»

Piratstvo ne vpliva na nakupe glasbe

Ars Technica - Nova študija, katere rezultate povzema ArsTechnica, kaže domnevno največje sovražnike glasbene industrije, uporabnike P2P, zloglasne pirate, v zanimivi luči. Raziskali so 1008 britanskih uporabnikov interneta v starosti med 16 in 50 let, izmed katerih je tretjina priznala, da za iskanje glasbe uporabljajo tudi nelegalne vire. To podskupino so nato vprašali, ali zaradi interneta za glasbo porabijo manj ali več denarja, in večina je odgovorila, da približno enako. Izvedena je bila sicer prek interneta, tako da je treba rezultate vsekakor jemati s ščepcem soli, a vendarle. Tudi kanadska vlada je že pred časom raziskovala vpliv deljenja datotek na nakupe glasbe in ugotovila, da redni uporabniki P2P dejansko kupijo več CD-jev. Tudi zadnja raziskava pa je pokazala potrebo uporabnikov po naročniški storitvi, ki bi jim ob ustreznem mesečnem nadomestilu omogočila neomejen in legalen prenos glasbe s spleta. Na britanskem Isle of Man so nekaj takega že poizkusili.

146 komentarjev

Shakire piratiziranje ne moti

Shakira

vir: Wikipedia
Daily Mail - Shakira, uspešna kolumbijska pevka, ki je po celem svetu prodala prek 50 milijonov svojih albumov, je pred kratkim izrazila svojo podporo nedovoljenemu kopiranju glasbe. To si seveda lahko privošči z milijoni dolarjev, ki jih ima na bančnih računih, a je vseeno pomembna pridobitev za zagovornike piratiziranja. Shakiri je piratiziranje všeč, ker s tem na nek način bližje svojim oboževalcem in poslušalcem svoje glasbe. Obenem naj bi bila to tudi demokratizacija glasbe, ki je darilo in naj bi bila tako brezplačna. Na...

156 komentarjev

The Pirate Bay mora izbrisati nelegalne torrente

TorrentFreak - Nizozemsko sodišče v Amsterdamu je razsodilo, da mora zloglasna švedska stran The Pirate Bay odstraniti sporne torrente do avtorsko zaščitenih vsebin v naslednjih treh mesecih. Poleg tega morajo začeti blokirati dostop do strani vsem Nizozemcem, v nasprotnem primeru jim grozi v višini 5000 evrov na osebo na dan. Sodba je rezultat procesa nizozemske verzije organizacije RIAA, ki se imenuje BREIN, ki je tožila The Pirate Bay. Podobno odločitev je sodišče sprejelo že julija, a so se lastniki strani pritožili na sodbo.

Sodišče je sicer razveljavilo prejšnjo sodbo z ugotovitvijo, da The Pirate Bay ni nujno kriv za kršenje avtorskih pravic. So pa odločili, da stran pomaga pri kršenju z omogočanjem in spodbujanjem uporabnikov k deljenju torrentov. Gluhi so bili za navedbe pritožnikov, da niso lastniki strani, temveč da je ta v lasti podjetja Reservella s Sejšelov, saj tega niso mogli dokazati. Skrbniki strani morajo torej odstraniti sporne torrente in blokirati dostop Nizozemcem do delov...

60 komentarjev

Raziskava pokazala da pirati ne samo kradejo, pač pa tudi lažejo

"piratski" iPhone

ReadWriteWeb - Računalniški pirati pogosto trdijo, da različne vsebine in programe piratizirajo zgolj zato, da jih lahko pred nakupom ustrezno preskusijo.

Enak argument uporabljajo tudi vsi tisti, ki se na svojem iPhonu ali iPodu Touch poslužujejo tim. jailbreakinga, postopka, s pomočjo katerega lahko na svoje napravice nameščajo piratske različice programskih aplikacij. Konec koncev je za iPhone na voljo okrog 85.000 aplikacij in ker Apple ne omogoča preizkušanja, si je pred nakupom treba nekako pomagati, kajne?

A kot je pokazala analiza podjetja Pinch Media, v okviru katere so sledili 4 milijone Applovih odklenjenih napravic, je mantra "try before you buy" zgolj mit oz. navadna laž.

V okviru...

233 komentarjev

The Pirate Bay spet na udaru

TorrentFreak - V ponedeljek se je ponovila zgodba s konca Avgusta, ko The Pirate Bay ni bil dosegljiv cel dan. Tudi tokrat se je mrk zgodil zaradi internetnega ponudnika, ki se je uklonil volji roke pravice in prekinil povezavo v svet The Pirate Bayu. Njihov prvi internetni ponudnik je bil švedski Black Internet, od katerega so se preselili k nizozemskemu NForce. Takoj po selitvi je NForce prišel na radar protipiratskih organizacij, ki so začele z grožnjami o tožbah. Ker je NForce relativno majhen internetni ponudnik in zato ne bi prenesel tožbe filmske in glasbene industrije, po dobrem...

45 komentarjev

DRM in še kaj

Ars Technica - Nedavno ta mesec se je pojavil ljubiteljski program FairUse4WM, s katerim je možno z datotek .wma sleči nadležen Microsoftov DRM verzij 10 in 11 ter tako omogočiti uporabniku prosto uporabo glasbe (lahko jo kopira, spreminja v druge bolj priljubljene formate, kot sta mp3 in ogg, itd.). To seveda ni všeč glasbeni industriji, ki je pritisnila na Redmondovce, ti sedaj obljubljajo da bodo stvar pokrpali, zadeva pa je sprožila tudi mnogo debat na temo digitalnih sistemov za zaščito avtorskih pravic. Preberite poročila na Ars Technici in slashdotu.

Vse skupaj lepo sovpada z najavo največje svetovne glasbene založbe Universal Music, da bo v naslednjih dveh letih preko portala SpiralFrog.com ponudila brezplačno glasbo, seveda le za ZDA in Kanado v .wma formatu z omenjenim DRMjem, kar ni po volji kupcev, ki glasbe ne morejo predvajati na poljubni napravi (beri iPodu). Tako se pojavlja vedno več zagovornikov odprave DRM-ja, npr. Yahoo, ki glasbo ponuja zgolj in samo brez digitalne...

11 komentarjev

Japonska: iPod davek?

News.com - Medtem, ko se v ZDA glasbena idustrija "bori" proti domnevnim izgubam zaradi nalinijskega nakupovanja glasbe s poskusi višanja cene le-te, so se njihovi Japonski kolegi stvari lotili nekoliko drugače. Vladi so predlagali uvedbo posebnega davka na prenosne predvajalnike glasbe, kar so mediji poimenovali "iPod davek".

Davek bi naj po predlogu znašal od 2 - 5%, razlog pa so seveda domnevne hude izgube glasbene industrije na račun doma kopirane glasbe. To pa je seveda povzročilo nemalo razburjenja v javnosti, ki se sprašuje, do kod seže moč korporacij. Taistim korporacijam je med drugim tudi uspevalo lep čas preprečevati vpeljavo storitve iTunes, ki so jo na Japonskem predstavili dve leti po štartu v ZDA. Kot zgleda, tudi japonske korporacije nimajo volje preučiti kakega novega pristopa k prodaji glasbe in bi raje reševali svoje zagate na račun potrošnikov.

11 komentarjev

Predvajanje glasbenih CDjev privilegij?

Slashdot - Tommi Kyyrã, zaposlen pri finskem IFPI (predstavnica svetovne glasbene industrije), je izjavil, da je predvajanje glasbenih CDjev na računalnikih z alternativnimi operacijskimi sistemi (Linux, Mac OS X in podobni) privilegij in ne pravica. Nekaterim glasbeni CDji na prej omenjenih sistemih, ali pa celo na najbolj razširjenih Windowsih ne delujejo zaradi zaščite. Tommi pravi, naj si takšni nesrečneži, ki so za CD plačali, kupijo CD predvajalnik, če želijo poslušati glasbo.

Torej lahko gremo v imenu preprečevanja piratiziranja tako daleč, da dejansko onemogočimo legalno uporabo? Več na Slashdotu.

32 komentarjev

Rekordna kazen zaradi piratiziranja

Digital Media Europe - Italijanska finančna policija je med izvajanjem preiskav na območju Rima, naperjenim proti radijskim postajam in diskotekam, odkrila "sukalca ploščkov", ki je posedoval približno 2000 mp3 glasbenih in 500 video posnetkov, za katere sumijo da, so bile prenešene nelegalno.

Za odkriti zalogaj mu je bilo naloženo plačilo kazni v višini 1,4 mio €. Denarna kazen je zaenkrat najvišja v Evropski Uniji. Poleg tega lahko neimenovanega DiscJockeya doletijo še dodatni ukrepi zaradi ukvarjanja s kriminalom in posedovanjem nelegalne lastnine. Med samo akcijo je Italijanska policija zasegla večjo količino nelegalnih kopij avdio vizualnega materiala in programske opreme (natančno število enot ni navedeno).

Enzo Mazza - direktor zveze italijanske glasbene industrije je ob dogodku dejal da je z dejanjem Finančne policije zadovoljen ter izrazil upanje, da bo ostale uporabnike piratskih dobrin ta dogodek odvrnil od piratiziranja. Tukaj.

26 komentarjev

Še ena ne-rešilna bilka glasbene industrije...

ZDNet - Eh, po oni glasbeni zaščiti, ki je zvok naredila 'pokajoč' oz. so ga pravilno predvajale le audio komponente (pa še to ne vse!), ima glasbena industrija v rokavu novega aduta (srce mi ne da, da se ne bi malce pošalil).

Namreč, izdelovati imajo medije, ki bi imeli 2 zapisa: prvi bi bil klasičen audio, 'prirejen' za poslušanje v komponentah, drugi pa za računalnike v MS Real Media.

Glavna prednost? Ja, nezmožnost kopiranja glasbe na trdi disk. Resda nisem nek tehnolog, ampak - če glasba pride do slušatelja v pravi obliki, kaj bo potem (večji) problem presnemavanja glasbe na disk? Tema. Klik!

6 komentarjev