»

Astronomska odškodnina v primeru Oracle proti SAP odpravljena

Oraclov izvršni direktor Larry Ellison

ITworld.com - Novembra je porota Oraclu prisodila 1,3 milijarde dolarjev odškodnine, ker je SAP-ovo hčerinsko podjetje TomorrowNow nezakonito pridobilo dostop do Oraclove programske opreme in dokumentacije. To so izkoristili za nudenje cenejše podpore za stranke v zvezi z uporabo Oraclove programske opreme, s čimer so Oraclu povzročili škodo. Prav njena višina pa je ključna za višino odškodnine. Sodišče je prvotno odškodnino sedaj razveljavilo.

Odločitev je bila pričakovana, saj je 1,3 milijarde absurdno visok znesek - toliko ni plačal niti Intel za zlorabo monopolnega položaja v EU. Oracle je namreč vztrajal, da mora SAP plačati odškodnino v hipotetičnem znesku, kolikor bi znašala cena za licence za...

7 komentarjev

Hurd se pogaja z Oraclom

Mark Hurd

The Wall Street Journal - Mark Hurd, ki ga je zaposlitve in vodstvenega položaja v Hewelett-Packardu stala afera z Jodie Fisher na stroške podjetja, se zanima za zaposlitev v Oraclu. Kot poroča The Wall Street Journal, pogajanja še potekajo, tako da ni še nič gotovo. Njegovo področje zaposlitve še ni znano (prav gotovo pa ne bo izvršni direktor, saj to mesto že 30 let zaseda Oraclov ustanovitelj Larry Ellison), prav tako pa morajo kakršnokoli dokončno dejanje potrditi še člani Oraclovega upravnega odbora. Pomenljivo je, da je Ellison...

11 komentarjev

Oracle odpušča Sunovce

ComputerWorld - Oracle po prevzemu Suna nadaljuje z odpuščanjem nekaterih zaposlenih v pisarnah v Evropi in Aziji, so zapisali v petkovem poročilu. Med rezervacije za stroške iz prevzema so za letošnje koledarske leto razporedili dodatnih 825 milijonov dolarjev, od česar bo 550 do 650 milijonov dolarjev namenjenih za odpravnine. Koliko zaposlenih bodo odpustili, Oraclova tiskovna predstavnica ni želela povedati, je pa potrdila, da so jih začeli obveščati 28. maja.

Sun je začel odpuščati že pred Oraclovim prevzemom, tako da Oraclovo nadaljevanje te politike ni presenetljivo. Analitiki ocenjujejo, da naj bi se Oracle znebil kar polovico zaposlenih pri Sunu, da bo oddelek ponovno dobičkonosen. Oraclov izvršni direktor Larry Ellison je te trditve januarja zavrnil z besedami, da so zelo neodgovorne, in dodal, da bodo dejansko zaposlili 2000 novih ljudi. Ni videti.

Preostanek rezervacij za stroške prevzema odpade na stroške zaradi obratov in pisarn (115 milijonov dolarjev) in stroške prekinitev pogodb...

6 komentarjev

Hewlett-Packard povišal dobiček za četrtino

Gibanje delnice HP v zadnjem letu

CNet - Hewlett-Packard je včeraj objavil poslovne rezultate za prvo fiskalno četrtletje leta 2010, ki se je končalo januarja. V tem obdobju so zabeležili prihodke v višini 31,2 milijarde dolarjev, s čimer so ustvarili 2,32 milijarde dolarjev dobička. Osemodstotni rasti prihodkov in 25-odstotni rasti dobička ne gre oporekati, čeprav so analitiki pričakovali še za 10 odstotkov višji dobiček. Prodaja PC-jev se je povečala za 26 odstotkov, medtem ko so na strežniškem trgu vknjižili 11-odstotno rast. Glavni razlog za vzpodbudno rast pa je bila dobra prodaja tiskalnikov, ki je lani zaradi zelenega računalništva precej šepala. HP je vložil ogromno truda v oživitev tiskalnega dela podjetja in to se jim začenja obrestovati.

Pričakovanja za preostanek leta so smela. Glavna finančnica Cathie...

1 komentar

EU nasprotuje Oraclovemu prevzemu Suna

Slashdot - Večkrat smo že pisali, da Evropska komisija budno preučuje Oraclovo ponudbo za prevzema Suna, ki je dobil zeleno luč že na vseh ostalih instancah. EU je sedaj uradno izjavila svojo nasprotovanje prevzemu, pri čemer je jabolko spora konkurenčnost na trgu podatkovnih baz. Izjavo o nestrinjanju (statement of objections) je Komisija Sunu poslala v ponedeljek. Česa novega tako ali tako nismo pričakovali: EU se boji, da bo združitev Oraclovih baz in odprtokodne MySQL, ki jo za zdaj vzdržuje Sun, hud udarec za konkurenco. Oracle med tem trmasto poudarja, da je MySQL odprtokoden in ga kot takega ne more nadzorovati nihče. Poleg tega na trgu podatkovnih baz obstaja vsaj osem vplivnih igralcev, kar je prepričalo ameriško pravosodno ministrstvo, Evrope pač ne.

Zadnjikrat so evropski regulatorji takole resno zagrenili življenje kakšni prevzemni tarči leta 2000, ko je General Electric želel prevzeti Honeywell. Tudi takrat je ZDA prevzem odobrila, Evropska komisija pa je leta 2001 izdala...

26 komentarjev

Sunovi poslovni rezultati negativni

Prihodki podjetja

vir: The Register
The Register - Ta vikend je Sun objavil poslovne rezultate (PDF) za prvo fiskalno četrtletje leta 2010. Povedali niso nič pretresljivo novega, saj so še vedno v rdečih številkah. V treh mesecih so prihodki uplahnili za četrtino na 2,24 milijarde dolarjev, kar je predvsem posledica negotove prihodnosti nekaterih izdelkov, ko bo Oracle, če bo šlo v Evropi vse po sreči, Sun prevzel. Zabeležili so 120 milijonov dolarjev izgube, kar je občutno manj kot leto poprej, ko je minus znašal kar 1,68 milijarde dolarjev.

Pojavljajo se celo ugibanja, ali ni bila prodaja podjetja prenagljena. Alternativa sicer ni bila privlačna - odsloviti bi morali 8000 zaposlenih in odstreliti projekt Sparc, s čimer bo obrzdali...

1 komentar

Prevzem Suna pod drobnogledom EU

The Register - Oracle je že zdavnaj pripravljen na prevzem Suna, kar so mu dovoliti tudi vsi, ki bi lahko prižgali rdečo luč, razen Evropske komisije. Ta si je vzela čas za premislek in analizo, kaj bi takšna združitev pomenila za konkurenčnost na evropskem trgu. In nič ne kaže, da bo pozitivna odločitev znana kmalu. Kot poroča The Register, se EU nagiba v nasprotno smer.

Glavni trn v peti še vedno ostaja Sunov MySQL, ki je konkurenca Oraclovim rešitvam, zato je Komisijo strah, da ga bo Oracle kar ukinil. Evropska komisarska za konkurenco Neelie Kroes pravi, da morajo zelo natančno pregledati učinke predlaganega povezovanja in posledice za uporabnike. Kot pravijo, EU trenutno izvaja preliminarne raziskave, a naj bi kmalu začela s temeljito preiskavo. Oracle za zdaj ne namerava ponuditi nobenih kompromisov, ampak bodo raje počakali na končno odločitev. Temeljita preiskava namreč ne pomeni, da bo EU a priori zavrnila združitev - še vedno imajo možnost zgolj zahtevati določene strukturne spremembe...

15 komentarjev

Nestrpni Sun odpušča, Oraclovi nasprotniki vedno glasnejši

CNet - Znano je, da je Oracle tik pred prevzemom obubožanega Suna. Dobil je že blagoslov uprave, delničarjev in ameriških regulatorjev trga, le še EU mora prižgati zeleno luč. Medtem pa v Sunu tuhtajo, koga vse bodo morali odsloviti. Zadnje projekcije kažejo, da bo Sun naslednje leto moral odpustiti 3000 zaposlenih oz. dobro desetino vseh zaposlenih, kar je že drugi val večjih odpuščanj v zadnjem času. Že lanskega novembra so objavili namere o prestrukturiranju, zaradi česar so letos odpustili 6000 ljudi. Poleg tega so v Sunu nezadovoljni z Evropsko komisijo, ki da s svojim zavlačevanjem povzroča ogromno škodo podjetju. Po izračunih ta trenutek izgubljajo 100 milijonov dolarjev mesečno, EU pa ima časa do 19. januarja, da se izjasni.

Soustanovitelj podjetja MySQL AB Michael "Monty" Widenius pa v svojem blogu kritično preudarja o prihajajočem prevzemu. Po njegovem mnenju je EU upravičeno zaskrbljena, zato Oraclu svetuje odprodajo MySQL-a. Podobnega mnenja je tudi Florian Müller, ki se je...

12 komentarjev

Sony še vedno v rdečem

ComputerWorld - Kljub varčevalnim ukrepom se Sony še vedno ni pobral in zlezel na zeleno vejo. V prvem fiskalnem četrtletju, ki se je končalo junija, so v praktično vseh panogah, kjer so prisotni, zabeležili izgubo. Skupna izguba je znašala 37 milijard jenov (276 milijonov evrov), medtem ko so v enakem obdobju leto prej zabeležili 35 milijard jenov dobička (260 milijonov evrov). Za slabo petino so se znižali tudi prihodki od prodaje, ki so znašali 1,6 bilijona jenov (11,9 milijarde evrov).

Sony slabši poslovni rezultat pripisuje recesiji in visoki vrednosti jena, saj je lanskega novembra dolar prvič po letu 1995 kupil manj kot 100 jenov, ki zatira japonski izvoz. V tem četrtletju je bil jen v primerjavi z dolarjem 7,5 odstotka, v primerjavi z evrom pa kar 23,5 odstotka višje kot v četrtletju poprej.

Za celotno fiskalno leto, ki se bo končalo marca 2010, Sony pričakuje nadaljevanje negativnih trendov. Prodaja naj bi upadla za šest odstotkov na 7,3 bilijona jenov, izguba pa naj bi se z lanskih...

16 komentarjev

EA z milijardno izgubo

ComputerBase - Electronic Arts je objavil poslovne rezultate četrtletja, ki se je končalo 31. marca letos, in je bilo hkrati konec njihovega fiskalnega leta 2009. V zadnjem kvartalu so njihovi prihodki znašali 860 milijonov dolarjev, kar je za 24 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Glavne uspešnice, ki so poganjale prodajo, so bile Skate 2, Rock Band 2, The Lord of the Rings: Conquest, Left 4 Dead in Need for Speed Undercover, a to ni zadoščalo za pozitiven izid. Skupno je izguba v tem delu leta znašala 42 milijonov dolarjev. Še slabši so celoletni rezultati. Nabrali so 4,2 milijarde dolarjev prihodkov, kar je sicer 15 odstotkov več kot leto poprej, a s kar 1,09 milijarde dolarjev izgube, kar je dvakrat več kot predlani. Klik!

19 komentarjev

Poslovni rezultati Seagata nad pričakovanji

The Register - Poslovni rezultati Seagata za tretje fiskalno četrtletje v letu 2009 so nekoliko slabši od četrtletja poprej, a vseeno ne tako slabi, kot so se bali, da bodo. Prihodki od prodaje so znašali 2,1 milijarde dolarjev, kar je za 170 milijonov dolarjev manj kot v prejšnjem četrtletju, a še vedno bolje od načrtovanih 1,6 do 2 milijard. Preliminarni izidi kažejo, da skupni rezultat negativen, tako da dividend ne bo. V predpreteklem četrtletju so izplačali tri cente na delnico, kar jih je stalo 60 milijonov dolarjev (kljub izgubi skoraj pol milijarde dolarjev). Prav tako bodo nadaljevali s prestrukturiranjem z namenom zniževanja stroškov in doseganja dobička v letu 2010.

0 komentarjev

Sun v škripcih

The inquirer - Sun se je spričo turbulentnih časov znašel v hudih škripcih. Po objavi četrtletnih finančnih rezultatov, ki izkazujejo izgubo v višini 1,67 milijarde dolarjev v tretjem četrtletju, je postalo jasno, da bo potrebno nekaj spremeniti. Odločili so se za korenite spremembe. Podjetje bodo temeljito prestrukturirali, in sicer se bodo organizirali v tri enote: programska oprema, sistemi in orodja. Poleg tega bodo odpustili 6000 zaposlenih oz. 18 odstotkov. Ta reorganizacija jih bo v naslednjem letu stala 600 milijonov dolarjev, a upajo na dolgoročni prihranek v višini 800 milijonov na leto.

Kritiki pravijo, da je Sunov problem ukvarjanje s preveč rečmi. Poleg lastnih procesorjev Sparc in operacijskega sistema Solaris, po čemer je znan od nastanka, se je v zadnjem času njihovo področje delovanja skokovito razširilo s prodajo izdelkov, temelječih na AMD-jevih in Intelovih procesorjih za Linux in Windows. Sun je močno zakorakal tudi v odprte vode, ko je razdal večino Java orodij. Njihova...

12 komentarjev

Microsoft z milijardnim dobičkom

The Register - Kot poroča The Register, je Microsoft objavil poslovne rezultate prvega fiskalnega četrtletja, ki so zelo obetavni. Pridelali so 2,6 milijard dobička, kar je za 30 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Skupno so zaslužili 8,2 milijardi dolarjev oz. šest odstotkov več kot lani.

Kljub lepim številkam in še lepšim napovedim, v katerih napovedujejo krepko povečanje dobička v prihodnosti, pa situacija v Redmondu ni najbolj rožnata. Microsoft je namreč utrpel kar veliko škodo zaradi upada t.i. corporate pogodb s podjetji. Nekaj krivde pripisujejo težavam z varnostjo (črvi Blaster in podobni) ter vedno večjemu uveljavljanju Linuxa. Več o tem.

17 komentarjev

ATI z dobičkom

The inquirer -

Kanadski ATI je pravkar objavil poslovne rezultate letošnjega četrtega fiskalnega četrtletja, po katerih sodeč so poslovali dobro. Potem ko so še leto nazaj v zadnjem kvartalu pridelali 35 milijonov dolarjev izgube, so imeli v enakem obdobju letos 22 milijonov dobička. Prav tako so povišali dohodke od prodaje z lanskih 223 milijonov na letošnjih 380.

ATI-jeve delnice serjie ATYT imajo trenutno tržno ceno 15,38 dolarja, medtem ko so nVidiine NVDA malenkost dražje s 16,99 dolarji. Novica.

3 komentarji

ATI ponovno z dobičkom

Yahoo News - Po zelo dolgem sušnem obdobju je ATI končno lahko z veseljem najavil, da so v prvem fiskalnem četrtletju poslovali z dobičkom. Ustvarili so za $11.8 milijonov prihodka, kar je, glede na to da je celoten računalniški trg utrpel manjši kolaps več, kot pozitivno. Upajmo, da se bo tendenca nadaljevala in se bo ATI ponovno uveljavil kot proizvajalec kvalitetnih in predvsem hitrih grafičnih kartic. Več lahko preberete tukaj.

3 komentarji