»

Nov hitrostni rekord v CERN-u

Slo-Tech - Veliki hadronski trkalnik v CERN-u je ta teden postavil nov energijski rekord, saj so pospešili curka protonov do energij 3,5 TeV. Dosedanji rekord je znašal 1,18 TeV, postavili pa so ga novembra. Naslednji korak bo trčenje protonskih curkov pri tej energiji, za kar še niso določili datuma. Steve Myers iz CERN-a pojasnjuje, da so s tem želeli dokazati, da je kljub mnogo popravilom veliki hadronski trkalnik v zdravem stanju.

Spomnimo, da se je trenutna serija trkov začela novembra 2009, ko so začeli pri 0,45 TeV. Energijo trkov so takrat povečali do 2,36 TeV (dva curka po 1,18 TeV), nato pa so v začetku letošnjega leta trkalnik za nekaj časa ugasnili, da so ga pripravili na višje...

8 komentarjev

Trkalnik v CERN-u ponovno obratuje

Guardian - Znanstveniki v CERN-u so včeraj vnovič zagnali veliki hadronski trkalnik (LHC), po tem ko so zadnjih 10 tednov izvajali tehnična vzdrževalna dela. Prve protonske žarke so po ceveh spustili že v soboto, a so jih kmalu ustavili, saj so morali zamenjati nekaj filtrov na sistemih za ohlajanje superprevodnih magnetov. Včeraj so v trkalnik spustili žarek protonov energije 450 GeV, ki ga bodo v tem mesecu pospešili do 3,5 TeV. To je največja hitrost, do katere bodo delce pospeševali v prihodnjih dveh letih. Za tem bo LHC spet nekaj časa ugasnjen zaradi dodatnega vzdrževanja in šele nato bodo delce pospešili do deklariranega maksimuma naprave, tj. 7 TeV. Fiziki upajo, da bodo s trki delcev visokih energij ujeli silhueto Higgsovega bozona.

38 komentarjev

Veliki hadronski trkalnik v starih tirnicah

Magnetni obroči

The Register - Predvčerajšnjim je znanstvenikom v CERN-u spet zastal dih, saj so imeli ponovno težave z velikim hadronskim trkalnikom (LHC). Napaka ni bila neposredno v delu LHC, marveč je zatajila 18-kilovoltna električna napeljava v Meyrinu, zaradi česar je LHC na videz mrknil. Internetne strani, živi posnetki s kamer in podobno se je izključilo, ko so pognali dizelske agregate, ki pa so zagotavljali dovolj energije, da so magneti ostali primerno ohlajeni. To je zelo pomembno, saj bi morebitno ogrevanje projekt spet poslalo nekaj tednov nazaj.

Sedaj vas lahko razveselimo s podatkom, da so napajanje že vzpostavili in da vse funkcionira po načrtih. Ob 22.15 uri v sredo so prav tako že uspeli utiriti curek protonov, ki veselo šviga...

25 komentarjev

Življenje in delo v CERN-u

CNet - Po zagonu velikega hadronskega trkalnika je v soj žarometov spet priletel CERN, fiziki in črne luknje, zato je na spletu spet več debat o njih. Na CNet so opravili zanimiv intervju z doktorjem Paulom Jacksonom s stanfordske univerze, ki trenutno živi in dela v CERN-u za eksperiment Atlas.

Poleg klasičnih vprašanj za fizikalno nepodkovano občinstvo, kot so ta o črnih luknjah, ki jih bojda proizvaja CERN in nas utegnejo požreti, o potovanju skozi čas, avtor nekaj časa posveti tudi nekoliko manj klišejskim. Na primer kaj bi se zgodilo s človekom, ki bi se postavil na pot curka protonov (to se je v Sovjetski zvezi že zgodilo), katere igre igrajo in, za nas najbolj zanimivo, katere...

2 komentarja

Prvi letošnji trki v LHC

Trk v ATLAS-u

Slashdot - Štiri dni po vnovičnem zagonu velikega hadronskega trkalnika so v njem izvedli prve poizkusne trke, s čimer so preverili sinhroniziranost žarkov protonov. Življenjski čas curka protonov je bil 10 ur, ves čas so krožili z energijo 450 GeV, nazadnje pa so jih treščili vkup. Prve trke so izvedli pri detektorju ATLAS, sledili pa so CMS, ALICE in LHCb. Sedaj bodo sledile priprave za povečanje energije delcev do 1,2 TeV, katero naj bi dosegli do božiča, s trki pri tej energiji pa bodo pridobili dodatne informacije za kalibracijo eksperimenta.



Še smo tu, LHC pa za zdaj še deluje.

47 komentarjev

Veliki hadronski trkalnik ponovno v pogonu

Navdušenje v nadzorni sobi

The New York Times - V petek so v CERN-u ponovno zagnali veliki hadronski trkalnik (LHC), ki je sameval od lanskega septembra. Premierno so ga zagnali 10. septembra lani, a so ga le teden dni za tem zaustavili, ker je prišlo do razlitja šestih ton tekočega helija, ki je prekucnil nekaj večtonskih magnetov. Krivec je bila slaba električna povezava, ki je raztalila bližnjo okolico. Za sčiščenje tunela so morali odstraniti vseh 53 magnetov, poleg tega pa so morali zamenjati oziroma ojačiti tisoče električnih spojev, ki niso zdržali visokih tokov, tako da se je popravilo zavleklo za več kot leto dni.

Po 15-mesecih načrtovanja, popravljanja in testiranja so v petek znova pognali 27-kilometrski trkalnik, tako da so ob desetih zvečer v stabilno tirnico utirili prve...

53 komentarjev

Veliki hadronski trkalnik ustavila ptica

Slashdot - Ta teden so dela v velikem hadronskem trkalniku v CERN spet zastala. Iz tedaj neznanih razlogov se je temperatura v sektorju 81 začela neobičajno dvigovati, kar je pritegnilo pozornost znanstvenikov. K sreči trkalnik še ni bil v pogonu, tako da kakšne hude škode ni bilo; v nasprotnem primeru, bi ponoven zagon terjal nekaj dni, vseeno pa ne bi prišlo do takšnih težav kot lanskega septembra, ko je iztekel helij. Napako naj bi najverjetne povzročil ptič, ki je v preletu nad zunanjim delom trkalnika spustil košček kruha, ki je padla naravnost na električni zbiralnik, zaradi česar se je temperatura povzpela z 1,9 na 8 K.

Inženir Tadeusz Kurtyka iz CERN-a pojasnjuje, da pri temperaturah nad 9,6 K niobij-titanovi supermagneti lahko zgubijo sposobnost...

109 komentarjev

Veliki hadronski trkalnik se "ogreva"

Ars Technica - Nesrečni veliki hadronski trkalnik (LHC), ki so ga v CERN-u postavili pred dobrim letom dni, a se je le nekaj dni po poskusnem obratovanju zaradi razlitega helija vse skupaj ustavilo, se vrača med žive. Na naših straneh smo vas nekajkrat obvestili o poteku popravil, pri čemer smo vsakokratni napovedi običajno prišteli kakšen mesec. Tokrat iz Švice prihajajo boljše novice.

Trkalnik namreč počasi dosega delovno temperaturo. Sedemindvajsetkilometrski obroč se počasi ohlaja na 1,9 K, kolikor znaša delovna temperatura. Prve trke naj bi tako začeli izvajati čez pet tednov, če ne bo popustil kakšen drugi člen tega preciznega instrumenta. Poleg nizke temperature, ki je nižja od temperature mikrovalovnega...

14 komentarjev

Našli krivca za novo zamudo trkalnika

LHC

vir: CNet
CNet - Počasi se bliža konec septembra, ko naj bi po najbolj optimističnih napovedih ponovno začel delovati veliki hadronski trkalnik v Ženevi, ki je spričo razlitja tekočega helija in poškodovanih magnetov od dokončanja v popravilu. Znanstveniki so sedaj načrtovani datum ponovnega zagona previdno premaknili na sredino novembra, saj so konec julija odkrili puščanje helija v vakuumski prostor, zaradi česar bodo morali ustrezne dele segreti z 80 K na sobno temperaturo. Sedaj so odkrili krivca za te tegobe, ki naj bi bila prožna cev v transportnem sistemu za tekoči helij. Ta je spustila v sektorjih 8-1 in 2-3 in iz nje je začel v okolišnji vakuum iztekati helij.

15 komentarjev

Popravila na LHC tečejo po načrtih

Heise - Že dolgo ni bilo kakšne novice o velikem hadronskem trkalniku, ki so ga lani dokončali v CERNU-u, uspešno zagnali in kmalu tudi ustavili, saj jim je ušel helij, ki je hkrati prekucnil nekaj magnetov in povzročil za vsaj 16 milijonov evrov škode. Da so sploh prišli do tunela in ga lahko očistili, so morali odstraniti 53 ogromnih superprevodnih magnetov.

Kot poročajo, napreduje popravilo po urniku, tako da so sedaj uspeli ponovno namestiti vseh 53 magnetov. Steve Myers, ki v CERN-u skrbi za za pospeševalnike, je povedal, da je ponovna namestitev magnetov pomemben mejnik pri popravilu, saj so sedaj ponovno vzpostavili stanje, kot je bilo pred nesrečo. Zdaj se bodo osredotočili na implementacijo sistemov, ki bodo...

9 komentarjev

Higgsovemu bozonu slabo kaže

Slashdot - Fermilab je včeraj še nekoliko skrčil habitat, kjer bi utegnil tičati izmuzljivi Higgsov bozon. Na podlagi prejšnjih eksperimentov so v Fermilabu ocenili, da mora njegova masa ležati v intervalu 114 and 185 GeV/c2. Združeni izsledki iz preizkusov CDF in DZero v Tevatronu pa sedaj kažejo, da s 95-odstotno gotovostjo Higgsov bozon ne more imeti mase med 160 in 170 GeV/c2. Z 90-odstotnim intervalom zaupanja pa njegova masa ne leži med 157 in 185 GeV/c2. Prav iskanju tega misterioznega delca je namenjen tudi CERN-ov LHC, ki pa je trenutno v popravilu, tako da bomo morali, če ga Američani ne bodo odkrili prej, počakati še vsaj do konca leta, ko bodo v Ženevi zagnali svoj trkalnik. Če pa Higgsovega bozona ne bomo odkrili, se bo potrebno ozreti za novimi teorijami, ki bodo pojasnile maso nekaterih elementarnih delcev.

13 komentarjev