»

Yahoojev Delicious ostaja, a išče nove starše

Načini deljenja zaznamkov s prijatelji

Slo-Tech - Ko smo poročali, da bo Yahoo ukinil kopico svojih storitev, je najbolj završalo ob napovedanem slovesu storitve Delicious. Ker gre za resnično uporaben servis, bi bila takšna odločitev zelo nenavadna. Yahoo zato vsem zaskrbljenim uporabnikom pojasnjuje, da bo Delicious zgolj dobil novega lastnika, ne pa žeblja v krsto.

Kot pravijo, so ugotovili, da Delicious ne sodi v njihovo poslovno strategijo, a verjamejo, da lahko pod drugim okriljem uspeva. Zato sedaj intenzivno premlevajo bodočnost strani Delicious in se pogovarjajo z različnimi stranmi, ki kažejo zanimanje za odkup. Pristavljajo, da ni prav nobenega razloga za strah pred izgubo podatkov, saj bo Delicious do rešitve njegovega...

0 komentarjev

Nizozemska vlada ne zna izbrisati prisluhov telefonskim pogovorom osumljencev z odvetniki

Slashdot - Nizozemska zakonodaja zahteva, da je prisluhe, na katerih se osumljenci pogovarjajo z odvetnikom, potrebno izbrisati. Vendar pa se je izkazalo, da nihče v Nizozemski državni upravi ne ve, kako te sporne pogovore sploh izbrisati. Posnetki se namreč nahajajo na posebni napravi, na kateri teče lastniška programska koda.

Kot razkriva pismo enega izmed policijskih uradnikov, gre za tehnologijo podjetja NetApp, ki je njihova poslovna skrivnost. Nizozemska policija sedaj skuša problem rešiti s pomočjo izraelskega podjetja Verint.

16 komentarjev

Naprave, ki vas "slečejo" do golega, že na letališčih v ZDA

vir: CNN
CNN - Celostno pregledovanje posameznika bo z uporabo posebnih naprav pridobilo nove razsežnosti, saj bo po eni strani praktično nemogoče skriti pod obleko ali v perilo predmete, dokumente in druge stvari, ki bi jih želeli pretihotapiti mimo mejnih organov - po drugi pa bodo potniki popolnoma izpostavljeni nadzornikom, ki jih bodo s posebno napravo pregledovali.



Dve anteni, ki delujeta na valovni dolžini enega milimetra, se v posebni komori zavrtita okoli...

83 komentarjev

Sodelovanje operaterjev komunikacij s tajnimi službami

New York Times - Pred dvemi dnevi je New York Times objavil članek z naslovom Wider Spying Fuels Aid Plan for Telecom Industry.

V članku opisujejo sodelovanje ameriških telekomunikacijskih podjetij z NSA. Nekaj ameriških nevladnih organizacij je namreč proti nekaterim telekomunikacijskim podjetjem vložilo tožbe zaradi (po njihovem mnenju) nezakonitega sodelovanja z NSA. Zaradi tožb je ameriška administracija skušala doseči sprejetje zakonodaje, ki bi telekomunikacijskim podjetjem za nazaj podelila imuniteto. A glavni problem ameriške vlade ni podeljevanje imunitete za nazaj, pač pa vprašanje ali bodo telekomunikacijska podjetja v prihodnosti še želela (nezakonito) sodelovati z ameriškimi tajnimi službami.

Dokler je glavni prenos telekomunikacijskih podatkov potekal brezžično in preko satelitov, so ameriške tajne službe imele na voljo lastno tehnologijo za prestrezanje. V zadnjih letih pa čedalje več komunikacij poteka po optičnih kablih, pri nadzoru le-teh pa tajne službe potrebujejo...

9 komentarjev

Analiza grške prisluškovalne afere

Schneier.com - Devetega marca 2005 so v Grčiji našli obešenega 38-letnega vodjo oddelka za omrežno načrtovanje podjetja Vodafone Grčija Kostasa Tsalikidisa. Domneva: samomor. Naslednji dan je vodstvo podjetja grškemu predsedniku vlade sporočilo, da so v telefonskih centralah podjetja našli programsko opremo, s pomočjo katere so neznani napadalci prisluškovali njemu in še več kot sto drugim visokim politikom, pomembnim državnim uradnikom, mirovnim aktivistom in članom organizacij za zaščito človekovih pravic. Izkazalo se je, da so neznani napadalci v telefonske centrale podjetja namestili posebno zlonamerno programsko opremo, tim. rootkit, s katero so izvedli prisluškovanje.

Ta mesec sta Vassilis Prevelakis in Diomidis Spinellis v reviji IEEE Spectrum objavila članek The Athens Affair, v kateri je podana pregledna analiza primera. Da se očitno dogaja nekaj nenavadnega so v grškem Vodafonu prvič odkrili 24. januarja 2005, po tem ko je nezakonito prisluškovanje že potekalo nekaj mesecev. Eno...

39 komentarjev

Prisluškovanje in "state secrets privilege"

Wired News - Februarja letos je Al-Haramain Islamic Foundation (organizacijo, ki se je ukvarjala z distribucijo verske literature zapornikom, so sicer v ZDA označili za teroristično in jo razpustili) vložila tožbo zaradi domnevno nezakonitega prisluškovanja vsaj dvem njunim odvetnikom in vsaj enemu njenemu predstavniku. V podkrepitev svojih obtožb so tožniki priložili dokument z zapisom prestreženih telefonskih klicev, ki so jim ga po pomoti poslali vladni uradniki.

Odvetniki, ki zastopajo vlado, sedaj trdijo, da tožniki kot nepooblaščene osebe tega dokumenta sploh ne bi smeli videti, torej ga tudi ne smejo uporabiti v sodnem postopku. Ker torej tožniki dokumenta ne bi smeli (ponovno) pogledati in ga uporabiti, naj bi bila tožba nemogoča.

A sodnik Garr M. King je presodil, da se tožba lahko nadaljuje in sicer brez razkritja državnih skrivnosti -- oziroma na podlagi tega, kaj se tožniki spominjajo, da so videli v dokumentu, same vsebine dokumenta pa tožnikom ni dovolil razkriti. Vladna stran...

2 komentarja

Ko ima policija težave, SOVA priskoči na pomoč

Slo-Tech - Osmega decembra 2005 je Ustavno sodišče RS izdalo odločbo Up-412/03-21 iz katere izhaja, da je SOVA leta 1996 nezakonito prisluškovala posamezniku. Ustavno sodišče je namreč ugotovilo, da: "dejavnosti SOVE ni mogoče razumeti kot zakonito tehnično pomoč na podlagi 142. člena ZKP".

Za kaj konkretno gre?
Pritožnik je bil najprej osumljen, nato pa tudi obsojen za kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa z mamili. Njegov zagovornik je trdil, da so kriminalno dejavnost izzvali tajni policijski sodelavci, tajno snemanje telefonskih pogovorov naj bi se začelo šele nekaj časa po pridobitvi odredbe (v vmesnem času nekaj pogovorov iz katerih naj bi bilo razvidno izzivanje kriminalne dejavnosti ni bilo posnetih), prisluškovanje in snemanje telefonskih pogovorov pa je izvajala SOVA, čeprav bi ga morala izvajati policija. Prisluškovanje naj bi se izvajalo na način, ki naj bi omogočal zlorabe (npr. montaža, brisanje, vnašanje novih besedil), obramba pa v nasprotju s tožilcem ni mogla...

111 komentarjev

V Britaniji aretirali nevarnega "terorista" s prenosnikom

Guardian - Kam vodi omejevanje človekovih svoboščin in nekontrolirano večanje policijskih pooblastil v imenu boja proti terorizmu zelo nazorno kaže primer, ki se je zgodil letos poleti, 28. julija.

Skopo sporočilo agencije Reuters o dogodku pravi, da so tega dne zaradi varnostnih razlogov zaprli eno izmed postaj londonske podzemne železnice. Pač, policija je preprečila še eno teroristično grožnjo?

A zgodba je tokrat malce drugačna, saj policija ni nadlegovala kakšnega nedolžnega priseljenca brez izobrazbe, pač pa Davida Merya, kolumnista časopisa The Guardian. Zgodba gre takole.

7:10 - kolumnist Guardiana se je po SMS-u dogovoril s svojim dekletom, da se dobita na Hannover Square-u. Obut in oblečen je bil povsem običajno, na hrbtu pa je nosil narbtnik. Zaradi manjše infekcije očesa ni nosil leč, pač pa očala.
7:21 - kolumnist je vstopil v podzemno postajo v Southwarku, pričel čakati na vlak (z nahrbtnikom na rami), preveril SMS sporočila na telefonu in iz žepa vzel kopijo članka iz...

138 komentarjev

Zaupate bankomatom?

SiOL - Težko si je predstavljati življenje brez bankomatov. Vendar kljub temu obstaja verjetnost, da si ga bomo morali, saj utegnejo postati za vedno izbrisani ali doživeti kakšno metamorfozo. Kot nas je opomnil Cuoresportivo, so nepridipravi nekje v okolici Maribora bankomat opremili s posebnimi napravami, s pomočjo katerih lahko preberejo magnetni zapis s kartice in vtipkano kodo PIN. Zaenkrat je število okuženih bankomatov neznano, zato je pazljivost več kot priporočljiva. Kjerkoli in kadarkoli!

Še vedno zaupate bankomatom?

37 komentarjev

Človeške baterije?

SMH - Raziskave na Japonskem so potrdile, da lahko s posebno napravo, ki proizvaja elektriko iz človeške krvi, človeka spremenimo v človeško baterijo. Teoritično bi lahko človek proizvedel do 100 W moči, če bi se vsa hrana, ki jo zaužijemo pretvorila v električno energijo. Ekipa v Panasonicovem laboratoriju za raziskovanje nanotehnologije je zaenkrat uspela proizvesti še zelo malo energije, daljnoročno gledano pa so zelo optimistični. Doktor Kazuo Eda, vodja raziskav, meni, da bo pridobivanje energije iz človeškega telesa naslednja stopnička raziskav. Matrica vas ima...

28 komentarjev

Plašč nevidnosti

News.com.au - Na Univerzi v Tokyu (natančneje na ulici pred njo) so danes imeli predstavitev kamuflažnega plašča, ki omogoča zakritje predmeta oziroma človeka tako, da se vidi "skozenj". Te raziskave professorja Susumu Tachija bodo omogočale izdelavo posebnih optičnih priprav, ki bodo kombinbirale sliko iz ozadja predmeta in predmet sam ter tako ustvarili efekt transparentnosti. Seveda gre tu za posebno napravo, ki lomi svetlobo tako, da sprejema valove tudi izza položaja geometrijske sence in ne za material, ki bi skril predmet sam po sebi. Več si preberite tukaj.

34 komentarjev