»

Dellov Adamo XPS je tu

X-Bit Labs - Končno je Dell le pokazal svoj ultratanek prenosnik Adamo XPS, ki ga je pompozno napovedoval že pred dobrim mesecem. Res meri zgolj 9,99 mm, kakor so obljubili. V tem centimetru debelem ohišju skriva 4 GB pomnilnika, dvojedrni procesor Intel Core 2 Duo U9400 z 1,40 GHz in integrirano grafiko. Za zapisovanje se uporablja 128 GB SSD, za izrisovanje 13,4-palčni LED-zaslon s 720p, za brezžično povezovanje pa 802.11n ali Bluetooth. Žal ne vsebuje nobene optične enote, lahko pa priključite svojo preko enega izmed dveh vhodov USB 2.0. Vse skupaj tehta 1,49 kilograma in stane od 1799 dolarjev dalje. Na prodajnih policah bo še pravi čas za...

52 komentarjev

Dell kaže ultratanek prenosnik

Adamo XPS

vir: Dell
Dell - Dell je na spletnih straneh že napovedal nov ultratanek prenosnik, ki bo meril le 9,99 milimetra. Slab centimeter debel prenosnik Adamo XPS je za zdaj zavit še v tančico skrivnosti, saj kaj dosti podatkov o njem še ni pricurljalo na plano. Originalni Adamo (torej brez XPS) je na voljo od marca in stane 2000 dolarjev, meri pa malenkost več - 16 mm v debelino. Ima 1,2 GHz ali 1,4 GHz Intelov Core 2 Duo, 2 GB DDR3-pomnilnika in 128 GB velik SSD. Reklama je Dellu vsekakor uspela, saj se cel svet sprašuje, kaj so uspeli spraviti v borni centimeter in kdaj bomo to izvedeli tudi mi, medtem ko se inženirji le zadovoljno nasmihajo.

21 komentarjev

Ideja prenosnika stara 40 let

Dynabook

vir: Wikipedia
Slashdot - Pravi razmah prenosnih računalnikov beležimo šele v zadnjih letih, ko so izgubili tako nekaj cene kot nekaj kilogramov, a ideja je že stara. Alan Kay, zaposlen pri Xeroxu, si je koncept prenosnika zamislil že davnega leta 1968, ko so računalniki še vedno tehtali več kot petdeset kilogramov. Dynabook, ki ga je načrtal, ne bi tehtal več kot kilogram in bi sliko izrisoval z milijonom točk. Žal ga niso nikoli udejanjili, je pa navdihnil razvoj prototipa Xerox Alto, ki je izšel štiri leta pozneje in kot prvi uporabljal namizje in grafični vmesnik. Intervju z Alanom Kayem o tem, od kod so prenosniki in kam gredo, si lahko preberete na wired.com, poroča Slashdot.

9 komentarjev

Dell z novim 13,3" ultraportable prenosnikom

engadget - Na Engadgetu se je pojavila napoved novega najmanjšega člana Dellove družine prenosnikov, XPS m1330. Računalnik s 13,3-palčnim zaslonom (na voljo tudi z LED osvetlitvijo) temelji na najnovejši Intelovi platformi Santa Rosa in ima za svoj razred presenetljive specifikacije. V najdražji konfiguraciji tiktaka posodobljen Core 2 Duo z višjim FSB-jem in frekvenco 2,4 GHz, za grafiko skrbi mobilni GeForce 8400M GS, izstopata pa še kamera z dvema megapiksloma ter 32-gigabajten SSD pogon. Vse skupaj tehta malce zajetnega 1.8 kilograma, tako da se s Sonyjevo serijo SZ in IBM-ovimi X60 ne more kosati, a specifikacije (predvsem grafična...

17 komentarjev

Brezžična povezava s hitrostjo 1 Gbps na obzorju

Daily Tech - DailyTech pravi, da so se pojavili dokumenti o novi specifikaciji, ki sliši na ime IEEE 802.16m, ki bi naj prinesla vsaj 1 Gbps prenose proti uporabniku.

Skrivnost takih prenosov bi naj bila v t.i. MIMO tehnologiji (multiple-input/multiple-output). Trenutno se zadeva uporablja na 802.11g in 802.11n usmerjevalnikih, da dosegajo hitrosti do 108 Mbps.
IEEE komite je omenil, da ta tehnologija ni del WiMax tehnologije, bi pa naj bili tehnologiji kompatibilni.

13 komentarjev

Symatec in Adobe proti Microsoftu

Neowin - Microsoft je zadnje čase priljubljena tarča različnih tožb in ostalih pravniških neprijetnosti. Očitno se to ne bo kmalu spremenilo, saj Neowin poroča, da sta v ozadju sporov z EU zaradi Viste tudi Symantec in Adobe.

Symantecu namreč ni všeč Security center, vgrajen v Visto in zahteva, da mora biti v celoti odstranljiv iz sistema, da bi ga lahko nadomestile aplikacije katerih drugih proizvajalcev programske opreme. Pri tem ga ne ovira dejstvo, da Microsoft omogoča vključevanje programske opreme ostalih proizvajalcev v Security Center in celo uporabo logotov in ikon proizvajalcev v sporni programski opremi. Obenem Symantec moti tudi novost, poimenovana Kernel PatchGuard, ki onemogoča spreminjanje kernela Vista med delovanjem, kar ZliKodi™ preprečuje izvajanje nevarnih posegov. Symantec se s tem ne strinja in hoče, da se novost kratkomalo ukine.

Drug tožnik pa je Adobe, ta se pritožuje zaradi Microsoftovega XPS-a, ki vključuje del funkcionalnosti PDF zapisa dokumentov. Adobe, ki...

42 komentarjev

Nov Dellov prenosnik s Pentiumom 4 EE

vir: Dell
The Register -

Kot poročajo pri The Registerju, je Dell v petek uradno predstavil svoj nov prenosnik Inspiron XPS, ki ga bo poganjal Pentium 4 3,4 GHz Extreme Edition. Družbo mu dela ATI Mobility Radeon 9700 z 128 MB pomnilnika, 15,4-palčni zaslon, med 512 MB do 2 GB 400 MHz DDR sistemskega pomnilnika, 60 GB disk, ki se vrti s 7200 rpm in DVD+RW pogon.

Grafična kartica je zamenljiva, torej se lahko odločite za zamenjavo za močnejši model, če vam Radeon 9700 ne zadošča. Tudi na mrežnem področju je prenosnik dobro podkovan, saj ponuja gigabitno mrežno kartico in 56...

27 komentarjev

Proizvajalci prenosnikov o Pentium III-M

The Register - Pentium III-M ali mobilni Tulatin procesorji so izšli, zato bi si bilo zanimivo ogledati, kakšni prenosniki nas čakajo v prihodnje. Do prenosnikov na mobilnem Tualatinu so do sedaj upravičena podjetja Acer, Compaq, Dell, Fujitsu, Gateway, Hewlett-Packard, IBM, NEC, Sony, in Toshiba, vendar pa jih je zaenkrat le malo izdalo svoje načrte o prenosnikih na tem procesorju:
  • IBM je najavil Thinkpad T23 prenosnike. To bodo prvi prenosniki v družini T, ki bodo podpirali 802.11 brezžično povezavo, vsebovali pa bodo tudi varnostni čip za preverjanje pristnosti uporabnika. Poleg tega, bomo v novih prenosnikih videli tudi IBM-ove 48GB Travelstar diske, odlikovali pa se bodo tudi z več kot 3 urnim delovanjem z akumulatorjem. Seveda pa zaradi prej naštetih odlik ne bodo ravno poceni; cena Thinkpad T23 se bo gibala med $2,279 in $3,959.

  • HP je najavil prenosnike OmniBook 6100. Če gre verjeti HP-ju, potem bodo ti prenosniki delovali do 5 ur z enkratnim polnjenjem akumulatorja. Prenosnik bo...

0 komentarjev

Vse zmogljivejši prenosniki

Chip Online - Toshiba prehiteva. Njen najnovejši model, Satellite 2800, ima v sebi mobilno izvedenko Geforcea, imenovanega Geforce GO. 16 megabajtov pomnilnika za grafiko ter zelo zmogljiv 3D del za prenosnik sploh nista od muh. Poleg vsega ima ta prenosnih tudi vgrajeno funkcijo Twin View, kar na grobo pomeni vgrajena 2 RAMDAC vezja v prenosnik, kar mu omogoča izris dveh različnih slik na dva različna zaslona, kar je zelo primerno za vse vrste predstavitev, saj lahko upravitelj prezentacije vodi zadevo na zaslonu št.1 (LCD prenosnika), na zaslonu št.2 (v tem primeru projektor za predstavitev) pa nemoteno poteka predstavitev sama. Malo morje možnosti, torej. Da ne bomo govorili samo o grafiki: Ta prenosnik temelji na Intel Pentium III procesorju, tiktakajoč pri 850 MHz, ki uporablja 128 MB pomnilnika. Beštija v vsakem pomenu besede. Opis je nemški, a to naj nas ne bi motilo, mar ne?

4 komentarji