»

Medmrežne skovanke postale polnopravne besede

vir: Google
Google - Medmrežje je naokoli dovolj časa, da je korenito spremenilo način, kaj in kako govorimo. To so pripoznali tudi v uglednem angleškem slovarju Oxford English Dictionary, ki ga kljub načelni deskriptivni naravi mnogi štejejo kot enega izmed normativnih vodičev rabe jezika. V novi izdaji bomo v njem našli tudi internetne okrajšave.

Polnopravne članice angleškega besedišča so postale besede, kakršne so OMG (Oh my God, o moj bog), LOL (laughing out loud, na glas se smejem), IMHO (in my humble opinion, PMSM, po mojem skromnem mnenju) in celo BFF (best friends forever, najboljša prijatelja za zmeraj). Zanimivo je, da čeprav večino teh besed poznamo z interneta, niso vse nastale tod.
...

31 komentarjev

ShadyURL naredi spletne naslove sumljive

CNet - Skrajševanje naslovov spletnih strani (URL-jev) je dokaj uporabno, saj je krajše naslove lažje vtipkati ročno (npr. iz časopisa oz. revije), jih deliti v klepetalnicah (sploh v primeru čudnih znakov v naslovu), z razmahom Twitterja, ki je omejen na 140 znakov, pa je krajšanje sploh postalo smiselno.

Po TinyURL se je razpaslo mnogo servisov, npr. Twitterjev standardni bit.ly, med katere se je vmešal tudi Google s svojima goo.gl in youtu.be. ShadyURL krajšanje oz. maskiranje naslovov naredi nekoliko bolj zanimivo, saj namesto neke naključne kode izdela smiselno kodo.

Težava je, da je ta smiselna koda takšna, da je ne bi kliknil noben varnostno vsaj malo podkovan uporabnik na spletu. V kodi se namreč skrivajo besede kot so hack, worm, .exe, warez, in podobne nevarne besede, a je to le krinka za popolnoma delujoče preusmeritve. Naslov http://5z8.info/inject_worm_w0x6_open.e... vas recimo popelje na Facebook, http://5z8.info/hack-outlook_z6t4_warez na Twitter,

7 komentarjev

Beseda desetletja je 'Google'

CNet - Na prelomu leta v 2010 (pravzaprav zadnjemu letu desetletja) smo ugledali mnogo najboljših nekaj iz preteklega desetletja, na vlak pa so na hitro skočili še člani ameriškega združenja za narečje (American Dialect Society). Po njihovem mnenju je beseda tega desetletja Google, ki je, nekoliko začuda, premagala sicer tako popularni blog. Najpopularnejša beseda sicer ne poimenuje te zdaj tako znane firme, saj ne gre za samostalnik, temveč za glagol, googlati (to google). Slednji je skorajda zamenjal besedo iskanje, ko govorimo o iskanju informacij na spletu.
Najpopularnejša angleška beseda leta 2009 je prav tako nekoliko presenetljiva, saj ne gre za recesijo oz. nezaposlen (recession, unemployed), temveč za čivkanje - tweet. Twitter bi s svojim tweetom morda celo ogrozil sam Google, če bi postal tako popularen nekoliko prej, a je že beseda leta svojevrsten dosežek. Ben Zimmer, član združenja za ameriška narečja, je povedal še, da si komaj še predstavlja čas pred googlanjem.

9 komentarjev

Facebook poskrbel za besedo leta 2009

CNet - Internet vpliva na vsa področja našega življenja in nanj seveda ni imun niti jezik. Medtem ko se pri nas na vse kriplje trudimo jezik ubraniti pred novimi besedami, s čimer mu delamo medvedjo uslugo, saj namesto lepega slovenskega neologizma skozi stranska vrata vanj tihotapimo tuje spakedranke, so angleško govoreči strpnejši.

Ameriški New Oxford American Dictionary je izbiral besedo leta 2009 - zmagal je glagol unfriend (po svoje čudno, da ga niso imeli, saj beseda unfriended obstaja že od pamtiveka), ki ga je vpeljal Facebook in pomeni nekoga odstraniti s seznama prijateljev. Roko na srce, kaj pretirano inovativni tile Američani niso, saj je slovenščina prav enako besedo v samostalniški obliki že zdavnaj imela in jo tudi poslala na smetišče zgodovine, medtem ko jo naši južni sosedje še vedno živo uporabljajo.

V finalni izbor so se s tehniškega področja prebile še besede hashtag s Twitterja, intexticated, netbook, paywall in sexting. Cenjene bralce vabimo, da poskusijo poiskati...

51 komentarjev

Pluton je v Illinoisu spet planet

The Register - Avgusta 2006 je Mednarodna astronomska zveza v Pragi po dolgi razpravi sprejela odločitev, da Pluton ni planet. Tri četrt stoletja po njegovem odkritju so namreč prenovili pogoje, da je neko telesno telo planet. Prva dva, tj. kroženje okrog sonca in sferična oblika zaradi lastne gravitacije, je Pluton izpolnil, tretjega, tj. očiščenje okolice svoje orbite, pa zaradi premajhne mase ni, zato so ga degradirali v pritlikavi planet. Odločitev je sprožila žolčne odzive po svetu, še posebej burno pa so se odzvali patriotski Američani, saj je bil Pluton edini planet našega osončja, ki so ga odkrili oni. Dogajanje nam je prineslo celo nov angleški glagol, saj je to pluto postal angleška beseda leta 2006, pomeni pa razvrednotiti ali degradirati.

Ameriška zvezna država Illinois se je odločila, da je Pluton, vsaj ko potuje nad njihovo državo, spet polnopravni planet, poleg tega pa bo 13. marec postal Plutonov dan. Na ta dan so namreč leta 1930 objavili, da je bil odkrit nov planet. Razlog za...

28 komentarjev

10 nasvetov za zaščito zasebnosti na Facebooku

Slo-Tech - Na All Facebook, so objavili deset nasvetov za zaščito svoje zasebnosti za tiste, ki Facebook res morate uporabljati.

Uporabnikom tako svetujejo kako uporabljati sezname "prijateljev", kako se odstraniti iz iskalnih rezultatov Facebooka in spletnih iskalnikov, kako se izogniti označevanju svojih fotografij s strani "prijateljev", kako skriti svoje kontaktne podatke in še veliko več.

Praktično in uporabno.

30 komentarjev

Piratska stranka bo ropala po Evropi

The Register - Švedska piratska stranka ne zastopa nelegalnega kopiranja datotek, se pa med drugim bori proti okostenelemu pogledu megakorporacij na avtorske pravice. Svoje predstavnike namerava do leta 2009 razširiti po vseh evropskih državah in mešati štrene drugim političnim opcijam kot libertarna stranka, saj imajo dejansko pripravljen celoten politični program -- legalizirana izmenjava datotek je zgolj ena od stvari, za katere se borijo. Menijo, da so DRM tehnologije le metoda velikih založb, s katero se skušajo izogniti bolj svobodnjaškim državnim zakonom, po lastnih besedah pa so s svojim gibanjem dosegli že precej uspeha. Sedeži v parlamentu so sicer še cilj za prihodnost, jim je pa uspelo spremeniti mnenje drugih politikov o omenjeni, trenutno aktualni tematiki, piše Register.

9 komentarjev