»

Kako je Microsoft zakrpal program brez izvorne kode

Slo-Tech - Stari Equation Editor je eden najstarejših kosov programske opreme na večini računalnikov, ki poganjajo Microsoftov Office. Pregled datoteke EQNEDT32.EXE razkrije, da jo je Microsoft ustvaril leta 2000 in nazadnje popravil leta 2003. Program, ki ga je pred Microsoftovim prevzemom razvijal Design Science v letih 1990-2000, je kasneje zamenjalo povsem novo orodje za stavljenje enačb, a stari Equation Editor je ostal, da lahko odpiramo stare dokumente. In kot kaže, je Equation Editor tako zelo star, da je Microsoft založil (ali pa nima pravic, da bi popravljal) izvorno kodo.

V zadnjem paketu popravkov za Microsoftovo programsko opremo je tudi nova verzija Equation Editorja, ki pa jo je Microsoft popravil neposredno z urejanjem prevedene izvršljive (binary) datoteke, ugotavlja Mitja Kolšek iz 0patch Teama. To je precej neobičajen...

16 komentarjev

Zaposleni v Microsoftu skrivnosti kradel kar prek SkyDriva

Slo-Tech - Ena izmed najbolj smešnih zgodb zadnjega časa je aretacija Alexa Kibkala, ki je bil do nedavnega zaposlen v Microsoftu, sedaj pa dela v 5nine Software, zaradi kraje intelektualne lastnine. Ko je še delal za Microsoft, je namreč vdrl (fizično) v strežnik v stavbi 9, nekemu blogerju posredoval dele kode in še neizdane popravke za programsko opremo. Za komunikacijo je bloger uporabljal Hotmail, kodo in programe pa je Kibkala pošiljal prek SkyDrivea (danes OneDrive) - oba sta v Microsoftovi lasti.

Kibkalo je ruski državljan, ki je delal za Microsoft v Seattlu in Libanonu. Z neimenovanim...

17 komentarjev

Sodni spor okoli licence GPL

Popularni modem in brezžični usmerjevalnik AVM Fritz!

vir: Heise
Heise - V Nemčiji trenutno teče civilna pravda, ki bi lahko imela pomembne posledice za usodo copyleft licence GNU GPL. Proizvajalec mrežne opreme AVM je lani vložil tožbo zoper podjetje Cybits, ki je za njihove izdelke samo pripravilo filter za zaščito otrok. Po navedbah AVM omejeni filter pomembno spreminja delovanje usmerjevalnika in s tem krši njihove avtorske pravice, blagovne znamke in obenem še ovira konkurenco. S tem se poleg toženca ne strinjajo še pri organizacijah GPL-violations.com in Free Software Fountadation Europe (FSFE), zato so v pravdo vstopili kot stranski intervenient na strani podjetja Cybits in podali svoje stališče. Na kratko povzemamo argumente vseh udeležencev.



Na AVM-jevih usmerjevalnikih teče...

9 komentarjev

GitHub prvi po priljubljenosti

Na GitHubu prednjačijo ruby, python in javascript, na SourceFourge C++ projekti za *NIX okolja, na Google Code javanski projekti, CodePlex pa je domovanje .net tehnologij.

vir: Heise
Heise - Analitski hiši Red Monk [1] in Black Duck Software sta objavili zanimivo analizo o popularnosti štirih vodilnih storitev za vodenje programske kode - Github, Google Code, SourceFourge in CodePlex. Github naj bi tako skočil s tretjega mesta na prvo in presegel popularnost tako Sourceforge-a kot Google Code, medtem ko Microsoftov CodePlex ostaja omejen na .net razvijalce.

Kot kriterij so uporabili število commitov v prvih petih mesecih leta. Github jih je edini imel čez milijon, SF sledi z dobrih šeststo tisoč, GC pa je tretji s slabih tristo tisoč. CodePlex se še trudi preseči 50 tisoč. Število commitov sicer ni nujno indikator uporabe, saj uporabniki določenih jezikov, posebej na GitHubu domačega Ruby-ja, zelo verjamejo v commit early, commit often metodologijo. Njihovi commiti praviloma vsebujejo manjše in manj razdelane kose...

8 komentarjev

Microsoft odprl izvorno kodo prevajalnika jezika F#

The Register - Don Syme iz Microsofta je povedal, da je Microsoft izdal izvorno kodo prevajalnika za programski jezik F#, ki je od marca letos v paketu Visual Studio 2010, pod licenco Apache 2.0. Doslej je bila izvorna koda sicer že dostopna, a le pod licenco Microsoft Research Shared Source License Agreement, ki je dovoljevala rabo izdelka za izvedene izdelke le v nekomercialne namene. Sedanja ureditev dovoljuje tudi komercialno rabo, toda ker gre za pristop code drop, uporabniki ne bodo imeli dostopa do glavnega debla razvoja, možnosti izboljševanja in popravljanja ali odločanja o prihodnosti. Nadzor nad prihodnjimi verzijami ostaja ekskluzivno pri Microsoftu.

18 komentarjev

Microsoft spet kradel kodo

vir: CNet
CNet - Komaj se je dobro polegel prah po priznanju, da je podizvajalec, ki je pisal program Windows 7 USB/DVD Download Tool za Microsoft, zanj pobral kodo pod licenco GPL, zaradi česar je moral Microsoft cel program z izvorno kodo odpreti javnosti, že je tu nov podoben primer. Lastniki strani Plurk, ki je vodilna platforma za mikrobloganje v Aziji, so Microsoft obtožili, da je večino (približno štiri petine) kode za storitev Juku, ki jo je Microsoft ponudil ekskluzivno na Kitajskem, ukradel prav njim. Microsoft se je takoj odzval in povedal, da incident preiskujejo.



Izsledki notranje revizije so pokazali, da so trditve resnične. V Redmondu priznavajo, da je program za njihovo podružnico MSN China pisal podizvajalec, ki je resnično ukradel dobršen del kodo. Zaradi tega bodo storitev Juku do...

23 komentarjev

Pekel ni zmrznil

Ars Technica - Pekel ni zmrznil, ko je Microsoft na splet postavil izvorno kodo orodja Windows 7 USB/DVD. Spomnimo se geneze: sredi novembra je na spletu završalo, ko so ugotovili, da vsebuje ta program dele kode, ki je pod licenco GPL. To seveda pomeni, da lahko izide le v odprtokodnem modelu. Microsoft je tedaj nemudoma priznal napako in pojasnil, da je program zanje razvil podizvajalec, ki mu niso dovolj dobro gledali pod prste, ter obljubil, da bo orodje z vso kodo v najkrajšem času na voljo.

To se je te dni tudi zgodilo. Z wudt.codeplex.com lahko snamete poltretji megabajt veliko namestitveno datoteko (kar je zanimivo, ker je prvotna in pozneje umaknjena verzija obsegala zgolj slab megabajt) ali izvorno kodo. Večjih sprememb v programu ni, dodelali so le namestitveni postopek,...

6 komentarjev

Pekel zmrzuje - Microsoft in GPL

Slo-Tech - Naša zvesta pisca novic sta pripravila, dva nasprotna pogleda na isto zgodbo. V znak nepristranskosti Slo-Techa objavljamo oba pogleda. Sami presodite kateri vam osebno bolj ustreza.

Prvi pogled:
Da bi Microsoft odprl izvorno kodo vseh svojih izdelkov je trenutno možno le v sanjah, a vseeno morda delajo korake proti temu cilju. Pred približno tremi tedni smo poročali o načinu, ki uporabnikom netbookov in ostalih računalnikov, ki nimajo optičnega pogona, omogoča namestitev Windows 7 s pomočjo USB ključka. Za njih je Microsoft pripravil poseben program, ki je elektronsko različico Windows 7, prenešeno z Microsoft Store, namestil na DVD plošček kot varnostno kopijo oz. USB ključek ter ga pripravil za inštalacijo.

Nekaj uporabnikov, ki si je program ogledalo podrobneje, je ugotovilo, da orodje pravzaprav vsebuje precejšen del kode iz programa, izdanega pod licenco GPL. Ta dovoljuje ponovno uporabo kode, a le v prav tako odprtokodnih programih, izdanih pod licenco GPL. Pri Microsoftu...

16 komentarjev

Microsoft soustanovitelj CodePlex Foundation

ZDNet - Včeraj je bila ustanovljena nova neprofitna fundacija z imenom CodePlex, ki bo vzpodbujala ponudnike komercialnih rešitev k večjemu sodelovanju v odprtokodnem svetu. Eden izmed ustanovnih članov in za zdaj največji finančni podpornik bo Microsoft.

Začasni predsednik fundacije bo Sam Ramji, ki je bil v Microsoftu zadolžen za vse odprtokodne projekte. Microsoft je po poizvedovanjih potrdil, da Ramji zapušča njihovo podjetje. Tudi ostali člani upravnega odbora bodo sprva večinoma iz Redmonda. Microsoft je že leta 2006 ustanovil repozitorij za svoje odprtokodne rešitve z imenom CodePlex.org, a ta ne bo postal eno z novoustanovljeno fundacijo. Bo pa nova fundacija poskušala logično nadaljevati in nadgraditi njegovo delo.

5 komentarjev

Microsoft bo odprl lastno verigo trgovin

Slo-Tech - Microsoft je namignil, da kani odpreti svojo verigo trgovin, podobno kot ima Apple svoje Apple Store. Kakšnih podrobnih načrtov še ni obelodanil, je pa povedal, kdo bo vodja. Za izvedbo projekta bo skrbel David Porter, ki je prej kariero gradil v Wal-Martu. Za Microsoft izdelke sicer prodajajo drugi, a to ne bo prvikrat, da bi redmondski gigant odprl svojo trgovine. V starih časih balončka dot-comov je Microsoft imel eno trgovino v San Franciscu, a jo je novembra 2001 zaprl in se na področje do zdaj ni več vrnil.

Microsoft je idejo začel resneje študirati jeseni, ko je v Redmondu za zaprtimi vrati kampusa začel postavljati poskusne trgovine in jih preučevati. Takrat so še zagotavljali, da svojih trgovin ne nameravajo odpirati in da samo kažejo, kako bi se dalo njihove izdelke prodajati še bolje. Prav tako so odprli internetni Microsoft Store, kjer lahko uporabniki kupijo množico izdelkov.

Analitiki previdno menijo, da gre za relativno varno potezo, ki kakšne hude škode ne more...

53 komentarjev

POT: Audacity

Slo-Tech - Tokrat v Pipinem odprtem terminu 19. aprila ob 19.00 gostimo Barbaro iz Linza, ki bo predstavljala program za avdio montažo Audacity.

Gre za odprtokodni program, ki teče tako v sistemu Linux kot Windows in tudi Mac OSX: Audacity je prost odprtokodni urejevalnik zvoka za snemanje, urejanje in generiranje zvoka. Skozi leta se je iz malega programa za preprosto rezanje prelevil v uporabno orodje za obdelavo zvoka na radijskih postajah. Omogoča uporabo večih stez - podlaganje govora z glasbo in podobno. Kot prost program je izdan pod licenco GPL (splošna javna licenca). Je brezplačen in hkrati svoboden, saj lahko gledate in spreminjate njegovo izvorno kodo....

20 komentarjev

NVmaxa ne bo več

Guru 3D - Vsi tisti, ki ste svoj čas občudovali delo programerjev, ki so marsikatero svojo prosto urico namenili razvijanju programa NVmax, ki je omogočal nastavljanje, oziroma tweakanje Nvidiinih kartic, boste gotovo razočarani ob branju te novice, saj vam moram na žalost povedati, da novih različic NVmax-a ne bo več, saj se bo avtor raje usmeril k drugim projektom. Zadnja različica je bila po nekaterih podatkih izdana včeraj in si jo lahko snamete iz NVmaxove strani. Da pa nebi bilo vse tako črno, je avtor objavil kodo ter jo dal pod okrilje licence GPL, kar pomeni, da se bo program pod drugim imenom razvijal naprej. Vsaj nekaj :\\ .

1 komentar