»

Vrhovno sodišče ZDA bo odločalo o pravici do zasebnosti na delovnem mestu

Slo-Tech - Kot poročajo na blogu Vrhovnega sodišča ZDA, bo Vrhovno sodišče prvič v svoji zgodovini presojalo o zasebnosti na delovnem mestu.

Gre za primer City of Ontario v. Quon, sprožil pa ga je pripadnik posebnih policijskih sil (tim. SWAT team) Jeff Quon, skupaj s še tremi policisti. Vprašanji, ki ju tožniki naslavljajo na Vrhovno sodišče sta, ali pripadnik posebne enote policije upravičeno pričakuje zasebnost na tekstovnih sporočilih, ki jih pošilja preko službenega pagerja ter ali enako velja tudi za posameznike, ki pripadnikom posebne enote policije na službene pagerje pošiljajo svoja sporočila.

Policijska enota, kjer so zaposleni tožniki je sicer imela sprejeto formalno politiko, da službenih komunikacijskih sredstev ni dovoljeno uporabljati za neslužbene namene, vendar je vodstvo oddelka neformalno in v omejenem obsegu dovolilo uporabo pagerjev za neslužbene namene. Sprejeta je bila namreč (neformalna) politika, da je pagerje mogoče uporabljati do določene mere (do 25.000 znakov...

44 komentarjev

Facebook zagotovil alibi za rop

MSNBC - V New Yorku so 19-letnega Rodneyja Bradforda aretirali zaradi suma ropa, ki naj bi ga bil zagrešil 17. oktobra v Brooklynu. Ta je vztrajal, da je nedolžen, čemur policija ni najbolj verjela. Na sodišču ga je rešil Facebook.

Minuto pred ropom je namreč na svojem profilu objavil sporočilo svojemu dekletu "WHERE MY IHOP?" ali po naše: kje so palačinke. Obramba je nato uspešno dokazala, da je sporočilo poslal z domačega IP-naslova, več kot 20 km od kraja ropa. Uporaba lokalnega slenga oz. interne šale je prepričala sodnika, da je sporočilo res poslal obtoženec, zato so ga oprostili vseh obtožb. Po 12 dneh v priporu so ga izpustili.

50 komentarjev

Begunec aretiran potem, ko je na svojem Facebook profilu osvežil svoj status

Guardian - O tem, da je Facebook in ostala socialna omrežja, s katerimi lahko razkrijemo svoje osebne podatke, treba uporabljati previdno, je bilo že veliko govora. A Maxi Sopo, 26-letni goljuf iz ZDA, teh opozoril očitno ni jemal dovolj resno.

Ne samo, da je med "prijatelje" na svoje Facebook računu dodajal naključne znance, ki jih je nekajkrat srečal v kakšnem klubu (med drugim tudi uslužbenca pravosodnega ministrstva), pač pa je po tem, ko je pred roko pravice pobegnil v Mehiko, na Facebooku tudi osvežil svoj status.

Policijski preiskovalci, ki so to opazili, so kontaktirali omenjenega "prijatelja", ki jim je nato od begunca pomagal pridobiti njegovo lokacijo. Prejšnji mesec je sledila aretacija.

Glede na to, da Sopotu grozi do 30 let zaporne kazni, se utegne zgoditi, da bo njegov Facebook status kar nekaj časa ostal nespremenjen...

16 komentarjev

Obvarujte svojo zasebnost na Facebooku

Kdo me lahko najde

Ars Technica - Spričo vsesplošne razširjenosti strani za socialno mreženje, kot sta Facebook in MySpace, velja vsake toliko časa ponoviti nekaj nasvetov, kako ohraniti določeno mero zasebnosti, ne da bi se zaradi tega morali povsem odpovedati njihovi uporabi. Ker imajo internet in razni cachi slonovski spomin, se hitro utegne zgoditi, da nekdaj povsem neškodljive fotografije, komentarji ali videoposnetke postanejo hudo nezaželene. Na ArsTechnici so na kratko povzeli najpomembnejše funkcije, ki jih ima Facebook in omogočajo zaščito zasebnosti, a jih uporabniki premalo poznajo.

Prva stvar, ki jo velja urediti, je svoje prijatelje dodatno razparcelirati na podskupine. Nato je smiselno omejiti dostop do osebnih podatkov v svojem profilu, kjer lahko poimensko nastavimo, kdo jih lahko pregleduje...

26 komentarjev

Še dobro, da Bush ne bere e-pošte ...

Mladina - Vas je kdaj prijelo, da bi kakšnemu politiku napisali jezno e-pismo? Kar, a naj vas nikar ne zanese. Kot poroča Mladina, so namreč danes na okrožnem sodišču v Murski Soboti 32-letnega T. S. obsodili zaradi ogrožanja varnosti ameriškega predsednika Georga Busha.

T. S. je namreč 20. maja 2001 (pred obiskom Bush-Putin) Georgu Bushu poslal e-sporočilo z vsebino 'Predsednik, rešite Zemljo, vi riti, ubili vas bomo v Ljubljani. Dobrodošli.' Od Bele hiše je nato najprej dobil avtomatsko zahvalno sporočilo, čez nekaj dni pa še obisk policije na domu, saj je sporočilo poslal iz domačega računalnika in ga torej ni bilo težko izslediti.

Kljub temu, da se je obtoženi po lastnih besedah rahlo opit le šalil, da obstaja razlika med grožnjo in ogrožanjem, da grožnja ni bila resna ter da Busheva varnost ni bila ogrožena, saj za grožnjo sploh ni vedel -- je bil obsojen na pogojno kazen štirih mesecev zapora s preskusno dobo dveh let.

So pa kot olajševalno okoliščino na sodišču izpostavili dejstvo,...

72 komentarjev