Počasi se bliža konec septembra, ko naj bi po najbolj optimističnih napovedih ponovno začel delovati veliki hadronski trkalnik v Ženevi, ki je spričo razlitja tekočega helija in poškodovanih magnetov od dokončanja v popravilu. Znanstveniki so sedaj načrtovani datum ponovnega zagona previdno premaknili na sredino novembra, saj so konec julija odkrili puščanje helija v vakuumski prostor, zaradi česar bodo morali ustrezne dele segreti z 80 K na sobno temperaturo. Sedaj so odkrili krivca za te tegobe, ki naj bi bila prožna cev v transportnem sistemu za tekoči helij. Ta je spustila v sektorjih 8-1 in 2-3 in iz nje je začel v okolišnji vakuum iztekati helij.

15 komentarjev

Popravila na LHC tečejo po načrtih

Heise - Že dolgo ni bilo kakšne novice o velikem hadronskem trkalniku, ki so ga lani dokončali v CERNU-u, uspešno zagnali in kmalu tudi ustavili, saj jim je ušel helij, ki je hkrati prekucnil nekaj magnetov in povzročil za vsaj 16 milijonov evrov škode. Da so sploh prišli do tunela in ga lahko očistili, so morali odstraniti 53 ogromnih superprevodnih magnetov.

Kot poročajo, napreduje popravilo po urniku, tako da so sedaj uspeli ponovno namestiti vseh 53 magnetov. Steve Myers, ki v CERN-u skrbi za za pospeševalnike, je povedal, da je ponovna namestitev magnetov pomemben mejnik pri popravilu, saj so sedaj ponovno vzpostavili stanje, kot je bilo pred nesrečo. Zdaj se bodo osredotočili na implementacijo sistemov, ki bodo...

9 komentarjev

Ponovni zagon trkalnika prestavljen

Dvigovanje magneta na površje za popravilo

BBC - Veliki hadronski trkalnik v Ženevi, s katerim si prizadevajo razvozlati prve trenutke po velikem poku in dokazati, ali Higgsov bozon dejansko obstaja, se kar ne more znebiti porodnih krčev. Poskusne protone so prvikrati poslali po obodu 10. septembra 2008, že 19. septembra pa so morali prenehati z obratovanjem, ker se je zaradi napake v električni napeljavi razlilo šest ton tekočega helija, ki...

53 komentarjev