»

Za Kitajsko posebna verzija Windows 10

Slo-Tech - Microsoft je brez velikega pompa izdal novo verzijo Windows 10, ki pa ne bo namenjena običajnim uporabnikom na tej strani planeta, temveč je usklajena s kitajsko vlado in posebej prilagojena tamkajšnjemu trgu. Ima manj iger in aplikacij za uporabnike ter več orodij za nadzor.

Povsem nepričakovana nova verzija ni bila, saj je Microsoft že lani decembra napovedal, da bodo za kitajsko vlado pripravili posebno verzijo svojega operacijskega sistema. Ta se tudi imenuje temu primerno, saj je uradni naziv Windows 10 Zhuangongban oziroma Windows 10 Posebna verzija. Operacijski sistem je pripravljalo pojetje C&M Information Technologies, ki je hčerinsko podjetje v solastništvu Microsofta in China Electronics Technology Group.

Kot pravijo, kakšnih bistvenih razlik ni. Uporabniški vmesnik je nekoliko spremenjen,...

11 komentarjev

Intel izdal dvojedrni Atom

Atom N550

ComputerWorld - Kot je bilo napovedano, je Intel izdal prvi dvojedrni procesor Atom, ki je namenjen posebej za netbooke, in po pričakovanjih je to model N550. Zgrajen je v 45-nanometrski tehnologiji in podpira pomnilnik DDR3. Uradna splavitev je bila včeraj, v trgovinah pa ga pričakujemo v naslednjih dneh. Novinec tiktaka z 1,50 GHz, kar je nekoliko počasneje od najhitrejših Atomov, a se je Intel oddolžil z dodatnim jedrom in megabajtom dodatnega predpomnilnika.

Posledica dodatnega jedra v netbooku bodo pričakovane. Čip je nekoliko dražji, a bo hitrejši, tako da bodo uporabniki na primer lahko predvajali video ločljivosti 720p. Intel obljublja, da avtonomija ne bo trpela in bo enaka kot v enojedrnih modelih. Acer, Asus, Lenovo, Samsung...

19 komentarjev

Intel in Nokia združila moči, napovedala MeeGo

The Register - Na Mobile World Congressu, ki te dni poteka v Barceloni, sta Intel in Nokia napovedala, da kanita združiti moči v boju proti Googlovemu Androidu. Tako sta naznanila razvoj nove platforme MeeGo, ki bo pobrala najboljše iz že obstoječih platform Maemo in Moblin, ki ju Nokia in Intel razvijata na osnovi Linuxa. MeeGo naj bi bil nared še letos in bo poskusil Googlu odščipniti čim večji delež na pametnih telefonih, tabličnih računalnikih in drugih podobnih napravah.

Kaj to pomeni za Symbian, ki ga Nokia trenutno uporablja? Na to vprašanje so Finci odvrnili, da je Symbian idealen za približevanje pametnih telefonov množicam, medtem ko bo MeeGo očitno namenjen zahtevnejšim uporabnikom. Symbian torej trdno ostaja. Medtem bo za popolnoma odprti MeeGo moč pisati aplikacije v Qt, kar ni presenetljivo. Intel dodaja, da MeeGo ne bo omejen le na arhitekturo x86.

23 komentarjev

Kitajska podpira poceni računalnike z Linuxom

Slashdot - Kitajska vlada že nekaj časa uvaja program Go Rural, s katerim bodo poskušali zvišati raven računalniške pismenosti na podeželju. V nerazvitih predelih države bodo ponujali poceni računalnike (prenosnike in netbooke) s procesorji Intel Atom, ki jih bo poganjala lokalna verzija operacijskega sistema Moblin z imenom Red Flag Linux. Ljudjem bodo omogočili 13-odstotno subvencijo pri nakupu, če se bodo odločili za Linux, ki bo imel dodanih vrsto aplikacij, ki bodo posebej namenjene za pomoč pri razvoju vasic. Dodana programska oprema bo z vseh področij - za rezervacijo izletov po vaseh z drugim etničnim prebivalstvom, kar naj bi pripomoglo k večjemu razumevanju, aplikacije za podporo kmetovanju, ipd. Microsoft še vedno prepričljivo obvladuje večinski tržni delež, vprašanje pa je tudi, koliko izmed teh računalnikov bo po nakupu dobilo ukradeno verzijo Windows.

16 komentarjev

Kitajske šole odstranjujejo Zeleni jez

Reuters - Kitajski program Zeleni jez za cenzuro interneta, ki naj bi uradno varoval mladino pred škodljivimi vplivi interneta, neuradno pa oblastem omogočal nadzor nad spletnimi navadami, postaja vedno manj obvezen. Najprej so Kitajci dvignili veliko prahu z izjavo, da bo njegova namestitev obvezna za vse računalnike, kar so kasneje omehčali na vse nove računalnike in zatem le še na računalnike v šolah in spletnih kavarnah. Kmalu še to ne bo več držalo.

Reuters poroča, da so nekatere kitajske šole potihoma začele odstranjevati Zeleni jez. Neka pekinška gimnazija je poudarila, da uporaba tega programa povzroča konflikte z njihovo programsko opremo, ki jo uporabljajo v pedagoške in administrativne namene, zato so ga odstranili. Izobraževalne komisije so v sedaj v precepu, saj vlada pritiska, da mora biti Zeleni jez obvezno nameščen, medtem pa se izobraževalne ustanove pritožujejo, češ da ovira njihovo delo. Uradna direktiva sicer ostaja, da se Zelenega jeza ne sme odstraniti.

2 komentarja

Kitajski Zeleni jez vedno manj obvezen

Ars Technica - Ker se nobena juha ne poje tako vroča kot se skuha, niti kitajska kislo-pekoča, tudi s programom za avtomatsko cenzuro Zeleni jez ne bo tako hudo. Prva novica je bila, da bodo morali imeti vsi računalniki, prodani od danes dalje, obvezno nameščen omenjeni program, ki bo budno pazil, da uporabniki ne bi zašli v prepovedane kotičke na spletu. Kasneje so vse skupaj nekoliko omilili, saj naj bi bila uporaba programa neobvezna. Sedaj so šli še korak dlje (oz. bolj nazaj).

Oblasti so zaenkrat odstopile od zahteve, da bi imeli od danes naprej vsi novi računalniki omenjeni program prednameščen. Novega roka niso objavili. Razlog za popustljivost naj bi bili nekateri proizvajalci računalnikov, ki so hudo nergali nad temi zahtevami, češ da nimajo dovolj časa. Šolski računalniki in spletne kavarne bodo sicer še vedno dobili Zeleni jez.

3 komentarji

Kitajska se je malo omehčala

Slashdot - Po burnem odzivu na spletu na kitajske ideje o obvezni namestitvi Zelenega jeza na vse računalnike v državi, so se kitajske oblasti malce omehčale. Kot kaže, Zeleni jez ne bo tako zelo obvezen, kot je sprva kazalo. Najnovejša različica zgodbe pravi, da bo še vedno prednameščen na vseh prodanih računalnikih, a njegova uporaba ne bo obvezna. Prodajalci bodo obvezani oblastem posredovati podatke, koliko računalnikov in torej koliko kopij programa so prodali, tako da bodo lahko natančno spremljali, ali ga kupci uporabljajo.

Medtem na spletu krožijo nove in nove zgodbe o tem famoznem filtru. The Associated Press poroča, da inteligentni filter za pornografijo, ki si pri določevanju opolzkosti slik pomaga z oceno količine pikslov v kožni barvi, cenzurira tudi fotografije prašičev. Podjetje Solid Oak iz ZDA pa trdi, da so Kitajci ukradli dele kode iz njihovega programa CYBERSitter. Kaj dosti na Kitajskem ne morejo storiti, tako da bodo poskušali ameriškim podjetjem preprečiti izvoz...

1 komentar

Intel in Nokia sodelujeta pri projektu za Linux

bit-tech.net - S precej zanimivo potezo sta se odločila sodelovati mobilni giggant Nokia ter gigant izdelave mikročipov, Intel, sodelujeta pa pri projektu vgradnje komunikacijskih zmožnosti v Linux. Z izdelavo programskega vmesnika bi bilo enostavno izdelati aplikacije, ki bi omogočale pošiljanje tekstovnih sporočil ter glasovno in/ali video telefonijo.

oFono je sicer prvenstveno namenjen vključevanju v Linux operacijska sistema obeh sponzorjev, Nokie (Maemo, ki temelji na Linuxu, uporabljajo v internetnih tabletih, vmesnik pa nakazuje zmožnost običajne mobilne telekomunikacije, saj slednje manjka modeloma N800 in N810) in Intela (Moblin, s katerim morda ciljajo na z Atomom opremljnene telekomunikacijske naprave), a ker bo celoten projekt odprt, omejitev pri uporabi telekomunikacijskih zmožnosti na praktično katerikoli napravi ni.

Še ena zmaga odprtokodne skupnosti v mobilnem svetu.

4 komentarji

Intel predal razvoj Moblina Linux Foundation-u

bit-tech.net - Moblin, Intelov operacijski sistem, prvič predstavljen leta 2007, je namenjen uporabi na MIDih, netbookih, nettopih in ostalih sistemih s procesorjem Atom. Pri Intelu pa so se odločili, da razvoj Moblina predajo Linux Foundation-u, ki skrbi za večjo prepoznavnost Linuxa v svetu. Po besedah Intela naj bi ta poteza blagodejno vplivala tako na razvoj Moblina kot njegovo razširjenost, saj bo tako postal bolj viden in opažen, odprtokodna skupnost pa bo v razvoj vnesla več inovativnosti in večje število razvijalcev.

Z odprtostjo pa bo kdorkoli lahko Moblin prevedel tudi za arhitekturo ARM in s tem omogočil uporabo tekmecem, recimo nVidiji s platformo Tegra. A Intel pravi, da ga to ne moti, saj je pred kratkim najavil še, da je del proizvodnje Atom procesorjev predal TSMCju, s čimer je olajšal proizvodno sistemov Atom partnerjem, ki TSMC uporabljajo tudi za svojo proizvodnjo. Oboje kaže na precejšno samozavestnost v zmogljivosti in prihodnost Atom arhitekture, obenem pa z odprtostjo...

33 komentarjev

Kitajske internetne kavarne na Linux

The inquirer - Tudi na Kitajskem, kjer se zgoščenke s kopijami programske opreme prodajajo na ulicah za dolar, se nekaj premika. Tako so oblasti v mestu Nanchang, ki je glavno mesto province Jiangxi, od vseh internetnih kavarn zahtevale, da legalizirajo programsko opremo, še najraje s cenejšim Linuxom, sicer bodo izgubili licenco. S tem ukrepom bodo prizadeli okrog 600 kavarn, kjer še vedno uporabljajo nelegalne kopije Windows. V direktivi so zapisali, da priporočajo uporabo Red Flag Linuxa, tj. varianta distribucije Asianux Linux, ali legalnega Windows Serverja, pri čemer favorizirajo prvega, saj si želijo doseči ugodno kupčijo z distributerji, ki bi ga namestili in nudili dvoletno podporo. To bi jih namreč stalo 5000 juanov (slabih 600 evrov) za vsako kavarno. Kitajska BSA ocenjuje, da je lani stopnja uporabe nelegalne programske opreme znašala več kot 80 odstotkov.

28 komentarjev