»

Nov članek: Intervju s HD Moore-om

Avtor: Vissago

Slo-Tech - Edi Strosar je tokrat za vas intervjuval HD Moorea.



Ime HD Moore je najbrž poznano vsakomur, ki mu informacijska varnost ni ravno deveta vas. HD je namreč avtor številnih projektov (www.digitaloffense.net) med katerimi je tudi ogrodje Metasploit, ki je nedavno prešlo v last družbe Rapid7. Svoje izkušnje s procesom tranzicije je slikovito opisal na letošnji Black Hat DC konferenci v predstavitvi z naslovom: "Metasploit and Money".

3 komentarji

V enem izmed Ubuntujevih neuradnih ohranjevalnikov zaslona najdena zlonamerna koda

Slo-Tech - Kot poročajo na OMG Ubuntu in Ubuntu forumih, so v enem izmed ohranjevalnikov zaslona, ki sicer ni del uradne distribucije, našli zlonamerno kodo.

Ohranjevalnik zaslona, ki je bil naložen na spletišču Gnome-Look.org (tja lahko uporabniki nalagajo poljubne namestitvene pakete), je bil namenjen vključitvi okuženega računalnika v prikrito omrežje. Analiza paketa je pokazala, da je zlonamerna koda namenjena izvajanju DDoS napadov, zlonamerni program pa je imel tudi možnost samodejnih nadgradenj.

Sporni paket so že odstranili iz spletišča Gnome-Look, za okužene pa so tudi navodila za odstranitev zlonamerne kode iz računalnika.

Gre sicer za precej primitiven napad - uporabnik mora sam namestiti zlonamerno kodo - vsekakor pa velja opozorilo, da programski opremi, ki jo najdemo na raznih spletiščih ne gre kar slepo zaupati.

74 komentarjev

Metasploit se je prodal

Slo-Tech - Znano spletišče Metasploit, ki se ukvarja z varnostjo, razvojem IDS podpisov, penetracijskimi testi, znano pa je tudi po svojem produktu Metasploit Framework, se je združilo s podjetjem Rapid7.

Glavna razvijalca HD Moore in Egypt ter podjetje Rapid7 obljubljajo, da bo programska koda, ki jo bodo razvili še vedno brezplačna, edina razlika je, da bosta HD Moore in Egypt sedaj za svoje delo plačana. HD Moore bo pri podjetju Rapid 7 postal direktor za področje varnosti in vodja razvoja Metasploita, Egypt pa bo postal glavni razvijalec. Zaposliti nameravajo še razvijalca zlonamerne kode (ang. exploit developer), razvijalca uporabniškega vmesnika in inženirja za testiranje (ang. QA engineer).

Pričakujemo torej lahko še več "zlonamerne kode" ter še boljša orodja za testiranje varnosti.

6 komentarjev

Nov članek: "All your firmware are belong to us"

NIC SSH v akciji

Slo-Tech - Zlonamerna programska oprema je v zadnjih letih postala naša vsakdanja spremljevalka na internetu, obvezen del računalnika pa so zato (vsaj za nekatere operacijske sisteme) postali protivirusniki in programi za odstranjevanje raznorazne nesnage, ki nam greni delo z računalnikom.

Protivirusno programje danes bolj ali manj uspešno pregleduje vsebino sistemskega pomnilnika in trdega diska ter s pomočjo virusnih vzorcev išče zlonamerno programsko kodo, ki jo nato skuša odstraniti.

Vendar pa trdi disk in sistemski pomnilnik nista edina kosa strojne opreme, kamor je mogoče skriti zlonamerno...

138 komentarjev

Izšel Skype 4.0

TG Daily - Skype je predstavil četrto verzijo svojega programa za videoklice in tekstovna pomenkovanja prek interneta, ki jo pompozno oglašujejo kot najbolj prelomno inačico v zgodovini podjetja. Novosti, ki jih navajajo, sicer kažejo nekoliko podvomiti v tako smelo napoved. Odslej lahko uporabniki večji del zaslona uporabijo za video (hm, že v prejšnji verziji je bilo mogoče posnetek razširiti čez cel zaslon). Nekoliko so izboljšali kodeke za video, ki jim merilec hitrosti povezave samodejno sporoča, kakšno kompresijo naj uporabi, in lahko v idelanih pogojih doseže 30 posnetkov na sekundo, in avdio, ki naj bi porabil polovico manj prostora za enako kakovost. Poleg tega je še nekaj kozmetičnih popravkov, denimo zavihek Pogovori, ki omogča lažji nadzor v primeru več pomenkov hkrati, in še nekaj drugih. Za posebej prelomno verzijo verjetno ne gre, a presodite sami, saj je prenos kot vedno brezplačen.

40 komentarjev

Prenovljen Metasploit Decloak Engine

Slo-Tech - H. D. Moore je na spletni strani projekta Metasploit predstavil prenovljeni Metasploit Decloak Engine, ki spomočjo različnih trikov skuša ugotoviti pravi IP naslov uporabnikov internetnih posrednikov (tim. proxyev) in anonimizacijskih sistemov, npr. omrežja Tor.

Prenovljena različica Decloak Engine skuša ugotoviti pravi IP naslov uporabnika interneta s pomočjo Flasha, Jave ter z nekaj zanimivimi tehnikami (zlo)uporabe iTunes, Quicktime in Microsoft Office programja.

Po zatrjevanju avtorja Decloaka, H. D. Moora, se je proti razkritju IP naslova mogoče učinkovito ubraniti le s pravilno nastavljeno kombinacijo odjemalca anonimizacijskega omrežja Tor, uporabo Privoxya ter Torbutton dodatka za Firefox.

Mimogrede, Metasploit Framework je medtem prilezel do različice 3.2.

Stanje na področju anonimizacije se torej vseeno izboljšuje.

5 komentarjev

Microsoft kupuje varnost

Slo-Tech - Matt Miller aka Skape, eden izmed razvijalcev aplikacij Metasploit Framework in WehnTrust ter avtor številnih naprednih člankov s področja varnosti Windows sistemov je pristal v Redmondu. Vsekakor bo v eminenti družbi, saj so bili pred njim asimilirani že, Crispin Cowan linux security guru in avtor aplikacije AppArmor, ter ruski heker EP_X0FF, eminenca na svetovni Windows rootkit sceni in avtor orodja Rootkit Unhooker.

So long Skape, and thanx for all shellcodes.

63 komentarjev

Nova grožnja: izdelava zlonamerne strojne opreme

Schneier.com - Združenje USENIX je 15. aprila letos organiziralo prvo delavnico LEET '08 (LEET je akronim za Large-Scale Exploits and Emergent Threats).

Na njej je bilo predstavljenih enajst prispevkov povezanih z informacijsko varnostjo, nagrado za najboljšega pa so prejeli Samuel T. King, Joseph Tucek, Anthony Cozzie, Chris Grier, Weihang Jiang in Yuanyuan Zhou za delo z naslovom Designing and implementing malicious hardware.

Avtorji v članku najprej navajajo nekaj primerov zlonamerne ali okužene strojne opreme, npr. z virusom RavMonE okužene iPode leta 2006, Seagatove trde diske z "prednaloženimi" trojanci, leta 1982 s strani CIE modificirano programsko opremo za nadzor plinovodov, ki je onesposobila Sovjetske naftovode, ter modificirane pisalne stroje, ki jih je Sovjetska KGB podtaknila ameriški ambasadi v Moskvi ter tako lahko prestrezala vse, kar so Američani natipkali.

Ker pa na tem področju še ni bilo opravljenih dosti raziskav (z izjemo raziskave IBM-a, ki je razvil napravo za krajo...

4 komentarji